Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη με τον παραδοσιακό γανωματή και εμβληματική φυσιογνωμία της Ροδαυγής Δημ. Καπρούτσο.








Την Κυριακή 20-11-2011 επισκεφθήκαμε στην πανέμορφη Ροδαυγή  Άρτας τον παραδοσιακό και πασίγνωστο γανωματή Δημήτριο Καπρούτσο. Σκοπός της επίσκεψης ήταν  να παραλάβουμε το καζάνι για την απόσταξη του τσίπουρου ενός φίλου μας.

Κατά την ολιγόλεπτη παραμονή μας ο μάστρο-Καπρούτσος μας είπε λίγα πράγματα για την τέχνη του γανωματή που στην εποχή μας τείνει να εξαλειφθεί. Όπως μας είπε ο ίδιος, υπάρχει ένας ακόμη καλός μάστορας - γανωματής ( ή γανωτζής ή γανωτής ή καλαϊτζής όπως αλλιώς λέγεται ) στο χωριό Ράμια στα Τζουμέρκα, ο οποίος συγχρόνως κατασκευάζει και καζάνια.

Την ώρα που έφευγα μου είπε χαρακτηριστικά: « Γιατρός , δικηγόρος ή μηχανικός σπουδάζεις και γίνεσαι, μα την τέχνη του γανωματή την μαθαίνεις πάνω στη δουλειά με τη βοήθεια και τις παρατηρήσεις ενός καλού μάστορα και όχι με βιβλία και γράμματα.»

Ευχή του είναι όπως αυτός έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του και την εξασκεί για πάνω από πενήντα χρόνια, το ίδιο να κάνει και ένα από τα δύο παιδιά του για να συνεχίσει να υπάρχει Καπρούτσος-γανωτής.

Χριστόφορος Ευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου