Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σσσστ, ο Μητσοτάκης μεταρρυθμίζει το Δημόσιο..


Βαρίδι στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου αποτελεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και η έλλειψη ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού, η οποία κοστίζει στη χώρα μας, τον καιρό της κρίσης αρκετά δις ευρώ.

Καμμία πρόοδος παρά τις συστάσεις

Παρά την κοινή απόφαση των μελών της Ε.Ε Το 2007 για την μείωση κατά 25% του κόστους της γραφειοκρατίας, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έπραξαν τα δέοντα με αποτέλεσμα η απόφαση αυτή να «θαφτεί». Κανείς υπουργός στην κυβέρνηση είχε την διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα και να συγκρουστεί με παγιωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το ελληνικό χαρτοβασίλειο.
Η πρόταση αυτή, επανήλθε εκ νέου στο πρώτο μνημόνιο ωστόσο και πάλι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε το σοβαρό αυτό πρόβλημα, με αποτέλεσμα το γραφειοκρατικό βάρος να εκτιμάται στο 7,23% του ΑΕΠ για το 2012, δηλαδή 14 δισ. ευρώ, αναφέρει η Ημερησία.

Πως λειτουργούν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας- Πόσα ξοδεύει το Δημόσιο για χαρτί
Στη δημόσια διοίκηση έχουν καταμετρηθεί 23.142 αρμοδιότητες της διοίκησης σε χιλιάδες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις οι οποίες ταλαιπωρούν τους πολίτες μέσα από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Ποιες είναι οι 23.142 αρμοδιότητες:
10.765. επιτελικές αρμοδιότητες
9.816 υποστηρικτικές αρμοδιότητες
1.563 ελεγκτικές αρμοδιότητες
998 παροχής υπηρεσιών
Τέλος, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Δημόσιο είναι ότι το 60% των υποστηρικτικών διαδικασιών στην κεντρική διοίκηση αφορά την εσωτερική επικοινωνία των υπηρεσιών, ενώ από τον περιορισμό της χρήσης χαρτιού και την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων, θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ ετησίως. [iefimerida]

 Όχι, η πραγματική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απόλυση οι 1789 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και οι 12.500 που ζητά η Τρόικα. Αλήθεια ασχολείται κανείς με τις τριμηνιαίες εκθέσεις που βγάζει η Task Force για τη δημόσια διοίκηση και επισημαίνει τα ίδια και τα ίδια προβλήματα, που κρύβονται κάτω από το χαλί του πρωτογενούς πλεονάσματος; Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η παρούσα Κυβέρνηση ταυτίζει τις μεταρρυθμίσεις με τη στείρα τήρηση μνημονιακών υποχρεώσεων. Ξέρετε ότι κανονικά η πυραμίδα των αρμοδιοτήτων στη Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη; Δεν μπορεί οι επιτελικές αρμοδιότητες να είναι περισσότερες από τις υποστηρικτικές, αλλά που χρόνος γι αυτά.  Θυμάται κανείς το ν.3979/2011 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Όχι, γιατί ήταν νομοθέτημα του Ραγκούση, που ήταν υπουργός του Παπανδρέου. Τεράστιο όμως μερίδιο ευθύνης φέρνει και η Τρόικα, η οποία εισηγείται οριζόντια μέτρα με αποκλειστική στόχευση τη συλλογή εσόδων, δίχως να ασχολείται με το διαρθρωτικό κομμάτι (από το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση) και δίχως να αφουγκράζεται την ελληνική διοικητική παράδοση; Αλλά ξοδεύουμε λόγια για προγραμματικές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις και όχι για τα πραγματικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: