Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Τα Τσερίτσανα πήραν πίσω το όνομά τους!!!

Επιτέλους! Τα Τσερίτσανα, το ιστορικό χωριό του Δήμου Δωδώνης, πήραν πίσω το όνομά τους! Το Συμβούλιο Τοπωνυμιών, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή, έκανε ομόφωνα αποδεκτό το αίτημα που είχε υποβληθεί πριν μερικούς μήνες από τον Δήμο ώστε το χωριό «Πλατάνια» να πάρει πίσω το όνομα με το οποίο είναι γνωστό στην Ήπειρο και κυρίως το όνομα με το οποίο πέρασε στις σελίδες της ιστορίας! Το αίτημα για την μετονομασία είχε κατατεθεί μετά από ομόφωνα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, η οποία εξέφραζε το σύνολο της τοπικής κοινότητας, των κατοίκων και των αποδήμων. Και επιτέλους, μετά από έξι δεκαετίες περίπου δικαιώθηκε!
Στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών που συνεδρίασε παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσεριτσάνων Κώστας Παππάς, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης, που υποστήριξε το αίτημα και άλλοι.
Ο δήμαρχος Δωδώνης διεξοδικά τους λόγους που επιβάλλουν την μετονομασία του χωριού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νεότερη ιστορία, στην περίοδο του ελληνοιταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής, όπου και τα Τσερίτσανα είχαν πέσει θύμα της ναζιστικής θηριωδίας.
ενσωματώσει μία σειρά νέων σημαντικών στοιχείων, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, όταν το χωριό κάηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Έτσι μεταξύ των στοιχείων που είχαν κατατεθεί περιλαμβάνονταν, αρχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας από τα οποία προκύπτει ότι τα Τσερίτσανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσημα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους από τα οποία προκύπτουν καταχωρήσεις με το όνομα "Τσερίτσανα".
Εκδόσεις στηριγμένες σε αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα, στοιχεία από τη νεότερη βιβλιογραφία και λαογραφία καθώς και σημερινούς διαδικτυακούς χάρτες, διαφόρων ελληνικών και ξένων εκδόσεων όπου η περιοχή γράφεται ως «Τσερίτσανα» και συχνά συναντάται με λατινική γραφή.
Το Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, έκρινε ότι ο φάκελος που είχε καταθέσει ο δήμος ήταν άρτιος και πλήρης και ομόφωνα έκανε αποδεκτό το αίτημα, επιστρέφοντας έτσι το ιστορικό όνομα του χωριού!
Η ονομασία του χωριού είχε αλλάξει το 1954, μετά από Βασιλικό Διάταγμα που είχε εκδοθεί. Από τότε έγιναν πολλές προσπάθειες από τα Κοινοτικά και τα Δημοτικά Συμβούλια για να επανέλθει το αρχικό όνομα.
Τελικά σήμερα έγινε πραγματικότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: