Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Οι δαίμονες των διακοπών... Ψυχωφελές Ανάγνωσμα !!!

Καραβοστάσι, Οίτυλο, Μάνη

Έχουν οι διακοπές δαίμονες; Αν έχουν λέει. , , και , και Χαλκιδική και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: κάθε γωνιά της  ηπειρωτικής αλλά και  παράκτιας και νησιώτικης Ελλάδας που είναι προορισμός διακοπών έχει τους δικούς της δαίμονες που κάνουν τα πάντα να σας φαρμακώσουν το καλοκαίρι. Θα κάνετε , Θα πάτε διακοπές; Ιδού μια μικρή ιστορία για να μην την πατήσετε (όπως εγώ και άλλοι πολλοί) αυτό το καλοκαίρι.

Τώρα βέβαια που σας γράφω είναι αρχές Αυγούστου  και οι διακοπές είναι για τους περισσότερους στο φόρτε τους.. Θα έρθουν όμως και για μένα σε μιά βδομάδα. Για όλους. Ωραία! Ε λοιπόν εγώ τώρα θα σας τη σπάσω! Θα αράξω εδώ στο μπαλκόνι μου, θα σφίξω μια μπύρα, θα χώσω στα ηχεία και τίποτα Zero 7 που πολύ τους πάω και θα ανοίξω το λαπτοπ να γράψω για όλα αυτά που σας (και μας ) κάνουν τη ζωή μαύρη στις διακοπές.


Προσοχή! Όχι όποιες κι όποιες διακοπές. Αλλά τις διακοπές του έλληνα ψαροκυνηγού. Όλα τα σχεδιάζουμε όλα τα υπολογίζουμε αλλά να εκεί στον  μικρό αυγουστιάτικο μας παράδεισο θα χωθούν διάφοροι δαίμονες για να μας κάνουν τη ζωή μαρτύριο. Ηρεμήστε λοιπόν και αράξτε στην ξαπλώστρα σας και διαβάστε χωρίς φόβο και πάθος για τα όποια μικρά (ή μεγάλα δεινά των διακοπών). Πως είπατε; Είστε ήδη σε διακοπές; Ε καλά μην  τρελαίνεστε. Έχει και οδηγό επιβίωσης το πόνημα. Άιντε καλό διάβασμα και στην  υγειά μας. 
  
Κύθηρα, Καψάλι, Πελοποπόννησος

Ο ευσυνείδητος λιμενικός
Πρόβλημα: Είναι νέος, είναι ωραίος και θα θέλει να βάλει τάξη στις ελληνικές θάλασσες φέτος το καλοκαίρι. Για κακή σας τύχη βρίσκεται στο νησί που έχετε πάει διακοπές. Θα σας κάνει τους τυπικούς ελέγχους, θα ψάξει τα ψυγεία θα σας κάνει καμιά υπόδειξη και μάλλον θα σας βάλει στο μάτι αν βγάλετε κάνα καλό ψάρι (θα τόνε βάλουνε και στα γκάζια τίποτα μαραγκιασμένοι, χολερικοί και αξιοθρήνητοι επαγγελματίες ψαράδες). Θα σας περιμένει στο λιμάνι και αν έχει σκάφος θα σας τσεκάρει και μεσοπέλαγα. Γενικά θα σιχαθείτε να τον βλέπετε και πιθανώς να σας φιλοδωρήσει και με κάνα σοβαρό πρόστιμο. Έτσι για να σας τη σπάσει που εσείς κάνετε διακοπές κι αυτός δουλεύει. 
Θεραπεία: Διαλέξτε νησί με λιμενικό φυλάκιο ή ακόμη καλύτερα χωρίς καθόλου λιμενικούς. Αλλιώς να είστε τυπικοί σε όλα σε εξοπλισμό και σκάφος. Αλλιώς κεράστε τον καμιά μπύρα και δώστε του κάνα ψαράκι την άλλη φορά. Αλλιώς φύγετε γρήγορα από εκεί!!!
Ενυδρείο Θαλασσόκοσμος, Ηράκλειο, Κρήτη
Ο κόπανος ταβερνιάρης
Πρόβλημα: Περίμενες πως και πώς να ψαρέψεις και το βράδυ και να απολαμβάνεις τους κόπους σου ξεροψημένους στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι με την παρέα σου. Αμ δε. Ο ταβερνιάρης απλά δεν σου ψήνει τα ψάρια γιατί έχει δήθεν πολύ κίνηση. Ή συμφωνεί να σου τα ψήσει αλλά σε έχει  γραμμένο κι εσένα και την παρέα σου και σας εξυπηρετεί μετά από όλους τους άλλους. Ή σας τα ψήνει χάλια και κλαίτε την συναγρίδα που για να  βγάλετε φτύσατε αίμα και τώρα πρέπει να τη φάτε με αίμα (ή μαύρη σαν γαιάνθρακας).  Ή το καλύτερο απ όλα ο ταβερνιάρης σας λέει ότι για να σας φτιάχνει τα ψάρια θα του πουλάτε τα μισά για είναι καλοκαίρι και έχει ανάγκες κλπ.  Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω: τη βγάζετε με γεμιστά ή παθαίνετε εγκεφαλικό. 
Θεραπεία: Πιάστε με το μαλακό τον ταβερνιάρη. Προσπαθήστε σε άλλη ψαροταβέρνα. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για φαγητό όχι τις βραδινές ώρες αιχμής. Αγοράστέ μπάρμπεκιου και ψήστε μόνος σας τα ψάρια. Πουλήστε τα στον κερατά το ταβερνιάρη και με τα λεφτά πηγαίνετε να φάτε αστακούς. Φύγετε γρήγορα από εκεί! Υπάρχουν μέρη με καλούς ταβερνιάρηδες. 
Πολλώνια, Μήλος, Κυκλάδες, Αδάμαντας
Τα «Zafeiroula» Studios
Πρόβλημα: Το κατάλυμα μπορεί να αποδειχθεί μέγας δαίμων των καλοκαιρινών διακοπών, κάτι πολύ πιθανό σε μια χώρα που η τουριστική αναρχία είναι το απολύτως δεδομένο. Λοιπόν φτάνετε στο ονειρεμένο σας νησί και αντιμετωπίζετε τα εξής. Το δωμάτιο δεν έχει θέα θάλασσα (όπως σας είπαν) αλλά στο διπλανό γιαπί. Το δωμάτιο είναι μικρότερο απ ότι σας είπαν και κοιμόσαστε αγκαλιά με το κορίτσι και την σημαδούρα (προσοχή μήπως και το κορίτσι είναι ΣΑΝ σημαδούρα: αποκλείεται να χωράτε!). Το δωμάτιο δεν έχει μπαλκόνι οπότε τα νεοπρέν στραγγίζουν στην πλάτη σας καθώς κάθεστε στη λεκάνη του μπάνιου (πανόραμα.). Το δωμάτιο είναι εντάξει αλλά η κυρά Κομπρέσα που σας το νοίκιασε θα έρθει να το καθαρίσει το Πάσχα, οπότε ψάχνεστε για χαρτί υγείας και πετσέτες (πολυτέλειες.) ενώ η άμμος στο πάτωμα είναι πιο πολλή από την πλαζ. Το δωμάτιο είναι σε απόσταση αναπνοής από ταβέρνες (οπότε πεθαίνετε στο ντουμάνι) ή - ακόμη χειρότερα - από μπαρ (οπότε ξεχνάτε τον ύπνο για το υπόλοιπο των διακοπών). Το «ενοικιαζόμενο δωμάτιο» του ελληνικού καλοκαιριού μπορεί να σας οδηγήσει στον ψυχίατρο!
Θεραπεία: Υπομονή (να έχετε μπόλικη στις αποσκευές σας πριν βγείτε για τον πηγαιμό στις διακοπές). Απαιτείστε αυτά για τα οποία έχτε πληρώσει. Στα μεγάλα ζόρια υπάρχει και η τουριστική αστυνομία, στο άκουσμα της οποίας η κυρά Κομπρέσα που λέγαμε αλλάζει συνήθως τροπάρι, μελώνει και γενικά σας εξυπηρετεί. Αλλιώς αλλάξτε κατάλυμα (απίθανο να βρείτε τον Αύγουστο αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία). Ή αλλάξτε προορισμό. Ή καλού κακού πάρτε αντίσκηνο και υπνόσακους μαζί.  


Ψαροτούφεκο, Τζια, Κέα, Κυκλάδες, Αιγαίο, Κάβος Τάμελος

Κέα, Τζιά, Καρθαία, Κυκλάδες, Κύθνος, Λαύριο, Ιουλίδα, Κορρησία

Η ζαβλακωμένη αγαπητικιά
Πρόβλημα: Από τα μεγαλύτερα των διακοπών! Η λάθος επιλογή παρέας μπορεί να είναι καταστροφική για τις πολυπόθητες διακοπές σας. Το κορίτσι λοιπόν θέλει κοσμικότητες και εσείς την τραβάτε σε ερημιές και μεσοπέλαγες ξέρες. Το κορίτσι θέλει πλαζ και φρέντους κι εσείς την σέρνετε στου βοδιού το κέρατο να βαράει φραπέδες στο φουσκωτό. Το κορίτσι θέλει αστακομακαρονάδα και γκουρμέ δείπνα κι εσείς ξημεροβραδιάζεστε στην ψαροταβέρνα «Ο γκαβογωβιός» γιατί είναι η μόνη που σας τηγανίζει τους σκάρους και τους κέφαλους που πιάσατε. Το κορίτσι θέλει ανέσεις στο δωμάτιο κι εσείς την βάζετε να πηδάει πάνω από το σάκο με τα «κατοστάρια» για να πάει στην τουαλέτα. Το κορίτσι θέλει ρομαντζάδα και ποτάκια το βράδυ και εσείς κοιμάστε όρθιος γιατί το χάραμα θα έρθουν στον κάβο τα μαγιάτικα. Θέλετε κι άλλα; Λάθος παρέα ίσον κόλαση!
Θεραπεία: Πολύ πριν φύγετε για διακοπές ξεκαθαρίστε με το έτερον ήμισυ τι θέλετε και τι θέλει. Λογικές του τύπου «Πάμε και θα δούμε τι θα κάνουμε.» είναι ο καλύτερος δρόμος για να τον πιείτε. Ειλικρίνεια, υπομονή κι αγάπη. Αλλιώς αλλάξτε  προορισμό (ψαροτούφεκο θα κάνετε όλο το χρόνο εξάλλου). Αλλιώς αλλάξτε κορίτσι. Αλλιώς πηγαίνετε μόνος σας διακοπές (αποκλείεται να περάσετε άσκημα!).

Πάτροκλος, Αττική, Σούνιο, Λεγραινά

Ο κακός καιρός
Πρόβλημα: Μεγάλο! Σκεφτείτε να έχετε πάει στο συγκεκριμένο μέρος για συγκεκριμένες μέρες και να πιάνει όλες τις αγαπημένες παραλίες σας το μελτέμι. Δεν έχετε σκάφος οπότε είστε καταδικασμένοι να βουτάτε από την ακτή, οπότε με το κύμα η κατάσταση γίνεται εντελώς χεστέα. Περιμένετε μια να κόψει ο καιρός, περιμένετε δύο. Είστε μέσα στα νεύρα κάνετε ηλιοθεραπεία, διαβάζετε ότι βρήκατε μπροστά σας, μαστορέψατε όσο μπορούσατε καλύτερα τον εξοπλισμό, αλλά ο  βοριάς κάνει πάρτι στον αγαπημένο σας κάβο. Βουτάτε να ξεδώσετε στον όρμο, βαράτε μια γλώσσα και μια μουρμούρα, γίνεστε  περίγελος της πλαζ και ψάχνετε στο κινητό τον ψυχαναλυτή σας να σας καλμάρει. Βλαστημάτε τον Ποσειδώνα, τον Αίολο και την κακιά σας μοίρα. Κακή εξέλιξη.
Θεραπεία: Πριν τις διακοπές μαζέψετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το μέρος που θα πάτε (καιροί τον Αύγουστο, ρεύματα, αέρηδες, στο ίντερνετ υπάρχουν  πια φοβερά αρχεία). Προτιμήστε νησί όπου πάντα θα υπάρχει κάποιο υπήνεμο κομμάτι να βουτήξετε. Αν δεν πάτε σε νησί προτιμήστε κάποιες νότιες ακτές της Ηπειρωτικής  Ελλάδας, έχετε πιθανότητες για μεγαλύτερες μπουνάτσες. Τέλος φροντίστε ώστε να έχετε σκάφος στις διακοπές. Διορθώνει κάθε αναποδιά του καιρού και μπορείτε να πάτε μια ωραία βόλτα να ξεδώσετε.

Δονούσα, Κυκλάδες, Μικρές Κυκλάδες, Νάξος, Καλοταρίτισσα, Αιγαίο

Ο φτωχός τόπος
Πρόβλημα: Τώρα την πατήσατε για τα καλά! Το να πάτε σε μέρος που έχει τόσα ψάρια όσα και η κορφή της Πίνδου είναι από τις μεγαλύτερες ατυχίες που μπορούν να σας συμβούν. Δηλαδή μπορεί να τα ρυθμίσετε όλα τέλεια,  να πάτε στο ονειρεμένο σας νησάκι με ένα βαπόρι προσδοκίες και να αρχίσετε τις βουτιές όλο ελπίδα. Και τη μία βρίσκετε καμιά χειλού. Την άλλη ο βυθός είναι τέλειος αλλά έχει μόνο γύλους. Την τρίτη είδατε ένα σαργό που έτρεχε σαν τον Κεντέρη στην Αυστραλία (όχι στην Αθήνα ε;). Την επόμενη είδατε ένα ροφάκι μισόκιλο στα 26 μέτρα. Και να κάθεστε μετά να πίνετε πικρό φρέντο στην παραλία και να σας στέλνουν οι κολλητοί από τις δικές τους διακοπές MMS με κάτι μαγιάτικα, κάτι συναγρίδες, κάτι μακελειά με σαργοσηκιούς, κάτι εκατόμβες και κάτι κτηνωδίες με μαύρα ναααα!  Ε, δεν θέλει και πολύ να σας στρίψει. Βουρ για τον ψυχίατρο (πάλι;). 
Θεραπεία: Μάθετε που πάτε. Μην ακούτε πολλά λόγια, ανοίξτε κάνα χάρτη, κοιτάξτε τι επιλογές έχετε, βγάλτε κάνα πλάνο για εναλλακτικές βουτιές. Και πάνω απ όλα κατεβάστε τον πήχη των προσδοκιών σας: λίγα καλά ψαράκια και πολλή χαλάρωση. Είναι λάθος να περιμένετε να ικανοποιήσετε πόθους όλης της χρονιάς τον Αύγουστο. Πάρτε σκάφος μαζί (αυξάνει κάθετα τις πιθανότητες για καλή ψαριά). Διαλέξετε μέρος που έχετε ξανάπαει και ξέρετε πάνω κάτω τι θα βρείτε, κι ας μην εκπλαγείτε. Μην αφήνετε όλες τις εκπλήξεις τον Αύγουστο. Πιθανώς να συμπεριλαμβάνονται και μερικές άσκημες.  

Μακρόνησος, Αττική
Η αβαρία
Πρόβλημα: Υπό συνθήκες σοβαρό. Είστε στο παραδεισένιο σας παραθαλάσσιο χωριουδάκι και ξεμένετε από βέργες. Ή από λάστιχα, ή από ζώνη βαρών ή σπάνε τα καρμπονάκια ή παθαίνει λαλά η μηχανή του φουσκωτού. Ή ή ή . Η αβαρία στον εξοπλισμό σε απομακρυσμένο μέρος είναι μια από τις χειρότερες ατυχίες. Σας καθηλώνει στην ακτή, ξεχνάτε το ψάρεμα, ξεχνάτε τις βόλτες (αν συνέβη στο σκάφος) ξεχνάτε τα ψάρια και το ρίχνετε στο τάβλι. Μετά βλαστημίδια, τηλέφωνο στον ψυχαναλυτή , κλπ. 
Θεραπεία: Σίγουρο και αποτελεσματικό τσεκάρισμα του εξοπλισμού πριν την αναχώρηση και αντίστοιχα σέρβις και όλα τα συναφή στο φουσκωτό. Πάρτε μαζί σας όσα ανταλλακτικά μπορείτε να κουβαλήσετε. Μη λυπηθείτε το βάρος. Σε μια ώρα ανάγκης θα πηδάτε από τη χαρά σας που πήρατε έξτρα λεπίδες. Πάρτε μαζί άφθονα αναλώσιμα (λάστιχα, σκοινάκια, πετονιές κλπ), τα ανάλογα εργαλεία και όλα θα πάνε καλά. Αν τώρα πάρετε δύο ζευγάρια πέδιλα ή τρεις μάσκες και σπάσουν όλα ε τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά και τότε με το δίκιο σας θέλετε ψυχαναλυτή μόλις γυρίσετε στην πόλη.

Σκύρος, Σποράδες, Πουριά
Επίλογος (No demons summer)
Το καλοκαίρι προχωράει το δρόμο του. Η μουσική τελειώνει, η μπύρα ζεστάθηκε, η νύχτα έπεσε στην παραλία στο βάθος. Άλλος ένας Αύγουστος μας γνέφει, κι άλλες διακοπές θα ξεκινήσουν, θα τις ζήσουμε,  θα τελειώσουν. Μη μασάτε με όλα τα παραπάνω. Δαίμονες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Και στις διακοπές και στην υπόλοιπη μας ζωή. Και ξέρετε κάτι; Εμείς τους δίνουμε ανάσα και μας ταλαιπωρούν. Από το μυαλό μας τρέφονται. Γι αυτό φέτος τον Αύγουστο στις διακοπές γίνετε φίλοι με τους δαίμονές σας. Απαλλαγείτε από τις εμμονές, απαλλαγείτε από τα στερεότυπα, αποκτήστε ευελιξία κι θετική σκέψη και όλοι οι δαίμονες θα πάνε περίπατο. Ναι ξέρω δεν θέλετε να σας τη σπάει κανένας ταβερνιάρης και καμιά κυρά Συμπεθέρα Στούντιος. Για αυτό βγάλτε τους από τη ζωή σας όσο μπορείτε. Ξέρετε τον τρόπο. Έτσι και αλλιώς το Σεπτέμβρη θα είστε πίσω μαυρισμένοι και ωραίοι και το μόνο που θα θυμάστε είναι εκείνα τα μεγάλα γέλια και η χαρά από τα καλοκαιρινά βράδια, τον ήλιο στην θάλασσα, τη μυρωδιά της στολής και του ροφού μόλις τον βγάζατε από το νερό, το δροσερό σας πουκάμισο πριν βγείτε το βράδυ για φαγητό, θα θυμάστε εκείνη ιδρωμένη τα μεσάνυχτα, θα θυμάστε τον αέρα στις μία το μεσημέρι κάτω από μια ομπρέλα και τη γεύση του παγωτού σούρουπο μετά τη βουτιά. Οι δαίμονες των διακοπών θα έχουν χαθεί όπως οι καλικάντζαροι με τα τα Φώτα. Πουφ! Θα έχουν γίνει στάχτη..
Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κυκλάδες, Κρήτη, Ψαροτούφεκο, Αιγαίο πέλαγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: