Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Αγία Λαύρα» το Μαξίμου...

«Αντώνη κρατήσου μην ...πέσεις!»

Το λάβαρο της επανάστασης απέναντι στην τρόικα σηκώνει ακόμη πιο ψηλά το μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας ανοιχτό μέσω συνεργατών του πρωθυπουργού ακόμη και το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», το οποίο θα οδηγούσε σε εκλογές, στο πλαίσιο του παιχνιδιού της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα χθες στη Ρώμη, πρώτο σταθμό σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης συμμαχιών στην Ευρώπη και ειδικά στο Νότο, δήλωσε: «Τα κάναμε όλα!

Η χώρα έφτασε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κόντρα στις προβλέψεις και τώρα περιμένουμε από τους δανειστές μας να κάνουν και εκείνοι αυτό που πρέπει, να ανταποκριθούν». Ο κ. Λέτα από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ιταλία συνενώνει τις προσπάθειές της με την Ελλάδα για αλλαγή της πολιτικής στην Ευρώπη, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
Τους αντιμνημονιακούς τόνους της πολεμικής κατά των δανειστών ανέβασε εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Σε συνέντευξή του στον Βήμα FM χαρακτήρισε την τρόικα και το Μνημόνιο «μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας», τόνισε ότι όλη η προσπάθεια γίνεται «για να απαλλαγούμε από αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται» και δήλωσε: «Το αν υπάρχει ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα το λέει το υπουργείο Οικονομικών και η Στατιστική Υπηρεσία, όχι η τρόικα. Δεν τους πέφτει λόγος και δεν ξέρουν».
Ο κ. Μπαλτάκος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών, λέγοντας πως είναι πιθανό ένα «ατύχημα», αν και υποστήριξε ότι δεν είναι στόχος της κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι ο βαθμός αντίστασης στην τρόικα και τις πιέσεις της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιστάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος -όπως είπε- «κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29%, στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την Επανάσταση του 1821», δίνοντας έναν «ηρωικό τόνο» στην κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική. Σχολίασε μάλιστα ότι ο σημερινός πρωθυπουργός με 29% έχει επιτύχει πράγματα που άλλοι με 44% δεν διανοήθηκαν, κάτι που πολλοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. εξέλαβαν ως αιχμή για τον Κώστα Καραμανλή.
Οι όλο και πιο «οργισμένες» διαρροές και δηλώσεις αποτελούν βεβαίως και αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, ώστε η όποια τελική συμφωνία -στο πλαίσιο ενός «έντιμου συμβιβασμού» κατά κυβερνητικές πηγές- να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της σκληρής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις της τρόικας και ως απαλλαγή από το Μνημόνιο.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών επικροτεί τη σκλήρυνση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αν και δεν πιστεύουν όλοι πως δεν θα υπάρξουν εν τέλει νέες επιβαρύνσεις.
«Με τους ηλίθιους».
Ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος έχει βγει για τα καλά στο αντάρτικο κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, με γραπτή του δήλωση χθες σχολίασε: «Να προσέχουν μη στενοχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν». Ενώ διερωτήθηκε: «Δηλαδή, αν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα (για μισθούς και συντάξεις) και είναι κάθετα (για "κούρεμα" καταθέσεων και για δημεύσεις περιουσιών), θα είναι καλά;». Καταλήγοντας εξάλλου υποστήριξε: «Ηθικόν επιμύθιον: "Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους". Αίσχος!».

 Της Βίκυς Σαμαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: