Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πορεία προς υβριδική Υγεία και Ασφάλιση...


Ένα μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας και ασφάλισης φαίνεται πως θα προσπαθήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.  Μέχρι στιγμής το τοπίο φαίνεται ότι είναι αρκετά θολό, παρόλα αυτά ο γάμος των δύο πλευρών θα αποτελέσει βασικό στοιχείο στην παροχή δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Για να εξασφαλιστεί το πολλαπλής φύσεως υβριδικό μοντέλο θα πρέπει να γίνει ουσιαστικός και πλήρης σχεδιασμός γιατί το ναυάγιο του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η πιθανότατη συγχώνευση του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που αν δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων θα οδηγήσουν σε περιπέτειες το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και όχι μόνο. 

Έτσι όπως έχει οδηγηθεί η κατάσταση χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών δεν θα μπορέσει το σύστημα να αντέξει στις πιέσεις. Είναι μονόδρομος όπως φαίνεται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας, πολλά από τα δημόσια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν και άλλα θα περάσουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, αναλαμβάνοντας την λειτουργία τους, ίσως και με μικρότερο κόστος. Μεγάλο μέρος της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης θα περάσουν στους ιδιώτες, η πρωτοβάθμια στους Δήμους, ενώ είναι ανάγκη να δημιουργηθεί νέο σύστημα διαμόρφωσης, παρακολούθησης και λειτουργίας του συστήματος υγείας, που θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια των κατοίκων της.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στο ασφαλιστικό σύστημα. Η σύμπραξη των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται πως είναι μονόδρομος. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το ποσοστό δημόσιο και ιδιώτης θα προσφέρουν τα ασφαλιστικά προϊόντα στους πολίτες. Το δημόσιο θα διασφαλίζει τη βασική ασφάλιση και το ιδιωτικό κεφάλαιο θα δίνει το πλεόνασμα που θα επιλέγει ο κάθε ασφαλισμένος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σημερινό καθεστώς είναι αδύνατο να συνεχίσει να υφίσταται στη σημερινή μορφή. Η αλλαγή θα υπάρξει και επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα για να προχωρήσει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας και στο ασφαλιστικό, φτάσαμε σε σημείο να γίνεται σχεδιασμός «σκούπα» και να θεωρείται όχι μόνο επιβεβλημένος αλλά και αναγκαίος.

Ελέω του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη προχωρά η μεταρρύθμιση στην υγεία και του κ. Βρούτση στην κοινωνική ασφάλιση. Στο μέτωπο της υγείας φαίνεται πως είναι επιβεβλημένο το κλείσιμο τουλάχιστον του 1/3 των μονάδων υγείας της χώρας όλων των βαθμίδων, απορρόφηση του ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία του υβριδικού μείγματος με πρώτο ρόλο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη στην κοινωνική ασφάλιση θα γίνει το ένα και μοναδικό ενιαίο ταμείο, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στα υπόλοιπα μικρότερα όπως η δημιουργία του κλαδικού ταμείου ενέργειας τις αρχές Δεκεμβρίου.

Βλέπω τον κ. Γεωργιάδη να είναι αποφασισμένος όχι μόνο για μετωπική σύγκρουση αλλά και για ολοκληρωτική ανατροπή στο χώρο της Υγείας. Αυτή η συμπεριφορά ή θα τον καταστρέψει πολιτικά ή θα τον εξυψώσει. Αν πετύχει θα είναι ο άνθρωπος που παρά τις θυσίες που έγιναν έβαλε μια τάξη στην υγεία χωρίς να ξέρουμε ακόμη τις συνέπειες στην κοινωνία. Αν αποτύχει τότε η δημόσια Υγεία στην Ελλάδα θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγους μήνες. Το αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί ανάμεσα στην ολοκληρωτική ή μερική καταστροφή. Από την άλλη, τον κ. Βρούτση τον βλέπω πιο «χαλαρό».  Εκτός και αν μας ετοιμάζει εκπλήξεις τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αν δεν πάρει τώρα τις αποφάσεις μετά θα είναι πολύ αργά και βλέπω να μην μπορεί να βγάλει κανένας άκρη με τις αλλαγές στις συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Υπομονή και κουράγιο για να σωθεί μια κατάσταση που ήδη βρίσκεται στο γκρεμό και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: