Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τo Αλάτι της Γης - Τραγούδια της Ξενιτιάς (Songs of Greek immigrants) Ξενιτεμένο μου πουλί!


Απολαύστε το video


Το «Αλάτι της Γης» τιμά τον Aπόδημο Eλληνισμό, μ' ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς!

Το αίσθημα της νοσταλγίας (του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής) διατρέχει την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης, βρίσκοντας έκφραση σε όλες τις μορφές της λαϊκής και λόγιας τέχνης. Στα τραγούδια της ξενιτιάς, αποτυπώνονται τα ατομικά και συλλογικά συναισθήματα μπροστά σ' αυτό το κεντρικό -και συχνά αναπόφευκτο- κοινωνικό φαινόμενο, με τις βαριές πρακτικές και ηθικές του συνέπειες. Τα τραγούδια αποτυπώνουν τις ιστορίες, τα πάθη και τα αισθήματα των ανθρώπων, ενώ πολλά απ' αυτά είναι δημιουργίες εκείνων που μένουν πίσω και κυρίως των γυναικών, με «πρωταγωνίστριες» τη μάνα και τη γυναίκα του ξενιτεμένου.




Η Μαριάνθη Βάιλα από το Καπέσοβο της Ηπείρου μιλάει γι' αυτόν το ρόλο και τη λειτουργία των τραγουδιών της ξενιτιάς στην ηπειρώτικη λαϊκή παράδοση τραγουδώντας χαρακτηριστικά κομμάτια.
Στη συνέχεια η εκπομπή επικεντρώνεται σε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια και χορούς της ξενιτιάς απ' όλες τις περιοχές του Ελληνισμού (Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Προποντίδα, Πόντο, Καππαδοκία, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).
Συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα από τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές-μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων της Αθήνας (καλλιτεχνική επιμέλεια: Λευτέρης Δρανδάκης, έφορος τμήματος εθνικών χορών: Μαρία Πασσά-Κώτσου, διδασκαλία χορών: Τάσος Πλίτσης).






Τραγουδούν οι: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κώστας Μήτσης, Γιάννης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Δημούδης.
Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο, Γιάννης Παυλόπουλος: βιολί, Βαγγέλης Δημούδης: ούτι, Στέλλα Βαλάσση: σαντούρι, Θοδωρής Γιαννόπουλος: λαούτο, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά, Δημήτρης Μπάκος: γκάιντα, Γιάννης Μιχαλόπουλος: ακορντεόν, Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι, Ηλίας Αβραμίδης: ποντιακή λύρα. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Παυλόπουλος.
Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στον συμβολικό χώρο της εγκαταλειμμένης αποβάθρας και στις ράγες του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι.




Ακούστε ακόμη το ''Ξενιτεμένο μου πουλί''


Παραδοσιακό τραγούδι της ξενιτιάς από το Πωγώνι Ηπείρου, που χορεύεται στα βήματα του "Πωγωνίσιου χορού". Ονομάζεται αλλιώς και "συρτό στα δύο", "στα δύο", ή "στρωτό". Αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της τραγικότητας, με την οποία οι Ηπειρώτες βίωσαν την ξενιτιά, η οποία μπορούσε να συγκριθεί, μονάχα με τον ίδιο το θάνατο. Το βίντεο περιλαμβάνει φωτογραφίες του Πωγωνίου και αποσπάσματα από την εκπομπή "Ελλήνων Δρώμενα", αφιερωμένη στον Πωγωνίσιο χορό.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο της Δόμνας Σαμίου: "Τραγούδια της ξενιτιάς"
Τραγούδι: Σάββας Σιάτρας
Κλαρίνο: Σταύρος Καψάλης
Βιολί: Αχιλλές Χαλκιάς
Λαούτο: Χριστόδουλος Ζούμπας
Νίκος Κοντός: Ντέφι

Οι στίχοι:
Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο - μωρέ ξένε μου -
η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγω 'χω τον καημό σου.
Tι να σου στείλω ξένε μου ν'αυτού στα ξένα πού 'σαι
μωρέ ξένε μου, ν' αυτού στα ξένα πού 'σαι;
Σου στέλνω μήλο, σέπεται, κυδώνι μαραγκιάζει,
σου στέλνω μοσχοστάφυλο, στο δρόμο σταφιδιάζει.
Σου στέλνω και το δάκρυ μου σ' ένα φτενό μαντήλι,
το δάκρυ μου 'ναι καφτερό και καίει το μαντήλι.

Ακούστε και δείτε το video με τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά ''Ξενιτεμένα μου πουλιά''


Ακούστε και δείτε το ''Αλησμονώ και χαίρομαι''


Και τέλος ακούστε το ''πήγαινα τον δρόμο-δρόμο''


Δεν υπάρχουν σχόλια: