Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Κάστρο Πολυνερίου Θεσπρωτίας














Το Κάστρο Πολυνερίου είναι ένας αρχαίος οικισμός που ίσως κατοικούνταν από το θεσπρωτικό φύλο των Ελίνων, βρίσκεται εδώ στο λόφο, στην άκρη του σημερινού οικισμού του Πολυνερίου. Η θέση είναι φυσικό οχυρή κυρίως στη Βόρεια και Νότια πλευρά με απότομες πλαγιές και απόκρημνους βράχους.Από την θέση αυτή έλεγχαν τον όρμο της Πλαταριάς και το πέρασμα από το οποίο σήμερα διέρχεται η οδός Ηγουμενίτσας - Πάργας.
Η ακριβής χρονολόγηση του κάστρου δεν είναι εφικτή αφού τα ιστορικά στοιχεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Παλαιότεροι μελετητές τοποθετούν χρονολογικά την κατασκευή του κάστρου στη βυζαντινή περίοδο.
Παρόλα αυτά αποτελεί μοναδικό προορισμό λόγω της πανέμορφης θέας που προσφέρει. Μετά από την επίσκεψή σας μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες του Πολυνερίου και του Αργυρότοπου!
Το Πολυνέρι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο όπου ένας οικισμός κατοικείται αδιαλείπτως από την παλαιολιθική εποχή έως σήμερα. Ανάμεσα στα απομεινάρια των διαφόρων περιόδων, υπάρχουν και τα ερείπια μικρού κάστρου, που μάλλον κτίστηκε κατά την ύστερη αρχαιότητα, αλλά χρησιμοποιήθηκε και κατά το Μεσαίωνα.
Ο οχυρωμένος οικισμός στο Πολυνέρι (παλαιότερα Κούτσι) του τέως Δήμου Συβότων βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Βραχωνάς, σε σημείο το οποίο ελέγχει οπτικά την παραλιακή πεδιάδα της Πλαταριάς.
Δεν υπάρχουν καθόλου ιστορικά στοιχεία ή πηγές που να μας ενημερώνουν για την ιστορική εξέλιξη του οχυρωμένου οικισμού κατά την πάροδο των αιώνων. Η απαρχή του ορίζεται μάλλον κατά τον 4ο αι. π.Χ., όταν δημιουργούνται και οι περισσότεροι οικισμοί της Θεσπρωτίας, επιζεί κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και καταστρέφεται μάλλον μαζί με τις υπόλοιπες ηπειρωτικές πόλεις το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα.
Την περίοδο αυτή ή και αργότερα στη βορειοδυτική γωνία του αρχαίου οικισμού κατασκευάζεται μικρό κάστρο τριγωνικής κάτοψης, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Στα νεότερα χρόνια ο οικισμός επεκτείνεται και εκτός των τειχών. Λόγω ακριβώς αυτής της συνεχούς διαχρονικής κατοίκησης, με εξαίρεση την οχύρωση, ελάχιστα κατάλοιπα των αρχαίων χρόνων έχουν διατηρηθεί στο εσωτερικό του οικισμού και περιορίζονται -ως επί το πλείστον- σε απλά λαξεύματα θεμελίωσης πάνω στο φυσικό βράχο.












Εκδρομή από τα Σύβοτα στο Πολυνέρι
Η διαδρομή ξεκινάει από τα νότια του οικισμού Συβότων κατά μήκος ενός αγροτικού δρόμου.
1500 μέτρα μετά την έξοδο από τον οικισμό ο αγροτικός δρόμος συναντά το παλιό μονοπάτι το οποίο είναι σύντομο και χρησιμοποιείται κυρίως από τους λίγους βοσκούς που υπάρχουν στην περιοχή.
Η διαδρομή συνεχίζεται πάντα επάνω στον αγροτικό δρόμο όπου πλέον οι κλίσεις είναι πιο έντονες και η θέα είναι μοναδική. Ύστερα από ένα περίπου χιλιόμετρο υπάρχει θέση ξεκούρασης σε σημείο από όπου βλέπετε το μοναδικό απέραντο γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους. Απένατί σας η Κέρκυρα και οι Παξοί. 
Μετά από αυτό το σημείο συνεχίζει ο αγροτικός δρόμος με σχετικά έντονες κλίσεις για άλλα 500 μέτρα καταλήγοντας στην κορυφή του λόφου. Ο οικισμός του Βραχονά απέχει από εκεί 2 χλμ. Αλλά η διαδρομή πλέον είναι ξεκούραστη. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μετά τον Βραχονά για το Πολυνέρι ακολουθείτε τον αγροτικό δρόμο για ένα ακόμη χιλιόμετρο. Μετά αφού στρίψετε αριστερά βρίσκεστε στην κορυφή ενός άλλου λόφου από όπου ο οικισμός Πολυνερίου είναι ορατός.
Η διαδρομή γίνεται πλέον κατηφορική ενώ το έδαφος είναι βραχώδες και το μονοπάτι σε πολλά σημεία είναι δύσβατο. Έπειτα από 800 περίπου μέτρα φτάνετε στον οικισμό και στο κάστρο του Κούτσι. Στο μήκος όλης της διαδρομής και μέχρι το Πολυνέρι δεν υπάρχει καμία πηγή.
Το μήκος της διαδρομής είναι 8,5 χλμ και η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3-4 ώρες .
  
Δείτε τα video








Δεν υπάρχουν σχόλια: