Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η εκτροφή κατσικιών στη Θεσπρωτία όλο και λιγοστεύει


Η εκτροφή κατσικιών στη Θεσπρωτία όλο και λιγοστεύει. Η αιγοτροφία αντί να αναπτύσσεται στο νομό, καθώς υπάρχουν οι φυσικές προϋποθέσεις,  μάλλον απειλείται με εγκατάλειψη, μια και ο παραδοσιακός τρόπος άσκησής της, με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, την αδυναμία εκσυγχρονισμού των υποδομών και την απουσία επιχειρηματικού πνεύματος, την καθιστούν μη βιώσιμη. Σε αυτό, πάντως, που συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την εκτροφή, είναι ότι το μέλλον του κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους παραγωγούς, που θα πρέπει να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες, με την υποστήριξη βέβαια των κρατικών φορέων. 

Παράλληλα, οι μικρές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να αναβαθμιστούν, με στόχο τη δημιουργία ημι-εντατικά εκτρεφόμενων ομάδων 300-500 ζώων και να συνδυαστούν με την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, καθώς και με ένταση των προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας γάλακτος και των μεθόδων εκτροφής. Η αιγοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Η περιοχή ευνοούσε ανέκαθεν την ανάπτυξη της αιγοτροφίας. Το γίδινο γάλα και κρέας αποτελούσαν πάντα σημαντική πηγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. 
Ο κλάδος αυτός της  κτηνοτροφίας χαρακτηρίζεται από εκτατικής μορφής ανάπτυξη, με πολλές ιδιομορφίες, σε στενή εξάρτηση με το φυσικό περιβάλλον, και από έλλειψη τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων. Αυτά, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των αιγοτροφικών εκμεταλλεύσεων, έχουν ως συνέπεια το χαμηλό σχετικά εισόδημα στις περισσότερες εκμεταλλεύσεις, που ποικίλλει από εποχή σε εποχή, ακόμη και από αιγοτρόφο σε αιγοτρόφο. Ο αριθμός των ασχολούμενων με τον κλάδο νέων αιγοτρόφων, λόγω και των δύσκολων συνθηκών παραγωγής ή διαβίωσης, δεν είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να αντικαταστήσει τους ήδη ηλικιωμένους αιγοτρόφους, που αποσύρθηκαν από το επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου