Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αρχίζει η (νέα) μάχη για επιπλέον 9+1 μέτρα σοκ της διετίας 2014-2015!


Εισπρακτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, νέο «ψαλίδισμα» των κοινωνικών παροχών (επιδόματα, ενισχύσεων κ.λπ.) και απολύσεις στο Δημόσιο περιλαμβάνει το «μενού» των μέτρων 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 -2015, που ετοιμάζεται να σερβίρει η τρόικα στην κυβέρνηση.


Πρόκειται για τις «παρεμβάσεις ύψους 4 δισ. ευρώ» που παραμένουν αδιευκρίνιστες στο Μνημόνιο και αφορούν τη διετία 2013-2014. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου της οικονομίας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα συνεχιστεί στις 3 Μαρτίου, με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών μας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές μας αναμένεται να ρίξουν μέτρα όπως η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελείας στα Ι.Χ. αλλά και η καθιέρωση ενός μόνιμου φόρου στα ακίνητα. Επίσης η τρόικα θα επιμείνει στο θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, στην περικοπή των επιδομάτων και του εφάπαξ, στην αύξηση των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ και την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις

Τι ζητούν
Η τρόικα με τις εκθέσεις της έχει θέσει ανοιχτά ζήτημα απολύσεων αλλά και κατάργησης όλων των επιδομάτων και για τους ήδη εργαζομένους (όχι απλώς τους «μελλοντικούς»). Επισημαίνει ότι «οι ελληνικές Αρχές δεν κατήργησαν ακόμη πλήρως τις ωριμάνσεις για τους ήδη εργαζομένους» και προαναγγέλλει ότι η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014.

Ως εκ τούτου, τα 10 μέτρα που θα απαιτήσει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση έχουν ως εξής:
-Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.
-Εφεδρεία και «στοχευμένες» απολύσεις στο Δημόσιο: οι ελεγκτές θεωρούν ότι το μέτρο δεν εφαρμόστηκε καν το 2012, καθώς απομακρύνθηκαν από τη θέση τους περίπου 200 υπάλληλοι. Μαζί με τους 13.000 αορίστου χρόνου που ζητούσε να είχαν απομακρυνθεί από το 2012, ο «λογαριασμός» του 2013 θα φτάσει στις 27.000 διαθεσιμότητες ή απολύσεις. Θα πρέπει δηλαδή να εντοπιστούν το πλεονάζον προσωπικό και οι πλεονάζουσες θέσεις και να οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Το κρίσιμο είναι να πειστεί η τρόικα ότι όντως οι 27.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους, ζήτημα που φαίνεται ότι εξακολουθεί να προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές, με δεδομένο ότι κυρίως η ΔΗΜ.ΑΡ. ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο απολύσεων.
-Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων Πρόνοιας που ζητά η τρόικα.
-Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά Ταμεία.
-Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ για την οποία «ανησυχεί» η τρόικα.
-Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
-Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους, μετά και την αναγκαστική «διακοπή εργασιών» που δήλωσαν μαζικά την τελευταία διετία στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι.
-Κατασχέσεις καταθέσεων και μισθών (από 1.000 ευρώ και άνω μηνιαίως), όπως ζητούν επίμονα σε εκθέσεις τους οι ελεγκτές, εφόσον οι οφειλέτες δεν ανταποκρίνονται στις πιέσεις για πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
-Αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ώστε οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται από την Εφορία «κατά βούλησιν».
-Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα απαγορεύει πλέον την κρατική επιδότηση ή επιχορήγηση των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Στο επίκεντρο του ελέγχου θα βρεθούν οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου οι «ειδικοί» της τρόικας αναμένεται να επισημάνουν τα εξής:
· Οι μειώσεις στους μισθούς πρέπει να μετουσιωθούν σε μειώσεις τιμών, για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος.
· Παραμένει ακόμα αρκετή απόσταση να καλυφθεί για την πλήρη απελευθέρωση των περίπου 500 κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των απασχολουμένων.
· Στις αγορές προϊόντων διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και επισημαίνεται η ανάγκη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
· Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης.
· Στην αγορά εργασίας παραμένουν εκκρεμότητες στο θέμα του ελάχιστου μισθού. Δεν έχουν ακόμα καταργηθεί οι ωριμάνσεις για τους ήδη εργαζομένους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2014.

Τα φορολογικά και η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση
Η τρόικα θα απαιτήσει και αλλαγές-παρεμβάσεις όπως η αναθεώρηση των φορολογικών κινήτρων που έχουν παραμείνει, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις, παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον φορολογικό μηχανισμό και οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των φορολογικών εισπράξεων. Ειδικότερα, τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:
- Η αντικατάσταση του σημερινού μεροληπτικού και αδιαφανούς μηχανισμού φορολογικών κινήτρων με συγκεκριμένους κανόνες (π.χ. για τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων).
- Η λήψη μέτρων για να κλείσουν οι «τρύπες» μέσω των οποίων συρρικνώνεται η φορολογική βάση των επιχειρήσεων (ως παράδειγμα το ΔΝΤ φέρνει τους αδύναμους κανόνες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων).

Επίσης, θα συζητηθούν παρεμβάσεις όπως η αναθεώρηση των φορολογικών κινήτρων που έχουν παραμείνει, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις, παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον φορολογικό μηχανισμό και οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των φορολογικών εισπράξεων.

Το υπουργείο Oικονομικών θα παρουσιάσει πρόταση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 19%. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνέβαλε στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης, στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αύξηση των «λουκέτων» και στη μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κλείσει πάνω από 4.500 καταστήματα, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας.

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: