Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Πόσο κινδυνεύει ο Αμβρακικός κόλπος από τα κοιτάσματα πετρελαίου; Ο κίνδυνος σε περίπτωση άντλησης παραμένει αμείωτος, δηλώνει ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημήτρης Μπαρέλλος.


Στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Ηπείρου όπου έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Πρέβεζα και ειδικότερα η θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Αμβρακικού Κόλπου δεν μένουν έξω από το πάζλ του ενδιαφέροντος καθώς σύμφωνα με έρευνες πλησίον και εντός Κόλπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής οι πληροφορίες να αποσαφηνίζουν το μέγεθος και την ποιότητα.

Στην περιοχή μας και γενικότερα την Ήπειρο φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενεργειακό οικόπεδο, ενώ εξίσου μεγάλο είναι και το υποθαλάσσιο ενδιαφέρον  της πετρελαϊκής κοινότητας. Ωστόσο υπάρχει ακόμα το «αγκάθι» όσον αφορά τις διασυνοριακές διεκδικήσεις ΑΟΖ Αλβανίας για την θαλάσσια περιοχή της Θεσπρωτίας.

Τα οικονομικά οφέλη για τη Χώρα μας όσον αφορά την άντληση πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορούν 4,5 δις Ευρώ σε βάθος χρόνου 25 ετών, από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο ευελπιστεί να ωφεληθεί το 20%, από άμεσους και έμμεσους φόρους.
Τα ερωτήματα και ο προβληματισμός πολλά. Σίγουρα οι επενδύσεις και μάλιστα μέσω ενεργειακών πόρων είναι ένα από τα ζητούμενα για την ανάπτυξη της πολύπαθης περιοχής μας και της Ελλάδας γενικότερα. Ποιο όμως θα είναι το κόστος μια πιθανής άντλησης πετρελαίου από τον Αμβρακικό Κόλπο για παράδειγμα.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στην Τ.Φ. ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικό Δημ. Μπαρέλλος τόνισε πως όσον αφορά τα κοιτάσματα στον Κόλπο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση επίσημα. Βασιζόμενος σε εκτιμήσεις, ανέφερε ότι ο κίνδυνος για την θαλάσσια περιοχή σε περίπτωση άντλησης παραμένει αμείωτος.
Θύμισε την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού από την μεγάλη διαρροή πετρελαίου, σημειώνοντας ότι ακόμη και με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας ο κίνδυνος για ένα πιθανό στραβοπάτημα είναι μεγάλος και πως ένα λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις αποβαίνει μοιραίο για ολόκληρη την περιοχή. 
Ο κ. Μπαρέλλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού δεν παρακολουθεί τις έρευνες καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση.



Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερα αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα σε οποιαδήποτε θαλάσσια περιοχή. Η 512 σελίδων Μελέτη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως μόνο εφόσον οι περιβαλλοντικοί όροι τηρούνται αυστηρά θα αποφευχθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ήδη γνωρίζουμε πως η κατάσταση του Αμβρακικού Κόλπου είναι βεβαρημένη τόσο από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και υλικών που επιβαρύνουν τον υδροβιότοπο όσο και από λαθραλιεία και λαθροθηρία. Οι πολιτικοί Φορείς, εδώ και δεκαετίες, δεν επέδειξαν την απαιτούμενη προσοχή για την βελτίωση του περιβάλλοντος ενός Κόλπου που προστατεύεται υποτίθεται από Διεθνείς Συνθήκες. 

Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για άντληση πετρελαίου στον Αμβρακικό; 
Από την άποψη κρίσης και ύφεσης, η διέξοδος αυτή η οποία δεν θα κάνει και πλούσια την περιοχή μας αν λάβει κανείς υπόψη τις εκτιμήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, σίγουρα και θα αποφέρει ένα μικρό οικονομικό όφελος.
Από την Περιβαλλοντική όμως πλευρά του θέματος, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα μέτρα προστασίας και εκτός αυτού, μπορούμε να εμπιστευθούμε ξένες εταιρείες οι οποίες θα επέλθουν σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη που φιλοξενεί μέχρι σήμερα σπάνια είδη ζωής;

Η προστασία του περιβάλλοντος προέχει όλων και αυτό πρέπει να αποτελέσει σπουδή για τους πολίτες και ειδικότερα για τους επιτελείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 
Τα μεγαλόπνοα σχέδια για άντληση υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως αυτή του Αμβρακικού Κόλπου ή έστω πλησίον αυτού, θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά και ενδελεχώς πριν ληφθούν αποφάσεις. 
Εάν χρειάστηκε βάθος 20ετίας για να αντιληφθούν οι περισσότεροι εξ υμών ότι ο Αμβρακικός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής ρύπανσης και μάλιστα μέχρι στιγμής να μην έχουν ληφθεί ακόμη ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του, αντιλαμβάνεσθε τι έπεται όσον αφορά την άντληση πετρελαίου.


Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: