Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Στο προσκήνιο το παλιό λατομείο του Αγίου Θωμά Πρέβεζας, με προτάσεις για αξιοποίηση του. Τι λέει ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας και μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Νίκος Γιαννούλης



Προθέσεις για αξιοποίηση του παλιού Λατομείου στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, διατύπωσε η Δημοτική Αρχή στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για το θέμα, υποβολή πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «Ολοκληρωμένη παρέμβαση του πρώην λατομείου Αγίου Θωμά για την Αναβάθμιση - μετατροπή του σε πολιτιστικό πάρκο» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη.
Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και βασίζεται σε μία διπλωματική εργασία που ανήκει στην Ελισάβετ Σαρρή, η οποία την είχε παραχωρήσει στο Δήμο Πρέβεζας.
Ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ, κ. Τάκης Παππάς τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. Ο επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας», Μιλτιάδης Κλάπας ανέφερε: «Πάμε για το σύνολο αυτής της μελέτης, που περιλαμβάνει όλα αυτά τα κτίρια; Αν ναι τα 2,5 εκ. δε φτάνουν. Η μελέτη εκείνη ήταν σε προκαταρτικό στάδιο, σαν προμελέτη. Θα χρειαστεί ένα ποσό για να την προχωρήσουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα τα πάρουμε. Έχετε κάνει όμως επιλογή ποιο κομμάτι της προμελέτης αυτής θα υλοποιηθεί;»
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Β. Γιαννουλάτος υποστήριξε: «Πρόκειται για μία διπλωματική της κ. Σαρρή. Δεν έχει καμία αδειοδότηση αυτή τη στιγμή».
Όπως διατυπώθηκε από την πλευρά της Πλειοψηφούσας Παράταξης, πρόκειται για την κατασκευή θεάτρου 2000 θέσεων.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Β. Τσοβίλης πρότεινε κάτι ανάλογο να γίνει και στο παλιό νταμάρι του Λούρου.
Προτάσεις για την αξιοποίηση του πρώην Λατομείου στον Άγιο Θωμά δεν ακούμε για πρώτη φορά, αλλά έχουν γίνει ξανά από την τότε Δημαρχείου του Νίκου Γιαννούλη. Μάλιστα η τότε πρόταση ήταν για την δημιουργία ενός «Θεάτρου βράχων».
Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι εάν η Δημοτική Αρχή έχει ερευνήσει διεξοδικά το θέμα ως προς την αναγκαιότητα σήμερα ενός πολιτιστικού πάρκου. Για παράδειγμα, στην σημερινή εποχή η Πρέβεζα έχει ανάγκη από την δημιουργία ενός θεάτρου για εκδηλώσεις, των προδιαγραφών που ακούσαμε. Και επειδή υπάρχουν πολλά  κενά τα οποία προκύπτουν από όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτιμούμε ότι το θέμα χρήζει μεγάλης συζήτησης.
Με την ευκαιρία μιλήσαμε με τον πρώην Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γιαννούλη, ζητώντας του να σχολιάσει το θέμα, να εξηγήσει τους λόγους που τελικά το «θέατρο βράχων» δεν προχώρησε αλλά και να καταθέσει την άποψή του, εάν στις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μεγάλου θεάτρου στην περιοχή του Αγίου Θωμά ή εάν τελικά υπάρχουν και άλλες μορφές αξιοποίησης.
Οι λόγοι που δεν προχώρησε το «Θέατρο Βράχων».
Ο κ. Γιαννούλης ανέφερε χαρακτηριστικά «Το 1984 το Λατομείο σταμάτησε να λειτουργεί και κατατέθηκαν στον Δήμο προτάσεις. Εκείνο που εμείς τότε προτείναμε ήταν ένα στυλ θεάτρου, όπως το θέατρο Πέτρας, Κατράκειο, Βράχων κ.α
Από την στιγμή που δημιουργήθηκε το Δημοτικό Κηποθέατρο όπως πριν ήταν ένας σκουπιδότοπος και παράλληλα φτάσαμε το 1986, στη συνέχεια αξιοποιήσαμε και το Κάστρο Παντοκράτορα, μπήκαν προτεραιότητες άλλες από το θέατρο στον Άγιο Θωμά.
Το Κηποθέατρο και το Κάστρο Παντοκράτορα, το Ωδείο, νομίζω ότι καλύπτει σήμερα πολύ καλά τον τομέα των εκδηλώσεων. Αν και η θέση μου είναι λεπτή, δεν βλέπω τέτοιο «συνωστισμό» εκδηλώσεων ώστε να μπορεί να κριθεί αναγκαία η κατασκευή Θεάτρου.
Με την έννοια ότι ο Δήμος έχει σήμερα άλλη χωρική ενότητα, λόγω Καλλικράτη, κατά την γνώμη μου θα πρέπει να εστιαστεί περισσότερο ο Λούρος και το Κανάλι, να δημιουργηθεί εκεί κάποιος χώρος. 
Βεβαίως στον Άγιο Θωμά πρέπει να γίνει μία ανάπλαση. 
Η πρόταση Γιαννούλη για το πρώην λατομείο.
Αυτή τη στιγμή ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στη διαχείριση των αποβλήτων, διότι έχει μείνει πίσω, δηλαδή την τοποθέτηση καφέ κάδων, διότι υπάρχει πρόστιμο από την Ε.Ε.
Ο κλασικός κάδος που βλέπουμε, έχει μέσα 40% οργανικό υλικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι απόβλητα που πρέπει να τύχουν ειδικής διαχείρισης και αποτελούνται από φρούτα ή λαχανικά κτλ. Το υπόλοιπο 30% είναι το ανακυκλώσιμο, είναι οι μπλε κάδοι που λέμε! Η σύνθεση του κάδου, είναι 40% οργανικό, 30% ανακυκλώσιμο και 30% πρέπει να πάει στο εργοστάσιο ή στον ΧΥΤΑ. Άρα στόχος της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η εκτροπή. Οι μπλε κάδοι υποτίθεται ότι εκτρέπουν το 30% όπως χαρτί-γυαλί - μέταλλο κλπ. Το 40% όμως πρέπει να το πάρουμε και να τοποθετηθεί σε καφέ κάδους. Αυτό το 40%, δηλαδή ότι βγαίνει από το σπίτι ή τον κήπο μας, το λεγόμενο «βιοαπόβλητο» και μπορεί να παραχθεί κόμποστ ή βιοαέριο. Σε πρώτη φάση το κόμποστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο νταμάρι του Αγίου Θωμά και να φυτευτεί. Θα μπορούσε ο Δήμος εκεί σιγά σιγά να κάνει κομποστοποίηση, για να δεντροφυτευτεί. Η ανάπλαση θα χρειαστεί πολύ υλικό. Γίνονται αντίστοιχες εκτροπές και σε άλλους Δήμους της Ελλάδας. 
Από 1ης Ιανουαρίου 2015, με το νόμο 4042 κάθε Δήμος που δεν έχει καφέ κάδους, πρέπει να πληρώνει 35 ευρώ επιπλέον στον ΧΥΤΑ. Πήραν αναβολή οι Δήμαρχοι για 1ης Ιανουαρίου 2016 και ύστερα πήραν ξανά αναβολή για 1-1-2017 όπου όσοι Δήμοι δεν έχουν τοποθετήσει κάδους για εκτροπή του οργανικού θα πληρώσουν πρόστιμο στην Ε.Ε. 
Το απόβλητο είναι χρήσιμο είτε για ανακύκλωση, είτε για κομποστ, είτε για ενέργεια. 
Πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα κάνουμε τον καφέ κάδο καθώς είναι προτεραιότητα για τους Δήμους. Άρα το πρώην λατομείο προσφέρεται για να γίνει κομποστοστοποίηση και για να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην ανάπλαση των λατομείων διότι υπάρχουν εγκαταλειμμένα λατομεία και στην ευρύτερη περιοχή, όπως στον Λούρο κ.α.» κατέληξε ο κ. Γιαννούλης.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου