Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το φυσικό αέριο δεν πρέπει να «ξεπεράσει» την Ήπειρο.


Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική είδηση, στην Ελλάδα της κρίσης. Το «πανηγυρικό» κλίμα που θέλει -και δικαίως- να περάσει η Κυβέρνηση δεν ισχύει όμως για την Ήπειρο. Την μοναδική περιοχή, που ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι θα έρθει το φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού «Ποσειδώνα», τελικά έμεινε και πάλι με τη. χαρά. 


Ο TAP θα περάσει μια ανάσα από την Ήπειρο (στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας), πριν «ανέβει» στην Αλβανία και από εκεί πάει στην Ιταλία. Εν ολίγοις, και στο φυσικό αέριο, κυριάρχησε το «πλην Ηπείρου»! 

Το ερώτημα, βέβαια, είναι απλό: τώρα, η Ήπειρος θα μπορέσει τελικά να προμηθευτεί αέριο; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να μην ολιγωρήσουν οι υπεύθυνοί της και βέβαια να μην υπάρξουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις που ταλανίζουν τα έργα στη χώρα μας
Υπάρχει όμως, μια μεγάλη διαφορά, στο να προμηθευτούμε φυσικό αέριο απλώς για να το έχουμε και στο να το προμηθευτούμε, για να το αξιοποιήσουμε. Η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας μπορεί και προσφέρει θέρμανση φθηνότερη από άλλες, σε μια περίοδο που το πετρέλαιο είναι απλησίαστο. Για περιοχές, όπως αυτή της Ηπείρου, εννοείται, ότι το φυσικό αέριο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και μάλιστα άμεσα. 

Στις κινήσεις που θα κάνουν οι αρμόδιοι, όπως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος και την «επέκταση» του αγωγού TAP προς την Ήπειρο, θα εξαρτηθεί το μέλλον της περιοχής μας. Το οικονομικό και το κοινωνικό. Γιατί, με το πετρέλαιο στο 1,3 ευρώ το λίτρο και τα άλλα κόστη θέρμανσης να είναι υπέρογκα, με τα αποτελέσματα αμφίβολα, είναι αβέβαιο πόσοι θα συνεχίσουν να μένουν στην Ήπειρο και πόσες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον επόμενο χειμώνα. 

Οι φορείς της Ηπείρου, λοιπόν, ας προσέξουν, για να μην μείνουμε όλοι θεατές του φυσικού αερίου, που θα περνά από τη ..γειτονιά μας και θα φεύγει γι' άλλες Πολιτείες, αγνοώντας μας επιδεικτικά.   

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: