Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Νέος γύρος νομής της εξουσίας


Ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένος. Όχι μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις επανεκκίνησης της κυβέρνησης και να εκπεμφθεί η αίσθηση ότι έγινε κατανοητό το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά επίσης για  να επιχειρηθεί η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να κερδηθεί πολιτικός χρόνος.

Παρά την επίδειξη αυτοπεποίθησης από την πλευρά της κυβέρνησης, η ουσία είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχασαν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό του 2012 και αυτό ενώ εδώ και μήνες έχουν «παγώσει» οι πολιτικές λιτότητας, διανέμεται κοινωνικό μέρισμα και ανακοινώνονται προσλήψεις.

Έτσι, προκύπτει ότι η παρούσα Βουλή πολύ δύσκολα θα εγκρίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα το φθινόπωρο, ενώ δύσκολα θα αφομοιωθούν τα ήδη δρομολογημένα μέτρα που αφορούν, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων). Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος στην επόμενη συνάντησή τους θα κάνουν το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών τους διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της και ότι είναι εφικτή η εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Ωστόσο, βουλευτές και στελέχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο με αφορμή τη συζήτηση με τους εταίρους - πιστωτές για την απομείωση του χρέους, εφόσον στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν ότι τους εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη.

Μέχρι τότε θα έχει γίνει ανασχηματισμός για να ανακατευτεί η τράπουλα. Η υπουργοποίηση του προέδρου της Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδου πιθανολογείται από τους περισσότερους, ενώ μεγάλο παιχνίδι θα γίνει με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται από χθες το βράδυ σε τροχιά αποσύνθεσης. Οπωσδήποτε θα γίνει προσπάθεια για προσέλκυση ανεξάρτητων βουλευτών ή και βουλευτών των ΑΝΕΛ, που επίσης βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω απώλειας δυνάμεων. Ακούγεται ότι θα γίνουν προτάσεις σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα προκειμένου να σηματοδοτηθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο η «εθνική ενότητα» αλλά και να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά για τη δημιουργία της «Νέας Ελλάδας» η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να συγκρατηθούν διαρροές προς τα δεξιά αλλά και να απλωθεί η ΝΔ προς το κέντρο.

Το βέβαιο είναι ότι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα είναι εντονότερη η παρουσία του ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη δύναμη στον ενδιάμεσο χώρο, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επειδή άφησε πίσω του το Ποτάμι ενώ η ΔΗΜΑΡ εξατμίστηκε. Η ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων δίνει στη Χ. Τρικούπη επιχειρήματα να υποστηρίξει ότι ο Ευ. Βενιζέλος πήγε καλά και ότι το δίλημμα που έθεσε έπιασε. Ήδη προαναγγέλθηκε ιδρυτικό συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη τον Οκτώβριο και η προσπάθεια προσεταιρισμού στελεχών της ΔΗΜΑΡ αρχίζει από σήμερα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να διεκδικήσει την ενίσχυση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση κρίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει το κόμμα του ενόψει των εθνικών εκλογών.

Η «γραμμή» της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της θεωρίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε τον στρατηγικό του στόχο που ήταν μια πολιτική ανατροπή, ενώ υπάρχουν προσδοκίες ότι θα εκδηλωθούν εσωκομματικές αρρυθμίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα την τραβήξουν προς τα κάτω.

Με αμηχανία αντιμετωπίζεται η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και ενισχύονται οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που ζητούν αναπροσανατολισμό στρατηγικής για απεγκλωβισμό των ψηφοφόρων που κατέφυγαν στο κόμμα Μιχαλολιάκου. Επανέρχεται δηλαδή στο προσκήνιο η θεωρία Mπαλτάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: