Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αλέκος Κιτσάκης, το αηδόνι της Ηπείρου. Απολαύστε τα video


Απολαύστε τα video
























Αλέκος Κιτσάκης
Ο Αλέκος Κιτσάκης είναι τραγουδιστής  Ηπειρώτικων και Δημοτικών παραδοσιακών τραγουδιών. Είναι γνωστός με το παρωνύμιο "Το αηδόνι της Ηπείρου".
Γεννήθηκε στο Ριζοβούνι του Νομού Πρέβεζας το 1934 και έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου άρχισε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Ηπειρώτικης ομοσπονδίας καθώς και σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο θέατρο Reχ με την Μαρίκα Κοτοπούλη. Εκεί η πριγκίπισσα, τότε, Φρειδερίκη ενθουσιασμένη τον πήρε μαζί της στο παλάτι, όπου και διέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στό Οικοτροφείο Κέρκυρας (Αχίλλειο Ίδρυμα) και τον Σεπτέμβριο 1949 στάλθηκε στή Μέση Γεωπονική σχολή Πατρών (Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο) όπου παράλληλα σπούδασε στό Ωδείο Πατρών, έψελνε στήν εκκλησία και παρουσιάζονταν σε εκπομπές Δημοτικού τραγουδιού στό ραδιόφωνο.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα συμμετείχε σε εκπομπές της ΕΡΤ ενώ εξασφάλισε, με την βοήθεια του Μανόλη Καλομοίρη, υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Αν και ξεκίνησε τις σπουδές, δεν τελείωσε λόγω στράτευσης. Συνεργάστηκε με την ODEON του Μίνωα Μάτσα και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στη μουσική βιομηχανία. Υπολογίζεται[εκκρεμεί παραπομπή] ότι έχει ηχογραφήσει 2500 τραγούδια.
Συνεργάσθηκε με την Καίτη Γκρέι, το Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τη Ρίτα Σακελαρίου, την Τζένη Βάνου, τον Περικλή Περράκη το Βασίλη Σούκα, τον Στάθη Κάβουρα, και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες. Στη διάρκεια της Δικτατορίας, επειδή το ραδιόφωνο έπαιζε συχνά δημοτικά τραγούδια, ατυχώς το όνομά του συνδέθηκε με το καθεστώς. Αρνήθηκε[εκκρεμεί παραπομπή] διπλωματικά να τραγουδήσει στή γιορτή της ΕΣΑ, ενώ τον πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης, στέλνοντας κάποιον άλλο τραγουδιστή μή επώνυμο. Το 1966 είχε έναν ατυχή πρώτο γάμο και το 1987 είχε το δεύτερο γάμο του, από τον οποίο απέκτησε ένα αγόρι. Το έτος 2005 είχε με ατυχία με την υγεία του. Μετά από επίσκεψη στό Προεδρικό Μέγαρο γιά να πεί τα κάλαντα στόν Ηπειρώτη φίλο του Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επιστρέφοντας στό σπίτι υπέστη έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδειο. Μετά από νοσηλεία και εγχείρηση By Pass επανήλθε πλήρως.
Σήμερα διαμένει στα Ιωάννινα ως συνταξιούχος. Τα χιλιάδες τραγούδια του, δικά του και άλλων, εξυμνούν συνήθως την Ήπειρο, την φυσική ομορφιά του τοπίου, την ποιμενική ζωή, την ξενιτιά, τον έρωτα αλλά και τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Η χροιά της φωνής του τον καταξίωσε ως υπ αριθμόν ένα τραγουδιστή Δημοτικών Τραγουδιών του εικοστού αιώνα, και χαρακτηρίζεται "ως ο Στέλιος Καζαντζίδης του δημοτικού τραγουδιού", κάτι που και ο ίδιος ο Καζαντζίδης αποδέχεται, τακτικός θαμώνας και ακροατής του Κιτσάκη.






  • Καλλιτεχνικό έργο - Ημερολόγιο
  • Ετος 1934: Γέννηση στο Ριζοβούνι Πρέβεζας.
  • Ετος 1935: Μένει ορφανός από πατέρα.
  • Ετος 1937: Μένει ορφανός από μητέρα. Υιοθετείται από τον θείο του.
  • Ετος 1946: Φεύγει γιά την Αθήνα με το πλοίο "Γλάρος" από Πρέβεζα.
  • Ετος 1954: Γραμμοφωνεί τα τρία πρώτα τραγούδια με τον Βάϊο Μαλλιάρα τον κλαρινίστα.
  • Ετος 1956: Γραμμοφωνεί τα εξής τέσσερα τραγούδια: "Βλαχοθανάσης", "Βασίλω μου σ' αντάμωσα", "Λίτσα Βαγγελίτσα μου" και "Περιστεράκια όμορφα".
  • Ετος 1960: Ηχογραφούνται «Οι κλέφτες», το «Πάμε στο λόγγο για ξύλα μωρ Λένη», όπως και το «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ» που έκαναν το καθένα πάνω από 500.000 πωλήσεις. Ήταν οι πρώτες μου «βόμβες» στη δισκογραφία. Με τις επιτυχίες αυτές έκανε τον Μίνω Μάτσα και πετούσε από τη χαρά του.
  • Ετος 1965: Κυκλοφόρησε ο πρώτος μου μεγάλος δίσκος με 12 τραγούδια και με τίτλο «ΑΚΕΚΟΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ, Το Αηδόνι της Ηπείρου».
  • Ετος 1970: Ηχογραφούνται το «Αγάπη ξημέρωσε φεύγω», το «Τζουμέρκα μου περήφανα» και το «Στης Πάργας τον ανήφορο» (το είχε γράψει το '64-65') και έγινε ...παγκόσμιο σουξέ! Σημειώνεται ότι λόγω του τουρισμού της Πάργας το τραγούδι αυτό είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη!!!
  • Ετος 1976: Συναυλίες στό Ali Baba Center της Νέας Υόρκης γιά ένα μήνα. Του προτάθηκε αμοιβή 3.000 δολάρια ημερησίως και αρνήθηκε.
  • Ετος 1982: Συναυλία στό Τορόντο του Καναδά. 120.000 ακροατές.
  • Ετος 1983: Συναυλίες στήν Αυστραλία: Πήγε 10 φορές.
  • Ετος 2005: Κάλαντα στόν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Προβλήματα υγείας
  • Ετος 2011: Η εταιρεία MINOS-EMI κυκλοφόρησε ένα διπλό CD με γενικό τίτλο «40 χρυσές επιτυχίες, Αλέκος Κιτσάκης, το Αηδόνι της Ηπείρου.
  • Ετος 2012: Είναι 78 ετών. Η υγεία του βελτιώνεται και κάνει δημόσιες εμφανίσεις.







Τραγούδια του Αλέκου Κιτσάκη στό YouTube
παραπομπές

  1. Αλέκος Κιτσάκης: Το αηδόνι της Ηπείρου. Βιογραφία στο portal http://www.ipiros.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=3021:-hpeirosgr-&catid=17&Itemid=35
  2. Aλέκος Κιτσάκης: Συνέντευξη στόν Χαράλαμπο Γκούβα, Παντάνασσα, Αρτας, Ιούνιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου