Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Με «δόλωμα» μηδενικό φόρο επιχειρήσεων, που στην Ελλάδα ασφυκτιούν, επενδυτές ...ψαρεύει η Αλβανία

ERGOSTASIO

 
- Το παράδειγμα της Βουλγαρίας, άνοιξε την «όρεξη» στον Έντι Ράμα

- Προ των πυλών εξόδου νέο κύμα «μετανάστευσης», αν  η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν στηρίξει την επιχειρηματικότητα

Την οικονομική κρίση που «μαστίζει» την Ελλάδα, ιδίως όμως την εχθρικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η επιχειρηματικότητα, τόσο σε επίπεδο φορολογίας, όσο και σε γραφειοκρατία, επιχειρεί να αξιοποιήσει προς δικό της όφελος η Αλβανία.
Συγκεκριμένα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προκειμένου να προσελκύσει νέους επενδυτές στη χώρα του, ανακοίνωσε μέτρα που προβλέπουν χαμηλή φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε,  όσες έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 36.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο ενώ  για όσες  έχουν τζίρο από 36.000 μέχρι και 58.000 ευρώ, ο φόρος θα μειωθεί από το 7,5% σε 5%! Μοναδική προϋπόθεση, να πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Η στόχευση της Αλβανικής Κυβέρνησης, είναι  φανερό  ότι αφορά κύρια την Ελλάδα, στην οποία η επιχειρηματικότητα πνέει τα λοίσθια. Οι φιλοδοξίες της «τροφοδοτήθηκαν» από την Κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης,  κυρίως όμως με τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που σε κάθε «βήμα» της δείχνει να «αποστρέφεται» τις ιδιωτικές επενδύσεις και γενικά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με τους κανόνες που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  
Εξοντωτικοί φόροι
Σε μια περίοδο μάλιστα που η ύφεση επανέκαμψε, η ανεργία θεριεύει και τα λουκέτα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100%, ΕΝΦΙΑ κ.α., που στην πράξη εξοντώνουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες.
«Στο πόδι» 60.000 επιχειρήσεις!
Είναι προφανές ότι τα παθήματα από τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν μαθήματα: Χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που μετανάστευσαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες προς Βουλγαρία (κυρίως), Ρουμανία, Σκόπια, Σερβία, αλλά και Αλβανία. Μόνο στη Βουλγαρία, υπολογίζεται ότι σήμερα - σύμφωνα με εκτιμήσεις του περασμένου Αυγούστου- έχουν την έδρα τους, περισσότερες από 14.000 επιχειρήσεις. Το πλέον ανησυχητικό-  που είναι αποκλειστικά «έργο» της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου-  είναι το γεγονός ότι μετά τα capital controls, έχουν ανοίξει στη Βουλγαρία μητρώο 60.000 (!) Ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για να μεταφέρουν εκεί τη δραστηριότητά τους. 
Και ενόσω η σημερινή Κυβέρνηση δεν αφήνει στην άκρη τους πειραματισμούς, τις ιδεοληψίες και την επιβολή συνεχώς φόρων, είναι πολύ πιθανό αντί να προσελκύουμε, ως χώρα,  μεγάλες επενδύσεις, να δούμε φυγή και όσων σήμερα καταφέρνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώνουν.
Η στόχευση Ράμα
Τη συγκυρία και την τάση που υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό ελλήνων επιχειρηματιών, «δελεάζει» την Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, να στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την Αλβανία, την οποία επιχειρεί να καταστήσει ελκυστική για επενδύσεις. Σήμερα στη γειτονική χώρα, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 500 Ελληνικές Επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μεσαίου κυρίως μεγέθους, ως προς το τζίρο και την απασχόληση. Με τη νέα «παρέμβασή της» η Αλβανία επιχειρεί να προσελκύσει μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, κατηγορία δηλαδή που στην Ελλάδα υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις, παράλληλα μάλιστα υπάρχει ένας κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος αριθμός Αλβανών πολιτών που έχουν δικές τους πλέον επιχειρήσεις στην Ελλάδα και οι οποίοι «επιστρέφοντας» θα προσφέρουν θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία και βεβαίως θα καλύψουν κενά στην Αλβανική κοινωνία και οικονομία.
Υποφέρει και η Αλβανία
Η ανάπτυξη τέτοιου είδους επιχειρήσεων, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για την Αλβανία. 
Σήμερα βιώνει και η ίδια έντονα τις επιπτώσεις της Ελληνικής κρίσης.  Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 3% φέτος και 3,4% το 2016, η καθημερινότητα στην Αλβανία και ειδικότερα στην περιφέρειά της, δοκιμάζεται: Τα εμβάσματα και γενικότερα τα χρήματα τα οποία έστελναν στην πατρίδα τους οι μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα- και τα οποία κινούσαν την οικονομία της γείτονος-  έχουν μειωθεί και σε ορισμένες περιοχές έχουν μηδενιστεί. 
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η ανεργία και συνάμα Αλβανοί που μέχρι πρόσφατα εργάζονταν σε έργα και σε άλλες επιχειρήσεις στην πατρίδα τους, να έρχονται στην Ελλάδα για λίγα μεροκάματα ώστε να εξασφαλίσουν τα βασικά για το χειμώνα.
Εμπόδιο ο ανθελληνισμός
Στις εξαγγελίες («δόλωμα» κατ΄ άλλους)  της Αλβανικής Κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα στήσουν «ευήκοον ους» αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες που σήμερα ασφυκτιούν από το ελληνικό φορολογικό καθεστώς. Όπως έχει αποδειχθεί και στις περιπτώσεις των άλλων Βαλκανικών χωρών, η φορολογία είναι ο καθοριστικός παράγοντας που ωθεί τις ελληνικές επιχειρήσεις στη μετανάστευση. 
Στην περίπτωση βέβαια της Αλβανίας, αν και τα δείγματα είναι θετικά από τη δραστηριοποίηση εκεί επί χρόνια μεγάλων επιχειρήσεων (Τράπεζες, τσιμέντα, τεχνικές εταιρίες κ.α.) υπάρχει σκεπτικισμός και από την ανθελληνική στάση που τηρεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. 
Ερωτηματικό επίσης παραμένει η ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσφυγική κρίση, που αν διατηρηθεί για λίγους ακόμη μήνες και αν γενικευθεί το κλείσιμο συνόρων από τις όμορες προς την Ελλάδα Βαλκανικών χωρών, τότε ασφαλώς πολλά από τα θεωρούμενα ως σήμερα δεδομένα στον επιχειρηματικό χάρτη θα αλλάξουν. Εκείνο που σίγουρα πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί προς το καλύτερο, είναι η κυβερνητική πολιτική της Ελλάδος, που  πρέπει στην πράξη να στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη στήριξη και όχι στην αφαίμαξη των επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: