Κυριακή 3 Απριλίου 2016

O διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ. της ΠΣΕ


ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΣΕ
ΑΠΌ 1-3-2013 Έως 29-2-2016

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί σύνεδροι.
Από μέρους του απερχόμενου Δ.Σ. σας καλωσορίζω στη σημερινή Γενική μας Συνέλευση που είναι και αρχαιρεσιακή και όπου θα εκτεθεί ο απολογισμός των πεπραγμένων μας της τριετίας 2013 έως 2016, συνοπτικά.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια 2014 και 2015 έγιναν επιμέρους δύο ετήσιοι απολογισμοί αλλά τώρα υποχρεωτικά θα γίνει απολογισμός τριετίας.
Περιμένουμε μετά τον απολογισμό να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας, τις θέσεις σας και την κριτική σας στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και του δικαίου.
Περιμένουμε επίσης να ακούσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις του Διοικητικού συμβουλίου το οποίο αντιπροσωπεύετε.
Δυστυχώς τα προβλήματα που άρχισαν στην πατρίδα μας από τα τέλη του 2008 με την απαρχή της οικονομικής κρίσης εξακολουθούν μέχρι σήμερα όχι μόνο να υφίστανται αλλά και να γίνονται δυσμενέστερα.
Οι διάφορες αξιολογήσεις από τους λεγόμενους θεσμούς δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας και την χειροτερεύουν αντί έστω να τη σταθεροποιούν.
Η οικονομική κρίση μονιμοποιείται και η ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Βιώνουμε όλοι μας αυτή την κατάσταση, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση με την ανεργία, την απόλυση, την φτώχεια, την εξαθλίωση.
Πολλοί νέοι που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου και της Πανηπειρωτικής λόγω μη ευρέσεως εργασίας πήραν το δρόμο της ξενιτιάς χωρίς επιστροφή.
Όσα επισημάναμε στις προηγούμενες μας Γενικές Συνελεύσεις εξακολουθούν να ισχύουν και μπορώ να πω ότι επιδεινώθηκαν ακόμη πάρα πέρα:
«Η επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζεται και τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Κανένας πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι μισθό, σύνταξη, επίδομα θα πάρει τον επόμενο μήνα, αν θα συνεχίσει να έχει μεροκάματο. Παντού υπάρχει αγανάκτηση, αγωνία, απόγνωση, φόβος για το αύριο. Όλα αυτά έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της ζωής όλων μας και έχουν οδηγήσει τα μέλη μας σε υποτονικότητα, παρά το ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσής μας τονίζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη και από την ίδια την κρίση, η δε επιλογή του μοναχικού δρόμου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία. Το μέλλον του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι, δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να αγκομαχάει για ένα πιάτο φαΐ. Δεν μπορεί ο λαός μας να βλέπει καθημερινά την κατάρρευση των κοινωνικών παροχών και την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, να βλέπει τους καρπούς και τους αγώνες αιώνων να κατακρημνίζονται και να διαλύονται.»

Οι οργανώσεις μας στην πλειοψηφία τους αιμορραγούν οικονομικά δεν επιχορηγούνται από κανέναν. Τα μέλη τους βιώνουν όπως τονίσαμε την οικονομική κρίση δεν μπορούν να τις στηρίξουν και ως εκ τούτου δεν

 μπορούν να μας προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε και την εισφορά της στα 40 ευρώ το χρόνο. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά αντιμετωπίσαμε και προβλήματα φορολογικά και διοικητικά για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες και τις δύσκολες συνθήκες, τα χρόνια αυτά το Δ.Σ. ανέπτυξε δράσεις και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε καίρια ζητήματα και εναπόκειται σε εσάς να κρίνετε κατά πόσο είναι πολλά ή λίγα, πλούσια ή φτωχά.
Η λειτουργία τόσο του ΔΣ και του προεδρείου, όσο των επιτροπών του και του Γενικού Συμβουλίου ήταν τακτική και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013-2016
Ένας από τους κύριους άξονες στη λειτουργία της ΠΣΕ είναι ο πολιτισμός και η πολιτιστική δράση της ΠΣΕ την περίοδο αυτή παρά τις δύσκολες συνθήκες είναι σημαντική και πλούσια.
Ο συνολικότερος, τριετής πολιτιστικός απολογισμός που αναφέρεται στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ., αποτυπώνει μια από τις πιο πλούσιες και καρποφόρες περιόδους στη λειτουργία της Πανηπειρωτικής. Σε αυτό συνέβαλαν η τακτική, συλλογική και παραγωγική λειτουργία της Πολιτιστικής Επιτροπής, των ομάδων εργασίας που συστήθηκαν ανά εκδήλωση με την εκπροσώπηση των συλλόγων – συνδιοργανωτών, με την εμπνευσμένη και άοκνη ενεργοποίηση του Εφόρου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο λειτουργίας της, δημιουργήθηκαν ομάδες δουλειάς. Για τις ανάγκες της κάθε εκδήλωσης επιδιώχθηκε η συνδιοργάνωση της από κοινού με μέλη μας ή άλλους φορείς. Καθοριστικός στάθηκε ο έγκαιρος, μεθοδικός και ολοκληρωμένος προγραμματισμός.
Ο τριετής απολογισμός είναι πολύτιμος για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τη μελλοντική κλιμάκωση και αναβάθμιση της δράσης μας. Στο απάνθισμα των κορυφαίων σταθμών της πρώτης διετίας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τον τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων «Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» στα Γιάννενα τον Φεβρουάριο του 2015, την εκδήλωση «Δυό χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο» τον Δεκέμβριο του 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την εκδήλωση η «200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας» τον Φεβρουάριο του 2015 στο Ζάππειο Μέγαρο, την εκδήλωση «Ηπειρώτες Πρωτομάστορες» τον Μάρτιο του 2015 σε συνδιοργάνωση με τους Ηπειρώτες της Αργυρούπολης, τη συζήτηση «Τα Ηπειρώτικα Πανηγύρια σήμερα» τον Νοέμβριο του 2014 στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο, την εκδήλωση «Η Ήπειρος του Αγώνα» που διοργανώθηκε τα καλοκαίρια 2013 και 2014 στο Θέατρο Πέτρας και, φυσικά, την κορυφαία ετήσια εκδήλωση «Πίτα του Ηπειρώτη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2014 και το 2015, με την ένθετη ενότητά της «Ηπειρώτικες Γέφυρες» να καλωσορίζει το 2014 τους Θράκες και το 2015 τους Ολυμπίτες Καρπάθου. Όλα αυτά τα απολογίσαμε αναλυτικά πέρυσι και πρόπερσι, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν συνοπτικά ως πρόταγμα στο φετινό απολογισμό, αφού αποτελούν μέρος του συνολικότερου απολογισμού του απερχόμενου Δ.Σ.
Η όλη μας δράση είναι συνάρτηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Το απερχόμενο Δ.Σ. κλήθηκε να λειτουργήσει σε συνθήκες γενικότερης και εντεινόμενης οικονομικής ασφυξίας – κάτι που δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την πολιτιστική του δράση. Το πλέον απαγορευτικό πλαίσιο διαμορφώθηκε στην περίοδο 2015-2016 που σήμερα απολογίζουμε. Σε αυτές τις συνθήκες έπρεπε να αναπροσαρμοστεί ο εγκεκριμένος από την περυσινή μας συνέλευση πολιτιστικός προγραμματισμός και όχι μόνο να καταστεί εφικτός με συχνά μηδενικούς προϋπολογισμούς αλλά να αποτελέσει και πηγή εσόδων για την απαγορευτική κατάσταση των οικονομικών της Πανηπειρωτικής. Σε αυτές τις συνθήκες το πολιτιστικό έργο της Π.Σ.Ε. που σήμερα απολογίζουμε έχει ως κυριότερους σταθμούς:
  • «70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ο αντιφασιστικός αγώνας τότε και τώρα. Ήπειρος, Χαϊδάρι – μαρτυρικοί τόποι.». Εκδήλωση στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, την Τετάρτη 27 Μαϊου 2015. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, του Δήμου Χαϊδαρίου και του Αντιφασιστικού Μπλοκ 15 στην κατεύθυνση που δοκιμάζουμε τη συνιδιοργάνωση των εκδηλώσεών μας με τους πρωτοβάθμιους συλλόγους μας, με δημιουργικές συνέργειες με τη βάση μας που έτσι αποκτά κυρίαρχο λόγο στη δράση μας. Η εκδήλωση «μνήμης, τιμής, επαγρύπνησης και αγώνα» στηρίχθηκε εξαίρετα από ένα ιστορικό, ποιητικό, μουσικό, οπτικό και εκθεσιακό αναλόγιο, με πληθώρα συμμετοχών και συνεργασιών, και πλαισιώθηκε από περιήγηση – προσκύνημα στο χώρο του Μπλοκ 15.
  • «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι», το Σάββατο 13 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας. Το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι» με συνδιοργανωτές τους Συλλόγους Ηπειρωτών Δυτικής Αττικής το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας έκανε τη μεγάλη διαφορά σε μαζικότητα από όλες τις άλλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική στην Πέτρα τα περασμένα χρόνια, με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 ξενιτεμένων Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου. Τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την ίδια την προετοιμασία και τη διοργάνωση της βραδιάς αφού η συμμετοχή των Ηπειρώτικων Συλλόγων από την Πετρούπολη, το Ίλιον, το Χαϊδάρι, τον Ασπρόπυργο, το Περιστέρι, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τους Αγίους Αναργύρους, τις Αχαρνές, δίπλα στην Π.Σ.Ε. ήταν περισσότερο μαζική, ενεργητική παρά ποτέ άλλοτε, έκαναν τη γιορτή πραγματικά δική τους υπόθεση, πρωταγωνιστώντας στην προετοιμασία και τη διοργάνωση. Η μεγάλη διαφορά έγινε με τον πιο ανεπιτήδευτο, δοκιμασμένο τρόπο, τον τρόπο των Ηπειρώτικων πανηγυριών. Η Π.Σ.Ε. που είχε ανοίξει την περασμένη περίοδο το διάλογο για τα Ηπειρώτικα πανηγύρια, για όσα τα ταλανίζουν τραυματίζοντας τη σχέση των Ηπειρωτών με την ίδια τους την παράδοση, όσα κουβέντιασε με τα μέλη της τα δοκίμασε στην πράξη, διοργανώνοντας το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που ήρθε σαν κορύφωση μιας μακράς διαδρομής πλούσιου και ποιοτικού πολιτιστικού έργου, αντιστοιχίζοντας τη μορφή στις ανάγκες της εποχής, αναβαπτίζοντας το περιεχόμενο στο αξιακό φορτίο της ηπειρώτικης παράδοσης, κοινωνώντας το απαράμιλλο κοινοτικό πνεύμα του ηπειρώτικου πανηγυριού στην καρδιά της πόλης και της κρίσης. Και όπως κατέληγε το σχετικό δελτίο τύπου: «Το «Μεγάλο Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2015», καρπός συλλογικού ονείρου πολλών χρόνων, ήταν ένα μεγάλο, πετυχημένο βήμα που καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο με βάση τον προορισμό του, την κατεύθυνση που χαράζει, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον, για τη συνέχεια
  • «Ηπειρώτικες Όχθες 2015», 11 & 12 Αυγούστου στη Δερβιτσάνη της Δερόπολης, τους Κήπους Ζαγορίου και το Γεφύρι της Πλάκας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Ζαγορίου και Βορείων Τζουμέρκων και την Ομοσπονδία Τζουμέρκων. Ο διήμερος κύκλος εκδηλώσεων αποτέλεσε το νέο βήμα στον πρωτότυπο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, διασυνοριακό θεσμό που πριν λίγα χρόνια εδραίωσε η Π.Σ.Ε. αναδεικνύοντας το πολιτιστικό απόθεμα της Ηπειρώτικης παράδοσης και δημιουργίας στο προνομιακό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων, στον απόηχο της κατάρρευσης του Γεφυριού της Πλάκας, ήταν τα Ηπειρώτικα Γεφύρια και η ανάγκη προστασίας ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα θέμα που αποφασιστικά πρόταξε η Π.Σ.Ε. σε σειρά εκδηλώσεων όλη τη χρονιά, πρωτοστατώντας στον αγώνα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας και την προστασία σειράς άλλων. Οι εκδηλώσεις μηδενικού προϋπολογισμού και εθελοντικής συμμετοχής του συνόλου των συντελεστών, με στη στήριξη του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και της «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι, ξεκίνησαν από ένα όμορφο καλωσόρισμα και μουσική εκδήλωση στη Δερβιτσάνη, το μεγαλύτερο χωριό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, συνεχίστηκαν με μια μαγευτική εκδήλωση στο τρίτοξο γεφύρι των Κήπων Ζαγορίου, με ποιητικό και μουσικό αναλόγιο και ολοκληρώθηκαν με ημερήσια εκδήλωση στο Γεφύρι της Πλάκας, που αποτέλεσε και βήμα ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον αγώνα για την αναστήλωση του Γεφυριού. 
  • «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016», Σάββατο και Κυριακή 5, 6 Μαρτίου, Στάδιο Ταέ Κβον Ντο, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα» προτάθηκε από τον Έφορο Πολιτισμού σε μια στιγμή που η Π.Σ.Ε. αναζητούσε τρόπους να ανταπεξέλθει σε μια δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση που καθιστούσε ανέφικτο κάθε άλλο προγραμματισμό. Μετά από συλλογική επεξεργασία και εμπλουτισμό στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ανάπτυξης, του Δ.Σ. και του Προεδρείου, με τη σύσταση ομάδων εργασίας, με πολύμηνη και εντατική προετοιμασία όπου συμμετείχε όλο το στελεχικό δυναμικό της Πανηπειρωτικής, διαμορφώθηκε το τελικό πρόγραμμα του Πανοράματος που αποτέλεσε μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός θεσμού μακράς πνοής, ένα μεγάλο βήμα που αναβαθμίζει και διευρύνει τις συνέργειες που γεφυρώνουν την Αποδημία με τον γενέθλιο τόπο, συνταιριάζοντας Πολιτισμό, Παραγωγή και Αλληλεγγύη, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον. Ένας πλουσιότατος, πολυθεματικός, πρωτότυπος και εμπνευσμένος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων συνέθεσαν το πρόγραμμα του διημέρου, σε ένα πρωτοφανές οργανωτικό εγχείρημα τα τελευταία χρόνια. Σε μια εποχή με επιδεινούμενες και αλληλοτροφοδοτούμενες κρίσεις, σε ένα γενικευμένα εκδηλωσιακό διήμερο, σε ένα χώρο που για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε για τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες, η διοργάνωση του Πανοράματος έθεσε τον πήχυ ψηλά και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα σημαντικότατο, συλλογικό κεκτημένο. Προσέφερε, επίσης, πολύτιμο υλικό στο συλλογικό προβληματισμό για το θέμα της μαζικότητας η οποία, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά και το μέγεθος του εγχειρήματος, σε ένα αποκριάτικο διήμερο που καθιστούσε, έτσι κι αλλιώς, αμφίβολη την επιτυχία του. Παρόλα αυτά, η διοργάνωση του Πανοράματος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στους οικονομικούς της στόχους, χάρη στις στηρίξεις, τις επιχορηγήσεις και τις χορηγίες που διασφαλίστηκαν χάρη στη διοργάνωσή του, από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού, την WIND, τα ΕΛΤΑ και μικρότερους χορηγούς. Από άποψη προγράμματος το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» αποτέλεσε ένα πλουσιότατο και ιδιαίτερα αξιόλογο κύκλο εκδηλώσεων που συνόψισε σε ένα διήμερο εκδηλώσεις με πολύμηνο πλούτο και ποικιλία. Εξέχουσα θέση στο διήμερο είχε η καταξιωμένη «Πίτα του Ηπειρώτη» την Κυριακή 6 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από πενήντα χορευτικά των συλλόγων μας – σίγουρα λιγότερων από άλλες χρονιές – σε μια μουσικοχορευτική πανδαισία που αναδείχθηκε καλύτερα στο νέο χώρο. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Φουρναραίους, με την επιβράβευση της Συντεχνίας Αρτοποιών Αττικής και του Σωματείου Αρτοποιών του Πειραιά, οι οποίοι στήριξαν και την προετοιμασία και τη διοργάνωση του διημέρου. Εφάμιλλης ποιότητας ήταν η μεγάλη μουσική εκδήλωση «Η Άνοιξη της Παράδοσης», το Σάββατο 5 Μαρτίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών από όλη την παράδοση, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κρήτη με τιμώμενους – στο πλαίσιο του θεσμού «Ηπειρώτικες Γέφυρες» - τους Λεσβίους, στο πρόσωπο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής που επιβραβεύθηκε για τη στάση των Λεσβίων στην προσφυγική κρίση. Οι Λέσβιοι είχαν πολύτροπη και ιδιαίτερα ζωντανή συμμετοχή σε όλο το διήμερο, κοσμώντας τη διοργάνωση σε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Το Πανόραμα συμπεριλάμβανε, επίσης, ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος», με την προβολή ταινιών για την Ήπειρο καθώς και Ηπειρωτών κινηματογραφιστών που αποτέλεσε, με την αναλογικά μεγάλη συμμετοχή και την ποιοτική πραγμάτωση και πρόγραμμα, εξαιρετικά υποσχετικό βήμα για τη μελλοντική διοργάνωση πιο εκτεταμένου, αυτοτελούς αφιερώματος. Στον πολιτιστικό απολογισμό του Πανοράματος πρέπει να συμπεριληφθεί και η εξαίρετη συζήτηση με θέμα την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την εξαιρετική εισηγητική σύνθεση. Η συζήτηση ανέδειξε και φώτισε σημαντικές πτυχές του θέματος, αποτελώντας ένα βήμα σε ένα άξονα συζητήσεων που ξεκίνησε με τα Ηπειρώτικα Πανηγύρια το 2014 και θα συνεχισθεί ακόμη πιο εστιασμένα μελλοντικά. Στο πλαίσιο του Πανοράματος λειτούργησε Έκθεση Πολιτισμού, Αποδημίας και Αλληλεγγύης, με την ανάπτυξη περιπτέρων Ομοσπονδιών και Αδελφοτήτων, του Ε.Μ.Π. (για το Γεφύρι της Πλάκας), του ΚΕΘΕΑ, του Πολυφωνικού Καραβανιού και άλλων. Στο πλαίσιό της αναπτύχθηκαν τρία εξαίρετα περίπτερα της Π.Σ.Ε. – τα δύο της Εφορίας Τύπου, με ιδιαίτερα επιμελημένη έκθεση τύπου της αποδημίας και ένα για τη συλλογή ειδών άμεσης ανάγκης με κάλεσμα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, δράση που για πρώτη φορά ανέπτυξε η Πανηπειρωτική σε ένα τομέα που η κρίση αναδεικνύει ως κύριο για τη μελλοντική μας δραστηριοποίηση. Τα είδη που συλλέχθηκαν παραδόθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Ελληνικό. Κόσμημα για την Έκθεση Πολιτισμού αποτέλεσε η Έκθεση Ηπειρωτών Εικαστικών, με έργα γλυπτικής και ζωγραφικής, και τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους ο διακεκριμένος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης που είχε καθοριστική συμβολή στην προετοιμασία της έκθεσης. Η Έκθεση Πολιτισμού, Αποδημίας και Αλληλεγγύης πλαισιώθηκε από Έκθεση Ηπειρωτών Παραγωγών και Ηπειρώτικων Προϊόντων που διοργανώθηκε με την ευθύνη και τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, με την ανάπτυξη καλαίσθητων περιπτέρων σε μια ακόμη καινοτόμα δράση. Να σημειωθεί η συνδρομή των Αρχιμαγείρων και των Αρτοποιών στην πρωτότυπη και λειτουργική ανάπτυξη του προγράμματος του διημέρου. Το πρόγραμμα του Πανοράματος ολοκληρώθηκε με το Νεανικό Φόρουμ Δημιουργίας, με νέους μουσικούς από το χώρο της αποδημίας, εγγράφοντας υποθήκες για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας στο μέλλον, στοιχείο καθοριστικό για την επιτυχία των εκδηλώσεων και, κυρίως, για την προβολή της Ηπειρωτικής Αποδημίας στο μέλλον. 
Πέρα από τις εκδηλώσεις, το πολιτιστικό έργο συμπεριλαμβάνει την τακτική, ετήσια λειτουργία της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε. Η Χορωδία που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου αποτελεί ένα καύχημα για την Πανηπειρωτική, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τη Συνοσπονδία σε σειρά εκδηλώσεων αλλά και σε εθιμικές εκδηλώσεις, όπως στα κάλαντα των εορτών. Το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού λειτουργεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη διεύθυνση όλη τη χρονιά του Αλέξανδρου Λαμπρίδη και του Βαγγέλη Κώτσου από τον Νοέμβριο, με τη συνεργασία και της Αλίκης Γκανά, κοινωνεί τους πρώτους καρπούς της δουλειάς του, με την επάξια συμμετοχή σε σειρά εκδηλώσεων.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικούς προυπολογισμούς αναδεικνύοντας τις δυνατότητες παραγωγής έργου ακόμη και στις τόσο δυσμενείς σημερινές οικονομικές συνθήκες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν ομόφωνες και σε αυτό έχει συμβάλλει η αντιπροσωπευτική και αναλογική εκπροσώπηση κατά την συγκρότηση του προεδρείου. Συνέβαλαν επίσης στην καλή και ομόθυμη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου οι βοηθητικές επιτροπές που δραστηριοποιούνται μέλη του ΔΣ και άλλοι συμπατριώτες. Η επιτροπή ανάπτυξης, περιβάλλοντος, πολιτισμού, νεολαίας, γυναικών, Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και η επιτροπή αποδήμων.
Η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές είναι αναγκαία από τους Ηπειρώτες της αποδημίας για την υλοποίηση των σκοπών του καταστατικού μας και προσκαλούμε όλους τους απόδημους να στελεχώσουν τις επιτροπές για να διευκολύνουν τη νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Η Πανηπειρωτική αντιπροσωπεύει μέσω των μελών της Αδελφοτήτων, ομοσπονδιών, ενώσεων και συλλόγων εκατοντάδες χιλιάδες απόδημους Ηπειρώτες. Σύμφωνα με τους σκοπούς που περιγράφονται στο άρθρο του καταστατικού της είναι οργανισμός διεκδικητικός και συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ηπείρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη συμβολή για υλοποίηση κοινωφελών έργων και γενικά σε κάθε πρόβλημα που αναφέρεται στους όρους εργασίας και διαβίωσης των ηπειρωτών στην ιδιαίτερη πατρίδα καθώς και στη διεκδίκηση δικαιωμάτων και δίκαιων αιτημάτων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο τηρώντας τις καταστατικές διατάξεις ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την ανάδειξη του θέματος «Αθαμάνιο Πράσινο Χωριό», που είχε προεπιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ύψους 15.000.000 ευρώ.
Η Επιτροπή για την τελική επιλογή με διάφορα τερτίπια άλλαξε τα κριτήρια κατά παραγγελία όπως γίνεται εδώ στη χώρα μας και το Αθαμάνιο από πρώτο ήρθε 12ο και παρά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους μας του θέματος με συνέντευξη τύπου και συνέντευξη σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς η απόφαση είχε πάρει από τα πριν το δρόμο της.

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες:
Στις 25 Μαϊου 2013 πραγματοποιήσαμε στο Καλπάκι με πολλή μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με έγκριτους ομιλητές και καταδείχθηκε από τους ομιλητές και όλους τους παρεμβαίνοντες αυτοδιοικητικούς και μη παράγοντες ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν είναι εργαλείο ανάπτυξης ούτε και ευκαιρία υπέρβασης της οικονομικής κρίσης.
Όπου υπάρχουν ΕΟΖ ανά την υφήλιο ισχύουν ειδικοί οικονομικοί νόμοι και οι ΕΟΖ αποτελούν κράτος εν κράτει με προνόμια υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών και επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι απολαμβάνουν ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές, δωρεάν διοικητική υποστήριξη, φορολογικές απαλλαγές και απόκτηση εκτάσεων και κτιρίων, απαλλαγή από δασμούς για πρώτες ύλες και αναλώσιμα και ένα σωρό άλλα προνόμια.
Οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επενδυτές και όχι η χώρα που τους υποδέχεται. Οι ΕΟΖ δεν προχώρησαν.
Η Πανηπειρωτική για μια ακόμη φορά σε ανακαίνιση του θέματος της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της για τους λόγους που είναι γνωστοί από τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. και βέβαια από τη συζήτηση στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Καλπάκι στις 25/5/2013 με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Πωγωνίου, όπου οι απόδημοι με την τοπική κοινωνία εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
Το θέμα των ΕΟΖ επανέρχεται στο προσκήνιο με την εγκατάσταση των προσφύγων στη Χώρα μας και τα κέντρα φιλοξενίας και πρέπει να επαγρυπνούμε.
Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνης:
Η Πανηπειρωτική αγωνίσθηκε να παραμείνει η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνης, η ναυαρχίδα της Ηπείρου και να διατηρήσει το Δημόσιο χαρακτήρα της. Η ΑΤΕ είχε εκτιμήσει της εταιρεία το 2010 σε 145 – 150 εκατομμύρια ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν να ξεπουληθεί στα 22 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 12 όφειλε ο αγοραστής, η Simos Food. Οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν τους κτηνοτρόφους ούτε στις παλιές τιμές ούτε έγκαιρα και η μη πληρωμή των κτηνοτρόφων, όταν οι εκροές ανερχόταν κάθε μήνα σε 20 έως 30 εκατομμύρια ευρώ, σημαίνει κατάρρευση της τοπικής οικονομίας. Η θέση μας ήταν και παραμένει και αγωνιζόμαστε γι αυτό η Δωδώνη να αποκτήσει ξανά το Δημόσιο Συνεταιριστικό της χαρακτήρα.

Υδάτινοι πόροι
Είναι γεγονός ότι έχουν στοχοποιηθεί τα ποτάμια της Ηπείρου. Έχουν στοχοποιηθεί οι υδάτινοι πόροι. Αυτό το μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα του τόπου μαςι αποτελεί για κάποιους όλο και περισσότερο πεδίο μιας κλιμακούμενης κερδοσκοπικής λεηλασίας με καταστροφικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Η λεηλασία αφορά και τα νερά του Αώου ποταμού με την αφαίρεση 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τα οποία προσχηματικά θέλουν να μεταφέρουν στη λίμνη Ιωαννίνων για το καθαρισμό δήθεν των λυμάτων της λίμνης και την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων .
Η Πανηπειρωτική εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της όταν ακόμη γινόταν η συζήτηση στο προσχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ηπείρου και μαζί με το παράρτημα του ΤΕΕ Ελλάδος στα Γιάννενα επεσήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση το διώξιμο της λάσπης από τη λίμνη των Ιωαννίνων με τον εμπλουτισμό με 70 εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού και ότι τα πραγματικά κίνητρα είναι η κερδοφορία του φορέα που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών. Ακόμα τα σχέδια αυτά θα έχουν άμεσες και καταστροφικές συνέπειες για τον πυρήνα των εθνικού Δρυμού της Πίνδου και εξίσου σημαντικές για τον εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου.
Οι θέσεις της Πανηπειρωτικής είναι ότι πρώτα πρέπει να χωροθετηθούν οι χρήσεις γης στις όχθες των ποταμών για να γνωρίζουμε ποιες χρήσεις επιτρέπονται και δεύτερον να γίνουν μελέτες σε όλα τα ποτάμια της φέρουσας ικανότητας για να δούμε πόσα μικρά φράγματα χωράνε σε όλα τα ποτάμια μας. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το νερό και σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εμπορικό προϊόν αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να έχει την κατάλληλη μεταχείριση. Επίσης με απόφαση του Δ.Σ. η Πανηπειρωτική αντέδρασε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας περί εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων των σχεδιαζόμενων από τη ΔΕΗ και την ιδιωτική εταιρεία TERNA για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στην Αβαρίτσα Θεσπρωτίας.
Η απόφαση τη Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν έλαβε υπόψη της τις τεκμηριωμένες θέσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων αλλά ούτε τις αντιρρήσεις του Δήμου Φιλιατών και των τοπικών κοινοτήτων για τις δυσμενείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα των ποταμών και τις παραγωγικές δυνατότητες των κατοίκων της περιοχής χωρίς κανένα θετικό για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ταχθήκαμε αλληλέγγυοι με τις απόψεις των υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών και δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή του φράγματος και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή παρόμοιων έργων στον Καλαμά ή σε άλλα ποτάμια της Ηπείρου αν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Έντονα επίσης αντιδράσαμε και κατά της ιδιωτικοποίησης του φράγματος του Πουρναρίου και καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο καθόσον το πρόσχημα του ανταγωνισμού καταρρίπτεται από τις αυξήσεις στο ρεύμα!
Με επιστολή στο ΥΠΕΚΑ το Υπουργείο Γεωργίας και όλους τους αρμόδιους φορείς των Ιωαννίνων και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας διαμαρτυρηθήκαμε για τον εντοπισμό ποσοτήτων νεκρών ψαριών στο ποταμό Καλαμά κοντά στο Σουλόπουλο λόγω μόλυνσης των υδάτων από απόβλητα.

Πρωτογενής τομέας
Ο Πρωτογενής τομέας παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία) είναι ο βασικότερος τομέας παραγωγικής ανάπτυξης της Ηπείρου, που παρά τη συνειδητή από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωση της αγροτικής παραγωγής και τα μεγάλα προβλήματα κρατάει ακόμη τους αγροτοκτηνοτρόφους στις πατρογονικές τους ρίζες. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το μεγάλο κόστος παραγωγής, τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων, τις μειώσεις των τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και την εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες και τις τράπεζες, της υπερφορολόγησης τύπου ΕΝΦΙΑ, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου παλεύουν με νύχια και με δόντια για να αποφύγουν το ξεκλήρισμα και να μείνουν στην πατρώα γη.
Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ στις 15-10-2014 εξέδωσε ψήφισμα για μέτρα υπέρ της στήριξης των κτηνοτρόφων για τις μεγάλες απώλειες του ζωικού της κεφαλαίου εξαιτίας της μεγάλης επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε την κτηνοτροφία στην Ήπειρο και οδήγησε σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.
Συμπαράσταση εξέφρασε επίσης το συμβούλιο στον αγώνα των πλημμυροπαθών ηπειρωτών για πλήρη αποζημίωση, για τις ζημιές σε σπίτια, χωράφια και ζωικό κεφάλαιο.
Για τον πρωτογενή τομέα και το διατροφικό πρόβλημα ξεκινήσαμε στο 2ήμερο του ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ 2016 την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου, τους φορείς των αγροτοκτηνοτρόφων κλπ.

Συμπαράσταση στα αιτήματα των Ηπειρωτών
Ψήφισμα επίσης εξέδωσε η Πανηπειρωτική εναντίoν της δρομολόγησης ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου του Ακτίου Πρέβεζας και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων που αποτελούν δημόσια περιουσία και καλούσε τα σωματεία των Ηπειρωτών της αποδημίας να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Η οποία ιδιωτικοποίηση έχει να κάνει με την ασφάλεια των πτήσεων, την Εθνική ασφάλεια, τις απολύσεις των εργαζομένων, την ανεργία, το αυξημένο κόστος για τη μετακίνηση των λαϊκών μαζών και τα μεγάλα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Στις 9-10-2014 το Δ.Σ. εξέδωσε ψήφισμα για συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αποδήμων Ηπειρωτών για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τόσο στην πρώτη όσο και στην πατρογονική κατοικία καθώς και της άγονης φτωχής σε απόδοση και ακαλλιέργητης γης (χωράφια, οικόπεδα κλπ.)
Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό οικονομικών κ.Γκίκα Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ εις βάρος του ιδιότυπου Αγροτικού Συνεταιρισμού Εξαγοράς Κτημάτων ποσού 46.768€ της τοπικής κοινότητας Δολιανών Ιωαννίνων.
Αντιδράσαμε επίσης για την δημιουργία σταθμού διοδίων στο χωριό Δροσοχώρι Ιωαννίνων της Εγνατίας οδού από 17/11/2014, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση μας για κατάργησηόλων των διοδίων που εξακολουθούν να εισπράττονται στο υποτυπώδες εθνικό οδικό δίκτυο Αθηνών –Πατρών και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Ακτίου Πρέβεζας.

Ημερίδα των Τζουμέρκων
Στις 2 Αυγούστου 2014 η Ομοσπονδία Τζουμέρκων, η Πανηπειρωτική και η Λαογραφική εταιρεία Τζουμέρκων διοργάνωσαν ημερίδα στα Άγναντα, με θέμα την ανάπτυξη και τον πολιτισμό των Τζουμέρκων. Ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΣ Σωτήρης Κολιούσης που εκπροσώπησε την Πανηπειρωτική, τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν είμαστε μόνο για χαρές και πανηγύρια αλλά φροντίζουμε για την ανάπτυξη της Ηπείρου για την ευημερία των κατοίκων, γιατί ανάπτυξη είναι η καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων. Η Ηπειρωτική Αποδημία οργανωμένη μέσα από πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία αγαπάει τα χωριά και τον τόπο μας και προσπαθεί για την προκοπή τους. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια των τοπικών φορέων, της τοπικής διοίκησης που είναι στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της καθυστέρησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης των ανθρώπων ως αντικείμενα της παραγωγικής διαδικασίας και όχι ως εκείνους που ενώ παράγουν κάθε μορφής πλούτο, δεν απολαμβάνουν ούτε τα στοιχειώδη.
Εξέφρασε τις θέσεις μας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσα από καθετοποιημένους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που αποτελούν τους άξονες για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ηπείρου. Τόνισε επίσης ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα για να βγάλουμε μέσα από αυτών κέρδος, πολιτισμός είναι η διάδοση και η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός.

Συμβάσεις για έρευνα - εξόρρυξη Υδρογονανθράκων
Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 η Πανηπειρωτική διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα;».
Παρέστησαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης της περιφέρειας Ηπείρου, βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.
Ο πρώην πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας, μιας από τις φτωχότερες της Ε.Ε. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στα πλαίσια μιας ισόρροπης ανάπτυξης και με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα καθιστούν την αξιοποίηση του επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού της.
Ακολούθησαν βασικές εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων όπως: ο Ηλίας Κονοφάγος, Χημικός μηχανικός επισκέπτης καθηγητής πολυτεχνείου Βιέννης, Νίκος Μαρκάτος πρώην πρύτανης Ε.Μ.Π., Δημήτρης Καλιαμπάκος Μεταλλειολόγος καθηγητής μεταλλευτικής Ε.Μ.Π. και Γεράσιμος Παπαδόπουλος Μηχανολόγος μηχανικός. Όλοι κατέληξαν με ελαφρές διαφοροποιήσεις, στο ότι
  • Η χώρα διαθέτει πράγματι και ορυκτό πλούτο ικανό να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία της χώρας. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτησης και να μη κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελαχίστων επενδυτών.
  • Να σέβεται την ισόρροπη ανάπτυξη και την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τις πολιτιστικές αξίες. Να διασφαλίζει το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος των μελετών με επιστροφή αντισταθμιστικών οφελών στην κοινωνία.
  • Εμείς ως ΠΣΕ θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και η κοινωνία ολόκληρη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Εθνικού πλούτου και της χώρας.
Εγκληματικότητα και Ασφάλεια στην Ήπειρο
Στις 29-4-14 η Πανηπειρωτική παραχώρησε συνέντευξη προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για το καυτό και οξύτατο θέμα της μη επαρκούς φύλαξης των συνόρων των τριών ακριτικών επαρχιών Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας κλήθηκαν να συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των επαρχιών αυτών και συμμετείχαν ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης και ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσιόπουλος. Ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Οικονόμου τόνισε ότι η πλήρης αδιαφορία για την ελλιπέστατη φύλαξη των συνόρων έχει σαν αποτέλεσμα:
  • Την ελεύθερη διακίνηση και εμπορία τόνων ναρκωτικών ουσιών και όπλων και καθιστούν την Ήπειρο το πρώτο στη χώρα διαμετακομιστικό κέντρο λόγω γειτνίασης με την Αλβανία
  • Αύξηση διαρρήξεων και λεηλασιών σπιτιών κυρίως αποδήμων
  • Αύξηση ανθρωποκτονιών και ληστειών
  • Κλοπή ζωικών κεφαλαίου και αυτοκινήτων
  • Διάρρηξη εκκλησιών και εξωκκλησιών και αφαίρεση εικόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
  • Αρχαιοκαπηλίας που σημειώθηκαν στην περιοχή
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των δύο Δημάρχων. Στη συνέχεια κατατέθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής από τον κ. Οικονόμου, το Δήμαρχο Νεστορίου και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης «Οι Σελλοί» κ. Ηλέκτρα Κίκη.

Παραδοσιακά Μνημεία
Από την κακοκαιρία στην Ήπειρο στο τέλος Γενάρη και την 1η Φλεβάρη του 2015 τα ποτάμια ξεχείλισαν και πλημύρισαν οι κάμποι, δρόμοι αποκόπηκαν, συγκοινωνίες διαλύθηκαν. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έλαβαν χώρα στα Τζουμέρκα και στον κάμπο της Άρτας. Ο Άραχθος ξεχείλισε, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων κατέρρευσε, χωριά στον κάμπο της Άρτας πλημύρισαν και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους και κινδύνευσε και το παλαιό και χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας. Τα πολιτιστικά μας μνημεία αφήνονται έρμαια στην τύχη τους χωρίς συντήρηση.
Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής συγκλήθηκε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων, του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελέ, του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Περικλή Βασιλάκη, του κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Δημήτρη Κουτσογιάννη, του καθηγητή Ε.Μ.Π. Δημήτρη Καλιαμπάκου, του καθηγητή λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου, του περιβαλλοντολόγου Νίκο Γιαννούλη και των πρώην προέδρων της ΠΣΕ Κώστα Αλεξίου και Παύλου Κοσοβίτσα. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μας και ζητήσαμε την άμεση βοήθεια της πολιτείας και την πλήρη αποκατάσταση από ζημιές. Θεωρήσαμε ότι η καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε συντηρηθεί κανονικά, αν είχε γίνει οριοθέτηση των ποταμών, έργα αναχωμάτων, αν λειτουργούσε ως φράγμα ύδρευσης και άρδευσης και όχι αποκλειστικά για την εξασφάλιση κερδών για τους μετόχους της ΔΕΗ.
Το γεφύρι της Πλάκας μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί με τα υλικά και την τεχνοτροπία του πρωτότυπου και αποτελεί ευθύνη του υπουργείου πολιτισμού να συντονίσει όλες τις προσφορές του τεχνικού κόσμου (Ε.Μ.Π., Τ.Ε.Ε. κλπ) και την οικονομική συνδρομή των επωνύμων και ανωνύμων Ηπειρωτών από όλο τον κόσμου, που άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται. Είναι αναγκαίο να χαραχθεί χρονοδιάγραμμα με σαφείς στόχους. Οι Ηπειρώτες και οι φορείς τους θα επαγρυπνούν.
Ορίστηκε τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από το Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων. Η Επιτροπή επισκέφτηκε τον υπουργό πολιτισμού, ο οποίος συμφώνησε με τις προτάσεις της επιτροπής και εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης για αναστήλωση του μνημείου.
Το Δ.Σ. Της Πανηπειρωτικής αφιέρωσε όλες τις εκδηλώσεις του 2015 στη σωτηρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αιχμή την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας και ορίστηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα αγώνα για την σωτηρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Ε.Μ.Π. έχει εκπονήσει μελέτη για την αναστήλωση του γεφυριού και την προώθησε στις υπηρεσίες του Υπουργείου. Πιστεύουμε, ελπίζουμε και προσδοκούμε στην αναστήλωση.
Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας το ΔΣ της Πανηπειρωτικής συνήλθε σε κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Τζουμέρκων στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Προστασίας του Αράχθου και οι πρώην πρόεδροι της ΠΣΕ.
Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Κ. Συντελές, εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου κ. Καλιαμπάκος και οι πρώην πρόεδροι κ. Οικονόμου και κ. Κοσοβίτσας. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος Αράχθου δήλωσαν κόλυμα και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν παρέστη.
Στην συνεδρίαση καταλήχθηκε:
1.Επιβεβαιώθηκε η περσινή μας θέση ότι το γεφύρι της Πλάκας μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί με τα υλικά και την τεχνοτροπία του πρωτοτύπου. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού ο συντονισμός των εργασιών και προσφορών καθώς και της όλης διαδικασίας της αναστήλωσης.
2.Να φροντίσει το ΔΣ της ΠΣΕ για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να ζητήσει την υλοποίηση όσων έχει υποσχεθεί μέχρι σήμερα και
3.Να πραγματοποιήσει με όλους τους άλλους φορείς εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις εάν χρειασθεί προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και ενεργοποιήσει όλο το καλλιτεχνικό και πνευματικό δυναμικό της Ηπείρου και το σύνολο της κοινωνίας με στόχο τη διαρκή διατήρηση του ενδιαφέροντος και την οριστική ολοκλήρωση του έργου.
Ήδη λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση, το ΕΜΠ διεύρυνε την προσφορά του, δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τη μελέτη αναστήλωσης σε επίπεδο οριστικής μελέτης που θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εργασία από μέρους του ΕΜΠ προχωράει, αλλά δεν υπάρχει κάποια άλλη κινητικότητα.
Ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό η οποία ορίστηκε στις 16-2-2016 πλην όμως αναβλήθηκε για άγνωστο σε μας λόγο και εκκρεμεί νέα ημερομηνία συνάντησης.
Το νέο ΔΣ που θα προκύψει θα πρέπει να φροντίσει για τη νέα συνάντηση προς διευθέτηση του θέματος.

Προβλήματα Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας
Ασχοληθήκαμε επίσης με μείζονος σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Διαμαρτυρηθήκαμε με υπομνήματά μας στους αρμόδιους φορείς για την περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ, για την υφαρπαγή των ιδιοκτησιών των Ελλήνων, την διακοπή των συγκοινωνιακών γραμμών που συνδέουν την Αθήνα με το Αργυρόκατρο, Αγίους Σαράντα και Χιμάρα. Διαμαρτυρηθήκαμε για την διαστρέβλωση των τοπωνυμίων, καθώς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, απόμαχων της ζωής.
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας και την ανησυχία μας για την επιχειρούμενη νέα Διοικητική διαίρεση από την Αλβανική Κυβέρνηση στους Ο.Τ.Α Αλβανίας όπου προσπαθεί να εντάξει του δήμους όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές περιοχές όπου διαβιούν Αλβανοί με στόχο απόσπασης των Ελληνικών μειονοτικών χωριών από τις παραδοσιακές ελληνικές επαρχίες.
Εμμένουμε πάντα στη θέση ότι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες με πλήρη απόλαυση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Επίσης συμμετείχαμε και με κατάθεση στεφάνων στους τάφους των Ελλήνων πεσόντων στους Βουλιαράτες.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η επιτροπή του ΔΣ που αποτελείται από τις γυναίκες μέλη του ΔΣ, ξεκίνησε μια σοβαρή παρέμβαση
  • Ανάδειξε το θέμα των παιδικών σταθμών: Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για όλους τους γονείς χωρίς αποκλεισμούς Δωρεάν Δημόσιους παιδικούς σταθμούς, διοργανώνοντας ημερίδα με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος με θέμα προσχολική αγωγή-παιδικοί σταθμοί.
  • Με πρωτοβουλία και με την ουσιαστική συμμετοχή στην διοργάνωση της επιτροπής Γυναικών, το έτος 2015 η χορωδία της Πανηπειρωτικής είπε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και στο παίδων «ΕΛΠΙΔΑ- ΜΑΡΙΆΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ».
  • Στις 20 Ιανουαρίου 2016 συνδιοργανώσαμε με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία εκδήλωση – ενημέρωση για την πρόληψη της υγείας των πολιτών. Παρουσιάστηκαν εκλαϊκευμένα στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου των Ηπειρωτών από κορυφαίους και διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς θέματα που σχετίζονται με τους προδιαθεσιακούς παράγοντες και την αποφυγή εμφράγματος μυοκαρδίου και την πρόληψη του καρκίνου σε άντρες και γυναίκες. Στην ιατρική η πρόληψη των ασθενειών αποτελεί την καλλύτερη θεραπεία.
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Η Πανηπειρωτική αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την εφαρμογή της βούλησης του διαθέτη και στα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων. Όπως επανειλημμένα έχει τονισθεί στα κληροδοτήματα της πόλης των Ιωαννίνων ισχύει το διάταγμα ακόμη του Σουλτάνου.
Πιστέψαμε ότι με τον νόμο 4182/2013 καταργείται επί τέλους το «εκτός Ιωαννίνων» του Ν. 2039/1939 και παρ’ ότι στη διαβούλευση του νομοσχεδίου είχε διευθετηθεί το θέμα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έλλειπε η συγκεκριμένη διάταξη. Κάναμε παρέμβαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου ο αντιπρόεδρος Κ. Κωνής κατέθεσε με σαφήνεια και τεκμηρίωση τις θέσεις της Πανηπειρωτικής, αλλά δυστυχώς πιέστηκε ως φαίνεται η πολιτική ηγεσία και το θέμα δεν προχώρησε.
Σε συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νίκο Μαντζάκο πρόκειται να γίνει κάποια τροποποίηση στο Ν. 4182/2013. Έχουμε ήδη κοινοποιήσει τις θέσεις μας τόσο στην προηγούμενη όσο και την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ελπίζουμε για μια θετική αντιμετώπιση του θέματος.
Μαζί με την επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί από εξέχουσες προσωπικότητες στα Γιάννενα επισκεφτήκαμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υποσχέθηκε να βοηθήσει ως γνώστης και υποστηρικτής του θέματος και ελπίζουμε ότι επιτέλους μπορεί να υπάρξει λύση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Το έτος 2008 το τελευταίο παραχωρητήριο του οικοπέδου στην περιοχή Αμαρουσίου των 3800 τ.μ. έλεγε ότι μέσα σε 5 χρόνια θα πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης της στέγης των Ηπειρωτών. Σας θυμίζουμε ότι δεν εδόθη από της ΚΕΔ η κυριότητα αλλά η χρήση επ’ αόριστον.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ απευθύνθηκε τότε στην εταιρεία ακινήτων που είχε υποκαταστήσει την ΚΕΔ και είπε το αυτονόητο να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της, ήτοι να γίνει άμεσα σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας και να χωροθετηθούν τα 3800 τ.μ. γιατί το ακίνητο ήταν μεγαλύτερο και στη συνέχεια να παραδοθεί στην Πανηπειρωτική.
Όταν διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν έκανε η εταιρεία στείλαμε εξώδικο με τα ίδια αιτήματα. Η απάντηση της εταιρείας ακινήτων ήταν ότι από τον Απρίλιο του 2014 με το νόμο των μεσοπρόθεσμου είχε δοθεί ολόκληρο το ακίνητο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ. Μόλις πήραμε το εξώδικο στείλαμε κι εμείς εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ και μας απάντησαν ότι και εάν ακόμη έχει παραχωρηθεί, νομίμως το κατέχουμε βάσει του Νόμου και οποιοσδήποτε έχει χρήση ή κυριότητα σε ακίνητα που μας έχουν μεταβιβαστεί έχετε το δικαίωμα, αφού εμείς καταγγείλουμε τη χρήση που σας έχουν δώσει ή την κυριότητα, να προσφύγετε εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου και να διεκδικήσετε αποζημίωση.
Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό τίμημα ήταν 50 εκατομμύρια δραχμές και στη συνέχεια κατέβηκε στα 35 εκατομμύρια. Τα 15 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από το ταμείο της Πανηπειρωτικής και τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια συμψηφίστηκαν με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πανηπειρωτική, με την οφειλή του Υπουργείου Οικονομικών. Στην εποχή που ζούμε και με τα οικονομικά που διαθέτουμε είναι δύσκολο το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα.
Προτείνουμε ή να γίνει ανταλλαγή με ακίνητο παραδοσιακό στο κέντρο αλλά να είναι ανακαινισμένο ή να μας επιστραφούν 35.000.000 δρχ. νομιμοτόκως από τότε που καταβλήθηκαν ήτοι γύρω στις 150.000 ευρώ. Η νέα διοίκηση θα πρέπει να επισκεφτεί το ΤΑΙΠΕΔ προς διευθέτηση του θέματος.

ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, συμμεριζόμενη τους αγώνες όλων των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας και των αγωνιζομένων κατοίκων Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, για τη σωτηρία του Καλαμά που χρόνια τώρα έχει καταντήσει εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα κάθε είδους φυτοφάρμακα, λύματα και βιομηχανικά απόβλητα, καταγγέλλει την αδράνεια όλων των αρμοδίων φορέων κάθε ανοχή ή συνενοχή στην εγκληματική ρύπανση και στην υποβάθμιση του άπειρου κάλλους ποταμού και στέκεται αρωγός στις διεκδικήσεις για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε ένα υγιές και φιλικό φυσικό περιβάλλον. Είμαστε απέναντι σε διευκολύνσεις που επιτρέπουν συνθήκες μαρασμού, ερήμωσης και εγκαταλείψεις των περιοχών της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Ηπείρου.
Στεκόμαστε επίσης απέναντι σε όλους όσους προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ποταμού και του φυσικού περιβάλλοντος.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ
Στις 23 Ιουνίου 2015 αντιπροσωπία από την Πανηπειρωτική με επικεφαλής τον Πρόεδρο και από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τοπικών Σωματείων, της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, της Ένωσης Πανκαλαβρυτινών, της Ένωσης Ευρυτάνων, της ‘Ενωσης Επτανησίων, της Ομοσπονδίας Θρακιωτών, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων επισκεφτήκαν την τότε αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κυρία Βαλαβάνη και έθεσαν τα φορολογικά θέματα καθώς και θέματα κληροδοτημάτων. Η υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα περισσότερα θέματα και ανέθεσε στους νομικούς συμβούλους και συνεργάτες του Γραφείου της για την αντιμετώπιση τους. Δυστυχώς τα γεγονότα που ακολούθησαν και είναι σε όλους μας γνωστά δεν επέτρεψαν την παραπέρα πορεία των θεμάτων μας. Επανήλθαμε στον νέο Υπουργό με επιστολή μας και εκκρεμεί με το νομικό Σύμβουλο και τους συνεργάτες του συνάντηση που προβλέπεται ότι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ελπίζουμε σε θετική έκβαση των θεμάτων μας.
Όσον αφορά τα διοικητικά θέματα αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών μαζί με γνωμοδότηση τους δικηγόρου συμπατριώτη μας κ. Σεραφείμ Ελευθερίου ο οποίος προτείνει την κατάργηση του Νόμου 281/1914 επειδή καλύπτεται από διατάξεις μεταγενέστερων νόμων.
Σε απάντηση επικοινώνησε μαζί μας η υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαυραγάνη και μας γνώρισε ότι δεν έχει στο συγκεκριμένο θέμα αρμοδιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά από διαλογική συζήτηση καταλήξαμε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητας του Υπ. Οικονομίας στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί η νέα διοίκηση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Στις 17-6-2015 το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής συναντήθηκε με τους Ηπειρώτες βουλευτές τόσο με αυτούς που εκλέγονται στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την ηπειρωτική αποδημία, την Ήπειρο και τους ηπειρώτες.
Συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά της Πανηπειρωτικής, αλλά και γενικότερα των πολιτιστικών οργανώσεών μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και ζητήθηκε η βοήθειά τους τόσο η προσωπική όσο και η υπόδειξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που μπορούν να βοηθήσουν. Δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη και μόνος ένας ανταποκρίθηκε άμεσα, που δεν εκλέγεται στην Ήπειρο, αλλά ούτε γεννήθηκε στην Ήπειρο. Σημειωτέων οι ηπειρώτες βουλευτές ανέρχονται συνολικά γύρω στους 18.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος φιλική συνάντηση με τον Χρυσόστομο Δήμο, πρόεδρο του παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Γεώργιο Καλλίση, πρόεδρο Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καϊρου και Δημήτριο Βάρνα, πρόεδρο Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας.
Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ηπειρωτική αποδημία στο εσωτερικό και εξωτερικό και αποφασίστηκε μια στενότερη επαφή και συνεργασία με σκοπό την επίλυση διαφόρων θεμάτων σχετικών με την αποδημία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Ηπείρου

ΝΕΟΛΑΙΑ
Η επιτροπή νεολαίας που λειτουργεί στα πλαίσια του ΔΣ προσπάθησε με διάφορες δραστηριότητες να ενεργοποιήσει το σημαντικότερο ανθρώπινο στοιχείο, το μέλλον της Ηπειρωτικής αποδημίας και της Πανηπειρωτικής.
Το εγχείρημα αυτό είναι το δυσκολότερο στην εποχή μας γιατί πέραν των άλλων προβλημάτων που έχουν οι νέοι είναι το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της επαγγελματικής αποκατάστασης στις σημερινές συνθήκες.
Τους νεολαίους ευελπιστούμε να τους φέρουμε κοντά μας με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Πρέπει να παντρέψουμε το παλιό με το καινούριο. Σ’ αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε μια διαδικασία δραστηριοτήτων που αφορούν τη νεολαία με δημιουργία ποδοσφαιρικών ομάδων 5Χ5, με δημιουργία ομάδων σκάκι, με συλλογή φωτογραφιών, διαγωνισμούς και βραβεύσεις, με θεατρικές ομάδες, με συναυλίες με τα δικά τους πρότυπα και δεδομένα.
Πιστεύουμε ότι θα έρθουν κοντά μας πλαισιώνοντας τις οργανώσεις μας και τα διοικητικά συμβούλια. Χωρίς νεολαία μέλλον δεν υπάρχει και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Η Πανηπειρωτική στα πλαίσια του Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016 διοργάνωσε ημερίδα συζήτησης για το διατροφικό, την πρωτογενή παραγωγή στην Ήπειρο και την διατροφική αυτάρκεια, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα «Γη των Ηπειρωτών». Στην ημερίδα μίλησαν έγκριτοι επιστήμονες από τον ΕΦΕΤ, από την Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, από το ΤΕΙ Ηπείρου Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, ενώ εύστοχες παρεμβάσεις έγιναν από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτίας και από την Πανελλήνια Ένωση ιχθυοκαλιεργητών.
Όλο το υλικό της ημερίδας θα αξιοποιηθεί έτσι ώστε τα αποτελέσματά της και οι προτάσεις να δημοσιοποιηθούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ηπείρου και της πατρίδας μας γενικότερα.
Αυτό το γεγονός για μας αποτελεί το πρώτο στάδιο. Πρόθεσή μας είναι η αποτύπωση και παρουσίαση του διατροφικού ζητήματος στο ευρύ κοινό με ανάλογες θεματικές ημερίδες στην Περιφέρεια της Ηπείρου με σκοπό την καλλίτερη δυνατή επεξεργασία και συμπλήρωση αυτής της μελέτης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι Ηπειρώτες για μια ολόκληρη ζωή ήταν και είναι μέχρι σήμερα μετανάστες. Γνωρίζουν από προσφυγιά και τις συνέπειές της καλλίτερα από τον καθένα μας και στέκονται πάντα αλληλέγγυοι. Εμείς οι απόδημοι και οι Σύλλογοί μας έχουμε την αλληλεγγύη ως θεμέλιο στο αξιακό μας φορτίο και είμαστε ενεργά παρόντες σ’ αυτό το κάλεσμα ανθρωπιά και συμπαράστασης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην πατρίδα μας. Έτσι στο πλαίσιο του Πανηπειρωτικού Πανοράματος στήσαμε περίπτερο αλληλεγγύης όπου οι Ηπειρώτες προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης τα οποία παραδόθηκαν στους αρμόδιους φορείς. Ο πολιτισμός της παράδοσης έχει διδάξει ότι αληθινά δικό μας είναι αυτό που δίνουμε, αυτό που μοιραζόμαστε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις μας όσο και η Πανηπειρωτική είναι το οικονομικό. Όπως επανειλημένα έχουμε τονίσει από τη σημερινή οικονομική κρίση περισσότερο ευάλωτες είναι οι πολιτιστικές οργανώσεις, γιατί δεν έχουν ίδιους πόρους. Η Πανηπειρωτική έχει μόνο έξοδα. Τα σταθερά έσοδα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Πριν από την οικονομική κρίση στηριζόταν στις επιχορηγήσεις, στις χορηγίες και στις εισφορές των εύρωστων μελών της. Σήμερα όλες αυτές οι πηγές είτε δεν υπάρχουν, είτε αποφέρουν ελάχιστα έσοδα. Όπως όμως έλεγε ο Δημοσθένης δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων. Πρέπει να βρεθούν χρήματα, διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Η οικονομική στενότητα μας ανάγκασε τη θητεία του απολογισμού που κάνουμε να αποφασίσουμε ότι καμία εκδήλωση δε θα γίνει χωρίς χορηγία. Συνεπώς εκδηλώσεις μόνο στο Πνευματικό μας Κέντρο.
Οι ανελαστικές δαπάνες της Πανηπειρωτικής είναι 3.000 το μήνα και τα έσοδα περίπου στα 900 ευρώ. Αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους διαμαρτύρονται για το εισιτήριο στις εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής που από ανάγκη επιβάλλει.
Επιθυμούμε τις προτάσεις σας για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το ΔΣ της Πανηπειρωτικής εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εργαζομένων για τις επιχειρούμενες δυσβάσταχτες αλλαγές από τις κυβερνήσεις του τόπου μας για το ασφαλιστικό, για τα όρια ηλικίας, την περικοπή των κυρίων και επικουρικών συντάξεων και γενικά στη επίθεση στο εισόδημά τους.
Επίσης εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΣΕ
Ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας μια πορεία σύνδεσης του Δ.Σ. της ΠΣΕ με τις αδελφότητες, τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις μας. Το Δ.Σ. χωρίστηκε σε ομάδες και άρχισε συστηματική επαφή. Το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εμπειρία να συντονίσει, να βοηθήσει σε κάθε δραστηριότητα με κύριο στόχο:
«ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ»
Η προσπάθεια αυτή διαπιστώσαμε ότι έχει αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι εάν συνεχισθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα πετύχουμε άριστα τον αρχικό μας στόχο. Μεγάλη συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου το οποίο συγκλήθηκε σύμφωνα με το καταστατικό έξι φορές στα τρία χρόνια και κάθε φορά παρευρίσκοντο πάνω από 70 μέλη μας. Όπως γνωρίζεται είναι συμβουλευτικό όργανο για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επίσης έχουν αποτελέσματα οι συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων οι οποίες φέρνουν τον κόσμο κοντά μας.
Η μεγάλη επιτυχία και η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση για τον Άλκη Αλκαίο οφείλεται στο γεγονός ότι συνδιοργανώθηκε με τις αδελφότητες Πάργας Πρέβεζας και Κοκκινιάς Θεσπρωτίας. Το ίδιο συνέβη και με την συνδιοργάνωση με την αδελφότητα Αργυρούπολης στην εκδήλωση για τους Ηπειρώτες Πρωτομάστορες της πέτρας.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Στους κόλπους της Πανηπειρωτικής λειτουργεί με επιτυχία και απόδοση το ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. Πρόεδρος και Γενικό Γραμματέας σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας είναι ο εκάστοτε πρόεδρος και Γ.Γραμματέας της Πανηπειρωτικής.
Το ίδρυμα λειτουργεί επί 23 τώρα χρόνια, τα έσοδά του που ανέρχονται περίπου σε 35 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο διανέμονται στους αριστούχους μαθητές των ακριτικών σχολείων της Ηπείρου, την Πανηπειρωτική και τους υπαλλήλους του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2016-2017
Η απολογιζόμενη θητεία της δράσης της Π.Σ.Ε. έθεσε με τον καλύτερο τρόπο τα θεμέλια για τη συνέχιση και την περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής δράσης στην επόμενη τριετία, με απαρχή τη χρονιά 2016-2017 της οποίας σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε την προγραμματισμό. Η χρονιά αυτή προετοιμάζει και εισάγει στον εορτασμό των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής και στον οποίο προτείνεται να αφιερωθεί όλο το 2017, μέσα από ένα κύκλο εκδηλώσεων που αναλυτικά θα προετοιμαστούν από το υπό εκλογή Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αποφάσεις της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.
Ο πολιτιστικός προγραμματισμός 2016-2017, κατά χρονική ακολουθία, συμπεριλαμβάνει, καταρχήν, τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις ή κύκλο εκδηλώσεων:
  • «Μεγάλο Ηπειρωτικό Πανηγύρι», Ιούνιος 2016, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον
Ένα αυθεντικό πανηγύρι των ξενιτεμένων, σε ένα χώρο όπου θα αναπτυχθούν και παράλληλες εκθεσιακές παρουσιάσεις, παρουσιάζοντας τη δουλειά των συλλόγων. Προτείνεται η συνδιοργάνωσή του με τους Συλλόγους Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Καματερού, Ζεφυρίου, Αχαρνών, Νέας Φιλαδελφείας, Πετρούπολης. Προτεινόμενη ημερομηνία το Σάββατο 25 Ιουνίου.
  • «Ηπειρώτικες Όχθες 2016», 29-30 Ιουλίου, Καλαμάς, Άραχθος
Ο πρωτότυπος πολιτιστικός, περιβαλλοντικός θεσμός που ίδρυσε η Π.Σ.Ε. αξίζει να έχει μια καλύτερη συνέχεια και αυτό είναι συνάρτηση του έγκαιρου προγραμματισμού των εκδηλώσεών του, την καλή γείωσή τους με τους συλλόγους της αποδημίας και τους πολιτιστικούς συλλόγους των περιοχών των εκδηλώσεων καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Φέτος προτείνεται να αφιερωθεί στα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά θέματα αιχμής, εστιάζοντας στον Καλαμά, την Παμβώτιδα και τον Άραχθο (Γεφύρι Πλάκας) . Προτείνεται να διοργανωθεί με βασικούς συμμέτοχους στην προετοιμασία και την υλοποίηση τις Ομοσπονδίες Καλαμά, Μουργκάνας και Τζουμέρκων και τις Αδελφότητες των περιοχών κατά μήκος του Καλαμά και του Αράχθου.
  • «Ήπειρος, Ηπειρώτες και Κινηματογράφος», 13-20 Οκτωβρίου 2016.
Πρόκειται για την πλήρη ανάπτυξη, εβδομαδιαίας διάρκειας και αυτοτελούς διοργάνωσης, του αφιερώματος που πιλοτικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016». Το αφιέρωμα θα συμπεριλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που αναφέρονται στην Ήπειρο ή αποτελούν έργα Ηπειρωτών κινηματογραφιστών. Στην προετοιμασία του αφιερώματος έχει γίνει ήδη σημαντική προεργασία από την απερχόμενη Εφορία Πολιτισμούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολών, αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η προετοιμασία της ενεργητικής συμμετοχής των συλλόγων μας, με βάση το πρόγραμμα των προβολών και την αξιοποίησή τους στο ίδιο το πρόγραμμα.  Τι αφιέρωμα προτείνεται να διοργανωθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.
  • «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2017», 4-5 Φεβρουαρίου, Στάδιο Ταέ ΚβονΝτο
Το θεμέλιο μπήκε φέτος με όραμα, τόλμη και τις δυσκολίες ενός δρόμου που μόλις ανοίγει. Το 2017 μπορεί να είναι η μεγάλη καταξίωση του θεσμού μακράς πνοής που αποτέλεσε την κορύφωση της πολιτιστικής προσφοράς του απερχόμενου Δ.Σ. – του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος». Και η αφορμή για αυτό είναι κεραία: ο εορτασμός των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας! Μια χρονιά που θα είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου σε αυτό τον εορτασμό, θα ξεκινήσει με τον πιο περίτρανο τρόπο, με ένα διήμερο, πλουσιότατο, πολύπτυχο και πολυθεματικό κύκλο εκδηλώσεων στο Στάδιο Τάε Κβο Ντο, αντιμετωπίζοντας βέβαια τα προβλήματα πρόσβασης και τα ηχητικά προβλήματα έγκαιρα και με καλύτερο τρόπο. Κύρια συστατικά του κορυφαίου διημέρου που εδώ αναφέρονται περισσότερο ενδεικτικά και θα αναπτυχθούν αναλυτικά στην προετοιμασία του που προτείνεται να ξεκινήσει πολύ έγκαιρα, από τον Μάιο, με ειδικά διαμορφωμένη ομάδα εργασίας:
  • η «Πίτα του Ηπειρώτη» την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, αφιερωμένη στα 80 χρόνια της Π.Σ.Ε., μια μουσικοχορευτική πανδαισία των συλλόγων μας. Σε ό,τι φορά την ένθετη ενότητα που εδώ και λίγα χρόνια έχουμε με επιτυχία εισάγει στην «Πίτα», οι «Ηπειρώτικες Γέφυρες», προτείνεται να αφιερωθούν στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, με το καλωσόρισμα των συλλόγων τους και τις εξαίσιες μουσικές και τους χορούς τους.
  • η «Ήπειρος Άπειρος Έμπνευση», μεγάλη μουσική εκδήλωση το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου όπου θα φιλοξενηθούν δύο καταξιωμένα μουσικά σχήματα με ιδιαίτερη απήχηση στα νεανικά ακροατήρια που έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει με βάση την ηπειρώτικη μουσική παράδοση, τους TAKIM και τους VIC, πλαισιωμένους από τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών, με το ίδιο κριτήριο (Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Υφαντής, Γιάννης Χαρούλης)
  • Φόρουμ Νεανικής Δημιουργίας, με τη σκηνή του Πανοράματος να παραδίδεται την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το βράδυ σε νεανικά σχήματα αποδήμων Ηπειρωτών δίχως όρια ηχοχρωμάτων, από το ροκ και το έντεχνο ως το λαϊκό και το παραδοσιακό
  • Έκθεση Πολιτισμού, Αποδημίας και Αλληλεγγύης, όλο το διήμερο, με επιδίωξη για τη μαζική συμμετοχή με ανάπτυξη περιπτέρων των Αδελφοτήτων και Συλλόγων
  • Έκθεση «80 χρόνια Πανηπειρωτική» με υλικά από τη δράση της Π.Σ.Ε. όλα αυτά τα χρόνια
  • Έκθεση Ηπειρωτών Παραγωγών και Ηπειρωτικών Προϊόντων, στη βάση της φετινής της διοργάνωσης, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Ήπειρος και Κινηματογράφος», τα δύο μεσημέρια, με δίωρους κύκλους προβολών
  • Μεγάλη συζήτηση με θέμα «80 χρόνια Πανηπειρωτική»
  • Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Η Ήπειρος της Αποδημίας»

Πέρα από τις τέσσερις κεντρικές αυτές εκδηλώσεις, προτείνεται η διοργάνωση δύο εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση με συλλόγους της Αττικής, στην Ανατολική και Δυτική Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017. Το περιεχόμενο και ο ακριβής προγραμματισμός των εκδηλώσεων αυτών προτείνεται να γίνει από το νέο Δ.Σ. σε συνεργασία με τους Συλλόγους της Αττικής που θα έχουν καθοριστικό λόγο και στον προγραμματισμό και το περιεχόμενο ως συνδιοργανωτές. 

Σημαντικότατος άξονας της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε πρέπει να είναι η αναζωογόννηση του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών που πρέπει να λειτουργήσει σαν μια κυψέλη της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην καρδιά της πόλης. Προτείνεται η σύσταση Επιτροπής Πνευματικού Κέντρου που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Εφόρου Πνευματικού Κέντρου που, σε συνεργασία με τις άλλες επιτροπές της Π.Σ.Ε. (Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Νεολαίας, Γυναικών, Αλληλεγγύης) θα αναπτύξει μια τακτή λειτουργία με πλούσιο και πολυθεματικό πρόγραμμα. Ο ρόλος της επιτροπής, πρακτικά ως ένα είδος πολιτιστικού οργανισμού, θα είναι να συνθέτει τις προτάσεις των επιτροπών και να εποπτεύει υποστηρικτικά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.
Η τόνωση της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου μπορεί και αξίζει να είναι ένας κύριος στόχος για το επόμενο Δ.Σ. και μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μελλοντική μας δράση, δίπλα στους άλλους άξονες δράσης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να αρθρωθούν τρία εποχιακά προγράμματα (Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη) που θα συμπεριλαμβάνει μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις, σεμινάρια και διαλέξεις, εργαστήρια, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις.
Στο ανοιξιάτικο πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου προτείνεται η διοργάνωση της 1ης Εβδομάδας Θεατρικής Δημιουργίας Ηπειρώτικης Αποδημίας, με ένα πανόραμα της σχετικής δημιουργίας τους αλλά και σαν ερέθισμα στην τόνωσή της.
Μόνιμες και καταξιωμένες πολιτιστικές δράσεις της Π.Σ.Ε., στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών, η λειτουργία της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, δράσεις που προτείνεται να συνεχισθούν με ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη και προβολή, με ιδιαίτερη έγνοια και για τη συμμετοχή νέων αποδήμων.
Οι δράσεις αυτές προτείνεται να πλαισιωθούν από τη λειτουργία Εργαστηρίου Ηπειρώτικων Χορών, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης του απερχόμενου Δ.Σ. Εκκρεμεί, επίσης, η υλοποίηση του Εργαστηρίου «Η Ηπειρώτικη Νεολαία ανθολογεί Ηπειρώτικη Ποίηση», με τη συνέργεια των επιτροπών Πολιτισμού, Νεολαίας και Πνευματικού Κέντρου και στις τρεις περιόδους 2016-2017.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής προτείνεται η διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ» που θα παρουσιάσει ανά περιοχές και σε συνδιοργάνωση με τους ίδιους και τις Ομοσπονδίες, τους συλλόγους που άνοιξαν το δρόμο του κινήματος της Ηπειρώτικης Αποδημίας που επιστέγασμά του αποτέλεσε η ίδρυση της Π.Σ.Ε στα 1937.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Πνευματικού Κέντρου, σε συνέργεια με την Πολιτιστική Επιτροπή, προτείνεται η ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής, καινοτόμας δράσης, σε όλη την τριετία 2016-2019, σε διαδοχικούς εξαμηνιαίους κύκλους, για την υποβολή πρότασης δελτίων αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς προς το Εθνικό Ευρετήριο που διαρκώς εμπλουτίζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την UNESCO. Ενδεικτικά θέματα μπορούν να είναι το Ηπειρώτικο Πανηγύρι, τα Μοιρολόγια, τα Νανουρίσματα και τα Παιδικά τραγούδια, ο καγγελάρης, η τέχνη της πέτρας, η τέχνη των καλαντζήδων. Μια τέτοια δράση, σε συνεργασία με τους συλλόγους και το ανθρώπινο επιστημονικό ή άλλο δυναμικό κατά θεματολογία, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ουσιώδη συνεισφορά της Π.Σ.Ε στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και, παράλληλα, να αποτελέσει πηγή άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης για τη δράση της. Η όλη δραστηριοποίηση της Π.Σ.Ε. σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για τη δημιουργία του Πανηπειρωτικού Οπτικοακουστικού Αρχείου – πρόταση χρόνων…
Στο πλαίσιο της πλήρους και πλούσιας δράσης του Πνευματικού Κέντρου πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα λειτουργίας διαδικτυακού ραδιοφώνου της Π.Σ.Ε. που με εκπομπές λόγου και μουσικής θα αποτελεί ένα διαδικτυακό μέσο επικοινωνίας με τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας προνομιακά πεδία δράστηριοποίησης της Π.Σ.Ε και σε άλλους ορίζοντες. Οι οικονομικές απιτήσεις λειτουργίας μπορούν να υπερκαλυφθούν από διαφημίσεις και χορηγίες.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων της Πανηπειρωτικής προτείνεται η παραγωγή μουσικοθεατρικής παράστασης που θα περιοδεύσει σε Δήμους και Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με ενδεικτικό τίτλο “Ξενιτεμένα μας πουλιά” και την αξιοποίηση διακεκριμένων Ηπειρωτών θεατράνθρωπων. Η παράσταση πρέπει να είναι ποιοτική, επαγγελματική παραγωγή σε όλους τους συντελεστές της και τον προγραμματισμό της και προϋποθέτει την οικονομική της στήριξη, στο πλαίσιο της γενικότερης αναζήτησης χορηγιών για τον εορτασμό των 89 χρόνων της Π.Σ.Ε. που μπορεί να είναι και ελκτική ως αντικείμενο για μεγάλους χορηγούς.
Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται η αναζήτηση χρηματοδότησης για παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τα 80 χρόνια της Π.Σ.Ε. – και εδώ υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό Ηπειρωτών κινηματογραφιστών που μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλουν. Το ντοκιμαντέρ μπορεί να προβληθεί σε όλους μας τους συλλόγους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Στις 7 Μάιου 2016 θα ξεκινήσει το τουρνουά 5Χ5 στο οποίο συμμετέχουν 12 Σύλλογοι /αδελφότητες και ομοσπονδίες και θα ολοκληρωθεί 25 Ιουνίου 2016 με 7 τουλάχιστον αγώνες για κάθε ομάδα. Παράλληλα θα γίνονται δράσεις για την νεολαία στα γηπεδάκια που θα διεξαχθούν οι αγώνες. (ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα στην Γλυφάδα)
Διαγωνισμός φωτογραφίας θα διεξαχθεί  μαζί με το 5χ5 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Απώτερος σκοπός είναι η επιτυχία του τουρνουά ώστε από Νοέμβριο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα 5χ5 που θα διεξαχθεί  όλον το χρόνο με περισσότερες ομάδες όπως επίσης και διαγωνισμός φωτογραφίας με θεματικές εναλλαγές κάθε μήνα ή δίμηνο.
Επιπλέον θα διοργανωθεί τουρνουά 3 on 3 στο basket ball  πολύ πιο εύκολα και με μεγαλύτερη συμμετοχή αφού εκτιμήθηκε από τις προτροπές που είχαμε ότι είναι περισσότερο ελκυστικό και αποδεκτό  μεταξύ των νέων μας.Όλα αυτά γίνονται για πρώτη φορά στην ΠΣΕ και ελπίζουμε στην παγίωση  τους για κάθε χρόνο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι η κορυφαία οργάνωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας. Τόσο η Πανηπειρωτική όσο και τα σωματεία Αδελφότητες, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με παρουσιάσεις έργων και ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, με τη δημιουργία χορευτικών τμημάτων, με διδασκαλία χορού με τη διδασκαλία και εκμάθηση παραδοσιακού τραγουδιού, με δημιουργία και διδασκαλία χορωδιών που συντελούν όχι μόνο στη διατήρηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης, αλλά κα τη μεταλαμπάδευσή της στη νέα γενιά.
Πέρα από αυτό είναι άγρυπνοι φρουροί της διαφύλαξης, διατήρησης και προστασίας των μνημείων του πολιτισμού μας, των έργων των προγόνων μας αλλά αποτελούν και το συνδετικό κρίκο των αποδήμων όπου γης προς τη ρίζα τους βοηθώντας έμπρακτα και λειτουργικά το μεγάλο εθνικό στόχο αναστολής της απαλλοτρίωσης της εθνικής συνείδησης αυτών όπως και της γλώσσας και των παραδόσεων του τόπου μας και έτσι αποτελούν μια καθαρή εθνική προσφορά.
Όλοι όσοι συμμετέχουν στα Διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών οργανώσεων εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και τον πολιτισμό. Πέρα από τη δραστηριοποίηση στον πολιτισμό η Πανηπειρωτική, εκ του καταστατικού της, ασχολείται και με τα προβλήματα που απασχολούν τους απόδημους Ηπειρώτες, τους Ηπειρώτες της γενέτειρας, την Ήπειρο και την ανάπτυξή της.
Για να λειτουργήσει όλο αυτό το οικοδόμημα και να υπηρετήσει τους σκοπούς και τις πάσης φύσεως δραστηριότητες χρειάζεται να έχει οικονομική αυτοτέλεια και αυτάρκεια πρωτίστως.
Η έλλειψη πόρων ιδιαίτερα σήμερα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, η οποία δεν έχει όπως φαίνεται τελειωμό, οδηγεί, επειδή τα μέλη τους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν όπως παλιότερα, τις διοικήσεις να εξαναγκάζονται σε παραίτηση με αποτέλεσμα οι πολιτιστικοί οργανισμοί να οδηγούνται στο μαρασμό, στη συρρίκνωση και τελικά στην εγκατάλειψη και στη διάλυση.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι ολέθριο για τον πολιτισμό και την παράδοση, τη διατήρησή του, τη διάσωση, τη διάδοση, τη μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές στη διαφύλαξη των πολιτιστικών μνημείων, της πολιτιστικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι ολέθριο και για την πατρίδα μας και το έθνος μας, γιατί χωρίς πολιτισμό δεν έχουμε μέλλον.
Γιατί πέρα από όλα τα άλλα είμαστε φορείς λαϊκής παιδείας παράγουμε και απλώνουμε πολιτισμό με εθελοντισμό και όνειρο για την Ελλάδα και επιβάλλεται το Υπουργείο Πολιτισμού να μας εντάξει πάγια κάθε χρόνο στα οικονομικά του προγράμματα. Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται οργανισμοί με οικονομική αυτάρκεια και αυτοτέλεια με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εμείς να κινδυνεύουμε με μαρασμό και διάλυση.
Πέρα από το οικονομικό ζήτημα το οποίο όπως τονίσαμε είναι μεγάλο και δημιουργεί προβλήματα αποσυσπείρωσης ως ένα βαθμό, οι οργανώσεις μας οδηγούνται σε προβληματική λειτουργία γιατί οι νέοι μας δεν ασχολούνται και λόγω των δικών τους προβλημάτων, ανεργία, επαγγελματική αποκατάσταση και όλα τα δεινά που τους συσσώρευσε η κρίση αλλά γιατί και εμείς δεν φροντίσαμε ίσως όσο έπρεπε το θέμα νεολαία και πολιτιστικά σωματεία. Ένα άλλο ζήτημα που οδηγεί μαρασμό είναι η χαλάρωση των συναισθηματικών δεσμών λόγω του χάσματος των γενεών. Η λεγόμενη πρόοδος, η παγκοσμιοποίηση, η καλλιέργεια του εγώ και όχι του εμείς, οι εγωισμοί και ανούσιες αντιπαλότητες ,οδηγούν τις οργανώσεις μας σε απομαζικοποίηση και αποσυσπείρωση με συνέπεια την αποδιοργάνωση, τη συρρίκνωση, την αδρανοποίηση και τη διάλυση. Οι συνέπειες αυτών των φαινομένων είναι τραγικές και ολέθριες για την Ηπειρωτική αποδημία και την Πανηπειρωτική.
Η Πανηπειρωτική αυτό ο ζωντανός κολοσσός, στυλοβάτης των αποδήμων σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο διαχρονικά με τη δράση της και τις δραστηριότητές της απέκτησε έναν αυξημένο κύρος τόσο στην πολιτεία, όσο και στην κοινωνία.
Οι εκδηλώσεις της ήταν μαζικές λαϊκές και καταξιωμένες στον κοινωνικό της χώρο, τόσο της ίδιας, όσο και των αδελφοτήτων, συλλόγων, ενώσεων και ομοσπονδιών τις οποίες αντιπροσώπευε.
Η κορυφαία εκδήλωση η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» έχει θεσμοθετηθεί στη συνείδηση όχι μόνο των εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων Ηπειρωτών της Αττικής, αλλά και στη συνείδηση όλων των ξενιτεμένων από όπου και αν προέρχονται σαν η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση αποδήμων κάθε χρόνο στην Αθήνα. Αλλά ακόμη και οι εκδηλώσεις των οργανώσεων μας ήταν μαζικές και καταξιωμένες ευρύτερα στον κοινωνικό τους χώρο. Τα τελευταία όμως χρόνια βοηθούσης και της ατέλειωτης οικονομικής κρίσης οι εκδηλώσεις και ιδιαιτέρα η κορυφαία μας η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» άρχισαν να φυλλορροούν, σιγά αλλά σταθερά άρχισε η μαζικότητα να φθίνει, παρότι τείναμε το χέρι σε όλους τους απόδημους όλης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, και προσκαλέσαμε τους Κρήτες, τους Πόντιους, τους Θράκες, τους Καρπάθιους, του Μακεδόνες, τους Νησιώτες στήνοντας έτσι «Ηπειρωτικές Γέφυρες» για να σμίξουμε τις παραδόσεις μας να αλληλοστηριχθούμε κα να βοηθήσουμε όλοι μαζί τη διάσωσή τους και τη διάδοσή τους.
Το φαινόμενο αυτό το συζητήσαμε και πέρυσι το Μάρτη στην Τακτική Γενική μας Συνέλευση και είχαμε τότε αποφασίσει πως κάτι έπρεπε να αλλάξει τουλάχιστον στην μεγάλη μας κορυφαία γιορτή.
Αναζητώντας λοιπόν τρόπους φυγής από αυτά τα δεδομένα και μέσα σε μια δυσμενέστατη οικονομική ασφυξία αποφασίσαμε το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός θεσμού μακράς πνοής, ένα μεγάλο βήμα που αναβαθμίζει και διευρύνει τις ενέργειες εκείνες που γεφυρώνουν την Αποδημία με το γενέθλιο τόπο, ταιριάξαμε με τον πολιτισμό, παραγωγή και Αλληλεγγύη εγγράφοντας ταυτόχρονα υποθήκες για το μέλλον. Ένας πλουσιότατος, πολυθεματικός, πρωτότυπος και εμπνευσμένος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων και ένα πρωτοφανές οργανωτικό εγχείρημα συνέθεσαν το πρόγραμμα ενός διημέρου σε ένα χώρο που για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε για τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες, η διοργάνωση του Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016 έθεσε τον πήχη ψηλά και η πετυχημένη ολοκλήρωση του αποτελεί ένα σημαντικό συλλογικό κεκτημένο. Η εκδήλωση αυτή προσέφερε πολύτιμο υλικό στο συλλογικό προβληματισμό για το θέμα της μαζικότητας η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά και το μέγεθος του εγχειρήματος.
Η διοργάνωση αυτή ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στους οικονομικούς της στόχους χάρη στη στήριξη στις χορηγίες, στις επιχορηγήσεις που διασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού, την WIND, τα ΕΛΤΑ και μικρότερους χορηγούς. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο με μεγάλο και αξιόλογο κύκλο εκδηλώσεων.
Εξέχουσα θέση κατείχε την Κυριακή 6 Μαρτίου η καταξιωμένη κάθε χρόνο «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» με τη συμμετοχή των χορευτικών μας πάνω από πενήντα τον αριθμό και λιγότερα από άλλες χρονιές λόγω χώρου.
Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει και όλοι μαζί να ερευνήσουμε είναι τα αίτια της μη συμμετοχής των Ηπειρωτών στις εκδηλώσεις μας.
Όλοι οι παράμετροι της εκδήλωσης απόκριες, αλλαγή χώρου, δυσκολία συγκοινωνιών, εισιτήριο δεν ήταν εκείνα που απέτρεψαν τους Ηπειρώτες από την εκδήλωση. Ελάχιστα επηρέασαν. Το πράγμα είναι απλό. Έχουμε διακόσιες περίπου ενεργές οργανώσεις μόνο τα διοικητικά συμβούλια να παρευρίσκοντο θα είχαμε εξασφαλίσει πάνω από χίλιους και θα ξεπερνούσαμε τους 3.000 θεατές τουλάχιστον στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το μεγάλο ζητούμενο και σ’ αυτό πρέπει να εστιάσουμε και ερευνήσουμε, να διαπιστώσουμε και να θεραπεύσουμε και όχι να εστιάζουμε σε δευτερευούσης σημασίας θέματα του Παπά, του ήχου και των απωλειών που σε μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση είναι αναπόφευκτες.
Αυτά πρέπει να δούμε και εάν γίνεται να διορθώσουμε να αλλάξουμε, να δώσουμε προοπτική και να ρωτιόμαστε μήπως η Πανηπειρωτική η κορυφαία οργάνωση είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια; Γιατί εάν από τους Ηπειρώτες που είναι στην Αττική ερχόταν το 5% θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τις 3000 με 4000 χιλιάδες. Μήπως είμαστε σε λάθος δρόμο; Μήπως έχει ατονήσει η Ηπειρωτική όχι χωρίς δική μας ευθύνη;Μήπως έχουμε απομακρυνθεί από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των μελών μας νομικών και φυσικών προσώπων ή τουλάχιστον δεν ασχοληθήκαμε επαρκώς; Ο Ηπειρώτης για να πάει στην Ήπειρο έστω μια φορά το καλοκαίρι χρειάζεται περισσότερα διόδια σε δρόμους καρμανιόλες από ότι καύσιμα και για το σπίτι στο χωριό που είναι ένα μήνα και αυτόν σκάρτο το καλοκαίρι να χρειάζεται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, φόρο περιουσίας και δημοτικά τέλη; Ταχθήκαμε επαρκώς στο πλευρό του για τέτοια θέματα; Είναι αρκετή μια έγγραφη διαμαρτυρία στους αρμόδιους που έχουν κατά κανόνα κλειστά τα αυτιά τους; Είναι αρκετή μια παρουσία στη συνέλευση μιας οργάνωσης ή η συνδιοργάνωση για την παρουσίαση κάποιου βιβλίου;

Κυρίες και κύριοι
Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε έργο και βοήθεια από ότι φαίνεται χρειάζεται κάτι παραπάνω από την παρουσία μας στην κοπή μιας πίτας η μιας γενικής συνέλευσης. Χρειάζεται συζήτηση και δράση και προοπτική λύσεων καθημερινών προβλημάτων των συμπατριωτών μας. Χρειάζονται να είμαστε όλοι μαζί. Χρειάζεται καλλιέργεια της ιδέας του Ηπειρωτισμού και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια.
Χρειάζεται να φέρουμε πάση θυσία τους νέους των αποδήμων ηπειρωτών κοντά μας για τη συνέχεια αυτής της ιδέας. Χρειάζεται η προσπάθεια ανακούφισης ορισμένων ηπειρωτών που υποφέρουν από την κρίση. Χρειάζεται συνεχής παρουσία και έστω ηθική υποστήριξη. Χρειάζεται αγώνας για την καλυτέρευση και την πρόοδο. Χρειάζεται η ενότητα, η συλλογικότητα και η ομαδική δουλειά που είναι και τα μοναδικά μας όπλα για να βάλουμε φρένο στα δυσβάστακτα μέτρα που μας γυρίζουν πίσω. Πρέπει επιδίωξή μας και στόχος η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των αποδήμων Ηπειρωτών και η διεκδίκηση και η αξίωση λύσεων στα προβλήματα, με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και πάντα με το σύνθημα όλοι μαζί μπορούμε.
Καλούμε ακόμα το Ηπειρωτικό κοινό, την Ηπειρωτική αποδημία να προστρέξει στην στελέχωση των κατά τόπους αδελφοτήτων και Ενώσεων με όρους ιστορικής μνήμης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής μεταγγίζοντας ταυτόχρονα στη νέα γενιά το νόημα του Ηπειρωτισμού ως έννοια αρχών και αξιών ζωής, όπως η ιστορική μνήμη μπορεί να αναδεικνύει και να ερμηνεύεται και να υλοποιείται.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
το Διοικητικό Συμβούλιο
  1. Γ. ΔΟΣΗΣ, Πρόεδρος
  2. Σ. ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ , Α’ Αντιπρόεδρος
  3. Κ. ΚΩΝΗΣ , Β’ Αντιπρόεδρος,
  4. Ε. ΣΙΑΜΕΤΗ, Γεν. Γραμματέας
  5. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ταμίας
  6. Σ. ΤΖΙΜΑΣ, Έφορος Τύπου
  7. Α. ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ, Έφορος Πολιτισμού
  8. Κ. ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
  9. Ι. ΝΑΚΗΣ, Eφορος Πνευματικού Κέντρου
  10. Δ. ΤΣΟΥΤΣΗΣ, Ειδ Γραμματέας
  11. Χ. ΤΖΑΡΤΖΟΥΛΗΣ, Αναπληρωτής Ταμίας
  12. Γ. ΒΑΖΟΥΚΗ , Μέλος
  13. Σ. ΔΑΛΛΑ, Μέλος
  14. Ν. ΖΕΚΗΣ, Μέλος
  15. Β. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ - ΑΡΑΠΗ Μέλος.
  16. Ζ. ΚΑΨΑΛΗΣ, Μέλος
  17. Η. ΚΙΚΗ, Μέλος.
  18. Κ. ΛΙΑΓΚΟΣ, Μέλος
  19. Α. ΜΠΑΛΛΑΣ, Μέλος
  20. Ε. ΝΤΑΣΙΟΥ, Μέλος
21. Γ. ΝΤΟΥΡΟΣ, Μέλος
22. Δ. ΠΡΙΜΗΚΥΡΗΣ, Μέλος
23. Χ. ΤΟΚΑΣ, Μέλος
24. Μ. ΤΖΑΚΟΥ, Μέλος

25. Β. ΤΖΟΥΜΑΣ, Μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: