Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Nύχτες που ομορφαίνουν τις μέρες μας... Eκδήλωση ντοκιμαντέρ, ηπειρώτικης μουσικής και γλεντιού, την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Ο Πρωτομάστορας», δίπλα στο Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας



Σε μια εποχή που η οικονομία και η πολιτική μονοπωλεί τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοτόπους, αγωνίες και σκέψεις, ο πολιτισμός παραγκωνίζεται σαν πολυτέλεια. Μα είναι στα αλήθεια πολυτέλεια ; 

Ξέρουμε ότι η καταστροφική οικονομική κρίση , η εγκατάλειψη των ουμανιστικών αξιών και η κατάρρευση των αναχωμάτων πολιτισμού ,αποτελούν το υπόβαθρο, που θα επικαθήσει ο φασισμός. 
Αθεράπευτα ρομαντικοί ,συνεχίζουμε με παραδοσιακή μουσική, και με ταινίες ντοκιμαντέρ. 
Όταν οι μνήμες παίρνουν σάρκα και οστά κι όταν η ιστορία και το ντοκιμαντέρ συναντάνε την μουσική, το αποτέλεσμα είναι παραστάσεις και εκδηλώσεις μαγικές και ονειρεμένες. 
Σας καλούμε την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. ,να έρθετε στην ταβέρνα «Ο Πρωτομάστορας», δίπλα στο Ιστορικό Γεφύρι, για να : 

1. δείτε δύο ταινίες ντοκιμαντέρ, μικρής διάρκειας , του φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα ,με τοπικά θέματα από την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό (ένα για τις τρείς γέφυρες της Άνω Καλλεντίνης, που κτίστηκαν σε τρείς διαφορετικές χρονικές περιόδους και το άλλο για τα Θεοδώριανα, με τίτλο «Ψηλά στην Κωστηλάτα») 
2. ακούσετε εννέα γνήσια δημοτικά τραγούδια της περιοχής μας ,από τον οργανοπαίχτη Βαγγέλη Κουτσοκώστα , τα παιδιά του (Λευτέρη, Παναγιώτη και Εύη- φοιτήτρια του Τμήματος Λαϊκής και παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ -Ηπείρου) και τον βιρτουόζο δάσκαλο του βιολιού Γιώργο Φλούδα, καθηγητή του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι.-Ηπείρου. Θα ακουστεί παραδοσιακή μουσική χωρίς ενισχυτές και μεγάφωνα, με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Η μουσική του Βαγγέλη Κουτσοκώστα έχει ψυχή. Το κλαρίνο είναι η ψυχή του και ο κόσμος ολόκληρος. Ο Βαγγέλης Κουτσοκώστας και ο Γιώργος Φλούδας αποτελούν τη συνέχεια της μεγάλης αρτινής παράδοσης των οργανοπαιχτών : Νάτσικα , Σουκαίων , Μπιθικούκη ,Σαγάνη , Ντζιόκα κ.α. 

Συνολική διάρκεια της εκδήλωσης 1 ώρα. 
Μετά την εκδήλωση, θα επακολουθήσει γλέντι, για όσους επιθυμούν, με περισσότερα δημοτικά τραγούδια, από την ίδια ορχήστρα. 




Η εκδήλωση αυτή, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, στο ιδιωτικό θέατρο, στον κήπο του σπιτιού του Βασίλη Γκανιάτσα, στην Βλαχέρνα. 

Ο Βασίλης Γκανιάτσας με το έργο του , το ιδιωτικό του Θέατρο και μαζί με τους συνεργάτες του ,έχουν γίνει φάροι του πολιτισμού , της τέχνης και των επιστημών στην Άρτα. 
Στόχος του Βασίλη Γκανιάτσα και των συντελεστών αυτών των εκδηλώσεων ,είναι να δείξουνε πως μέσω συνεργασιών διαφορετικών ανθρώπων, μπορεί να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα που ενώνει, συνδέει, εμπνέει και διασκεδάζει. 

Εμείς οι διοργανωτές ,βλέποντας την ιδιαίτερη αποδοχή, που είχαν οι εκδηλώσεις που κάναμε το 2014 και 2015 στην Βλαχέρνα, θα σας αποχαιρετήσουμε δίνοντας ραντεβού του χρόνου το Καλοκαίρι του 2016 πάλι στην Βλαχέρνα, με μικρές ταινίες, με ντοκιμαντέρ, με κινηματογραφικές ταινίες, με δημοτικές και λαϊκές μουσικές στιγμές, με βραδιές ποίησης, με παρουσιάσεις βιβλίων, με θεατρικές παραστάσεις, με χορογραφίες «νυμφών-χορευτριών» , με θέατρο σκιών από τον Γιώργο Ηπειρώτη , με παραμύθια για τα παιδιά από την Μαρία Ηπειρώτη , με τραγούδια από όπερες , με ..μαθήματα και σεμινάρια φιλοσοφίας και πολλές άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. 

Κώστας Τραχανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: