Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την αειφορική θήρα στον Αμβρακικό. ''Δεσμευόμαστε για την συνεχή επαγρύπνηση και επιτήρηση''


Ανακοίνωση εξέδωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου κατόπιν προσκλήσεως της Γ.Γ. Βίκυς Ευταξά και την οποία συμμετείχε και αναφέρει τα εξής:

«Έπειτα από πρόσκληση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας κας Ευταξά, παραβρεθήκαμε σε σύσκεψη με θέμα το κυνήγι στον υγροβιότοπο Αμβρακικού. Αφού κάναμε ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς και διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις που προβλεπόταν από την Υπουργική Απόφαση του κ. Καλαφάτη. Συγκεκριμένα, η Ε' ΚΟΗ υλοποίησε:
1. Σήμανση της περιοχής με πινακίδες
2. Ενημερωτικό φυλλάδιο με χάρτες της περιοχής και πληροφορίες
3. Πρόσληψη 3 νέων θηροφυλάκων, που μαζί με τους ήδη 4 της Άρτας και τους 3 της Πρέβεζας, γίνονται 10.
4.Αγορά 2 ειδικών λεμβών (γαϊτες) με τις ανάλογες εξωλέμβιες μηχανές
5.Ενίσχυση του προγράμματος παρακολούθησης της Φαινολογίας της μετανάστευσης,
η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με διεθνής προδιαγραφές, την επίβλεψη και συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 2 διεθνών Περιβαλλοντικών οργανισμών.



Τα συμπεράσματα που καταλήξαμε είναι:
1.Μειώθηκε συντριπτικά η λαθροθηρία λόγω της ύπαρξης των νομίμων κυνηγών αλλά και στην
συνεχή και ουσιαστική δράση της Θηροφυλακής.
2.Οι πληθυσμοί των πουλιών που ήρθαν, αν και αργά λόγω του «μαλακού» χειμώνα που είχαμε, δεν επηρεάστηκαν από την δραστηριότητα του κυνηγιού.
3. Η σήμανση με τις πινακίδες αλλά και το ενημερωτικό φυλλάδιο, βοήθησαν σημαντικά τους κυνηγούς ώστε να γνωρίζουν πού μπορούν να ασκήσουν την δραστηριότητα και πού όχι.
4. Το κυνήγι είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα, απόλυτα συμβατή με την φύση και το περιβάλλον όταν γίνεται με νόμιμο τρόπο, όπως αυτός ορίζεται από την ετήσια Ρυθμιστική του ΥΠΕΚΑ, και μάλιστα με οικονομικά οφέλη για τις περιοχές. Με βάση τα παραπάνω διαμορφώθηκε η εξής πρόταση: Με την σύμφωνη γνώμη όλων των παραβρισκόμενων φορέων (Δασικές Υπηρεσίες, Ε' ΚΟΗ, Φορέας Αμβρακικού), θα προταθεί στο ΥΠΕΚΑ, η συνέχιση για 2 χρόνια της θήρας, στις ίδιες με πέρυσι περιοχές και σύμφωνα με την ετήσια Ρυθμιστική διάταξη Θήρας.


Αφού ευχαριστήσουμε: Την Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας κα Ευταξά Την Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Την Δ/νση Συντονισμού και Τις Δ/νσεις Δασών Άρτας και Πρέβεζας, δεσμευόμαστε:
-Για την συνεχή επαγρύπνηση και επιτήρηση του Αμβρακικού από την Θηροφυλακή, κάτι που κάναμε μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία -Την συνέχιση του προγράμματος της φαινολογίας της μετανάστευσης, που ξεκίνησε το 2006, αλλά και την συνέχιση του προγράμματος Άρτεμις, που ξεπερνά τα 16 υλοποίησής του. Ο Αμβρακικός αποτελεί θέμα 1ης προτεραιότητας για την Ε' ΚΟΗ, με στόχο την διαφύλαξη και προστασία του σπουδαίου αυτού οικοσυστήματος. Αυτή εξάλλου ήταν και η προσπάθειά μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται παράλληλα το εξής: Ενημερώνουμε όλους τους κυνηγούς ότι οι κυνηγετικές άδειες για την περίοδο 2014-2015, δεν μεταβάλλονται οικονομικά και παραμένουν σταθερές όπως οι περσινές»


Δεν υπάρχουν σχόλια: