Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ψηφίζει σ' αυτές τις ευρωεκλογές;


Η διαπίστωση πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μνημονίου και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την μορφή πενταετούς ομολόγου «δεν σηματοδοτούν το οριστικό τέλος της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια πορείας», προειδοποιεί με τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκε σήμερα (02/05) στη δημοσιότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην εν λόγω έκθεση, οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή για πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκινούν από 2,3% για το 2014 και φτάνουν ως το 5,3% για το 2018, χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα αισιόδοξοι», ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018.

Οι συντάκτες της έκθεσης άλλωστε αναφέρονται σε σχετική μελέτη του ΔΝΤ που δείχνει ότι «τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων», ζητώντας αναθεώρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας... Όσο για την περίπτωσή μας, «η έως τώρα πτώση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανασχεδιασμοί στο φορολογικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για γρήγορη αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής», σημειώνεται, αφού ό,τι έχει επιτευχθεί ως τώρα από πλευράς εσόδων οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και νέους φόρους.

Επιχειρώντας να δώσουν απάντηση στο κατά πόσον η Ελλάδα επέστρεψε σε μόνιμη βάση στις αγορές, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες, τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή σε ικανούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Επισημαίνουν πάντως την ανάγκη να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, αφού η συγκυρία στην Ευρώπη κρίνεται ως ευνοϊκή, ενώ χαρακτηρίζουν επιτυχή την έξοδο της χώρας στις αγορές, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διευκολύνει την προσέλκυση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας.


«Οι εξελίξεις αυτές μαζί με την εκταμίευση της δόσης των  8,3 δις ευρώ καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες. Έτσι δεν θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων λιτότητας» σημειώνουν. Τονίζουν όμως ότι «Το νέο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18» που πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός Μαΐου προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους0,91 δις ευρώ το 2015 και 1,93 δις ευρώ το 2016. Η κάλυψη του (με ή χωρίς νέο δανεισμό) θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα».

Στην έκθεση τέλος, εκφράζονται επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση μονοπωλείων, όπως το νερό. « Η ευρωπαϊκή εμπειρία προειδοποιεί ότι τέτοιες μεταλλάξεις έχουν μάλλον αρνητικές συνέπειες, πράγμα που εξηγεί γιατί στη Γερμανία οι Δήμοι ανακτούν τον έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης», σημειώνονται, ασκώντας πάντως εμμέσως κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον «εγκλωβισμό» της δημόσιας συζήτησης στο δίλημμα 'μνημόνιο ή όχι άλλο μνημόνιο'...

Σχολιασμός: Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν το λες και το πλέον αντικυβερνητικό όργανο, πόσω μάλλον δάκτυλο της αντιπολίτευσης. Συνδυάζοντας την έκθεση του με τις δηλώσεις του επικεφαλής του, του Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος δήλωσε ότι "Δεν έχει νόημα αν θα υπάρχει ή όχι μνημόνιο αφού θα υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συλλογικής εποπτείας, οι οποίοι θα παρακολουθούν πολύ στενά την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού" (πηγή ΑΜΕ-ΜΠΕ) καταλαβαίνουμε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν ασπάζεται την μαυρογιαλούρικη θριαμβολογία της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να πείσει έναν ολόκληρο λαό για πρωτοφανή οικονομικά επιτεύγματα και ουσιαστικά για λήξη της κρίσης.


Διαβάζοντας κανείς την έκθεση, καταλαβαίνει ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού προσπαθεί να προσγειώσει όχι την Κυβέρνηση, αλλά όλους εμάς που βλέπουμε την διπλή όψη μιας αλήθειας που δεν ομολογείται από την κυβέρνηση: Αφενός ότι τα μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα θα παραμείνουν στην χώρα μας, ακριβώς επειδή είμαστε χώρα του ευρώ. Αφετέρου, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει "όσα παίρνει η πεθερά" στο διαρθρωτικό κομμάτι, δηλαδή στις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χρειάζονται ακριβώς για να μπορέσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να φέρει εις πέρας την αυξημένη εποπτεία. 

Επίσης η Έκθεση λέει και το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είχαμε μόνιμη έξοδο στις αγορές, αλλά περισσότερο μια δοκιμαστική έξοδο, σχετικά προστατευμένη, που έγινε για ψυχολογικούς λόγους, ίσα ίσα για να λάβει πιστοποιητικό το "πρωτογενές πλεόνασμα", το οποίο έχει αναχθεί σε εθνικό κατόρθωμα και όχι η πλήρης υπέρβαση της κρίσης, η οποία είναι εδώ, παρούσα και αμείλικτη, μαζί με τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο δείχνει να μην έχει μάθει τίποτα από την κρίση που μαστίζει την χώρα μας από το 2008.

Δυστυχώς όμως οι Σαμαράς-Βενιζέλος λένε την μισή αλήθεια στον λαό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ψυχραιμία και εν πολλοίς την τεχνογνωσία να πει την υπόλοιπη μισή στον ελληνικό λαό, ο οποίος σε μόλις 23 ημέρες θα κληθεί να ψηφίσει με την φούσκα του ψευδεπίγραφου παραδείσου από την μια, και την υπόσχεση ενός επίσης πλαστού παραδείσου από την άλλη, εις βάρος της αλήθειας φυσικά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: