Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πεζοπορική διαδρομή από τις Καλαρρύτες στο Ματσούκι και το μοναστήρι της Βύλιζας

















Μια διαδρομή πάνω στο παλιό μονοπάτι που οδηγούσε από το χωριό Καλαρρύτες προς το μοναστήρι της Βύλιζας και το γειτονικό χωριό Ματσούκι. Η διαδρομή ξεκινάει από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες από τα Γιάννινα. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό, σε ένα δεξί πλάτωμα του δρόμου υπάρχει η πινακίδα που μας δείχνει την αρχή του παλιού μονοπατιού.


Ακολουθούμε το μονοπάτι που κατηφορίζει προς τις όχθες του Καλαρρύτικου ποταμού. Η αρχικά απότομη κατηφόρα σταδιακά ομαλοποιείται και όταν φτάσουμε λίγο πάνω από το ύψος της ποταμιάς, το μονοπάτι μας κινείται παράλληλα προς αυτή, τη δεξιά όχθη του Καλαρρύτικου. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο συναντάμε το παλιό πέτρινο «γεφύρι του Καρλίμπου». Ένα όμορφο κτίσμα που όμως χάνεται πνιγμένο στη πλούσια βλάστηση της περιοχής.










Περνάμε πάνω από το γεφύρι στην απέναντι πλευρά, έχοντας πλέον στα δεξιά μας τη ροή του ποταμού και ακολουθούμε το μονοπάτι μας. Η πορεία μας είναι ανηφορική, χωρίς όμως μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Μοναδικό εμπόδιο η πλούσια και χαμηλή βλάστηση της περιοχής που σε ορισμένα σημεία πνίγει το παλιό πέρασμα.
Φτάνοντας κάτω από το ύψος του μοναστηριού της Παναγίας της Βύλιζας το μονοπάτι μας διακλαδώνεται. Εμείς ακολουθούμε το αριστερό που οδηγεί στο μοναστήρι. Η στάση στη μονή απαραίτητη αν και ως συνήθως η πόρτα της είναι κλειστή. Παρόλα αυτά η θέα της περιοχής από το σημείο του μοναστηριού θα σας αποζημιώσει. Άλλωστε το μοναστήρι στη σημαντική θέση του οφείλει και την ονομασία του.
Μπαίνοντας το τελευταίο στάδιο της πορείας μας, ακολουθούμαι το μονοπάτι που οδηγεί από τη μονή προς τον τελικό μας προορισμό, το χωριό Ματσούκι. Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή μας γίνεται πλέον πάνω σε ένα νεόκτιστο πέτρινο μονοπάτι. Σημείο αναφοράς του τα 102 συνεχόμενα σκαλοπάτια.
Η συνολική διάρκεια της διαδρομής μας δεν ξεπερνά της 2,5 - 3 ώρες και είναι σχετικά εύκολη. Αν και η σήμανση της είναι αραιή δεν υπάρχουν σημεία που θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα.
Προβλήματα ίσως δημιουργηθούν σε όσους επιχειρήσουν τη διέλευση, τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της πλούσια και χαμηλή βλάστηση της περιοχής, που σε ορισμένα σημεία κάνει το πέρασμα ασαφή.

Δείτε τα video





Δεν υπάρχουν σχόλια: