Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στο Θεσπρωτικό η παρουσίαση του βιβλίου “Έτσι μάθαμαν γράμματα...”, την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015.


Εξαίρετες εντυπώσεις άφησε στους θεατές, που την παρακολούθησαν, η εκδήλωση “Βραδιά Δημιουργίας & Πολιτισμού στο Θεσπρωτικό”, την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015. Η “Βραδιά” είχε ως θέμα και περιεχόμενο την παρουσίαση του Συλλογικού & Συλλεκτικού βιβλίου: “Έτσι μάθαμαν γράμματα...”, που επιμελήθηκε ο Σωκράτης Βασιλείου.




Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους και αναφερόμενος στη γενεσιουργό αιτία της δημιουργίας του βιβλίου, ο επιμελητής του Σωκράτης Βασιλείου, τόνισε, μεταξύ άλλων:
“...Μάρτυρες βιωματικοί εμείς, αλλά και ανύποπτα θύματα αυτής της δραματικής περιόδου, 1940-1965, επιχειρήσαμε την καταγραφή στιγμών και γεγονότων της κοινωνικής, οικογενειακής και της σχολικής μας ζωής, ώστε να καταστούν στοιχεία της ιστορικής μνήμης και να γνωστοποιηθούν στις επόμενες και επερχόμενες γενιές.
Είμαστε εμείς, που βρεθήκαμε στα σχολεία, στις σχολικές τάξεις και στο εκπαιδευτικό σύστημα, κατά την μαύρη περίοδο της Κατοχής από τα Γερμανικά και τα Ιταλικά στρατεύματα, ύστερα κατά την τραγική περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου και μετά κατά την κρίσιμη μετεμφυλιακή περίοδο, κατά την οποία το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική κοινωνία προσπαθούσαν να ανασηκωθούν, να ξαναστηθούν όρθιοι και να επουλώσουν σιγά-σιγά τις βαθιές και επώδυνες πληγές τους.
Έχοντας την πεποίθηση, ότι η καταγραφή στιγμών και γεγονότων, που επικρατούσαν τότε στην ελληνική οικογένεια, στην κοινωνία και στα σχολεία και μετά η δημοσιοποίησή τους έχουν και βάση και λόγο και σκοπό, επιχειρήσαμε την έκδοσή τους σ' ένα Συλλογικό και ταυτόχρονα Συλλεκτικό τόμο. Η συμμετοχή στον τόμο αυτόν άλλων δέκα οχτώ συνεργατών από διάφορα μέρη της Ηπείρου, προσδίδει στον τόμο σοβαρότητα, και ενισχύει την πεποιθησή μας, ότι στις σελίδες του αποτυπώνονται με σχετική επάρκεια οι οικογενειακές και σχολικές συνθήκες στην Ήπειρο, κατά τη δύσκολη και κρίσιμη χρονική περίοδο 1940-1965...”












































































Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε κατά χρονικές και ιστορικές ενότητες από τον Βασίλη Καινούργιο, εκπαιδευτικό, π. Δήμαρχο Θεσπρωτικού, ενώ σχετικά αποσπάσματα από τα κείμενα των συνεργατών-συντακτών του βιβλίου, διάβασαν με χρώμα και ήθος η Σπυριδούλα και η Αθηνά Βασιλείου. 
Το συντονισμό της εκδήλωσης έφερε σε πέρας, με εξαίρετη επιτυχία, αναδεικνύοντας και καταδεικνύοντας τις πτυχές του ποιητικού της ταλέντου, η ποιήτρια & συγγραφέας Αλεξάνδρα Κωστάκη.



Ο Βασίλης Τσούκης και ο Γιώργος Πνευματικός, ολοκληρωμένοι μουσικοί και ερμηνευτές, πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση, ερμηνεύοντας έξι τραγούδια, και δίνοντας το μουσικό στίγμα της εποχής του 1940-1965.
Εικόνες από τα πολεμικά γεγονότα, την κοινωνική, οικογενειακή και σχολική ζωή της εποχής, πρόβαλλε ο Γιώργος Βασιλείου, μεταφέροντας νοερά τους θεατές στο κλίμα της εποχής.



Εκ μέρους των συντακτών-συνεργατών του βιβλίου απηύθυνε μεστό περιεχομένου χαιρετισμό ο Βασίλης Μπόκιας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντ/ρχος Δ.Ε. Θεσπρωτικού Ζήκος Ρεμπής, ο Δημ. Σύμβουλος Δ. Ζηρού Γιώργος Γιάννος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Θεσπρωτικού Δημήτρης Μήτσιος, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Παπαδατών Βησσαρίων Μπατσούλης, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Θεσπρωτικού Νίκος Νικολάου, η Δ/ντρια του Γυμνασίου Φρειδερίκη Νάσση, πολλοί από τους συνεργάτες-συντάκτες του βιβλίου, πολλοί φίλοι εκπαιδευτικοί, συμπατριώτες και φίλοι του πνεύματος και του πολιτισμού.

Σημείωση: Το κείμενο είναι από τον λογαριασμό στο facebook του κ. Σωκράτη Βασιλείου.

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: