Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ραντεβού στη «Δωδώνη» δίνουν οι κτηνοτρόφοι. Δεν πτοούνται από τις απειλές.


Αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό παρών στη  κινητοποίηση (11 π.μ.) και να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» δηλώνουν οι παραγωγοί της Ηπείρου που διεκδικούν την εξόφληση τους για το γάλα που έχουν εισκομίσει εδώ και μήνες στην εταιρία.Από το κάλεσμα που απηύθυναν πάντως φαίνεται ότι δεν φοβούνται τη διάσπαση του μετώπου που δημιουργήθηκε στην περασμένη κινητοποίηση παρά τις απειλές για ανάληψη ποινικών και αστικών ευθυνών από όσους επιχειρήσουν να κάνουν κατάληψη στο εργοστάσιο, αλλά κυρίως την παύση της συνεργασίας με την επιχείρηση που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχουν που να δώσουν το γάλα τους.Όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης, αφού η κτηνοτροφία αργοσβήνει και οι ίδιοι είναι στα όριά τους.«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και οι απειλές του κ. Βιτάλη και των άλλων μελών της διοίκησης της Δωδώνης δεν μας πτοούν. Ας ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους και μετά να μιλούσαν. Έτσι που πάνε όχι μόνο θα μας αφήσουν απλήρωτους αλλά θα την κλείσουν την Δωδώνη», είπε χαρακτηριστικά χθες στο κάλεσμά του προς του συναδέλφους του ο κ. Μπότσιος.Παράλληλα έθεσε προ των ευθυνών τους τους τοπικούς παράγοντες που όπως είπε έβαλαν πλάτη για να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία, αναρωτώμενους που είναι τα εκατομμύρια που υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν στην Ήπειρο με την επένδυση αυτή.Και ο Γιάννης Γιώτης κάλεσε τους παραγωγούς να μην φοβηθούν και «με το κεφάλι ψηλά» να υποκύψουν σε εκβιασμούς.«Όσοι έσπειραν ανέμους θα θερίσουν θύελλες», είπε ο κ. Γιώτης ο οποίος παραδέχτηκε ότι μετά τις ανακοινώσεις της εταιρίας υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί του που είναι φοβισμένοι προβλέποντας όμως ότι η ανάγκη για κοινό μέτωπο προκειμένου να αλλάξει η σημερινή κατάσταση θα υπερνικήσει την όποια φοβία και η σημερινή συγκέντρωση θα είναι ανάλογη τις προηγούμενης όταν περίπου 1.500 κτηνοτρόφοι έδωσαν το παρών έξω από την γαλακτοβιομηχανία.Τέλος ο Χρήστος Πέπες κάλεσε όλες τις πλευρές να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και καταλάβουν πιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει.Πρόσθεσε δε ότι η νέα διοίκηση πρέπει να αποδείξει στην πράξη τα μεγάλα λόγια περί συνεργασίας με τους κτηνοτρόφους, ώστε όλοι μαζί να δουλέψουν για το καλό της εταιρίας αλλά και της κτηνοτροφίας.«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι Δωδώνη χωρίς την Ήπειρο δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και Ήπειρος χωρίς τη Δωδώνη», επισήμανε.


Παρών στο συλλαλητήριο η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Ζίτσα σημειώνοντας τα εξής:«Η πώληση της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου από την κυβέρνηση δείχνει ήδη τα πρώτα «αναπτυξιακά» της αποτελέσματα. Οι κτηνοτρόφοι ήδη βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Οι νέοι ιδιοκτήτες της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Ηπειρώτες παραγωγούς, οι οποίοι αποτελούν τον βασικό κινητήριο μοχλό της Ηπειρωτικής οικονομίας. Όσοι λοιπόν αποφάσισαν την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας με συνοπτικές διαδικασίες θα έπρεπε να ξέρουν ότι είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι στους κτηνοτρόφους - παραγωγούς αλλά και σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία. Ας πράξουν τα δέοντα πριν είναι πολύ αργά. Απαιτούμε από τους νέους ιδιοκτήτες να πληρωθούν άμεσα όλοι οι παραγωγοί και να χορηγηθούν όλες οι προκαταβολές όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ούτως ώστε να μην σβήσει η κτηνοτροφία στην περιοχή μας, που ήταν και είναι ο στυλοβάτης της Ηπείρου. Την Παρασκευή θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της Σ.Ε. ΠΑΣΟΚ Δήμου Ζίτσας καθώς και της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ σε ένδειξη συμπαράστασης στο πλευρό των κτηνοτρόφων.

Ανακοίνωση συμπαράστασης από την ΑΡΠΗ
Με ανακοίνωση της η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο τάσσεται στο πλευρό των παραγωγών και τους καλεί σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.«Η τοπική κτηνοτροφία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Είναι άμεση ανάγκη να επανακάμψει σε ωριμότερο βαθμό ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΩΔΩΝΗΣ εταιρείας, πράγμα που απαιτεί όχι μόνο τη στήριξη και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλλά και τη δημοκρατική συνεταιριστική και συνδικαλιστική οργάνωση των κτηνοτρόφων, σε ρήξη με τον εναγκαλισμό του κράτους και των αγροτοπατέρων. Καλούμε όλες τις αγωνιστικές αριστερές δυνάμεις και τα σωματεία των εργαζομένων να αναλάβουν το ιστορικό τους καθήκον και να συμπαρασταθούν στους κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα τους και στη σύνδεσή του με τις υπόλοιπες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, με στόχο τη δικαίωση των αιτημάτων των παραγωγών και την ανατροπή της πολιτικής και των κυβερνήσεων του πλιάτσικου, της λιτότητας και της καταστολής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Και οι κτηνίατροι
Την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα των κτηνοτρόφων εξέφρασε με ανακοίνωση του και το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.Σε αυτή καλεί τη διοίκηση της εταιρίας να εξοφλήσει τους παραγωγούς να τους δώσει την εκκαθάριση, ενώ ζητά να περάσει η «Δωδώνη» στα χέρια των κτηνοτρόφων.

Σύγκλιση Δ.Σ ζητά η ΕΑΣ Ιωαννίνων
Την ίδια ώρα η ΕΑΣ Ιωαννίνων με τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών μετόχων (ΕΑΣ), απεφάσισε τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», που εκπροσωπούν τις ΕΑΣ, να ζητήσουν, όπως έχουν δικαίωμα, την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας για τη συζήτηση των κρισίμων για την επιβίωσή της θεμάτων,όπως η μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των κτηνοτρόφων, η χορήγηση υπερβολικής και ακάλυπτης πίστωσης σε συγκεκριμένο πελάτη της, καθώς και η μέχρι σήμερα λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της, που καθιστά χωρίς ουσία τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών ΕΑΣ σε αυτό.

Σωματείο εργαζομένων: «Δεν είμαστε απλήρωτοι»
Με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και αναρτήσεις διαφόρων sites και blogspots σχετικά με καθυστερήσεις στις απολαβές των εργαζομένων της εταιρίας, το σωματείο εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε ,δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα καθυστερήσεων στις μηνιαίες αποδοχές όλων των εργαζομένων (400 συνολικά μονίμων και εποχικών).«Επίσης καμία καθυστέρηση δεν υφίσταται στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών της εταιρείας προς το ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς φορείς.Τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα και αναληθή και δημιουργούν λανθασμένη εντύπωση με προφανή στόχο να πληγεί η επιχείρηση και η ηγετική της θέση στην αγορά.Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν σε κανέναν τη διασπορά ψευδών «ειδήσεων» εις βάρος τους και δηλώνουν αποφασισμένοι, όπως έπρατταν πάντα, να προασπίσουν τη φήμη της μεγάλης Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: