Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μπαράζ παρεμβάσεων πολιτικών παραγόντων της Αλβανίας, εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας τους.


Σε μπαράζ παρεμβάσεων εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες, πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας κι ακολουθεί πλήθος δημοσιευμάτων, ανάλογου περιεχομένου, στα έντυπα κι ηλεκτρονικά μέσα όπως και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δημόσιες παρεμβάσεις και αντιδράσεις, είκοσι και πλέον χρόνια, μετά την έναρξη ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, επικεντρώνονται στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Το μπαράζ αυτό, προκάλεσε την παρέμβαση του ΚΕΑΔ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της εκκλησίας έχουν οριστικοποιηθεί από το καταστατικό της, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία.
Στο Καταστατικό αυτό, όπως και στο Σύνταγμα και την νομοθεσία για τις μειονότητες που συμπεριλαμβάνονται στο ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ιδιαίτερα δε της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας το δικαίωμα αυτό της δημόσιας χρήσης της μητρικής της Ελληνικής γλώσσας, είναι αναγνωρισμένο δικαίωμα από συστάσεως του σύγχρονου Αλβανικού κράτους, σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Και υπογραμμίζεται:
Τονίζουμε άλλη μια φορά ότι τα δικαιώματα που χαίρουν οι συμπολίτες μας, που ανήκουν σε μειονότητες και απορρέουν απ' τη διεθνή πρακτική και το πνεύμα των κειμένων, ειδικά των ευρωπαϊκών , δεν εισδέχονται γεωγραφικούς περιορισμούς.
Σε ότι αφορά λογικές που θέλουν μονόχρωμη κατάσταση στο εσωτερικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα να τους επισημάνουμε ότι αυτό αποτελεί βλακώδη αγνόησή της πραγματικότητας για τη σύνθεση του ποιμνίου της Εκκλησίας και τυχοδιωκτισμό για τις συνέπειες μιας τέτοιας λογικής.
Οι χειρισμοί του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έχουν διασφαλίσει ένα πρωτοφανή κλίμα ενότητας στο εσωτερικό της Εκκλησίας διατηρώντας αυτή την σύνθετη εικόνα της σεβόμενοι την εθνική καταγωγή και γλωσσική ιδιαιτερότητα των πιστών της. Το αντίθετο θα επέφερε κατακερματισμό και διείσδυση στη χώρα διαφόρων εκκλησιαστικών ρευμάτων που θα καταδίκαζαν οριστικά τη συνοχή.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες μας αυτές άλλη μια φορά απευθυνόμαστε προς όλους για περισσότερη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση σε τέτοιας φύσης θέματα, υπεύθυνη και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού και όχι ψεύδη και συκοφαντίες. Η καλύτερη υπηρεσία στην υπόθεση της ειρηνικής διαθρησκευτικής συνύπαρξης είναι ο σεβασμός στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των θρησκευτικών κοινοτήτων. 

www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: