Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Μεγαδένδρο Πρέβεζας. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video

















Μεγαδένδρο  Νικοπόλεως Πρέβεζας.
 Το Μεγαδένδρο είναι οικισμός της Τοπικής Κοινότητας Μυρσίνης - Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου, ανήκει στον δήμο Πρέβεζας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Από την πόλη της Πρέβεζας απέχει 25 χιλιόμετρα
Πριν την εφαρμογή του Αυτοδιοικητικού Νόμου ''Καποδίστριας'', η Κοινότητα Μυρσίνη Πρέβεζας, αποτελούνταν από τους οικισμούς Μυρσίνη, Μεγαδένδρο, Κάτω Μυρσίνη και Σούσαλη.
Η επίσημη ονομασία είναι "Μεγαδένδρο" Έδρα του δήμου είναι η Πρέβεζα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Μεγαδένδρο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μυρσίνης, του πρώην Δήμου Ζαλόγγου του Νομού Πρέβεζας.
  Το Μεγαδένδρο έχει υψόμετρο 220 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στο όρος Κόρτος σε γεωγραφικό πλάτος 39,129212008 και γεωγραφικό μήκος 20,6307756618.



















Κοντά στο Μεγαδένδρο, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων και στο απείρου φυσικού κάλους δάσος Λεκατσά. είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος Λεκατσά Μυρσίνη Πρέβεζας. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι ανδρικό, με εύκολη πρόσβαση και με ασφαλτωστρομένο δρόμο από το χωριό Μυρσίνη, μέσα στο δάσος μεσογειακής χλωρίδας και προστατευόμενο από ευρωπαϊκές συνθήκες


Nίκος Τζίμας. Ο καταγώμενος από το Μεγαδένδρο Πρέβεζας, παγκοσμίως καταξιωμένος σκηνοθέτης, μέντορας του Αστραπόγιαννου, του Ανθρώπου με το Γαρύφαλλο, των Χρόνων της Θύελλας... και τελευταία του ''Πέταγμα του κύκνου''.


Το www.atpreveza.gr παρουσιάζει τον Πρεβεζάνο μέντορα του Αστραπόγιαννου, του Ανθρώπου με το Γαρύφαλλο, των Χρόνων της Θύελλας...(VIDEO)





















Ο 77χρονος σήμερα καταξιωμένος σκηνοθέτη Νίκος Τζίμας, μας έχει χαρίσει μοναδικές ταινίες σε σενάριο και σκηνοθεσία και κυρίως μπορούμε να απολαύσουμε μέσα από αυτές τον τόπο μας, όπως για παράδειγμα στα ''Χρόνια της Θύελλας'', ''ο Τάφος των ερατών'' που είναι σκηνοθετημένη στο Μεγαδένδρο, Μυρσίνη, Δάσος Λεκατσά, Καστροσυκιά και Αηδονιά και ''Οι νέοι θέλουν να ζήσουν'' που και αυτή είναι εν μέρει γυρισμένη, στην Κάτω Μυρσίνη Πρέβεζας και την γύρω περιοχή.

Όταν έφυγε από το ΜέγαΔέντρο, συνοικισμό της τότε Κοινότητας Μυρσίνης Πρεβέζης, στη σκιά του ηρωικού Ζαλόγγου, ο πατέρας του τον ορμήνεψε: «Παρά την προσπάθεια που θα κάνεις για να βγεις από τη φτώχεια, να μην ξεχάσεις ποτέ τις αξίες και τις αρχές σου. Αυτές είναι η μεγάλη μας περιουσία». Και φρόντισε να το κάνει πράξη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό του:

Ο Νίκος Τζίμας σαν παραγωγός έχει κάνει 46 ταινίες και 8 τηλεοπτικές σειρές μέσω της εταιρίας του Athens Films Productions. Πριν ιδρύσει την εταιρία του, σκηνοθέτησε 5 ταινίες και 2 μικρού μήκους. Τελευταία του ταινία είναι η αγγλόφωνη «Το Πέταγμα του Κύκνου».

Ο Νίκος Τζίμας γεννήθηκε στο ΜέγαΔέντρο, συνοικισμό της Μυρσίνης Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο. Η Ήπειρος είναι μία επαρχία υπερβολικής ομορφιάς παρ' ότι είναι η φτωχότερη επαρχία της Ελλάδας. Μέχρι την προσάρτηση των δέκα νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2003, ήταν η φτωχότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

NIKOS-TZIMAS

Η ιστορία της Ηπείρου είναι γεμάτη με τις ιστορίες ανδρών και γυναικών των οποίων η ανεξαρτησία και το σθένος βοήθησαν στην δημιουργία του Έλληνικού κράτους. Το 1821 οι Σουλιώτισσες, χορεύοντας το χορό του Ζαλόγγου, προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό με τα παιδιά τους στα χέρια, παρά να παραδοθούν στις Οθωμανικές δυνάμεις. Οι Σουλιώτες ταξίδεψαν σε άλλες χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν μεγάλες περιουσίες και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έγιναν οι κυριότεροι ευεργέτες του σύγχρονου κράτους. Το Ολυμπιακό Στάδιο, το Πανεπιστήμιο και η Βιβλιοθήκη, το Ζάππειο και οι Κήποι του, όλα αυτά δημιουργήθηκαν από Ηπειρώτες.

Μεγαλώνοντας σε ένα μικρό χωριό, τέταρτο παιδί μίας οικογένειας με 5 παιδιά, ο Νίκος Τζίμας έμαθε την ιστορία των προγόνων του και όλες του οι ταινίες είτε γυρίστηκαν στην Ήπειρο, είτε έχουν τα κύρια χαρακτηριστικά εκείνης της περιοχής. Αφού τελείωσε το σχολείο, πήγε στην Αθήνα, έχοντας σαν όνειρο να φοιτήσει στην σχολή κινηματογράφου. Δούλεψε διαδοχικά σε πολλές δουλειές, όχι μόνο για να συντηρήσει τον εαυτό του, αλλά και τις 2 αδερφές του. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και με την υποστήριξη της οικογένειάς του, έγινε σκηνοθέτης.
















Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Γι'αυτές τις ηρωίδες» γυρίστηκε στο χωριό του και την γύρω περιοχή και αντικατόπτριζε την σκληρή ζωή των γυναικών στα χωριά. Γυναίκες σαν την μητέρα του, που παρ' όλη τη φτώχεια τους, κατάφερναν να κρατάνε τα σπίτια τους αψεγάδιαστα, τους κήπους τους γεμάτους λουλούδια και την οικογένεια χορτάτη από το τίποτα. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλυτέρας Ταινίας Μικρού Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η δεύτερή του ταινία, «Το Κορίτσι με το Ράδιο» κέρδισε επίσης το Βραβείο Καλυτέρας Ταινίας Μικρού Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
«Οι Νέοι Θέλουν Να Ζήσουν» ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Νίκου Τζίμα. Η ιστορία ενός Ηπειρώτη που έρχεται στην Αθήνα ελπίζοντας να μπει στο Πανεπιστήμιο και να γίνει μαθηματικός. Έρχεται αντιμέτωπος με την ανεργία και την ανωνυμία της πόλης. Συναντάει μία κοπέλα, την ερωτεύεται, όμως αναγκάζεται να εγκαταλείψει και αυτήν και τα όνειρά του για να μεταναστεύσει στην Γερμανία και να γίνει εργάτης.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας και βραβεύθηκε για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. Στην Ελλάδα η ταινία απαγορεύτηκε από την Χούντα εξαιτίας της μουσικής της από τον Μίκη Θεοδωράκη που φυλακίστηκε και εξορίστηκε από την δικτατορία.
Δείτε την ταινία

«Ο Τάφος των Εραστών» ήταν ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο που έλαβε χώρα σε ένα μικρό ηπειρώτικο χωριό. Ήταν η ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ των Καννών που όμως ακυρώθηκε εκείνη τη χρονιά λόγω των φοιτητικών διαδηλώσεων που ταρακούνησαν τη Γαλλία. Στην Ελλάδα εν τω μεταξύ, η ταινία απαγορεύτηκε. Ο Νίκος Τζίμας συνελήφθει από τη Χούντα, τέθηκε υπό κράτηση και στη συνέχεια βασανίστηκε. Είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια φυλάκισης, όμως αφέθηκε ύστερα από 6 μήνες με τη γενική αμνηστία.
Δείτε την ταινία


Η ειρωνία είναι ότι η ταινία διανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο και τα χρήματα που έλαβε του επέτρεψαν να γυρίσει την επόμενή του ταινία «Αστραπόγιαννος». Εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια των αγροτικών επαναστάσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 1912. Έγινε εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα και διανεμήθηκε και αυτή σε όλο τον κόσμο. Πήρε βραβείο Καλυτέρας Ταινίας, Αρτιοτέρας Παραγωγής και Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Δείτε την ταινία ''Αστραπόγιαννος''


Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα επέτρεψε στον Νίκο Τζίμα να σκηνοθετήσει το «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο». Το 1950 πρωθυπουργός της ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας, ήρωας και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με το καθήκον να ενώσει μία χώρα διαμελισμένη από τον σκληρό Εμφύλιο Πόλεμο. Ήταν η αρχή του Ψυχρού Πολέμου και ο ΜακΚαρθισμός μαινόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η CIA εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ως η πραγματική δύναμη της χώρας, έχοντας στην δούλεψή της πολιτικούς και αξιωματικούς του στρατού.















Ο Πλαστήρας, θέλοντας να εξυγειάνει το Έθνος άρχισε να ανακαλεί τις διαταγές εκτέλεσης για κάποιους πρώην κομμουνιστές. Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν ένας ιδεαλιστής που διώχθηκε από τον Κομμουνιστικό κόμμα λόγω «εσφαλμένων πεποιθήσεων». Ο πρωθυπουργός κίνησε τις διαδικασίες απονομής χάρητος για τον Μπελογιάννη. Μία μυστική στρατιωτική δίκη έλαβε χώρα στις 4 το πρωί, με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα γινόταν και ένας από τους αρχηγούς της Χούντας. Ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Ο Πρωθυπουργός έμαθε για τον θάνατό του το επόμενο πρωί. Μετά από κάποιους μήνες η κυβέρνηση του έπεσε.
«Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» κέρδισε το Μέγα Ειδικό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας και το βραβείο Καλυτέρας Ταινίας FIPRESI. Επίσης κέρδισε το βραβείο Καλυτέρας Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία έκανε ρεκόρ εισπράξεων και διανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο.
Δείτε την ταινία



«Τα Χρόνια της Θύελλας» είναι η ιστορία ενός Ελληνοαμερικάνου καθηγητή που επιστρέφει στο χωριό του στην Ήπειρο στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και βρέθηκε ανάμεσα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Κέρδισε το βραβείο Καλυτέρας Ταινίας στο Φεστιβάλ της Βαλένθια και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Κέρκυρας. Και αυτή η ταινία διανεμήθηκε διεθνώς.
Δείτε την ταινία


Η διεθνής κοινότητα κινηματογράφου αγκάλιασε τις ταινίες του Νίκου Τζίμα και έγιναν προτάσεις για συμπαραγωγές με Ιταλούς και Άγγλους παραγωγούς πράγμα το οποίο οδήγησε τον Έλληνα σκηνοθέτη να δουλέψει με ταλέντα όπως η Τζούλι Κρίστι, η Φλόριντα Μπολκάν, και ο Τζιάν Μαρία Βολοντέ. Δυστυχώς όμως η Χούντα, αφαιρώντας το διαβατήριο από τον Ν. Τζίμα, απέτρεψε την συνεργασία με τις δύο αυτές μεγάλες ηθοποιούς. Ο Βολοντέ είχε υπογράψει συμβόλαιο για να πρωταγωνιστήσει στο «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» όμως εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο για εγχείρηση στον πνεύμονα, μετά από ολιγοήμερα γυρίσματα.

Με το «Πέταγμα του Κύκνου» ο Νίκος Τζίμας επιστρέφει στην πατρίδα του, την Ήπειρο όπου η ασυλλόγιστη εξέλιξη οδηγεί σε μία περιβαλλοντολογική καταστροφή. Ο Τζίμας γνωρίζει ότι η γεννέτειρά του είναι τόπος φτωχός και ότι εξέλιξη και ανάπτυξη σημαίνουν θέσεις εργασίας, όμως πιστεύει ότι η εξέλιξη που σέβεται τη φύση είναι αυτή που θα φέρει αποτελέσματα που δεν θα καταποντιστούν σε μία καταιγίδα.
Δείτε την ταινία



Ο Νίκος Τζίμας ξεπέρασε τις καταιγίδες της Δικατορίας και της φτώχειας και πιστεύει ότι μία νέα ταινία τοποθετημένη στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Ήπειρο, στην σημερινή εποχή της νεομετανάστευσης και της νεοφτώχεις, που σκέφτεται να σκηνοθετήσει, μπορεί να αγγίξει τους ανθρώπους όλου του κόσμου.


Ιερά Μονή Λεκατσά, του Αγίου Πνεύματος, στην Μυρσίνη Πρέβεζας



Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.

Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.

Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είιναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.

Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.


Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.

Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη.

Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.

Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.

Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μανδρότοιχο από αργολιθοδομή.

Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά.

Παλαιότερα είχε μεγάλη περιουσία και κτήματα, αλλά την περίοδο της παρακμής της, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παραχωρήθηκαν με απόφαση της Πολιτείας, στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, για να υποστηριχθεί το έργο κατασκευής σχολικών κτιρίων στο Νομό Πρέβεζας

Στη μονή έχουν γίνει και ολοκληρωθεί εδώ και 5-6 χρόνια, μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Πρεβέζης.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με ΦΕΚ 740/τβ/25.8.1997.

Η Μονή έχει ανδρικό μοναχικό βίο και την υπηρετούν 4-5 καλόγεροι με τον ηγούμενο τους. Δέχεται επισκέπτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας.


Σήμερα η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, αποτελεί ένα μικρό θαύμα της τεχνολογίας. Διαθέτει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων ικανά να παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες των μοναχών. Η λύση αυτή προκρίθηκε επί της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να περάσουν αρκετές κολώνες μέσα από το δάσος του Λεκατσά. Έτσι προκειμένου να μην διαταράξουν την οικολογική ισορροπία επιλέχθηκε σωστά από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης η λύση της εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών.

Αρέθων ποταμός, στη Μυρσίνη Πρέβεζας.


Ο  Αρέθων ποταμός, γνωστός σε όλους, ως το ποτάμι της Μυρσίνης Πρέβεζας, πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Σουλίου και συγκεριμμένα από τις γεωγραφικές περιοχές Άνω Δεσποτικών( Άνω Βλάντα) και Βαλανιδούσας (Μπουνάρι). Διασχίζει τα δημοτικά διαμερίσματα  των Δεσποτικών, Εκκλησιών, Μυρσίνης και Καστροσυκιάς και χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος στη περιοχή Μπούκας Καστροσυκιάς. Δέχεται στο διάβα του χειμάρους,  που πηγάζουν στις Εκκλησιές, την Κρυοπηγή, το Δάσος Λεκατσά, Μυρσίνη, Μεγαδένδρο, Καμαρίνα και Καστροσυκιά. Κατά την χειμερινή περίοδο τα νερά του ποταμού είναι πολλά, το δε καλοκαίρι είναι περιορισμένα, καθόσον αρδεύει τους κάμπους των Εκκλησιών, Μυρσίνης, Δάμιζας, Παλιουριάς και Καστροσυκιάς.
Μεγάλος μέρος των περιοχών απ' όπου διέρχεται ο Αρέθων είναι προστατευμένες περιοχές, λόγω της πλούσιας και μοναδικής μεσογειακής βλάστησης και της μεσογειακής πανίδας, όπου ενδυμούν φυτά και δένδρα, που δεν τα συναντάς σε άλλα μέρη της χώρας και ζουν  άγρια ζώα, που είναι υπό εξαφάνιση



Ποταμός Αρέθωνας -Καστροσυκιά




Δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας.


Λεπτομερής περιγραφή μιάς πεζοπορίας που έγινε την 28 Ιανουαρίου 2012, από την Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος, του Δάσους Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, προς την κορυφή Κόρτος που είναι το βουνό, πάνω ακριβώς από την Μυρσίνη. 
Μιά περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, με αυτοφυή μεσογειακή βλάστηση και χλωρίδα και πανίδα μοναδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Αξίζει τον κόπο, οι φυσιολάτρες  και όχι μόνο, να επισκεφτούν το δάσος, και σίγουρα θα αποζημιωθούν από αυτό που θα δουν.
Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη  και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι το Μοναστήρι του Λεκατσά.




Η επίσκεψη στο Δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, που είναι σε μία απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Πρέβεζας, γίνεται μέσω του χωριού Μυρσίνη, είτε από την παλιά Εθνική οδό Πρέβεζας- Παραμυθιάς,Ηγουμενίτσας, από Αρχάγγελο, φτάνοντας στον οικισμό Κάτω Μυρσίνη και πηγαίνοντας για Καναλλάκι στρίβεις δεξιά για την Μυρσίνη, είτε από την παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, πριν την γέφυρα της Δέσπως, πηγαίνοντας για Ηγουμενίτσα, στρίβεις προς Ριζά και στη συνέχεια για Μεγαδένδρο και Μυρσίνη.
Δείτε το βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: