Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα... Το μνημείο της αγρότισσας στην E.O. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας αποτέλεσε και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας!

GIORTH AGROTISSAS 1 8 15

Το μνημείο της αγρότισσας στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας αποτέλεσε και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοχωρίου και η Πανελλήνια Κίνηση πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «Καθαρός Καλαμάς».


Στεφάνια προς τιμήν της αγρότισσας κατέθεσαν διάφορα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης το απόγευμα του Σαββάτου.
Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων προκάλεσε η ημερίδα που ακολούθησε μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Τ.Κ. Βουτσαρά.

Να δοθούν κίνητρα.
Χαιρετισμό στην  εκδήλωση απηύθυνε  ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος υπογραμμίζοντας τις ανάγκες που έχουν οι αγροτικές περιοχές. Με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Ελληνίδα αγρότισσα, ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να δοθεί το έναυσμα έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένας δόκιμος διάλογος για ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και να βρεθούν λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που έχουν σχέση με το βιοτικό επίπεδο των αγροτικών περιοχών. Σημείωσε πως είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους της υπαίθρου για να αυξήσουν την αγροτική τους παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο τα χωριά θα αποκτήσουν και πάλι την χαμένη ζωντάνια τους, τη δημιουργικότητα αλλά και τους νέους που θα χρειαστούν -ειδικά στα μελλοντικά χρόνια.
Ιδιαίτερα σημαντικό όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Πλιάκος είναι ότι «για να συνεχίσουμε να ερχόμαστε και τα επόμενα χρόνια κάθε Αύγουστο στην γιορτή της αγρότισσας θα πρέπει να υπάρχει η αγρότισσα», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας από την πολιτεία.

Σειρά δράσεων
Στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά ενεργειών και δράσεων που δρομολογεί ο Δήμος, ώστε να διευκολύνονται οι αγρότες του Δήμου Ζίτσας όπως συντήρηση και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, καθορισμός κανόνων βόσκησης για το ζωικό κεφάλαιο, συντήρηση των ομβροδεξαμενών και του δικτύου άρδευσης με τη στενή συνεργασία των ΤΟΕΒ. 
Ο Δήμαρχος Ζίτσας κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος είναι στο πλευρό των αγροτών και αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και κατέληξε λέγοντας πως «στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους με στοχευόμενες παρεμβάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε».
Ο Αντιδήμαρχος
Δηλώσεις έκανε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Ζίτσας, Στέφανος Μιχάλης, ο οποίος στάθηκε στον πολυσύνθετο ρόλο που έχει η αγρότισσα καθώς και στην προσφορά της στην ελληνική κοινωνία ανά τα χρόνια. Συγκεκριμένα είπε πως «στεκόμαστε στο πλευρό της και προσπαθούμε να αναδεικνύουμε ζητήματα που θα τις βοηθούν να αναπτύξουν δράσεις που θα συνεισφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας».

Άλλες ομιλίες
Ακολούθησαν ομιλίες που αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Ο δασολόγος Ρήγας Τσακίρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια κατά μήκος του Καλαμά, ενώ η πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα, κατέθεσε προβληματισμούς και προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την κτηνοτροφία.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης και άλλοι φορείς, ενώ οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με rafting στον ποταμό Καλαμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: