Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Κάμερον, Πρωθυπουργός της Βρετανίας: Θα κλείσω τα σύνορα στους Ελληνες...

Ακόμη και περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, επεσήμανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ένα βήμα πριν το διάβημα...


Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι υπουργοί του έχουν εξετάσει έννομες δυνατότητες που θα επιτρέπουν στην Βρετανία να στερεί από τους Ελληνες πολίτες το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν η κρίση στην ευρωζώνη οδηγήσει σε «πιέσεις και εντάσεις».
Ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πιθανή μαζική εισροή Ελλήνων στη χώρα του. «Θα είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι η χώρα ασφαλής, για να διατηρήσουμε ισχυρό το τραπεζκό μας σύστημα και την οικονομία μας εύρωστη», τόνισε ο Κάμερον.
Ερωτηθείς εάν πρόκειται εάν θα περιόριζε το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να ταξιδεύουν στην Βρετανία, ο Κάμερον δήλωσε έτοιμος να ενεργοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο.
«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε. «Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα, εάν υπάρξουν 'πιέσεις'. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, πλάνα αποτροπής, να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, ο κόσμος μας είναι γεμάτος αβεβαιότητα. Αλλά ελπίζω όλα αυτά να μην χρειαστούν», κατέληξε ο Κάμερον.
Οι χθεσινές δηλώσεις Κάμερον, έρχονται προς επίρρωση όσων είχε δηλώσει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι από τις 10 Ιουνίου στο BBC: «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε τάσεις αυξημένων κινήσεων παρά τα σημαντικά προβλήματα σε χώρες της ευρωζώνης. Νομίζω όμως ότι ως κυβέρνηση είναι σωστό να εξετάζουμε σχέδια αποτροπής της μετάδοσης της κρίσης που ενδέχεται να χρειαστούν σε τέτοιες περιπτώσεις».

Στα όρια διαβήματος...
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος κάλεσε τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, και του επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του κ.Κάμερον, μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΑΣΟΚ: Ελπίζουμε ο κ.Κάμερον να τα διαψεύσει...
Με σκληρό τρόπο σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού. «Ελπίζουμε», τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «ότι ο κ. Κάμερον να διαψεύσει ή να ανασκευάσει αυτά που φέρεται να έχει πει».
Ακολούθως αναρωτιέται αν «το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ενότητα και την ευστάθεια της Ευρωζώνης, ώστε να απειλεί με αστυνομικά μέτρα που παραβιάζουν όλες τις αρχές, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου».
Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον βρετανό πρωθυπουργό, αντί να κάνει προσβλητικά ή σχόλια που δημιουργούν τεχνητή νευρικότητα στις αγορές, να δώσει «περισσότερες εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί χειραγώγησης του βασικού επιτοκίου (LIBOR) και αν φρόντιζε για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας του, που θέλει, παρότι εκτός ευρωζώνης, να είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο και της ευρωζώνης».
Με μια ιδιαίτερα επικριτική αλλά και ειρωνική δήλωση σχολίασε τη δήλωση του κ.Κάμρεον και ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
«Πριν ο βρετανός πρωθυπουργός κλείσει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας για τους Έλληνες, φαντάζομαι πως θα φροντίσει να απαλλαγεί έγκαιρα από κάθετι ελληνικό, επιστρέφοντας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Επίσης, υποθέτω, πως θα καλέσει όλους τους Έλληνες εφοπλιστές να αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από το Λονδίνο και τους Έλληνες καταθέτες, που έχουν μεταφέρει μαζικά χρήματα τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος του προβλήματος. Το παρασιτικό οικονομικό μοντέλο έχει βαθιές ρίζες στο Λονδίνο. Φιλοξενεί την κερδοσκοπική βιομηχανία που προκάλεσε την κρίση στο ευρώ. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει».

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: