Ένα πακέτο ενίσχυσης για ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους εξήγγειλε μιλώντας την Παρασκευή στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Μπουκώρου.
Αναλυτικά η απάντηση του ΥφΑΑΤ από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Πάμε τώρα στο ζωικό κεφάλαιο. Ευλογιά: γίνεται αγώνας περιορισμού. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται βεβαίως σε κάθε κρούσμα που εμφανίζεται είναι η ζώνη προστασίας, ζώνη επιτήρησης 3 και 10 χιλιόμετρα και βεβαίως, το κοπάδι στο οποίο εμφανίζεται το κρούσμα θανατώνεται και ακολουθεί είτε η υγειονομική ταφή είτε η καύση.
Για να πάμε στην περίπτωση του Βόλου, στο συγκεκριμένο θέμα που δημιουργήθηκε, τα ζώα θα οδηγηθούν σε καύση, οι αποζημιώσεις -σύμφωνα με την ΚΥΑ θα ισχύσει ό,τι και για την πανώλη- είναι αυξημένες σε ορισμένες κατηγορίες και περισσότερο από 100%. Δηλαδή τα ημίαιμα θηλυκά που είναι η μεγάλη κατηγορία των ζώων θα αποζημιωθούν με 220 ευρώ το κάθε ζώο, ενώ αποζημιωνόταν το 2023 με 100 ευρώ, και τα καθαρόαιμα από 150 που ήταν πάει στα 250 ευρώ. Αντίστοιχα τα αρσενικά πάνε στα 250 και 500 ευρώ, αυξήσεις πάνω από 100%. Αποζημιώνονται όλα τα ζώα όλων των ηλικιών με αντίστοιχες αυξήσεις, όπως σας είπα.
Γάλα. Το γάλα εισκομίζεται κανονικά. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Εισκομίζεται κανονικά. Ζωοτροφές. Έχουμε αυξημένο κόστος ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, διότι τα ζώα είναι κλεισμένα ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι κλεισμένα από τον Ιούλιο που ξεκίνησε η πανώλη, με την οποία, όπως φαίνεται, έχουμε τελειώσει. Το ξέρουμε το πρόβλημα, το μελετάμε στο Υπουργείο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθεί για τις ζωοτροφές. Λέτε γιατί δεν αποζημιώνονται τα ζώα μεγαλύτερα των 6 ετών. Αποζημιώνονται όλα ανάλογα με την ηλικία, από 0 έως 3 μήνες, από 3 ως 6 μήνες έχει κλιμακωτές τιμές και σας επαναλαμβάνω ότι οι τιμές αυτές είναι αυξημένες κατά 100% σχεδόν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σφαγεία. Δεν υπάρχει καραντίνα σε όλη τη χώρα. Είναι ανοιχτά τα σφαγεία, δουλεύουν κανονικά τα σφαγεία. Πού δουλεύουν όμως; Στις περιοχές οι οποίες είναι υγειονομικά καθαρές. Αυτήν τη στιγμή έχουμε κάποιες περιφέρειες, για να ξεκινήσω από περιφέρειες, όπου δεν έχουμε κρούσματα, όπως είναι η Περιφέρεια της Κρήτης, όπως είναι η Περιφέρεια της Ηπείρου, όπως είναι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπως είναι η Περιφέρεια του Αιγαίου -χθες είχαμε κρούσμα στη Μυτιλήνη-, η Περιφέρεια του Ιονίου. Εκεί δουλεύουν κανονικά τα σφαγεία. Στις περιφερειακές ενότητες που είναι καθαρές επίσης δουλεύουν τα σφαγεία κανονικά και για αμνοερίφια.
Για τα βοοειδή και τα χοιρινά επιτρέπεται παντού. Για αμνοερίφια επιτρέπεται στις καθαρές περιφερειακές ενότητες και σε λίγο θα έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο να δούμε πώς θα πάμε, γιατί πάμε ανά εβδομάδα ανάλογα με τα αποτελέσματα και τα κρούσματα.
Όπως φαίνεται, περιορίζεται η κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και ίσως σε έναν νομό της Μακεδονίας. Χθες είχαμε, σας είπα, θετικό κρούσμα στη Λέσβο, στη Μυτιλήνη, και έχουμε την περιοχή μας, αγαπητέ Χρήστο, που φλέγεται αυτήν τη στιγμή, η Λάρισα και η Μαγνησία και ο Βόλος.
Στο γάλα λοιπόν δεν υφίσταται θέμα, τα σφαγεία λειτουργούν εκεί που επιτρέπεται να λειτουργήσουν σήμερα στις υγειονομικά καθαρές περιοχές. Θα δούμε τώρα σήμερα τι απόφαση θα πάρουμε για την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό το οποίο βλέπουμε ως τελευταία λύση, επειδή ακούγεται από κάποιους, είναι το εμβόλιο. Δεν περνάει από το μυαλό μας, είναι η έσχατη λύση, γιατί το εμβόλιο θα έχει μεγάλες συνέπειες για τα προϊόντα, για τα παράγωγα των αμνοεριφίων, το γάλα και ειδικά για τη φέτα μας, θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου