Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Αλέξανδρος Νίκας, ανακαλύπτοντας ξανά τη σύγχρονη ηπειρώτικη λογοτεχνία… Παρουσιάζεται στις 25 Μαΐου 2015 στις 6 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Ιανός, το βιβλίο του '' Ένας αιώνας και μία νύχτα''

Αλεξανδρος Νικας

Πριν από περίπου 20 χρόνια γνώρισα τη σύζυγο του, μια από τις σημαντικότερες δασκάλες της σύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία δίδασκε στο Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν είχαμε πει ποτέ με την Αποστολία ότι είχε παντρευτεί Ηπειρώτη. Ώσπου σε μια εκδήλωση Ηπειρωτών γνωριστήκαμε. Μετά από λίγο καιρό βγήκε το πρώτο του βιβλίο, που έκανε το πρώτο μπαμ.

Και μέσα σε διάστημα που ως εκδοτικός χρόνος θεωρείται ..λεπτό, έφτασε τ΄όνομά του ν΄ ακούγεται. Ο Αλέξανδρος Νίκας, τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με τον πρώτο έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό 2013 για το διήγημα «Ξύπνα Εμινέ πάμε». Με το Β΄Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος το 2014, τιμήθηκε για το διήγημα «Λάμπρενα» ενώ στο διαγωνισμό πήρε το Γ΄βραβείο η…σύζυγός του, Αποστολία Βουλτσίδου!
Αφορμή για τη συζήτησή μας είναι η παρουσίαση απόψε του νέου του βιβλίου: 'Ένας αιώνας και μία νύχτα'' από τις Εκδόσεις Μίνωας.
Ο Αλέξανδρος Νίκας γεννήθηκε στο Σεβαστό Θεσπρωτίας το 1956. Πριν από τα πέντε του ήταν παιδί μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα πήγε τρία χρόνια νηπιαγωγείο για να μάθει να μιλάει τα ελληνικά καλύτερα από τα αρβανίτικα. Τελείωσε το Μαθηματικό στην Αθήνα και εργάζεται ως στέλεχος στον χώρο των πωλήσεων σε μεγάλη ελληνική εταιρεία. Από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του «Κάθε 29 του Φλεβάρη», «Πύλες εξόδου», ενώ τον Απρίλιο εκδίδεται το «Ενας αιώνας και μία νύχτα».
Το νέο του βιβλίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 25 Μαϊου 2015, ώρα 18.00′ στο ΙΑΝΟΣ Cafe, Σταδίου 24, βάζοντας στο κάδρο ένα δύσκολο θέμα τις σχέσεις Ορθόδοξων – Μουσουλμάνων στη Θεσπρωτία, με το μαγικό ραβδάκι του έρωτα…Κι απόψε ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς,ο Σωτήρης Δημητρίου, πια παρουσιάζει το βιβλίο του…
– Πως άρχισες πρώτη φορά να γράφεις; Δε φοβήθηκες με σύζυγο δασκάλα, η οποία έχει σημαντικές περγαμηνές στον εκπαιδευτικό χώρο, μήπως εκτεθείς;
Κατ’ αρχήν έγραφα για το κέφι μου, οπότε δεν είχα τίποτα να φοβηθώ. Όταν όμως έκρινα πως κάτι που είχα ολοκληρώσει άξιζε την τύχη να το στείλω σε εκδότη, το συζήτησα με τη γυναίκα μου η οποία ήδη το είχε διαβάσει και με ενθάρρυνε να προχωρήσω.
-Τι σημαίνει για σένα συγγραφή σήμερα στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων;
Η συγγραφή για μένα είναι μια διέξοδος από τα καθημερινά προβλήματα. Τα ηλεκτρονικά μέσα είναι καλά όταν κάνεις και τη σωστή διαχείριση τους, οπότε εκμεταλλεύομαι τις δυνατότητες που παρέχουν και μάλιστα αντλώ πληροφορίες για τα θέματα που γράφω.
-Ποιοι ήταν οι συγγραφείς που σε καθόρισαν στη ζωή σου; Ποιον θαύμαζες περισσότερο;
Λίγο πολύ ήταν αρκετοί κι όσοι με επηρέασαν τους θαύμαζα κιόλας. Από τους Έλληνες ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έρχονται ως πρώτη σκέψη. Από τους ξένους ο Τζον Στάιμπεκ και ο Μίλαν Κούντερα, ενώ από τους σύγχρονους ο συμπατριώτης μου Σωτήρης Δημητρίου.
-Τι σ’ ενδιαφέρει πιο πολύ να περάσεις στον αναγνώστη;
Την ιστορία του κάθε τόπου ή της εποχής που εκτυλίσσεται η ιστορία μου και κυρίως τις σχέσεις των ανθρώπων, όπως τις βλέπω με τα μάτια της φαντασίας μου.
-Έχουμε τεράστιο όγκο βιβλίων και λίγους ανθρώπους που διαβάζουν. Που το αποδίδεις;
Στην καθημερινότητα που είναι δύσκολη και έχει χαθεί πολλή από τη διάθεση μας, η οποία δημιουργεί επιπρόσθετα και οικονομικά προβλήματα. Όμως θα πρέπει ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο να διαβάζουμε για να μπορούμε να ξεφεύγουμε απ’ αυτά τα προβλήματα.
-Μιλάμε για παιδεία, για εκπαίδευση, για γνώση. Μπορεί να υπάρξει όταν πηγαινοερχόμαστε από τον καταναλωτισμό στη φτώχεια;
Αναρωτιέμαι: μήπως ο καταναλωτισμός είναι αυτός που είναι ενάντια στη γνώση και όχι η φτώχεια; Όπου υπάρχει φτώχια αναδεικνύεται το μέγεθος της παιδείας και της γνώσης, αφού η διέξοδος βρίσκεται στην εκπαίδευση.
-Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Τι καλό πιστεύεις ότι μπορούμε να δούμε από την οικονομική κρίση;
Να σκεφτόμαστε «οικονομικά» και να περιορίσουμε τον άκρατο καταναλωτισμό. Ευκαιρία να γυρίσουμε οι μεγάλοι σε ηλικία στις αξίες του παρελθόντος και να μάθουν οι νεότεροι αυτές τις αξίες.
-Πέρα από τη συγγραφή, κατόρθωσες κι έφτιαξες μια όμορφη οικογένεια με γερά θεμέλια. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το λάθος που κάνουμε σήμερα και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα γάμο;
Δε νομίζω πως είναι μόνο ένα το λάθος και ούτε μόνο από το ένα μέλος. Και τελικά δεν πιστεύω πως όλοι οι χωρισμοί είναι λάθος. Οι χωρισμοί πιστεύω πως έχουν σχεδόν ίδιες αιτίες αλλά άλλες αφορμές από ηλικία σε ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικονομική κατάσταση, τη διαφορετική κουλτούρα  και άλλους σημαντικούς παράγοντες.
-Είσαι συγγραφέας , μιλάμε καθημερινά για δανειστές που έχουν μπει στη ζωή μας. Τι θα τους έλεγες αν τους είχες μπροστά σου, γι΄ αυτό που περνά η χώρα μας κι οι πολίτες της;
«Να δείξουν λίγη περισσότερη ανοχή και ευελιξία, αφού τόσα χρόνια έβγαλαν μεγάλα κέρδη από την «επένδυσή» τους και τελικά αν επιμείνουν σε σκληρή στάση ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να τους εξοφλήσουμε όσα τους χρωστάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου