Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Φιάσκο χωρίς προηγούμενο η «επιτυχία» της εξάρθρωσης της ''χρυσής αυγής'', για την κυβέρνηση Σαμαρά και «παιχνίδια» που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς


Από τους διθυράμβους και τους πανηγυρισμούς για την «επιτυχία» της εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, γρήγορα-γρήγορα η κυβέρνηση πέρασε στο «σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» και το «ουδέν σχόλιο» αμέσως μετά μετά την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης εισαγγελέως και ανακριτή να προφυλακιστεί μόνο ο Π. Λαγός και να αφεθούν ελεύθεροι οι Μίχος, Παναγιώταρος και Κασιδιάρης.

Το πρωτοφανές κυβερνητικό φιάσκο έρχεται λίγο μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μιλώντας στην Ουάσιγκτον σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ουάσινγκτον έλεγε με. βεβαιότητα: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή».

Ο κ. Σαμαράς, όμως, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα επιλέγοντας να αναπαράξει την γελοία, ανιστόρητη και επικίνδυνη για την δημοκρατική σταθερότητα "θεωρία των δύο άκρων" την οποία μάλιστα εμπλούτισε σε ότι αφορά στο περιεχόμενό της.  Όπως είπε "πρέπει να αντιμετωπιστεί και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ". 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε από το βήμα του συνεδρίου για την Ψηφιακή Δημοκρατία: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η δημοκρατία αμύνεται. Αγωνιζόμαστε να αυτοπροστατευτούμε. Η δικαιοσύνη είναι θεματοφύλακας του κράτους δικαίου» και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των θεσμών, δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, γιατί διαφορετικά ελλοχεύουν κίνδυνοι» πρόσθεσε ο ίδιος. Σχετικά με την ψηφιακή δημοκρατία δήλωσε: «Αποτελεί ένα πιεστικό αίτημα των καιρών, όσο η αμφισβήτηση του κράτους δικαίου είναι βαθύτατη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Η ψηφιακή δημοκρατία αποτελεί το 1ο βήμα για την μετααντιπροσωπευτική δημοκρατία, ένα ζήτημα που πρέπει να θέσουμε επί τάπητος».
Τώρα, εκείνοι που μεθόδευαν αλλαγές στη νομοθεσία και πανηγύριζαν για την "κυβερνητική επιτυχία", εκείνοι που μοχθούσαν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις εκλογές, όπως επίσης και εκείνοι οι οποίοι προετοίμαζαν τις νομικές φόρμουλες για να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στην Αριστερά και στα κοινωνικά κινήματα διαρρέουν: «Πάνω από όλα το Σύνταγμα και ο Νόμος». 

Από την κυβέρνηση που επένδυε τον πολιτικό της μέλλον στην οικοδόμηση της "θεωρίας των δύο άκρων" τώρα δηλώνουν ότι: «Από την αρχή είχαμε πει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Είναι ανεξάρτητη και κινείται όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο. Οι κατηγορίες παραμένουν βαριές. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της». 

Την ίδια στιγμή πληροφορίες, οι οποίες αποτελούν προϊόντα διαρροών από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι εξοργισμένος με τους χειρισμούς τόσο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.  Όπως αναφέρουν διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου πριν ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρήσει για τις ΗΠΑ είχε κάνει σύσκεψη με τους δύο υπουργούς και τον είχαν διαβεβαιώσει ότι οι συλλήψεις της ηγεσίας της ΧΑ και η εμφάνισή τους με χειροπέδες στη ΓΑΔΑ κρίνεται επιβεβλημένη γιατί τα στοιχεία είναι «δεμένα». 

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ήταν εκείνοι οι οποίοι επέκριναν δημόσια όσους νομικούς και συνταγματολόγους, οι οποίοι εξέφραζαν αμφιβολίες τις προηγούμενες ημέρες κατά πόσον τα στοιχεία είναι τόσο ατράνταχτα εναντίον των ηγετικών στελεχών της ΧΑ που να δικαιολογεί αυτό το αστυνομικό και δικαστικό «τσουνάμι». 

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο κορυφαίος πρωθυπουργικός σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης ήταν εκείνος, ο οποίος αμέσως μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέπτυξε δημόσια τη "θεωρία των δύο άκρων", τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ "εκτός συνταγματικού τόξου". Μάλιστα πριν καλά - καλά αποφασίσει η δικαιοσύνη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και όπως αποκάλυψε το Periodista.gr ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεχόταν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων και των πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς με βάση το μοντέλο της "εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής". 

(Διαβάστε ΕΔΩ)

Είναι προφανές ότι το κυβερνητικό φιάσκο δεν έχει προηγούμενο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα παιχνιδάκια μιας ανεύθυνης ομάδας ανθρώπων που έτυχε να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας στην πιο κρίσιμη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, θέτουν σε κίνδυνο την δημοκρατική ομαλότητα και την σταθερότητα στον τόπο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: