Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Νέα Σινώπη Πρέβεζας. Δείτε τα video





Δείτε τα video




























Η Νέα Σινώπη (Τοπική Κοινότητα Νέας Σινώπης - Δημοτική Ενότητα ΖΑΛΟΓΓΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΡΕΒΕΖΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".


Η επίσημη ονομασία είναι "η Νέα Σινώπη". Έδρα του δήμου είναι η Πρέβεζα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Νέα Σινώπη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νέας Σινώπης, του πρώην Δήμου ΖΑΛΟΓΓΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.

Η Νέα Σινώπη έχει υψόμετρο 69 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,077913351 και γεωγραφικό μήκος 20,7207652343. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Νέα Σινώπη θα βρείτε εδώ.






























Νικόλαος Θωμαϊδης,

Το έτος 1925 εγκαταστάθηκε στην Σινώπη Πρέβεζα ο Ελληνας εκ Σινώπης Τουρκίας,διπλωματούχος    φωτογράφος (σπούδασε    στην        Κωνσταντινούπολη)      Νικόλαος     Θωμαίδης(1875-1952) ο επονομαζόμενος και "φωτογράφος του Μουσταφά  Κεμάλ Ατατούρκ"

Φαίνεται ότι μάλλον ο Νικόλαος Θωμαίδης είναι ο μοναδικός επαγγελματίας φωτογράφοςτης Πρέβεζας την εποχή του μεσοπολέμου, και πιθανότατα είναι αυτός που τράβηξε τη φωτογραφία του νεκρού Κώστα Καρυωτάκη. Ομοίως είναι ο φωτογράφος που «τράβηξε» τις φωτογραφίες του Κώστα Καρυωτάκη στην Κυανή Ακτή και στη Βρυσούλα.     Φωτογραφίες τουΝικόλαου Θωμαίδη  βρίσκονται ίσως σε αρκετά σπίτια της Πρέβεζας. Ορισμένες φωτογραφίες του 1930-1935 έχουν δημοσιευθεί σε λευκώματα της Πρέβεζα, αλλά αγνοείται ο φωτογράφος επειδή μάλλον ο Θωμαίδης Δεν σφράγιζε τιςφωτογραφίες από πίσω όπως συνηθίζεται. ΟΝικόλαος Θωμαίδης μάλλον συνταξιοδοτήθηκε ή απεσύρθη πρίν το 1940 και στην Γερμανοϊταλική κατοχή δεν πρέπει να διέθετε επαγγελματία φωτογράφο η Πρέβεζα. Βεβαίως υπήρχαν από την προπολεμικήπερίοδο ιδιωτικές κάμερες χειρός σε 2-3 Πρεβεζάνους, αλλά ήταν δύσκολη η εμφάνιση καιεκτύπωση φωτογραφιών ελλείψει φίλμ και χημικών πρώτων υλών.



Ο Κώστας Νεστορίδης έπαιξε μπάλα στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας!


Είναι από τις συμπτώσεις της μοίρας, που σε κάνουν να απορείς! Και όμως ο τεράστιος Κώστας Νεστορίδης, ο επιθετικός-μύθος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, έπαιξε μπάλα στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας ή για την ακρίβεια στα λιβάδια της.


















 Μας αφηγήθηκε μία ιστορία που λίγοι γνωρίζουν: «Όταν ήμουν 12 ετών, ήρθαμε για να μείνουμε σε φίλους μας στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, γιατί στην Αθήνα τα μεροκάματα ήταν λίγα και η πείνα θέριζε τον κόσμο. Ήμασταν βλέπετε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ήρθα στην Πρέβεζα με τη μητέρα μου και την αδερφή μου. Ο πατέρας μου και ο αδερφός μου έμειναν στην Αθήνα.


Η μάνα μου θέριζε στα χωράφια, η αδερφή μου καθάριζε σπίτια και εγώ ήμουν με τα γελάδια και τα ζώα. Ήμουν βοσκός! Εκεί έπαιζαν ποδόσφαιρο Ιταλοί στρατιώτες και εγώ έπαιζα μαζί τους. Τους ντρίμπλαρα συνέχεια και μάλιστα θυμάμαι πως μου είπαν ότι θα με πάρουν μαζί τους να παίξω ποδόσφαιρο στην Ιταλία, γιατί χρησιμοποιούσα με την ίδια ευχέρεια και τα δυο μου πόδια στη μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: