Υπό την απειλή μη εκταμίευσης της 5ης δόσης και υπό την ασφυκτική πίεση τόσο της γερμανικής πλευράς μέσω του Schaueble όσο και των αγορών (που μιλούν όλη την εβδομάδα για αναδιάρθρωση) η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων έως το 2015 που αποτελεί στην ουσία το νέο μνημόνιο. Ειδικότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε εισπρακτικά μέτρα αξίας 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα ληφθούν φέτος και τα υπόλοιπα έως το 2015.
Παράλληλα, ανακοίνωσε αναλυτικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση του ΟΠΑΠ το 2012, τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και την πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το 2012. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες επισημαίνεται ότι ενθαρρύνονται στρατηγικές κινήσεις και συμμαχίες.
Μεταξύ των κρατικών εταιρειών στις οποίες το κράτος θα προχωρήσει στην πώληση συμμετοχής είναι οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ (φέτος). Στη ΔΕΗ, το δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του έως το 34% το 2012, από 51% που είναι σήμερα, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και management. Στη ΔΕΠΑ, το μερίδιο του δημοσίου θα μειωθεί στο 34% το 2011. Παράλληλα, προβλέπεται η σταδιακή μείωση συμμετοχής στο Διεθνή Αερολιμένα αλλά και η πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνο το 2011. Επίσης, επεκτείνει το 2011 τις άδειες κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα προχωρήσει στην πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ, ενώ υπό κρατικό έλεγχο θα παραμείνουν οι εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ) αλλά με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών. Επίσης, προβλέπεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ το 2012.
Πώληση του ΟΠΑΠ - αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε η επέκταση εντός του έτους της σύμβασης παραχώρησης με τον ΟΠΑΠ στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και προγνωστικών, καθώς και η πώληση της μετοχής του ΟΠΑΠ το 2012. Όπως διευκρίνισαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Capital.gr πρόκειται για την πλήρη συμμετοχή του δημοσίου (34,37%).
Παράλληλα, προβλέπεται η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ το 2012 και φέτος η μετοχοποίηση κρατικών λαχείων.
Άδεια άνευ αποδοχών και μερική απασχόληση στο δημόσιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπεται ο εξορθολογισμός τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η αύξηση του ωραρίου στο δημόσιο από τις 37,5 στις 40 ώρες, η καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός δημοσίου, η μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ΄ έτος, η μείωση αμειβόμενων επιτροπών, η μείωση υπερωριών καθώς και ο περιορισμός των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ευθύνης.
Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων - αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ.
Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση καταγράφει τους γενικούς άξονες από τους οποίους θα προέλθουν τα 26 δισ. ευρώ χωρίς να εξειδικεύει αναλυτικά μέτρα, κάποια εκ των οποίων, αξίας 3 δισ. ευρώ, θα εφαρμοστούν από φέτος.
Αναφέρεται πάντως μεταξύ άλλων σε νέα σχέδια αναδιάρθρωσης για την ΕΡΤ και την ΕΑΒ.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, υπηρεσιών εξωτερικού (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία τύπου κτλ), αστυνομικών τμημάτων, σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, γενικότερα φορέων του ευρύτερου δημοσίου.
Παράλληλα, προχωρά σε επανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων, σε αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, σε ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών.
Το σχέδιο αποφεύγει να αναφέρει ποια κοινωνικά επιδόματα θα στοχεύσει, κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων μόνο, αλλά και για στόχευσης προνοιακών επιδομάτων.
Στο φορολογικό πεδίο εκτιμά ότι θα λάβει 2 δισ. ευρώ. Από την κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων, την επαναξιολόγηση όλων των φοροαπαλλαγών, την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων και στην επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων.
Μείωση αμυντικών δαπανών
Επιπλέον, προβλέπεται και η μείωση των αμυντικών δαπανών με εξοικονόμηση από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, μείωση λειτουργικών δαπανών, μειώσεις στρατοπέδων και εξορθολογισμό προμηθειών.
Αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 - 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015.
Αναλυτικά όσον αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων προβλέπονται:
- η άμεση αξιοποίηση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ή η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
- Η λιμνάζουσα ακίνητη περιουσία του δημοσίου όπως τα Ολυμπιακά Ακίνητα και το Ελληνικό
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
- Μάρτιος - Απρίλιος 2011: Πρόσληψη κοινοπραξιών για την καταγραφή και αξιολόγηση
- Ιούνιος 2011: Παράδοση του πρώτου χαρτοφυλακίου
- Ιούνιος 2011: Πρόσληψη συμβούλων σχηματισμού και προώθησης επενδυτικών προϊόντων
- Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2011: Νομοθετικές παρεμβάσεις
- Οκτώβριος 2011 - 2012: Προώθηση στις διεθνείς αγορές
- Δεκέμβριος 2011: Παράδοση του δεύτερου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας
- Ιούνιος 2012: Παράδοση του τρίτου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω
διαδικασίας
- Δεκέμβριος 2012: Παράδοση του τέταρτου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας
Τα σχέδια θα εξειδικευτούν με την παρουσίασή τους κατά την ενσωμάτωσή του σε νομοσχέδιο που θα κυρωθεί από τη Βουλή
Η προσαρμογή ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι στόχοι της δημοσιονομικής προσπάθειας , ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι οι εξής:
-εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης (0,9% του ΑΕΠ)
-μειώσεις λειτουργικών δαπανών (1,1%)
-καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων (0,5%)
αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ (1%)
-μείωση αμυντικών δαπανών (0,5%)
-εξορθολογισμός δαπανών υγείας (0,5%)
-εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης (0,7%)
-μείωση δαπανών ΟΚΑ και εξορθολογισμός κοινωνικής δαπάνης (1,1%)
-ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (1,5%)
-μείωση φοροαπαλλαγών (0,9%)
-βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής (1,5%)
-αύξηση εσόδων ΟΤΑ (0,3%)
-λοιπές δαπάνες (0,9%)
Δείτε αναλυτικά το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 .
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου