Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

BBC: Η ελληνική κρίση απειλεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Αύξηση 30% στην αρχαιοκαπηλία.



Στην αρχαιοκαπηλία, μια από τις λιγότερο γνωστές «παράπλευρες απώλειες» της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC.

«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη εκτεταμένες συνέπειες για πολλούς ανθρώπους, αλλά τώρα σηματοδοτεί και μια ακόμη απώλεια καθώς κάποιοι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας γίνονται στόχος κλεφτών», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.
Το κανάλι φιλοξενεί δηλώσεις του ντετέκτιβ Γιώργου  Τσούκαλη, ο οποίος ασχολείται με την αναζήτηση των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
«Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, τα τελευταία τρία χρόνια η αρχαιοκαπηλία έχει σημειώσει αύξηση 30%. Ο κ. Τσούκαλης θεωρεί ότι οι αγοραστές των κλεμμένων θησαυρών είναι κυρίως Ρώσοι, Κινέζοι και Λατινοαμερικανοί».
«Τα τελευταία χρόνια με την κρίση, οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όριά τους, μπαίνουν πιο εύκολα στον πειρασμό», συμπληρώνει ο συντάκτης ενώ υποστηρίζει ότι έχουν εντοπιστεί ελληνικές αρχαιότητες ακόμη και στο Columbia - στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών.
Ο κ. Τσούκαλης αναφέρεται στην περίπτωση ενός πολίτη από το Δερβένι Κορινθίας, του κ. Γιάννη Δενδρινέλλη, ο οποίος τον Φεβρουάριο εντόπισε σε μια τσάντα στην άκρη ενός δρόμου παλιά νομίσματα και μικρά αγάλματα τεράστιας αξίας. Ο κ. Δενδρινέλλης περιμένει ακόμη εκείνο το μικρό αντίτιμο από την αξία των ευρέτρων του.

Ανεπαρκής φύλαξη
Και ενώ οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό, η προστασία αρχαιολογικών περιοχών γίνεται όλο και πιο ανεπαρκής, αφού δεν προστατεύονται επαρκώς ούτε περιοχές στις οποίες βρίσκονται ανασκαφές σε εξέλιξη, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ορισμένα νησιά έχουν μόνο έναν φύλακα για την προστασία και τη διατήρηση όλων των αρχαίων χώρων», λέει στο BBC η Δέσποινα Κουτσούμπα, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει επίσης ότι από το 2012 ο έλεγχος των εσόδων από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους πέρασε στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για να λειτουργήσουν και να φυλαχθούν σωστά τα μουσεία.
«Όχι μόνο δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγοράσουμε χαρτί τουαλέτας και βενζίνη για τους οδηγούς μας, αλλά δεν είμαστε καν σε θέση να πληρώσουμε το ρεύμα μας, το νερό και τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, από το περασμένο έτος», λέει η κ. Κουτσούμπα.
«Καταλαβαίνετε τι σημαίνει για τα συστήματα φύλαξης και τους συναγερμούς να απειλείται ένα μουσείο με διακοπή της παροχής ρεύματος», συμπληρώνει η αρχαιολόγος.
Η κ. Μαρία Βλαζάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς λέει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απασχολούνται με τη φύλαξη των σημαντικότερων χώρων στην Ελλάδα, αλλά φυσικά υπάρχουν λιγότεροι από ό,τι πριν».
«Δεδομένου ότι υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι σε όλους τους άλλους τομείς, έχουμε το ίδιο πρόβλημα κι εμείς. Όμως, έχουμε κάνει όλη τη δουλειά που χρειαζόταν για να προστατεύσουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους και να τα κρατήσουμε ασφαλή. Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε σκληρά».
Το δημοσίευμα καταλήγει με την υπενθύμιση της επικείμενης απόλυσης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. «Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού αναμένουν νευρικά να μάθουν όχι μόνο αν θα προστατευθούν οι δουλειές τους, αλλά και οι αρχαιότητες πίσω από τις γυάλινες προθήκες - καθώς και εκείνες που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: