Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Από έξω, από τα παιδιά της, μπορεί να ξαναγεννηθεί η Ελλάδα.


Οταν ο Kαραμανλής είχε πει το ιστορικό «έξω πάμε καλά» εννοούσε ως χώρα. Μέσα; Χίλιες φορές καλύτερα από σήμερα.


 Από τότε όλα ήρθαν τούμπα και η Ελλάδα στο εξωτερικό αποτελεί περίπτωση αστεία και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα μας πάρουν όλη τη δημόσια περιουσία (και μετά την ιδιωτική - μην τρέφετε ψευδαισθήσεις).

 Η δημοσιογραφική αποκάλυψη  για απαίτηση της Ε.Ε. να αρπάξει όλο τον κρατικό πλούτο μέσω ΤΑΙΠΕΔ και να τον έχει για ενέχυρο έκανε τον γύρο του κόσμου, από το CNN μέχρι και την κινέζικη ραδιοτηλεόραση. Μόνο στην Ελλάδα οι αρμόδιοι σφυρίζουν τάχα μου αδιάφορα, ενώ αγωνίζονται να κοντράρουν τη λαιμαργία των κοινοτικών και αγωνιούν για το τι θα συμβεί όταν όλα όσα έχουν υπογραφεί μπουν σε εφαρμογή. Τότε θα φανεί, χωρίς καμία, μα καμία υπερβολή, ότι η Ελλάδα περιέρχεται εξ αντικειμένου σε μια ιδιότυπη οικονομική ΚΑΤΟΧΗ. Το κράτος, χρεωμένο και υποθηκευμένο, οι πολίτες, πτωχευμένοι και εξαντλημένοι, οι νέοι, άνεργοι και εξαγριωμένοι. Ο,τι αξίζει θα ανήκει σε ΞΕΝΟ! Οποιος πρόλαβε και βρήκε δουλειά έξω τον Κύριο οίδε.

«Ελα, παππού μου, να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου», θα έλεγε ο λαός, ή «the story of my life» θα συνομολογούσε κάθε πρόγονός μας σε ευθεία γραμμή μέχρι αρχαιοτάτων χρόνων. ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ όλοι ξενιτεύονταν, και πολύ καλά έκαναν. Ομως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα ειδικά οι νέοι είναι πρωτοφανείς, καθώς, όπως κατάντησαν τη χώρα μας, είναι αδύνατον να πας μπροστά και αδιανόητο να ξεμείνεις πίσω. Ούτε πλούσιος μπορείς να γίνεις, ούτε μικρομεσαίος να παραμείνεις, ούτε ως απλός μεροκαματιάρης να επιβιώσεις, μια που δεν υπάρχουν καν μεροκάματα. Αν κάποιος ήθελε να γράψει το ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, θα 'πρεπε να πληρώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΟΪΜΠΛΕ και, ντόπια, «σία», που κατάφεραν να κάνουν τον πιο ευλογημένο τόπο τόσο ασύμφορο για επενδυτές, όσο φθηνό εργατικό κόστος και αν έχει, και τόσο πανάκριβο για τους ντόπιους, παρότι ούτε ζήτηση αλλά ούτε και προσφορά υφίστανται! Αρκετά όμως με τη θεωρία. 




Απλά πρακτικά πράγματα για όσους έχουν παιδιά από 15 έως 25 ετών και αγωνιούν για το μέλλον τους: τι προοπτικές ανοίγονται στην Ελλάδα για τα επόμενα ΔΕΚΑ χρόνια, όπως συμφωνούν οι διεθνείς και πιο φοβεροί «οίκοι μελετών»; Για την πλειοψηφία, κάτι λιγότερο από το ΜΗΔΕΝ. Είτε θα είσαι δημόσιος υπάλληλος με τον πιο βασικό των βασικών, είτε ΑΝΕΡΓΟΣ, είτε δουλοπάροικος στον μόνο ιδιωτικό τομέα της Ε.Ε. όπου θα ισχύει ειδικό εργασιακό καθεστώς τέως Ανατολικής Ευρώπης. Από τα 400 ευρώ και ΑΝ ΘΕΣ, θα διολισθήσουμε στα 250 ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ, κι από εκεί στην απέραντη μαύρη εργασία με παράλληλη επαγγελματική εξαχρείωση - τολμώ να πω «εκπόρνευση» των πάντων. ΟΣΑ ΠΤΥΧΙΑ κι αν έχουν. Ή, μάλλον, όσο πιο πολλά πτυχία έχουν, τόσο το χειρότερο, γιατί χαμάληδες και καθαρίστριες θα χρειάζονται πάντα οι ξένοι «επικυρίαρχοι». Αρα όσο πιο γρήγορα φύγει το Ελληνόπουλο στο εξωτερικό τόσο το καλύτερο για το ίδιο. Οχι μόνο επειδή ιστορικά έξω ο Ελληνας αναδεικνύει τις μεγαλύτερες αρετές του, ενώ μέσα τις χειρότερες αδυναμίες του. 

Οχι μόνο επειδή έξω ξέρουν και του «παίρνουν» ό,τι καλύτερο έχει, επ' αμοιβή τουλάχιστον, ενώ μέσα, όπως διαπιστώνουν όσοι πληρώνουν αυτές τις μέρες τον έναν φόρο μετά τον άλλο, βδομάδα παρά βδομάδα, σου παίρνουν Ο,ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ. Στο «τζάμπα». Αλλά κυρίως επειδή εδώ δεν άλλαξε τίποτα στο κρατικό καρκίνωμα που έφερε τη χρεοκοπία. Το Δημόσιο αποφασίζει με πρωταρχικό κριτήριο τη διάσωσή του, κι αυτό καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη. Η εγχείρηση θα φαίνεται στα χαρτιά ότι έχει πετύχει («πλεόνασμα» ο νέος εξορκισμός!), αλλά ο ασθενής θα είναι για δέκα και βάλε χρόνια ΣΕ ΚΩΜΑ. Την Ελλάδα θα την κυβερνούν κρατικοδίαιτα ΚΟΡΑΚΙΑ, οι πιο κτηνώδεις και αναίσθητοι από τον λεγόμενο πολιτικό κόσμο και συμμορίες των ΝΕΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ και των σύγχρονων «μαυραγοριτών», με τους πτυχιούχους μπράβους και τα σοφιστικέ τσιράκια τους. (Είναι τυχαίο άραγε ότι τα πάντα άλλαξαν δραματικά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τους πιο πλούσιους ως τους πιο φτωχούς, στους πάντες, εκτός ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ;) Αρα; Αρα καλό ταξίδι και να μας SKYPE παιδί μου! Υποθέτουμε ότι κάθε συνταξιούχος πια ξέρει τι είναι το SKYPE άπαξ και τον ανάγκασαν να κάνει φορολογική δήλωση μέσω Ιντερνετ...

Μελλοντολογώντας, όμως, το εξωτερικό δεν σημαίνει μόνο δουλειά για ξενιτεμένους. Πάει κι ανάποδα. ΑΠΟ το εξωτερικό, από την παλιά ομογένεια αλλά και τη ΝΕΑ ΞΕΝΙΤΙΑ μπορούν να δημιουργηθούν οι καινούριες υγιείς δυνάμεις που θα είναι κάποτε σε θέση να αναβιώσουν την Ελλάδα μέσα από τις στάχτες της Τροϊκανικής χρεοκοπίας. Ανθρωποι με καθαρά μυαλά, ελευθερία κινήσεων και απόψεων, ορίζοντες πιο ανοιχτούς από το πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν σε κινητικότητα ή όχι αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι θα μπορέσουν να ξαναδώσουν στην πατρίδα το φιλί της ζωής. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί. Αλλά όταν η Τροϊκανοκρατία αρχίζει να μοιάζει εφιαλτικά με μια κουστουμάτη μεταμοντέρνα Τουρκοκρατία, αρχίζεις να ψάχνεσαι πώς, πότε και πού στον κόσμο όλο θα γίνει η νέα Φιλική Εταιρεία. Εύχομαι να βγω εντελώς άστοχος και ψεύτης. Μακάρι να γελάει το σύμπαν στο μέλλον μ' αυτά τα γραπτά και με το πόσο έξω πέσαμε. Διαφωνήστε, οριζοντίως και καθέτως, μουντζώστε, κράξτε, αλλά για πάρτη σας. Πάταξον μεν, όμως καλού-κακού διάβασον και ψάξτε για κανέναν ξενιτεμένο συγγενή να συνεννοηθείτε για το παιδί, μπας και δει αλλού προκοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: