Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Ελληνικό πρωινό» με αγνά Ηπειρωτικά προϊόντα παρουσιάστηκε με επιτυχία σε εκδήλωση στα Γιάννενα. Μεγάλο το ενδιαφέρον των ξενοδόχων...



Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να ξεκινήσει η ανάδειξη και προβολή του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου της Ηπείρου, αποτελεί η υιοθέτηση και από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας του λεγόμενου «ελληνικού πρωινού», που ως πρακτική αυτή την περίοδο επεκτείνεται παντού στη χώρα μας. 


Το «ελληνικό πρωινό» που προωθείται ώστε να σερβίρεται στα ξενοδοχεία της Ηπείρου, θα έχει βέβαια μία ιδιαιτερότητα. Θα είναι φτιαγμένο αποκλειστικά σχεδόν με αγνά ντόπια προϊόντα, διαφημίζοντάς τα έτσι με τον καλύτερο τρόπο στους ξένους τουρίστες. Γεγονός που αναμένεται πως θα έχει σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς των προϊόντων αυτών, σε μια εποχή μάλιστα που γίνεται πιο ευνοϊκή η νομοθεσία η οποία διέπει την πιστοποίηση οικιακών προϊόντων διατροφής τα οποία παράγονται σε μικρές ποσότητες!

Εκδήλωση στα Γιάννενα
Η Περιφέρεια Ηπείρου λοιπόν συνεργάστηκε το τελευταίο διάστημα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με Συλλόγους Ξενοδόχων της Ηπείρου, τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, το Σύλλογο Γευσιγνωσίας & Γαστρονομίας Πρέβεζας και την Ένωση Παραγωγών «Άπειρος Γαία» και ήδη έχει έτοιμη μία πρόταση για το «ελληνικό πρωινό της Ηπείρου». Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε επίσημα προχθές το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Du Lac». 
Το «παρών» σ' αυτήν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος κ.α..

Εισηγήσεις και συζήτηση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ιδέα του «ελληνικού πρωινού» παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον κ. Γιώργο Πίττα, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ έγιναν εισηγήσεις και από τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η είδηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση συμμετέχοντα σχετικά με την αλλαγή στη νομοθεσία για την πιστοποίηση στην παραγωγή μικρών ποσοτήτων οικιακών προϊόντων, η οποία γίνεται πιο ευνοϊκή. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν και οι τοπικοί παραγωγοί, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους ξενοδόχους της Ηπείρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας, ενώ υπήρξε και παρουσίαση πλήρους μπουφέ πρωινού με εδέσματα από τοπικά προϊόντα!




Ανάδειξη γαστρονομίας.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το «ελληνικό πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί αφ' ενός στην ανάδειξη του πλούτου και της ιδιαιτερότητας των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας κάθε περιοχής, φέρνοντας κοντά ξενοδόχους και παραγωγούς και αφ' ετέρου στην ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς ως ένα κύριο στοιχείο της ταυτότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος και κατ' επέκταση του ελληνικού τουρισμού.

Τα οφέλη για την 'Ήπειρο.
Για την Ήπειρο με την ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση, η υιοθέτηση απ' τα ξενοδοχεία της περιοχής μας του ελληνικού πρωινού φτιαγμένου με καλά τοπικά προϊόντα είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εισαγωγή των ξένων τουριστών στην Ηπειρωτική γαστρονομία, ώστε να τους μείνει και γευστικά αξέχαστη η επίσκεψη στην περιοχή μας, τονίζει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο κ. Παύλος Αλεξάνδρου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γευσιγνωσίας «Μίθαικος» της Πρέβεζας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας!

Πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του σήματος «Ελληνικό πρωινό» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα: www.greekbreakfast.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: