Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γιανούλης, ταράσσει τους ...κύκλους και ενημερώνει για τις μελέτες ανάπλασης της Κυανής Ακτής, αλλά και για άλλα έργα επί ημερών του.

gianouliss

Την περασμένη εβδομάδα, μετά τις εξελίξεις και  την τροπή που είχε πάρει το θέμα για το έργο ανάπλασης της Κυανής Ακτής, σε μια μαραθώνια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, κάποιοι εκ των ομιλητών άφησαν αιχμές για την θητεία του πρώην Δημάρχου Νίκου Γιαννούλη. Μάλιστα κάποιοι καταλόγισαν και ευθύνες για το έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή στην Κυανή Ακτή.

Για το λόγο ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και ίσως κάποιοι «καλοθελητές» θεωρήσουν οτι υπάρχει σκοπιμότητα, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η ευαισθησία της  εφημερίδας μας για θέματα περιβάλλοντος έχει αποδειχθεί περίτρανα στα 40 έτη ζωής της Εφημερίδας, οπότε δεν χρειάζονται και διαπιστευτήρια.

Δεδομένων λοιπόν των εξελίξεων και για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών ως προς την πορεία του έργου, μιλήσαμε με τον πρώην Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γιαννούλη.

Αφού εκθέσαμε στο κ. Γιαννούλη τα ερωτήματά μας σχετικά με αυτά που ειπώθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε την άποψή του για το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη «Από το 1985-1988 . ήταν σε εξέλιξη τέσσερις μελέτες, είχαμε αναθέσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο τρεις μελέτες. Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, εμείς δεν κάναμε ποτέ έργα ούτε με εργολάβους αλλά ούτε ιδιωτικά γραφεία, χωρίς αυτό να αποτελεί αιχμή για κανέναν, απλώς υπήρχε μία επιλογή και είχαμε τη δική μας οργάνωσης, τη δική μας Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων και δεν δώσαμε χρήματα αλλά κάναμε προγραμματικές συμβάσεις με Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία, τα οποία στοίχιζαν το 1/10 από το ότι στοιχίζουν τώρα. Αναθέσαμε στο Πολυτεχνείο πρώτον την προστασία της Κυανής Ακτής, την ανάπλαση της Κυανής Ακτής και το Αρχαιολογικό Πάρκο Νικόπολης. Βέβαια αυτά δεν τα αναθέτεις σε έναν συγκεκριμένο καθηγητή ή σε μία συγκεκριμένη έδρα. Κάναμε επαφή με την Πρυτανεία, υπογράψαμε σαν Δήμος τη σύμβαση και η Πρυτανεία όρισε το αρμόδιο τίμ των Καθηγητών που θα αναλάβει τη μελέτη. Η Προστασία της Κυανής Ακτής με τον κ. Μουτζούρη προχώρησε αλλά δεν εφαρμόστηκε ολοκληρωμένα, τα έμβολα που έγιναν αλλά και τα παράλληλα κρηπιδώματα τα οποία δεν έγιναν, γι' αυτό και το έργο δεν έχει μία ολοκληρωμένη προστασία.


Ερχόμαστε λοιπόν στην περίφημη μελέτη Βοκοτόπουλου. Υπάρχει μία αρχιτεκτονική μελέτη η οποία απο εμάς τότε κρίθηκε ότι δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Οι λόγοι είναι πολλοί, καταρχήν υπήρχε τότε το Κηποθέατρο το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο ένας σκουπιδότοπος, δεν υπήρχε το Δημοτικό Καφενείο, οι ιαματικές πηγές ήταν εγκαταλελειμμένες, η παιδική χαρά δίπλα δεν υπήρχε, ο Δημοτικός Κινηματογράφος δεν υπήρχε. Αυτά όλα έγιναν στο πλαίσιο αυτή της λογικής , της ήπιας δηλαδή ανάπλασης. Το καφέ δίπλα στην Κυανή Ακτή που τώρα ανακατασκευάζεται είχε δίπλα του κάμπινγκ για το οποίο εμείς είχαμε ανοίξει ένα μέτωπο για να  φύγουν, τους κάλυπτε η επαγγελματική μίσθωση και ο Δήμος δικαιώθηκε το 1994. Η τάφρος για παράδειγμα η περιμετρική της πόλης κατέληγε στην Κυανή Ακτή και ήταν μπαζωμένη, εμείς την καθαρίσαμε και κάναμε ένα ξύλινο γεφυράκι και υπήρχε επικοινωνία εκβολής των νερών με τις τάφρους πίσω απο τον Άγιο Γεώργιο. Καθαρισμός, περίφραξη με ξύλα, με αυτές δηλαδή τις απλές και όχι βαριές κατασκευές και διάφορα μονοπάτια. Κατηγορηθήκαμε μάλιστα τότε. Υλοποιήσαμε τότε το λεγόμενο «Βοτανικό Κήπο» που είναι το τρίγωνο κάτω απο τον Άγιο Γεώργιο, υπήρχαν απλές κατασκευές ντούζ και αποδυτηρίων.
Το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε τότε, γι΄αυτό και η μελέτη ήταν σε αναστολή, ήταν η έξοδος της σήραγγας όπου θα γίνονταν δίπλα στο Κολυμβητήριο και ανέτρεπε τα πάντα. Εγώ προσωπικά και το Δημοτικό Συμβούλιο τότε αναλάβαμε μία κατα πλειοψηφία δέσμευση επι κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπογράψαμε οτι πρέπει να γίνει σήραγγα και μάλιστα τότε γράφηκαν διάφορα απο άλλα έντυπα, διότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί το '88 οτι θα κάνει την εναέρια γέφυρα για να μειωθεί η αξία του έργου. Ομολογώ οτι το Δημοτικό Συμβούλιο ορθώς κρινόμενο δέχθηκε τον Μητσοτάκη προεκλογικά, ήταν ο μόνος Δήμος στη Δυτική Ελλάδα και πολλά έργα σήμερα που γίνονται, ξεκίνησαν απο τότε.

Το '93 με το που έφυγε η Κυβέρνηση της ΝΔ, επισκεφθήκαμε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Λαλιώτης Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε να μετακινηθεί άλλα 600 μέτρα η σήραγγα και η έξοδος. Σε αυτό το πλαίσιο όλο, έγιναν εκ μέρους αυτές οι παρεμβάσεις που προανέφερα και νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή παρουσία για την εποχή εκείνη για την Κυανή Ακτή. Απο κει και πέρα αυτή η Αρχιτεκτονική Μελέτη έμεινε στα χαρτιά.

Δεν δημοπρατείται η μελέτη, για να δημοπρατηθεί ένα έργο πρέπει να υπάρχει μελέτη εφαρμογής» ανέφερε.
Όσον αφορά την Περιβαλλοντική Μελέτη ο κ. Γιαννούλης ανέφερε «Το 1988 δεν υπήρχε Περιβαλλοντική Μελέτη. Υπήρχε όμως μία Αρχιτεκτονική Μελέτη την οποία πήρε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και έκανε μία Μελέτη Εφαρμογής, αυτή δημοπρατείται. Το καλοκαίρι που πήγα στο Δήμο, δεν βρήκα τη Μελέτη του Βοκοτόπουλου, δεν ξέρω που βρίσκεται. Το θέμα είναι οτι δημοπρατήθηκε μία μελέτη εφαρμογής η οποία δεν έχει καμία σχέση με την μελέτη του Βοκοτόπουλο η οποία προέβλεπε κάποιους αμμόλοφους για τα αποδυτήρια, αυτό και μόνο το γεγονός μας απέτρεψε εμάς, εμείς θέλαμε ήπια παρέμβαση.
Για του λόγου το αληθές, το 2006 που είχα την τιμή να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, στο ένθετο του εκλογικού μας προγράμματος υπάρχει χάρτης για το πως οραματιζόμασταν ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο. Εκεί θα δείτε οτι εμείς προτείναμε απο τότε, οτι ο υπάρχων δρόμος στην Κυανή Ακτή πρέπει να γίνει πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος. Το 2007 , η Παράταξή μου με αφορμή την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είχε προτείνει την κατάργηση  του υπάρχοντος δρόμου.
Με τιμά οτι μου φορτώνουν όλα τα κακά της Πρέβεζας.


Το να κάνει κάποιος μία Αρχιτεκτονική Μελέτη είναι μία έκθεση ιδεών, η Μελέτη Εφαρμογής δημοπρατείται η οποία κοστολογεί και λέει τι ακριβώς θα γίνει. Οι κύριοι, δεν έχουν κάνει ποτέ μελέτες.

Η καλύτερη Αρχιτεκτονική Μελέτη να υπήρχε εκείνη την εποχή αλλά ακόμη και η καλύτερη Μελέτη Εφαρμογής, είναι δυνατόν να λένε κάποιοι οτι εφαρμόζουν μία μελέτη 30 ετών, εδώ έχει γυρίσει ο ουρανός με τ' άστρα.

Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται η Μελέτη Εφαρμογής απο το 2006 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου επί Δημαρχίας Κλάπα και Μπαίλη. Αξίζει να σημειωθεί οτι εκτός από την Μελέτη Βοκοτόπουλου, υπήρχε και η Μελέτη του κ. Βελένη (καθηγητής - αρχαιολόγος και υπεύθυνος σήμερα για την αναστήλωση ολόκληρου του Αγίου Όρους) για το Κάστρο Παντοκράτορα όπου εκεί σήμερα συντελείται άλλο ένα έκτρωμα για το «Μπαλκόνι της Πρέβεζας» όπου προβλέπονταν μία υπόγεια διάβαση αλλά και ενυδρείο.

Χρειάζεται και λίγο τόλμη! Αυτή τη στιγμή ο Δήμος πρέπει να σταματήσει τον εργολάβο, ότι αποζημίωση και αν ζητήσει, ο Δήμος θα αναπληρώσει δίδοντάς του άλλα έργα που μπορεί να προτείνει αλλού.

Είναι ένα έγκλημα αυτό που γίνεται, πρόκειται για μία βάρβαρη επέμβαση. Δεν χρειαζόμαστε μπετά σε ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον αλλά ήπιες παρεμβάσεις, για όνομα του Θεού!

Ο Δήμος είναι νοικοκύρης στον τόπο του και δεν μπορεί κανείς να κάνει μια σπιθαμή έργου χωρίς την σύμφωνη γνώμη του» κατέληξε.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: