Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Σε αυτό το καφενείο της Αθήνας εμφανίστηκε ο πρώτος ανεμιστήρας


Η πρώτη σχετική αναφορά σε «ηλεκτρική αεροπαραγωγό μηχανή»

Το ιστορικό καφενείο του Σπύρου Ζαχαράτου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1888 και ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης, με μαρμάρινα τραπεζάκια, άνετους καναπέδες και καθρέφτες στους τοίχους

Το θρυλικό καφενείο του επιχειρηματία Σπύρου Ζαχαράτου, επί της πλατείας Συντάγματος, το δεύτερο μετά από εκείνο στην πλατεία Ομονοίας, έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αθηναϊκή ζωή.

Το επισκεπτόταν καθημερινά ο Κ.Π. Καβάφης κατά το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 1901, και επειδή ήταν δίπλα στο Παλάτι και τη Βουλή, έγινε γρήγορα στέκι στρατιωτικών, πολιτικών και δημοσιογράφων.


«Δεν είναι καφενείο αυτό. Είναι η “συνισταμένη” των νεοελληνικών παλμών», έγραφε το «Ελεύθερον Βήμα» τον Μάρτιο του 1928.

Η πρώτη σχετική αναφορά σε «ηλεκτρική αεροπαραγωγό μηχανή» γίνεται από τον ελληνικό τύπο μόλις τον Ιούνιο του 1889 με αφορμή την εγκατάστασή της στο καφενείο του Ζαχαράτου. Το 1889, η Νέα Εφημερίς περιέγραφε με τα θερμότερα λόγια την καινοτομία αυτή μία μέρα μετά την εισαγωγή της στο ιστορικό καφενείο:

Εν τω γειτονικώ μας μεγάλω καφενείω Ζαχαράτου, από χθες εστήθη και λειτουργεί η ηλεκτρική αεροπαραγωγός μηχανή διαχέουσα δροσερά κύματα αέρος εις απόστασιν ικανήν. Είνε μικρόν τι μηχάνημα τεθειμένον επί του πάγκου εκεί εμπρός, μετά τεσσάρων πτερύγων, τα οποία αστραπιαίως κινούμενα διά της κοινωνίας ηλεκτρικού ρεύματος, μεταβιβαζομένου εκ του σύρματος του έξωθεν λαμπτήρος αναπτύσσει τον τεχνητόν αέρα, όστις εν ώρα καύσωνος είνε μία ευεργεσία εις τους θαμιστάς (= θαμώνες) του καφενείου. Μία πρόοδος και αυτή η οποία αν γενικευθή κατ' ολίγον, θα κατορθώσωμεν να μη ήνε πλέον ζέστη.

https://www.tampouloukia.gr/

Μάνα. «Τι σ’ χρουστάω, πιδάκι μ’»

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ…
ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ
«ΤΙ Σ’ ΧΡΟΥΣΤΑΩ, ΠΙΔΑΚΙ ΜΟΥ»
  • του Λ. Τηλιγάδα

Όσοι δεν το έχετε ζήσει, δεν μπορείτε να το καταλάβετε!

Να έχεις φτάσει 40 χρονών, να ζεις στην Αθήνα και να κατεβαίνεις στο Αγρίνιο για Σαββατοκύριακο.

Να συναντάς τους φίλους σου, να πηγαίνεις τις βόλτες σου, τα νυχτοπερπατήματά σου.. κι εκεί, κατά τις 4:00 το πρωί, να γυρίζεις στο σπίτι.

Στο σπίτι όμως σε περιμένει μία έκπληξη:

Η μάνα…  Η μάνα, που πάντα σε νοιάζεται, που πάντα νευριάζει όταν δεν συμμορφώνεσαι προς τας υποδείξεις, είναι εκεί καθισμένη σε μία καρέκλα,  φάτσα στην πόρτα και σε περιμένει. Σε περιμένει καρτερικά σε μία καρέκλα… Μισοκοιμισμένη(;) μισοξύπνια(;) «κανείς δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα.»

Δεν υπάρχει εργένης Αγρινιώτης που να μην έχει ζήσει μια παρόμοια σκηνή. Ειδικά όσοι έχετε μεγαλώσει εκεί στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Και του ’80 και του ’90 και του 2000 θα έλεγα, αλλά έχω την ψευδαίσθηση ότι, τα πράγματα στο Αγρίνιο με τις μανάδες μπορεί και να έχουν αλλάξει… που δεν το νομίζω.

Είναι στο DNA της Αγρινιώτισσας μάνας αυτό.

Ψιλομεθυσμένος ο Γιώργος εκείνο το βράδυ, το πρώτο μετά από παλύ καιρό στο Αγρίνιο και αφού προηγουμένως συνάντησε τους παλιόφιλους στο ουζερί του Κελεμπία, επιστρέφει χαράματα στο σπίτι και βλέπει τη μάνα του ακοίμητο φρουρό να τον περιμένει.

    – Τι σ’ χρουστάω, πιδάκι μου, τον ρωτάει η μάνα.

    – Τι παρήγγειλες, ρε μάνατης απαντάει ο Γιώργος

agriniostories.gr

/https://xiromeropress.gr/

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστολή της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας για την ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πέτα (έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά), έλαβε χώρα η ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του δήμου.

Η εν λόγω συνεδρίαση διεξάγεται κάθε (2) μήνες, στην οποία συζητούνται 10 θέματα, το οποία τίθενται από συμπολίτευση, αντιπολίτευση και προέδρους τοπικών κοινοτήτων.

 Η παραπάνω συνεδρίαση είναι η 4η που διεξήχθη στο δήμο μας και δεν τέθηκε ποτέ από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σελλάδων κάποιο θέμα που υπάρχει και πρέπει να δωθεί άμεσα λύση από το δημο.

Βέβαια από άλλες Τοπικές Κοινότητες π.χ. Λουτροτόπου και Μαρκινιάδας τέθηκαν θέματα προς συζήτηση...

Άραγε η Τ.Κ. Σελλάδων έχει βρεί λύση για όλα της τα θέματα; 

•Ολα είναι εντάξει;

• Είναι προσπελάσιμοι οιΑγροτικοι δρόμοι; 

•Έχουν καθαριστεί τα αυλάκια των αγροτικών δρόμων για την απορροή των υδάτων στις επερχόμενες βροχοπτώσεις, ή θα έχουμε καταστροφή του υπάρχοντος αγροτικού δίκτυου;

• Υπάρχει βούληση από το δήμο για να αποδίδεται κάποιο ποσό, από τα ενοίκια των αγροτεμαχίων Λάμπρας και Λάκκας στην Τοπική Κοινότητα, για έργα στο χωριό;

• Θα ολοκληρωθεί και πότε το έργο της ονομαζώμενης Πλατείας, γιατί βλέπουμε μεγάλη στασιμότητα; 

• Έχει ενταχθεί σε κάποια μελέτη, για κατασκευή νέας παιδικής χαράς εντός του χωριού;

Ένα με δύο μέτρα ύψος έχουν φτάσει τα χορτάρια σε δρόμους του χωριού, στους δε αγροτικούς δρόμους έχουμε κλείσιμο μεγάλων τμήματων, από καλαμιές και κλωνάρια δέντρων.

Για την Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας 

Ο Πρόεδρος      Κώστας Ι. Χριστοκώστας 

Ο Γραμματέας   Μιχάλης Χ. Καλαμπόκης 

Σοβαρός τραυματισμός γυναίκας μετά από εκτροπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου στην Εγνατία.

Εκτροπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου στην Εγνατία οδό στο 57χλμ στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα. Μεταβαίνουν στο σημείο 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και το ΕΚΑΒ.

Στο όχημα επέβαιναν 2 άτομα που εγκλωβίστηκαν. Ένας νεαρός περίπου 20 ετών απεγκλωβίστηκε  και είναι καλά στην υγεία του και τον παρέλαβε όχημα του ΕΚΑΒ.

Γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας γυναίκας περίπου 50 ετών η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει τις αισθήσεις της.

7 τύποι καφενειακών καφενόβιων που κατοικοεδρεύουν σε κάθε ελληνικό καφενείο


Πλήρης και επαυξημένος ανθρωπογεωγραφικός χάρτης των ανα την ελλάδα θαμώνων
Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από εκείνα τα σημεία που σου δείχνουν το πέρασμα του χρόνου. Ο Σεπτέμβριος, παραδείγματος χάριν, κάνει δειλά την εμφάνιση του με αλαφιασμένα νήπια να ουρλιάζουν στις 8 το πρωί, με τα πρώτα κιτρινισμένα φύλλα στα δέντρα, και φυσικά με την κάθοδο των Ελλήνων στα καφενεία, κάθε Τρίτη και Τετάρτη – μια εξόρμηση που είναι γνωστή και ως η κάθοδος των Τσαμπιονσλιγκέων.
Βασικά, κάθε Πέμπτη φέτο, καθότι κάποια  βουλγαρική Λουντογκόρετς μας στέρησε την καθιερωμένη ελληνική συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Επειδή το αίσθημα ευθύνης της συντακτικής ομάδας του Luben δεν μπορούσε να μας αφήσει να απολαύσουμε τις Μπελβεντέρε και το μηνιαίο τσεκ του Σόρος με την ησυχία μας, με υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τον πρώτο ανθρωπολογικό χάρτη των Ελλήνων οπαδών θαμώνων του καφενείου σε μια τυπική λιστούλα:
Ο Καφενειακός
Ο καφενειακός απαντάται σε ζεστά κλίματα σταθερής θερμοκρασίας καφενείου. Φέρει βαρύ οπλισμό, που συνήθως είναι κομπολόι, αναπτήρας, μαύρο πορτοφόλι με ψιλά, και ένα πακέτο τσιγάρα, είτε Stuyvesant μπλε, είτε Silk Cut slim που καβάτζωσε από τη γυναίκα του. Βαθύς γνώστης πασιέντζας, μουτζούρη, μπαρμπουτιού –και με PhD στο τάβλι–, κατά βάθος δεν ξέρει από μπάλα.
Παρακολουθεί όλα τα ματς, και ποντάρει επίσης όλα τα ματς χωρίς σταθερό σύστημα. Αγαπημένο του χόμπι να βρίζει παίκτες, προπονητές, φροντιστές και τους κηπουρούς του γηπέδου. Όταν δεν βρίζει, κάθεται σε μια γωνία και και σκέφτεται κατάρες για τα «κρέατα με σορτς και κάλτσες» που τον έστειλαν κουβά.
Ο Κυκλοθυμικός
Πολλοί τον μπερδεύουν με τον καφενειακό, αλλά τα είδη έχουν σαφείς διαφορές. Ο κυκλοθυμικός είναι ηλικίας 50-90+, επίσης θαμώνας καφενείου. Οι γνώσεις του από μπάλα μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις γνώσεις της Νατάσας Παζαΐτη-Καραμανλή πάνω στην γναθοχειρουργική.
Ο κυκλοθυμικός δίνει την εντύπωση πλήρους αστάθειας. Οι ψυχολογικές του μεταστάσεις έχουν ταχύτητα 102 συναισθήματα/φάση, κι αυτό αν ακολουθεί την αγωγή του με λίθιο. Ξεκινάει συνήθως ήπια, με χαλαρό μπινελίκι μπροστά στα χάλια της ομάδας του, το οποίο μετατρέπεται σε ελαφρύ οδυρμό, και μπορεί να φτάσει σε παραληρηματικές επικλήσεις στον Κθούλου να καταπιεί ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο.
Όπως αναφέραμε, βέβαια δεν ξέρει γρι μπάλα, οπότε εάν –κόντρα στη ροή του αγώνα– η ομάδα του σκοράρει, τα συναισθήματα αντιστρέφονται. Πανηγυρίζει σαν να μην υπάρχει αύριο, αφήνοντας άναρθρες κραυγές, εκθειάζοντας την ομάδα και το τεχνικό επιτελείο που έστελνε στα κούλακ προ ολίγων κλασμάτων του δευτερολέπτου.
Ο Επιστήμων
Δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές εάν το συγκεκριμένο είδος έχει κάποιες γνώσεις σχετικά με τις κλωτσιές σε μια δερμάτινη σφαιρική κατασκευή, γνωστή και ως τόπι. Ο επιστήμονας είναι γενικά μια περίεργη φυσιογνωμία. Συνήθως κάθεται μόνος κοιτώντας νωχελικά κάποια αράχνη στο ταβάνι του καφενείου.
Το πρόσωπό του είναι γεμάτο βαθιές ρυτίδες. Κατά την διάρκεια του αγώνα αφήνει μικρές πνιχτές κραυγές, και επαναλαμβάνει μάντρα συμπυκνωμένης σοφίας, όπως: “Πρέπει να παίξουν ρόμβο με 2 εξτρέμ”, ή “Χρειάζονται δουλειά στα στημένα και στο τεχνητό offside” ή “Πού πας για overlap με Τόζερ και Μάλμπασα”. Άλλες φορές το παραλήρημα του εκφράζεται ως αλληλουχίες αριθμών Fibonacci, και μουρμουρίζει επαναλαμβανόμενα 4-5-1-1. Κι ας βγαίνουν 12 παίκτες στο σύστημα αυτό. Ποιος θα το προσέξει άλλωστε;
Ο Σωτηρακόπουλος
Μακράν το χειρότερο και πιο εκνευριστικό είδος. Ο Σωτηρακόπουλος είναι λες και κατάπιε το Wikipedia και το αρχείο της «Αθλητικής Κυριακής».
Όσο το ματς παίζεται, θα θυμηθεί εκείνο το γκολ του Κρόιφ στον τελικό του 1977, θα δώσει πληροφορίες σχετικά με τον πατέρα του ποδοσφαιριστή που πέρασε από το πλάνο, και νοσταλγικά θα αναπολήσει τη μαγική και φινετσάτη φυσιογνωμία ενός παντελώς άγνωστου ποδοσφαιριστή από το βόρειο Ουζμπεκιστάν, που ποτέ δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν, γιατί μετά τον τραυματισμό του αποφάσισε να αφοσιωθεί στη μεγάλη του αγάπη, τα μαθηματικά, και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στην Τασκένδη.
Πάρε το συμπληρωμένο άλμπουμ της Πανίνι που έχεις από το Μουντιάλ του ‘98, και βάλ’ το εκεί που ξέρεις. Γνώμη μας πάντα, έτσι;
Ο παλαιοημερολογίτης
To συγκεκριμένο είδος είναι μεγάλης ηλικίας και απαντάται σε υψίπεδα καφενείων αστικών κέντρων. Είναι ένα εγωιστικό γουρούνι που δεν ξέρει να εκτιμάει αυτό που βλέπει, και υποβαθμίζει την κουβέντα και το θέαμα, σαν να πρόκειται για μια καθημερινή συνήθεια.
Ο παλιοημερολογίτης στερείται γούστου και αισθητικής, και είναι βαθιά τοπικιστής. Βλέπει, λόγου χάρη, τον Μέσι να αδειάζει μια όμαδα, να περνάει πίσω από το τέρμα και να σκοράρει με ανάποδο ψαλίδι. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα εκθείαζε το θαύμα της φύσης, όχι όμως ο παλαιοημερολογίτης. Αυτός θα πάρει μια έκφραση απάθειας και θα πει το αμίμητο: «Ντάξ, καλό ήταν, αλλά ο Κουτσιανικούλης τα διπλάσια θα κανε αν δεν τον έκαιγε ο Σάντος».
Αυτός ο τρωγλοδύτης, ο υβριστής της ανθρώπινης φυλής, δεν δείχνει κανένα έλεος. Όσο εν τω μεταξύ βλέπει ότι τσιμπάς στην προπαγάνδα του, αραδιάζει ονόματα με ρυθμό μυδραλιοβόλου: Λοσάντα, Βαμβακούλας, Μαύρος, Ρότσα, Σαργκάνης – και άμα τον αφήσεις θα μιλάει μέχρι του χρόνου.
Ο Χούλιγκαν
Ο χούλιγκαν είναι αρκετά φανατικός με μια ομάδα ώστε να την υποστηρίζει με κόλλημα, και αρκετά φλώρος ώστε να μην πηγαίνει γήπεδο. Κάθεται φάτσα-φόρα μπροστά στην τηλεόραση, τσακώνεται με άλλους χούλιγκαν αντίπαλων ομάδων, δοξάζει και δοξάζεται με κάθε μπαλιά, κάθε διεκδίκηση, κάθε πλάνο στην κερκίδα των φανατικών.
Δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος, μανουριάζει εύκολα, αλλά μένει μόνο στα λόγια. Η εξάρτησή του περιλαμβάνει κασκόλ, μπρελόκ, καπέλο, κόρνα, μπουφάν στο χρώμα της ομάδας του. Διαβάζει Γαύρο, Πράσινη ή Σπορ του Βορρά, και το ΝΟΚΙΑ  που έχει παίζει τον ύμνο της ομάδας σε ένταση 138 desibel.

Απαντάται σε συνοικιακά καφέ, και σε φιλικά σπίτια να αλλάζει επίμονα το Milan-Juve για να δει ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΠΑΟ που ξεκινά ακριβώς την ίδια ώρα.
Ο Guest
Είναι ο φουκαράς με τα γυαλάκια και το στενό τζιν που κάθεται ανάμεσα σε μια μεγάλη αντροπαρέα. Τον τράβηξαν να δει το ματς και κατά βάθος θα προτιμούσε να αυτοευνουχιστεί και να κρεμάσει το αποκομμένο μόριο του σαν λαγοπόδαρο στον καθρέφτη του Hunday Getz που οδηγεί.
Προσπαθεί να οικειοποιηθεί ανεπιτυχώς την συμπεριφορά της αγέλης, επαναλαμβάνοντας ορολογία που αδυνατεί να καταλάβει, με αποτέλεσμα να ακούγεται σαν μια μακρόσυρτη ηχώ κάποιας σπαραξικάρδιας αρχαίας τραγωδίας.

Πω ρε μαλάκά είναι offside.

…side
Δώσε τη μπάλα στο σεντερ μπακ, ρε.
… μπακ, ρε.

Λυπηρή ιστορία, ποιος ξέρει τι σταυρό κουβαλάει. Βάλτε του κάνα ντοκιμαντέρ στο ημίχρονο τουλάχιστον, τόσα κανάλια έχει η Nova και ο OTE.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Γιώργος και το κοπάδι του. Ένα επάγγελμα που χάνεται: Ο Γιώργος αντιστέκεται. Οι τελευταίοι...


Στο Καρπενήσι, συναντήσαμε τον Γιώργο, έναν νέο άνθρωπο που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της αφοσίωσης στην ορεινή κτηνοτροφία. Από μικρό παιδί, ο Γιώργος ανέπτυξε μια βαθιά αγάπη για τα πρόβατα, περνώντας τα καλοκαίρια του κοντά στους παππούδες του που είχαν κοπάδι. Αυτή η παιδική εμπειρία του εμφύσησε το "μικρόβιο" της αγάπης για την κτηνοτροφία, όπως χαρακτηριστικά μας λέει.

Στη συζήτησή μας, ο Γιώργος μοιράστηκε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας κτηνοτρόφος. Η καθημερινή φροντίδα των ζώων απαιτεί συνεχή παρουσία, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή προσωπικής υγείας. Επιπλέον, οι επιθέσεις από λύκους αποτελούν μια συνεχή απειλή, ενώ η πολιτεία έχει εγκαταλείψει τους κτηνοτρόφους προσθέτει. Ο χειμώνας στα ορεινά είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αναγκάζοντας τον Γιώργο να συμπληρώνει τη διατροφή των ζώων με αγορασμένες τροφές.
Παρά τις δυσκολίες και το γεγονός ότι εργάζεται και ως ταχυδρόμος, ο Γιώργος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τα ζώα του. "Όσο ζω θα τα έχω", δηλώνει με πάθος, αν και η καθημερινότητά του είναι απαιτητική και ο ελεύθερος χρόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Η παρακμή του επαγγέλματος και η φυγή των νέων προς τις μεγάλες πόλεις τον θλίβουν, αλλά η αγάπη του για τα ζώα παραμένει ακλόνητη.

Οι πιστοί του σκύλοι, ελληνικοί ποιμενικοί που έχει από κουτάβια, αποτελούν τους ακούραστους φύλακες του κοπαδιού. Η μεγαλύτερη ελπίδα του Γιώργου για το μέλλον είναι τα παιδιά του, που τον βοηθούν και δείχνουν ενδιαφέρον να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση.
Η ιστορία του Γιώργου είναι μια ιστορία αγάπης, αφοσίωσης και ανθεκτικότητας. Είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους κτηνοτρόφους της ορεινής υπαίθρου που παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινωνία και να διατηρούν ζωντανή μια παράδοση αιώνων.

Παραγωγή: Greek Village Life 


Η Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών διοργανώνει "Ηπειρώτικο Γλέντι" το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Καταγράφηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Στεφάνη του Δήμου Πρέβεζας

Στην «Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα 11 Σεπτεμβρίου» του ΕΟΔΥ , έχει καταγραφεί 1 επιβεβαιωμένο εγχώριο κρούσμα της νόσου, που σύμφωνα με την επιδημιολογική διερεύνηση της αρμόδιας ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας, έχει ως περιοχή έκθεσης (μόλυνσης) τον Δήμο Πρέβεζας.

Από την ενημέρωση που είχαμε από τον ΕΟΔΥ, ο τόπος διαμονής του εν λόγω κρούσματος κατά το χρόνο μόλυνσής του, ήταν η Κ. Στεφάνης Δήμου Πρέβεζας.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας - Τμήμα Περιβ/κής Υγιεινής & Υγειον. Ελέγχου της Π.Ε. Πρέβεζας, στο πλαίσιο των καθηκόντων της και σε εφαρμογή του «Εθνικού σχεδίου δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου», λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο Επίπεδο Κινδύνου και προχωρά στην υλοποίηση όλων των επιβεβλημένων δράσεων (εντατικοποίηση εντομολογικής επιτήρησης, επανέλεγχος εστιών ανάπτυξης προνυμφών, εντατικοποίηση προγράμματος προνυμφοκτονίας, έκτακτα προγράμματα υπολειμματικών εφαρμογών με ακμαιοκτόνα στον οικισμό που καταγράφηκε το κρούσμα) ενημερώνοντας σχετικά, τόσο τον ΕΟΔΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας.

Εκτός όμως από τις δράσεις των ειδικών συνεργείων , απαιτείται και οι πολίτες να εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας και μέτρα αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο.

Το κυριότερο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, θα πρέπει να αναδειχθούν σε θέμα προτεραιότητας για την προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων και του τοπικού πληθυσμού αλλά και για την πρόληψη της τοπικής μετάδοσης των παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και συγκεκριμένα οι πολίτες πρέπει να προβούν στη λήψη των παρακάτω μέτρων:

  • Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών

    1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα: Χρησιμοποιούνται χημικές δραστικές ουσίες και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν PEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30 – 50 % για τους ενήλικες και 10 -30 % για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους σε βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να αλείφονται μετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις , πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

    2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και το αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες , εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κ.λ.π. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

    3. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό (Δυτικού Νείλου), τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

    4. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια, παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

    5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

  • Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι

    1. Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (Παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους .Επίσης καλύπτουμε με σίτες, τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

    2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές , όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

    3. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

    4. Αντικατάσταση σπασμένων σωλήνων νερού που τρέχουν.

    5. Φύλαξη των δοχείων νερού που χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) , γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα με καπάκι.

    6. Κάλυψη ή απομάκρυνση παλιών ελαστικών ή άλλων υλικών που συσσωρεύουν νερό.

    7. Σε περίπτωση ύπαρξης πισίνας ή σιντριβανιού, τίθεται καθημερινά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

    8. Σε περίπτωση που υπάρχουν βάρκες, κάλυψή τους, ώστε να μη συγκεντρώνουν νερά της βροχής.

    9. Διαμόρφωση κατάλληλης κλίσης στον κήπο για απομάκρυνση των νερών.

    10. Χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών . Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

    11. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων , φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

    12. Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί.

    13. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

    14. Σε περίπτωση ύπαρξης στάβλων, συχνός καθαρισμός και ψεκασμός τους, τακτική ανανέωση νερού σε ποτίστρες ζώων , γούρνες κ.λ.π.

Το κοινό μπορεί επιπλέον να ενημερωθεί λεπτομερώς, (συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις, φυλλάδια, τηλεοπτικά σποτ κ.λ.π), στις ιστοσελίδες www.eody.gr , www. conops.gr

Στους κατοίκους της Κ. Στεφάνης θα διανεμηθεί τις επόμενες ώρες και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα ανωτέρω μέτρα προστασίας, αλλά και για τα συμπτώματα της νόσου, προκειμένου να επαγρυπνούν και να ζητούν ιατρική συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισής τους.

Για την ακριβή ημέρα και ώρα διενέργειας των υπολειμματικών ψεκασμών στον οικισμό της Κ. Στεφάνης (ο ορισμός της οποίας εξαρτάται από τις μετεωρολογικές προγνώσεις), οι κάτοικοι θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο τοπικού συμβουλίου.

Οι οδύνες της ψυχής του Λάμπρου Μάλλιου. Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Ένας ποιητής ζει και γράφει από και με τις οδύνες του. Δε φοβάται ούτε να τις αποκαλύψει αλλά και ούτε να συντριβεί μαζί τους. Κι αυτό φυσικά απαιτεί θάρρος, γιατί εύκολα ο ποιητής γίνεται βορά στο αγριεμένο ή έξαλλο πλήθος της άγνοιας και της βαρβαρότητας. Ο ποιητής πολεμά τη βαρβαρότητα: «Στη βαρβαρότητα πουθενά δεν υπάρχει αισθητική1».

Ο ποιητής είναι ελεύθερος και αυτή του την ελευθερία την «κραυγάζει» παντού με το δικό του ήπιο και βελούδινο τρόπο γιατί οι ποιητές πάνω απ’ όλα αγαπάνε τη σιωπή: « Προτιμώ τις σιωπηλές, τις στυφές, τις υποχθόνιες, τις ιδρωμένες, τις υπογάστριες λέξεις»2. Και φυσικά είναι παιδιά του έρωτα αλλά ενός έρωτα που δεν έχει δεσμά αλλά είναι ελεύθερος γιατί αυτή η ελευθερία περνά κι εκεί. Δεν τον προσβάλλουν, τον τιμούν αλλιώς δεν θα ήταν ποιητές: «Οι έρωτες πρέπει να κτίζονται με ελευθερία. Λιθαράκι το λιθαράκι. Πέτρα την πέτρα. Σκλάβους δε θέλει ο έρωτας».3

Ο ποιητής ξέρει και τη φύση των ονείρων: «Πληρώνονται ακριβά τα όνειρα όταν τα βλέπεις στο προσκεφάλι της ανεμελιάς»4… όμως οι ήρωές του είναι οι ήρωες μιας σκληρής πραγματικότητας και δεν εγκαταλείπουν το όνειρο όπως εξ’ άλλου μας απέδειξε και ο ίδιος ο ποιητής με τη δική του στάση στη ζωή και τις δυσκολίες της. « Η μελαγχολία μου δεν έχει να κάνει με το καλοκαίρι που φεύγει, αλλά για το Φθινόπωρο που έρχεται.»5

Οι θυσίες του ποιητή αφορούν τον τόπο του, που τον ακούει και τον γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε όπως και ξέρει να τιμά τις γυναίκες του άπειρου χώρου του, όπως ελάχιστοι, μιας και οι περισσότεροι τις προσπερνούν και τις μειώνουν μπροστά σ’ έναν άκρατο ναρκισσισμό που για τον ποιητή έχει φύγει στους γκρεμούς της πατρίδας του μαζί με τις γυναίκες του Σέλτσου: «Τούτες οι λέξεις είναι γένους θηλυκού. Όπως και η ιστορία και η πατρίδα και η ελευθερία και η δημοκρατία. Λέξεις που γεννούν όραμα κι ελπίδα».6

Ο ποιητής περπατά με τα σύννεφα, γιατί εκεί είναι οι δρόμοι των ποιητών χαραγμένοι και φωτισμένοι: « Με τα σύννεφα πάμε. Εκεί που τα οδηγούν οι άνεμοι.»7 Όσο για τις αναμνήσεις; «Άλλες συγχωρεμένες κι άλλες ευλογημένες»8.

Αυθεντική η φωνή του και σιωπηλή, να πολεμά με την πέτρα και τ’ αντίδωρο. Γιατί τα αντίδωρα των ποιητών είναι αυτά: «Τον άρτο της ψυχής μου κάνω κομμάτια και τον προσφέρω αντίδωρο στους ανέμους»9. Έτσι σκορπά η ψυχή τους, αυτό είναι το αποτύπωμά τους, γιατί το τραπέζι τους είναι στρωμένο με όνειρα και τα όνειρα τα βλέπουν στο ξύπνιο τους…

1 Κίχλη στην αμφιλύκη- Λ. Μάλλιος σελ.50 (2022 εκδ. Εντύπωσις, Άρτα)

2 ό.π σελ.38

3 ό.π σελ.36

4 ό.π σελ.10

5 ό.π σελ.18

6 ό.π σελ. 15

7 ό.π σελ. 14

8 ό.π σελ. 8

9 ό.π σελ. 52



Κατερίνα Σχισμένου

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών ο Πέτρος Ρίζος

Έφυγε χθες τα ξημερώματα, μια εμβληματική μορφή της τοπικής πολιτικής μας ιστορίας, ο Πέτρος Ρίζος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την πορεία του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα.

Γεννημένος το 1941 στις Χαλκιάδες, ο Πέτρος Ρίζος, ήταν μια ανήσυχη προσωπικότητα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι σπουδές του στην Γεωπονική σχολή του Μπάρι της Ιταλίας, μια περίοδος όπου η Αριστερά και ο Σοσιαλισμός επικρατούσαν στον Δημόσιο Διάλογο, συνέβαλαν έτσι ώστε να αναπτύξει μια αγωνιστική διάθεση, την οποία μετέφερε και στην πατρίδα του, όταν επέστρεψε τις δύσκολες εποχές της Χούντας.

Το 1974, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα και γρήγορα ανέπτυξε προσωπικές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος. Το 1982 διορίζεται Νομάρχης στην Θεσπρωτία και το 1985 στα Τρίκαλα, απ’όπου παραιτείται για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους το 1989.

Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, στις εθνικές εκλογές του 1993 και την επόμενη χρονιά μπαίνει στον στίβο της Αυτοδιοίκησης, την οποία γνώριζε καλά, με το νεοσύστατο Δήμο της Φιλοθέης να του εμπιστεύεται την πρώτη και δεύτερη θητεία. Διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά του και για το όραμα του για την περιοχή. Υπήρξε πρόεδρος Συνδέσμου Ύδρευσης Άρτας και πρόεδρος ΤΕΔΚ Άρτας, προχωρώντας στην συνεργασία των τότε Καποδιστριακών Δήμων.

Αποφασιστικός, χωρίς μισόλογα και άμεσα αντιμετώπιζε τα προβλήματα των πολιτών. Απέναντι στο κυβερνών ΠΑΣΟΚ ήταν αυστηρός και επικριτικός όταν ήταν απαραίτητο, αλλά ήταν επίσης και από τα πρόσωπα, τα οποία κράτησαν αντίσταση στην κατάρρευση του κινήματος, τις ημέρες της κρίσης…

Να σημειώσουμε ότι η κόρη του Κατερίνα, ήταν υποψήφια βουλευτής και Ευρωβουλευτής στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Πέτρος, το τελευταίο διάστημα, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του, καθώς η ασθένεια της άνοιας του είχε δημιουργήσει πολλές επιπλοκές, με αποτέλεσμα χθες  το πρωί να υποστεί το μοιραίο.

Συλλυπούμαστε την οικογένειά του και τους φίλους του για την απώλεια.

https://apopsi-press.gr

Γιατί η «Τρίτη και 13» θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά στους Έλληνες και στους ισπανόφωνους

Στην Ελλάδα και στις ισπανόφωνες χώρες, γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη. Στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο η Παρασκευή.
Για την Τρίτη υπάρχει μία ευρέως αποδεκτή εξήγηση. Τρίτη έγινε η Άλωση της Πόλης. Από την άλλη, στα ισπανικά η μέρα λέγεται “Martes” και ετυμολογικά προέρχεται από τον Άρη (Mars) που στη ρωμαϊκή παράδοση ήταν ο θεός του πολέμου.

Πόλεμος συνεπάγεται θάνατος. Κι ο θάνατος δεν είναι ποτέ καλός οιωνός. Έτσι επικράτησε το ρητό “Τρίτη μην παντρευτείς, μη σαλπάρεις και μη φύγεις από το σπίτι”.

Όσον αφορά την Παρασκευή, που έχει επικρατήσει ως ημέρα γρουσουζιάς στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, δεν υπάρχει μία σίγουρη εξήγηση. Πολλοί εικάζουν ότι προέρχεται από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας, ο Φίλιππος ο Γ’, σε συνεργασία με τον Πάπα Κλήμη τον Ε’, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου μαζική σφαγή εναντίον του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που έδρευε στην Ιερουσαλήμ.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι καθιερώθηκε από την Καινή Διαθήκη, καθώς την Μεγάλη Παρασκευή πέθανε ο Ιησούς. Αντίθετα, στη χώρα μας, η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται παραδοσιακά μέρες νηστείας. Πέρα από την κατανάλωση κρέατος, οι παλιότεροι απέφευγαν ορισμένες δραστηριότητες. Πρόκειται μάλιστα για συνήθεια που έχει τις ρίζες της στα χρόνια του Βυζαντίου.

Τότε, απαγορευόταν αυστηρά το κόψιμο των νυχιών την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς και το λούσιμο την Κυριακή. Η Εκκλησία επέβαλλε ποινές σε όσους παραβάτες έπιανε επ’ αυτοφώρω. Από εκεί πηγάζει και η γνωστή ρήση: «Τετάρτη και Παρασκευή να νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μη λουστείς αν θέλεις να προκόψεις». Βέβαια, όσο τα χρόνια περνούσαν, πρόκοβαν και οι λουσμένοι. Απλώς η παροιμία «έμεινε».

Πάντως, στο μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού κόσμου, η Κυριακή θεωρείται αργία και, όπως μαρτυρά το όνομά της στα ελληνικά, είναι μία μέρα αφιερωμένη στον Κύριο. Την καθιέρωσε ο Κωνσταντίνος Α’ το 321 μ.Χ. σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μιμούμενος την ιουδαϊκή παράδοση του Σαββάτου.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Εβραίοι μέχρι σήμερα, τηρούν πολύ περισσότερο την «ιερότητα» του Σαββάτου, απ’ ό,τι οι σύγχρονοι Χριστιανοί. Στο Ισραήλ, την ημέρα εκείνη “απαγορεύεται” αυστηρά κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας ή εργασίας. Ένα εξόφθαλμο παράδειγμα που τραβά την προσοχή πολλών τουριστών είναι η ύπαρξη ειδικών ασανσέρ, που δεν είναι απαραίτητο το πάτημα κάποιου κουμπιού για να ανεβοκατέβουν.

Τέλος, οι Δευτέρες είναι ίσως οι αρνητικότερα φορτισμένες μέρες χωρίς να είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με κάποια προκατάληψη. Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι για τον περισσότερο κόσμο η Δευτέρα σημαίνει το τέλος της χαλάρωσης και την αρχή της εργασιακής εβδομάδας.

Μάλιστα, στα ρωσικά το όνομα της μέρας σημαίνει “μετά την Κυριακή” και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, δεν ενδείκνυται να διευθετούνται σοβαρές υποθέσεις στην αρχή της βδομάδας. Στη Ρωσία τα σημαντικά γίνονται «από Τρίτη».

Πηγή: mixanitouxronou.gr

https://tvxs.gr/

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

«Δεν είμαστε μυρμήγκια - Απαιτούμε πραγματικές αυξήσεις»

«Η λέξη "ψίχουλα" που χρησιμοποιούμε συνήθως για να χαρακτηρίσουμε τις εκάστοτε κυβερνητικές παροχές, είναι στην περίπτωση αυτή… υπερβολική!!! Θα ταίριαζε αν είμαστε… μυρμήγκια… Αλλά δεν είμαστε μυρμήγκια. Είμαστε άνθρωποι, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που έχουμε πληρώσει ό,τι όλες οι κυβερνήσεις μάς έχουν αφαιρέσει. Και σήμερα μετά από όλες τις περικοπές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές μας ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οξύνει στο έπακρο οι αντεργατικές τους πολιτικές και δεν πρόκειται να ανεχθούμε  την ωμή περιφρόνηση της κατάστασής μας και της νοημοσύνης μας».

«Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν τις περίφημες "αυξήσεις" των συντάξεων από το βήμα της ΔΕΘ, σε ποσοστά από 2,2% έως 2,5%, επιχειρώντας, αφ’ ενός να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους, αφ’ ετέρου να τους εμφανίσουν και πάλι… ευνοημένους από την πολιτική των δήθεν παροχών της, όταν την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας τις αυξήσεις-κοροϊδία και απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Μαζί με την κυβέρνηση σε αυτή την εκστρατεία μια μερίδα των ΜΜΕ και του Τύπου προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες και να παρουσιάσουν ευρωστία όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα της που υποφέρουν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται θα λύνουν σταδιακά τα προβλήματα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

1). Οι λεγόμενες αυξήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από 2,2 έως 2,5% στην ΔΕΘ είναι κάτω και από τον επίσημο τιμάριθμο και δεν θα δώσουν πάλι καμιά αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων ενώ σε 700.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, με βάση τον ν.4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ γνωστός ως νόμο Κατρούγκαλου που κατά τα άλλα θα καταργούσε η ΝΔ αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ το  επίδομα κοροϊδία των 100-200 ευρώ αντί για την 13η  και 14η  σύνταξη τους, που έχει για πολλά χρόνια περικοπεί από όλες τις κυβερνήσεις.  

2). Με την ισχύουσα επαίσχυντη  εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η επακόλουθη αύξηση που δημιουργείται, ανεβάζει  λογιστικά το ποσό της σύνταξης και αλλάζει τα όρια παρακράτησης σε βάρος του συνταξιούχου. Έτσι αντί για αύξηση σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μείωση στο τελικό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το Ταμείο από την εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι στο ύψος των 18 δισεκατομμυρίων.

3). Η "αύξηση", μόνο των κύριων συντάξεων αντιστοιχεί στο ποσό-ψίχουλο των 17-20 ευρώ  στην μέση κύρια σύνταξη των 817 ευρώ, δηλαδή των 0,56 ή 0,66 ευρώ την ημέρα!!! Ωστόσο όσες από τις πενιχρές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν το ποσό 9.200 ευρώ τον χρόνο, το οποίο είναι αφορολόγητο, και με τις λεγόμενες αυξήσεις  το υπερβούν αυτό το ποσό  με την πενιχρή αύξηση που θα λάβουν, αμέσως θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν περισσότερα από την αύξηση που θα λάβουν. Επομένως αν δεν γίνει φορολογική αναπροσαρμογή οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση αντί για αύξηση.

4). Η μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και μέχρι το 2027 σε έξι μονάδες που η κυβέρνηση τολμά να προπαγανδίζει ως θετικό μέτρο, στην ουσία θα στερήσει από τον ΕΦΚΑ εκατοντάδες εκατομμύρια προς ωφέλεια των εργοδοτών με παραπέρα χειροτέρευση της θέσης των ασφαλισμένων.

5). Η "αύξηση"  σε όσους τελικά προκύψει, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, που τσακίζει στην κυριολεξία τους συνταξιούχους. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται είτε κάτω είτε στα όρια του επιπέδου φτώχειας και η κατάστασή τους θα χειροτερεύει συνεχώς. Μόνο οι υπέρογκες ανατιμήσεις δεκάδων φαρμάκων, άκρως αναγκαίων για την υγεία - περίθαλψή τους, ακόμα και μέχρι 448% οδηγεί στην απόγνωση τους συνταξιούχους.

Διεκδικούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.

Κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.

Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην καταβαλλόμενη σύνταξη.

Επιστροφή των δώρων, των επικουρικών και απόδοση όλων των αναδρομικών.

Κατάργηση της ΕΑΣ.

Πλήρεις συντάξεις χηρείας.

Άμεση απόδοση δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του 11μηνου 2015 - 2016.

Άμεσες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Καθώς και το σύνολο των αιτημάτων μας που αναλυτικά έχουμε κοινοποιήσει στην κυβέρνηση. Οι συνταξιούχοι δεν αποδεχόμαστε τη φτώχεια και τη μιζέρια όπου μας ρίχνει η κυβέρνηση.

Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας για τα  δίκαια αιτήματά μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΥΡΓΙΑΚΗΣ                      ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ