Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πόλος έλξης τα Μνημεία της Ηπείρου. Με την ανάδειξή τους μπορεί να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία

GITANA

Ευχής έργον που τα αρχαία θέατρα έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου στα Γίτανα, τα οποία σύντομα θα αποτελούν σημείο αναφοράς των επισκεπτών στη Θεσπρωτία

Μεγάλο στοίχημα για ολόκληρη την Ήπειρο αποτελεί η ανάδειξη των πολιτιστικών της μνημείων, τα οποία, με την κατάλληλη προβολή και προσοχή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν  σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό και να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο τουριστικό εισόδημα της περιοχής. 

Βέβαια, θα πει κανείς σε μια εποχή που οι πολίτες λένε το «ψωμί ψωμάκι», ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε «αντιπαράθεση» με τους Ευρωπαίους εταίρους της, είναι πολυτέλεια να μιλά κανείς για επένδυση χρημάτων στον Πολιτισμό και τα Μνημεία. Το ευτύχημα στην περίπτωση της Ηπείρου είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται ή προγραμματίζονται στα μνημεία μας, είναι άμεσα ανταποδοτικές, αφού έχουν ενταχθεί στο καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η χρηματοδότηση του οποίου είναι μέσω ΕΣΠΑ και αναμένεται σημαντικά να ενισχύσουν τα έσοδα από τον Τουρισμό.  
Πολιτιστικός θησαυρός.
Η Ήπειρος είναι μια περιοχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα προικισμένη, αφού τόσο τα σπουδαίας αξίας πολιτιστικά της μνημεία, όσο και τα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά της τοπία, μπορούν να της δώσουν σημαντική ώθηση στον τουριστικό τομέα, στον οποίο εξάλλου ολόκληρη  η Ελλάδα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για ανάκαμψη της οικονομίας. 
Το θέατρο της Δωδώνης, το μικρό θέατρο Αμβρακίας, οι αρχαιολογικοί χώροι Νικόπολης, Κασσώπης, Γιτάνων, το Νεκρομαντείο Αχέροντα κ.α. είναι το καθένα από μόνο του μια ιστορία, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές, αλλά κυρίως να προβάλλουμε στους ξένους.
Παρεμβάσεις.
Οι τοπικοί φορείς, ευτυχώς, αυτό το έχουν αντιληφθεί και προσπαθούν, με παρεμβάσεις τους να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και κυρίως να προστατευθούν, αφού κι αυτοί εκτός από την φθορά του χρόνου κινδυνεύουν και από φυσικές καταστροφές. 
Αυτή την περίοδο, όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Ηπείρου, στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η βελτίωση της οδικής σύνδεσης και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων Φιλιατών, εν όψει των εργασιών που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης του καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».
Σύσκεψη στη Θεσπρωτία
Για την προώθηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Άλκη Λάμπρου, του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννη Χουλιαρά, της Αρχαιολόγου Γεωργίας Πλιάκου και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας Παύλου Αλεξίου. 
Ακολούθησε επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και αυτοψία στα σημεία που απαιτούνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου πρόσβασης, του καθαρισμού της περιοχής και της προστασίας του από πλημμυρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. 

KAXRIMANHS GITANA


















Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συναντίληψης που υπάρχει, συνεχάρη τους αρχαιολόγους για το έργο που επιτελούν, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια θα κάνει από την πλευρά της ό, τι απαιτείται προκειμένου να συνδράμει το έργο των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, για να αναδειχθεί ο Αρχαιολογικός χώρος και ιδιαίτερα το Θέατρο, με στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποτελεί σημείο αναφοράς και επισκέψεων, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής των Φιλιατών.  
Σημείο αναφοράς.
Tα αρχαία Γίτανα σύντομα θα αποτελούν σημείο αναφοράς των επισκεπτών στη Θεσπρωτία! Έπειτα από 2.000 χρόνια ερημιάς και εγκατάλειψης, η αρχαία αγορά των Γιτάνων, της δεύτερης κατά χρονολογική σειρά πρωτεύουσας της αρχαίας Θεσπρωτίας, έρχεται στο προσκήνιο. 
Η εύρεση 3.000 πήλινων σφραγισμάτων, πάνω στα οποία αναγράφεται σε δωρική διάλεκτο το όνομα «ΓΙΤΑΝΑ», κατά την ανασκαφή μεγάλου δημόσιου κτιρίου, που ταυτίζεται με το Πρυτανείο της πόλης, επιβεβαιώνει την ταύτιση του ονόματος με το σωζόμενο από τη φιλολογική παράδοση. 
Ο αρχαίος οικισμός περιβάλλεται στις τρεις πλευρές από τον ποταμό Καλαμά, γι' αυτό και παρατηρούνται έντονες διαβρώσεις που φτάνουν μέχρι το  αρχαίο θέατρο. Θα παρθούν ωστόσο μόνιμα μέτρα προστασίας από τις υπερχειλίσεις του Καλαμά. Το αρχαίο θέατρο ξεχωρίζει στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων και παρότι προχωρούν οι εργασίες ανάδειξής του, δεν είναι ακόμη επισκέψιμο. Θα γίνει, όμως, σύντομα. 
Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων χτίστηκε στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα, εποχή αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, ιδιαίτερα επί της βασιλείας του Πύρρου, ενώ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Ήταν εξαρχής λίθινο και ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιήθηκε ο λευκός ασβεστόλιθος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ίχνη από πρόχειρες προγενέστερες ξύλινες κατασκευές. Τα εδώλια είναι κατασκευασμένα από επιμελώς επεξεργασμένο ασβεστόλιθο και πολλά φέρουν στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές με ονόματα πιθανόν των θεατών. Η διάβρωση από το νερό έχει καταστρέψει και μέρος των επιγραφών, ιδιαίτερα στις κατώτερες σειρές των εδωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: