Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Απαίδευτη Παιδεία...



Η κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει φτάσει κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο ΕΜΠ, που μένουν κλειστά εδώ και 10 εβδομάδες, μετά την εξεταστική, κινδυνεύει να χαθεί και το εξάμηνο. 


Αλλά η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της κρίσης, που εκείνη δημιούργησε, στις πλάτες των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Επικαλείται την αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους, για να προκαλέσει τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού. 
Το υπουργείο Παιδείας απειλεί ότι θα ανοίξει τα αμφιθέατρα συνοδεία ΜΑΤ. Ολες οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, άλλωστε, υλοποιούνται με αστυνομικές επεμβάσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν. 
Την ίδια υποκριτική στάση ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής της. «Ενοχοποιεί» ως εχθρούς της κοινωνίας όσους διαφωνούν μαζί της. Δεν συζητά. Στέλνει τελεσίγραφα. Και αμέσως μετά, τα ΜΑΤ. 

Το ίδιο κάνει και τώρα. Αποφάσισε ότι πρέπει να φύγουν, διά της διαθεσιμότητας, 1.349 υπάλληλοι των ΑΕΙ. Δεν διαπραγματεύθηκε. Ούτε όταν οι πρυτάνεις και οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων είπαν πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τόσο λίγο προσωπικό.

Επέβαλε πρότυπα καταγραφής και αξιολόγησης, τα οποία όμως καταργήθηκαν, γιατί κατέδειξαν τις μεγάλες ανάγκες των πανεπιστημίων σε υπαλλήλους. Το υπουργείο όμως είχε αποφασίσει πόσοι θα απολυθούν. Το ίδιο γίνεται σε όλο το Δημόσιο. Πρώτα βγαίνουν οι αριθμοί των προς απόλυση υπαλλήλων και μετά επιλέγονται οι άνθρωποι! 



Στην περίπτωση των ΑΕΙ, η Ομοσπονδία των υπαλλήλων καταγγέλλει παρανομίες και αυθαιρεσίες. Η απογραφή τους δεν έγινε μέσω των νόμιμων διαδικασιών. Επιβλήθηκε με ατομική απογραφή και ευθύνη των ίδιων των υπαλλήλων. Και όσοι δεν υπάκουσαν, παραπέμπονται τώρα προς απόλυση. 

Το ΑΣΕΠ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η μοριοδότηση των προσόντων και η κατάρτιση των βαθμολογικών πινάκων βασίστηκε αποκλειστικά στα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο. Συνεπώς, είναι πίνακες-καταστάσεις προσωρινοί. 

Για διάτρητες νομικά και ηθικά αποφάσεις του υπουργείου κάνει λόγο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικαλούμενη την έωλη μοριοδότηση των απογραφέντων υπαλλήλων και την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο όσων δεν απογράφηκαν. 

Yπ' αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ανεπίτρεπτη πράξη τη δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών.

Ο υπουργός, αντί να επιδίδεται σε λεονταρισμούς, θα έπρεπε ήδη εδώ και καιρό να έχει ξεκινήσει διάλογο για την επίλυση του προβλήματος. Δεν υπάρχει Παιδεία όταν η Παιδεία δεν διδάσκεται ως ήθος από τις κορυφές της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: