Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Σαλάτα με μαριναρισμένα θαλασσινά



Υλικά για 4-6 άτομα
½ κιλό μικρά χταποδάκια,
1 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
1 κουταλάκι σπόροι μαύρου πιπεριού,
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, ολόκληρες,
1 φύλλο δάφνης,
1 λίτρο (4 φλ.) νερό,
½ λεμόνι, ο χυμός + ½ λεμόνι σε λεπτές ροδέλες,
250 γρ. μέτριες ωμές γαρίδες ξεφλουδισμένες με τις ουρίτσες στη θέση τους,
250 γρ. μικρά καλαμαράκια, κομμένα σε ροδέλες, τα πλοκάμια στα τέσσερα,
250 γρ. κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα μύδια, χωρίς τα όστρακά τους,
½ μέτριο καρότο σε μπαστουνάκια/σπιρτόξυλα,
½ μέτριο κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια,
1 τρυφερό κλωνάρι σέλινο σε λεπτά φετάκια,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού,
αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ συνταγής
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το κρασί με τους σπόρους πιπεριού, τα σκόρδα, τη δάφνη, το νερό και το χυμό του ½ λεμονιού. Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε μέσα σκεπασμένα τα χταποδάκια για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τα χταποδάκια να κρυώσουν μέσα στο υγρό τους. Τα βγάζετε, τα τεμαχίζετε και τα κρατάτε στο ψυγείο.
Επιστρέφετε την κατσαρόλα ρίχνετε μέσα τις γαρίδες και τα καλαμαράκια και τα βράζετε για 3 λεπτά ). Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τα θαλασσινά να κρυώσουν μέσα. Τα στραγγίζετε κρατώντας το υγρό τους και τα βάζετε στο ψυγείο με τα χταποδάκια.
Μέσα στο ίδιο υγρό ρίχνετε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο και τα αφήνετε να βράσουν για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Αναμιγνύετε τα χταποδάκια με τα καλαμαράκια, τις γαρίδες και τα μύδια σε ένα μπολ (τα μύδια είναι ήδη βρασμένα και δεν χρειάζονται άλλο βράσιμο). Προσθέτετε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα σκόρδα, το μαϊντανό, τις ροδέλες του λεμονιού και το χυμό του πορτοκαλιού. Κρατάτε το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες, στραγγίζετε τη σαλάτα, την αλατοπιπερώνετε και τη σερβίρετε ραντισμένη με το ελαιόλαδο σερβιρετε σε κοχυλια και ραντιστε με τη μαριναδα.

Καλημέρα στην όμορφη Ηπειρο!




Tolis Anastasios 

Honorary President

Director of Chef's club 

Epirus offices

Executive  chef

Mob.6932208082  

Δεν υπάρχουν σχόλια: