Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Για το Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Πρέβεζας


Βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος Ιουνίου και η κινηματογραφική κίνηση στην Πρέβεζα παραμένει ανύπαρκτη. Υπάρχει βέβαια σοβαρή δικαιολογία. Μέχρι τις 17 Ιουνίου ήταν η προεκλογική περίοδος. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είναι το ποδόσφαιρο. Μετά θα αρχίσουν οι πάσης φύσεως παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους στο Κηποθέατρο. Χορευτικά, θεατρικά, θίασοι για όλα τα γούστα συνωστίζονται κάθε χρόνο για να προσφέρουν θέαμα στο κοινό της πόλης και να κερδίσουν κι' αυτοί τον άρτο τον επιούσιο.

Αποτέλεσμα ο Κινηματογράφος που γειτονεύει με το Κηποθέατρο παραμένει κλειστός και αχρησιμοποίητος. Ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης στην Κυανή Ακτή, ο Δημοτικός Κινηματογράφος, παραμένει αναξιοποίητος. Τόσα χρόνια κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για να βρεθεί μια λύση ώστε να αποσυμφορηθούν οι δύο χώροι, αφού δεν μπορούν να λειτουργούν συγχρόνως, δίπλα - δίπλα χωρίς στοιχειώδη ηχομόνωση.

Έτσι για άλλο ένα καλοκαίρι οι φίλοι του κινηματογράφου στην πόλη μας θα μείνουν χωρίς ταινίες. Θα μου πείτε είναι αυτό μόνο που λείπει απ' αυτή την πόλη και τους κατοίκους της;

Κι' όμως κατά γενική ομολογία ο κινηματογράφος, ο καλός κινηματογράφος είναι όαση πολιτισμού, αλλά και δείκτης πολιτισμού για μια πόλη. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Κυανής Ακτής νοιώθεις αισθητική και πνευματική απόλαυση. Νοιώθεις να φεύγεις από την καθημερινότητα, να ξεκολλάς από τη βολή του καναπέ. Είναι μια όμορφη κοινωνική συναναστροφή με ανθρώπους, που τόσο ανάγκη την έχουμε για να ξεφύγουμε έστω προσωρινά από τον απομονωτισμό μας.

Ακούει κανείς; Οι ιθύνοντες πάντως είναι βέβαιο ότι δεν αγαπούν τον κινηματογράφο. Αν τον αγαπούσαν δεν θα τον είχαν αποπαίδι της χρήσιμης κατά τα άλλα Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και τέλος πάντων θα ζητούσαν μια γνώμη από την Κινηματογραφική Λέσχη.

Κάποιες κινήσεις έγιναν πρόσφατα από την Κοινωφελή ώστε να γίνουν προβολές τις μέρες που δεν θα παίζει το Κηποθέατρο. Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να επιλεγούν χαμηλού κόστους ταινίες - υπάρχει πληθώρα ταινιών στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αλλά και στις Εταιρίες Διανομής διατίθενται αριστουργήματα σε προσφορές - ώστε να μην υπάρχει οικονομικό ρίσκο, αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Είναι γνωστό ότι οι ταινίες προπληρώνονται - μπορεί η Δημοτική Επιχείρηση να αντεπεξέλθει; - κι' αν έχουν μεγάλο κόστος, όπως οι ταινίες πρώτης προβολής, υπάρχει κίνδυνος να μην καλυφθούν τα έξοδα, όπως έγινε και πέρυσι.

Γιατί τόση απροθυμία από αυτούς που προγραμματίζουν για μια συμβουλή, μια γνώμη, μια πρόταση από την Κινηματογραφική Λέσχη. Γιατί μας αγνοούν; Να βοηθήσουμε θέλουμε, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Δεν διεκδικούμε δάφνες. Πολιτισμό διεκδικούμε!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

www.olapreveza.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: