Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η Πανηπειρωτική, ο “Τηλεπερσόνας”, τα κλαρίνα και ο “μαρκουτσοφόρος”

Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας


                              
 “Και στην ποδιά της λυγερής σφάζονται   παλικάρια”, 

(το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει: και για την ακροαματικότητα  στα τσακίδια η αντικειμενικότητα της πληροφόρησης)


Και φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Π.Σ.Ε.) διοργάνωσε -όπως κάθε χρόνο- το Ηπειρώτικο αντάμωμα (14 Ιουλίου 2014 στο θέατρο της Πέτρας), το οποίο εξελίχθηκε σε μια μοναδική πανδαισία ηπειρώτικης χαρμοσύνης και σε αληθινό ηπειρώτικο ξεφάντωμα.


Εκεί, στο ΘΕΑΤΡΟ της Πέτρας όπου με τη συνοδεία ατόφιων ηπειρώτικων μουσικών συνόλων και κάτω από τα θεία   ηπειρώτικα  ακούσματα
“Κολυμπήσαμε” στα καθάρια ηπειρώτικα νερά
“Διαβήκαμε” ραχούλες, και ποταμιές
Θαυμάσαμε την ηπειρώτικη αρχοντιά,
αλλά και τη μοναδική ηπειρώτικη μαστοριά.
                                      Γλεντήσαμε
Θυμηθήκαμε και ποθήσαμεε.
«Θέλω η βρυσούλα η ρεματιά,
παλιές γλυκές μου αγάπες,
να μου προσφέρουν γιατρικό
τ' αθάνατα νερά τους»
Αγναντέψαμε τα ηπειρώτικα απόσκια ...
                                Τραγουδήσαμε
                                    Χορέψαμε
και στείλαμε τα χαιρετίσματά μας στην Ήπειρο
«Το άγιο χώμα που πατάς, τα δάση που διαβαίνεις
τα μαύρα μάτια που κοιτάς, τ’ αγέρι π’ ανασαίνεις
τους ποταμούς τα κρύα νερά, τα πλάγια τ’ ανθισμένα
και τα βουνά μας τα ισκερά χαιρέτα κι΄ απο μένα»


(Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ένα γνήσιο και αγνό «χορευτικό αγκάλιασμα», σε μια ατόφια και καθαρή εξωτερίκευση ενδιάθετης ηπειρώτικης βούλησης).


Και ενώ δεν μας εφυγε ακόμα η “γεύση από τα χείλη” διαβάσαμε και την επιστολή – διαμαρτυρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας προς Ηπειρώτη δημοσιογράφο, ο οποίος ετίμησε με την παρουσία του -χρεωστούμε χάριτας στον εν λόγω ηπειρώτη- (αυτός και τόσοι χιλιάδες), ο οποίος δια μικροφώνου και σύμφωνα πάντοτε με την επιστολή - διαμαρτυρία από τον ραδικοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ -FM, σε εκπομπή την επομένη  (Τρίτη 15 Ιουλίου 2014) αναφέρθηκε στην εκδήλωση επαινετικά και με τη διευκρίνιση ότι (ο κύριος ομιλητής εκ μέρους της Π.Σ.Ε.) «...κάποιος Σωτήρης Κολιούσης»  ... διέκοψε την  ομιλία του θεατής φωνάζοντας ... «εδώ ήρθαμε για τα κλαρίνα, δεν ήρθαμε για πολιτικολογίες.»

“Η αναφορά σας στο περιστατικό θα ήταν θετική αν περιλάμβανε κριτική επί της ουσίας του χαιρετισμού, που συνέδεε την Ηπειρώτικη Παράδοση με τα καθημερινά προβλήματα του σημερινού απόδημου Ηπειρώτη. Σεις όμως μεταφέροντας, ως παρακολουθών, το περιστατικό βάλατε στο στόμα του Α' Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΠΣΕ τη φράση «Αν  δεν σ' αρέσει, φύγε...».  Ουδέν αναληθέστερο αυτού, γιατί ο Α' Αντιπρόεδρος, με ευγένεια απάντησε στην αγενή παρέμβαση, συνέχισε τον σύντομο χαιρετισμό του και έτυχε της αποδοχής του κοινού αφού καταχειροκροτήθηκε. Τα ντοκουμέντα είναι οποιαδήποτε στιγμή στη διάθεση σας” . Αυτά πάνω - κάτω έγιναν.


Η πρώτη απάντηση ενός  ηπειρώτη που δεν είναι ούτε “τηλεπερσόνα” ούτε κατέχει και χρησιμοποιεί -κατά το δοκούν ή κατα το “αποπατούν”- ραδιοφωνικό μαρκούτσι.
Κάλλιο φυτρώστε, αγκριαγκαθιές, και κάλλιο ουρλιάστε, λύκοι,
κάλλιο φουσκώστε, πόταμοι και κάλλιο ανοίχτε τάφοι,
και, δυναμίτη, βρόντηξε και σιγοστάλαξε αίμα,
παρά σε πύργους άρχοντας και σε ναούς το Ψέμα.
                                                                                     Κ. Παλαμάς

Επιπλέον, οφείλει κάποιος να ενημερώσει τον κ. δημοσιογράφο  ότι ο Σωτήρης Κολιούσης είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Είναι ένας απλός και ακούραστος εργάτης της Πανηπειρωτικής, τριάντα έξι (36) ολκόκληρα χρόνια!!! Και είναι γνωστό πως ουδέποτε έπαιξε το παιχνίδι “ό,τι τραβάει, γράφω ή “τσαμπουνάω δια του μαρκουτσίου, ό,τι δηλαδή θα μείνει από τη χλαπαταγή της κάθε στοκιάς του καθενός που -εν πάση περιπτώσει αρκουδιαρίζοντας “γρύλισε” εκεί στην Πέτρα, γιατί ο άθλιος ταύτισε τον αγώνα των Ηπειρωτών και κατά συνέπεια της Πανηπειρωτικής και τα ισοπέδωσε με την κλαρινάδα -άσχετη μ' αυτή της Πέτρας- σχετική μ' αυτή  που είχε στο κεφάλι του. Πλήρης η σύμφρυση. Κουρκούτι και μπαζίνα, τραχανάς και αλευροπίτουρα!

Δημοσιεύουμε ό,τι θα κάνει ντόρο και εκφωνούμε ό,τι θα κάνει σιαλακά.
Τώρα κάτι αιθεροβάμονες Ηπειρώτες που “ομιλούν περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας” και θέλουν να πιστεύουν ότι η αλήθεια είναι βασική αξία της δημοσιογραφίας, ας πλανώνται πλάνην οικτράν. Μιλάμε για δημοσιογραφία και όχι για μαρκουτσοφορία. Μιλάμε για μπέσα και αλήθεια και όχι για κυνηγητό  του εντυπωσιακού κι ας είναι ψεύτικο.  
                                  Έκαστος εφ' ω ετάχθη...
“……Βάρβαρες φυλὲς μὲ μεγάλα πέλματα ἀνάσκαψαν τὴν πατρικὴ γῆ καὶ μόνο ἕνα χάνι ἐρειπωμένο ἔστεκε ἀκόμα πλάι στὸ δρόμο, ὅπου ἄφηναν τὶς ψεῖρες τους οἱ περαστικοί,
……σὰν τὸν ποιητὴ στὸ ἔλεος ὅλου του κόσμου”.  Τάσος Λειβαδίτης
Ίσως το χάνι να είναι και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
                Αν την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της...

       
Πολύ λούμπρ' έπεσε. Και η νεροτρουβιά δεν μας ξεπλένει....
Με ηπειρώτικους χαιρετισμούς              
  Κίτσος ο Αθαμάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: