Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

"Σκληρή" απάντηση στον Στέφανο Τζουμάκα από έναν Ραδοβιζινό.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ  ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΟ
  «ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΟΣ ΝΑ ΛΕΓΗ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΑΛΗΘΕΣ ΝΑ ΣΙΩΠΑ    !!!.               ΤΑΚΙΤΟΣ  (ΛΑΤΙΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ)  

Στην παρακάτω επιστολή που λάβαμε από τον Στέφανο Τζουμάκα και αναρτήσαμε στο ROMIANEWS, απαντά ο αναγνώστης μας Χρήστος Καπερώνης
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015
Οι ναζί και η πυρπόληση του Καταρράκτη Άρτας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUjpRrL7ejRXtBhQpXDEegqgVil7S2OwaVm9YHBErOONLpnkEz61HZ6Vc3WY4WT1R9C7mHSj2_ah3Sy-uLaEg2MHQgbtNMq9SDGpvmDAXoy6dkWNU2S81AD_0Yg2f317VtyuGCYDjWguZO/s640/1.jpg
                              
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Katarraktis_Artas.jpeg


Στη μνήμη όσων μαρτύρησαν, από το μακελειό που οργάνωσαν οι ναζί στον Καταρράκτη Άρτας


 Αποφράδες ημέρες  είναι  οι τελευταίες  ημέρες  του Οκτώβρη για τη γενέτειρα μου τον Καταρράκτη των ορεινών Τζουμέρκων.
Ήταν  οι τελευταίες  μέρες του Οκτώβρη του 1943 - πριν 72 χρόνια- που  η ορεινή ταξιαρχία   των   ΝΑΖΙ  ,από το Μόναχο της χιτλερικής Γερμανίας , ΠΥΡΠΟΛΗΣΕ σπίτια  , σοδειές   ΕΚΑΨΕ , ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΦΑΞΕ  όσους  δεν μπόρεσαν  να διαφύγουν  από το χωριό . ως αντίποινα για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής  Αντίστασης   σε   εκκαθαριστικές   καταστροφές των ΝΑΖΙ στη περιοχή .
Καταστροφή  κα όλεθρος.
Και ακολούθησαν  χειμώνες σε καλύβες , με πείνα και φτώχεια.


http://www.vlahoi.net/images/stories/panther/img9.jpg


Και ακολούθησε ο εμφύλιος και οι καλύβες και η ανέχεια  αποτέλεσαν καθεστώς, μαζί με τα απανωτά μνημόσυνα και τις δεήσεις .
Και μετά δεν ήλθαν οι μέλισσες, αλλά το κράτος και το παρακράτος της δεξιάς, η εθνικοφροσύνη της ανέχειας - μια εικοσαετία, πόνου, κακουχιών.
Και έπρεπε να λένε ότι ήταν πυρόπληκτοι και να  μη μιλάνε ΔΗΜΟΣΙΑ  για Χίτλερ, Ναζί, Φασισμό.
Και  τα νοικοκυριά  άρχισαν  να στήνουν  πετρόσπιτα -φτωχόσπιτα.
Χωρίς  βοήθεια, χωρίς αποζημίωση, χωρίς αποκατάσταση.
Απλά ήταν πυρόπληκτοι και δεν είχε κανείς την ευθύνη για αυτό, <<ήταν η μοίρα τους  και το ριζικό τους και δεν κάθισαν φρόνιμα και στα αυγά τους>>, παρά ήθελαν αντίσταση  και  έφταιγαν  οι αντεθνικώς δρώντες για τη φτώχεια.
Ήταν η <<χρυσή οκταετία >> του Κ ,Καραμανλή και μετά η βία και νοθεία και μετά  η δικτατορία. 
ΕΙΚΟΣΙ  ΧΡΟΝΙΑ από το μακελειό των ΝΑΖΙ  και ακόμα δεν είχαμε πόρτες και παράθυρα, τα παπούτσια ήταν είδος πολυτελείας, το μπάλωμα και το βερεσέ, τρόπος ζωής .
Και άντε τώρα να εξηγήσεις  στους βολεμένους, στους έχοντες και στους δεξιόφρονες πολλών κομμάτων και αποχρώσεων, ότι..  η κρίση  του κεφαλαιοκρατικού συστήματος οδηγεί  και σε τιποτόφρονες, τυχοδιώκτες πολιτικούς και στρατιωτικούς, που οξύνουν τους ανταγωνισμούς  κερδοφορίας, κυριαρχίας και ισχύος, με το μακρύ χέρι του φασισμού και των πολεμικών μηχανών.
Κάθε ομοιότητα με τη παρούσα κρίση  για τη λογική της κυριαρχίας, της ισχύος, των συμφερόντων και των υποταγμένων σε αυτό  τιποτοφρόνων και τυχοδιωκτών, είναι ...συμπτωματική.
Αιωνία η μνήμη  σε όσους  μαρτύρησαν  με φρικτούς  θανάτους και σε όσους ακολούθησαν από τις κακουχίες και την ανέχεια...!!
Ως ελάχιστο φόρο τιμής,
Στέφανος Τζουμάκας 


Αναρτήθηκε από ROMIANEWS στις 8:30 μ.μ. 
  


                                        ΠΡΟΣ κ.ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΣΤΕΦΑΝΟ –ΚΑΤΑΡΑΚΤΗ ΑΡΤΑΣ
                                                                Ραδοβίζια Άρτας :
     «ΓΗ ΠΟΥ ΗΡΩΕΣ   ΣΤΕΦΑΝΩΣΕΣ   ΚΑΙ  ΜΕΣΑ ΣΟΥ  ΜΑΡΤΥΡΩΝ  ΣΑΒΑΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕΣ».   


           «ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΟΣ ΝΑ ΛΕΓΗ ΚΑΙ ΟΥΔΕΝ ΑΛΗΘΕΣ ΝΑ ΣΙΩΠΑ»  Τάκιτος                
                                                      
   Διαβάσαμε το άρθρο σας  πρόσφατα αγαπητέ συμπατριώτη  -σε Ηπειρώτικα κυρίως Μπλογκς -και μας ξύπνησαν μνήμες άσχημες. Κάψανε τον Καταρράκτη  τον Οκτώβριο του 1943 οι Ναζί. Πράγματι μαύρες μνήμες μας ήρθαν στο νού.….. Και εμάς μας κάψανε … ..και σας καταλαβαίνουμε απόλυτα! Και εμείς   τα ίδια  πάθαμαν …. Και που επί 20 χρόνια δεν είχαμε ούτε παράθυρο ούτε στέγη ούτε παπούτσια ούτε   γίδια ούτε κότες ούτε γρούνια  ούτε μελίσσια. Καλή,πολύ καλή  η θύμησή σου κ. Στέφανε, αλλά λίγο προς το τέλος  των γραπτών σου μας τα χάλασες.  Γιατί ; Είπα να το καταπιώ… Τι να σκαλίζουμε…. Γνωστές κορώνες  είναι… αλλά στο τέλος υπερίσχυσε το θυμικό!!
                                                    E! θα  εξηγήσω το γιατί  και με δικά σου λόγια.
Μόνο να με συγχωρέσουν όσοι δεν θα ήθελαν σήμερα να ανασύρονται αυτά, αλλά νομίζω είναι αναγκαίο.  Να μη δυσφορήσουν  διαβάζοντάς τα, αλλά να μάθουν άγνωστες πτυχές του δραματικού εμφύλιου .
«Ήρθαν  μανα μ’  οι οχτροί μια μέρα στου χωριό μας και μας αφάνσαν. Δεν ‘αφκαν τίπουτις  όρθιο»
    Έτσι για χρόνια εκούγαμαν   αυτό το ανάθεμα από τις μάνες μας τους πατεράδες μας και τους  παππούδες  μας. Αλλά δεν το καταλαβαίναμε… «Μας τα πήραν όλα και μας έκαψαν  .Κατάσφαξαν όσους βρήκαν μέσα σε σπίτια, γιατί οι υπόλοιποι λάκισαν στο λόγγο».. Αυτός οι δυό γραμμές κρύβουν από μόνες τους  ένα ανείπωτο δράμα!     Πέρασε ο καιρός…   και όπως γράφεις, και εσύ  έτσι  ακριβώς και σε μας. Πέτρινα Χρόνια !
         Αποφράδες ημέρες  είναι  οι τελευταίες  ημέρες  του Αυγούστου του 1947 για τα χωριά  των ορεινών Ραδοβιζίων. «Ήρθαν μαναμ’ οι Αμίτες (Εαμίτες) Πήραν ζωντανά, σοδιές, πράγματα. Οτι έβρισκαν το άρπαζαν. Μέχρι και το μέλι απ’ τα μελίσσια πήραν …».
                                              
                                       ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ  ΣΤΑ ΡΑΔΟΒΙΖΙΑ
 Είναι   το αποτέλεσμα της  αποφράδας  εκείνης  ημέρας που να μην είχε ξημερώσει ποτέ στα έρμα τα Ραδοβίζια !!. Εκείνου του πρωινού   της 27ης  Αύγουστου  όχι του 1943 αλλά του 1947…Όταν τα αδελφοκτόνα  χεριά του ίδιου του  Καπεταν Γιώτη -Χαρίλαου Φλωράκη, του Διαμαντή ( Γιάννης Αλεξάνδρου), του Τζουμερκιωτη  (Μελτέζος)   και  άλλων,  με εντολή του αρχιστράτηγου  του λεγόμενου  «Δημοκρατικού Στρατού»  Μάρκου Βαφειάδη.  Στίφη αιμοδιψών και αφιονισμένων ΄΄Ελήνων΄΄ δυστυχως , επέδραμαν  και   έκαψαν σε μια μέρα μέσα  –όπως οι Ναζί τον Καταρράκτη-σχεδόν όλα τα χωριά των  ΄Ανω Ραδοβιζιων !  Μεγαλόχαρη, Μεσόπυργο  Αστροχώρι , Ρετσιανά, Ελάτη  Καστανιά, Πηγές  Μηλιανά, όλα…. στη σειρά. Μετά ποιο κάτω  πέρασαν και στα Κάτω Ραδοβίζια .Τό ίδιο και εκεί! Δεν αφήκαν τίποτε όρθιο. Όπου περνούσαν έκαιγαν η έσφαζαν, άρπαζαν. Η δε Καστανιά είχε το θλιβερό ΄΄προνόμιο ΄΄ να καεί δύο φορές. Πρώτα από τους Γερμανούς το 1943 και μετά  από το Δημοκρατικό στρατό το 1947.Πρίν τα κάψουν τα λεηλάτησαν και τα πλιατσικολόγησαν  επιτάσσοντας  για τη μεταφοράς των  όσους δυστυχείς δεν πρόλαβαν να κρυφτούν.Εντελώς άγνωστη σε πολλούς και  αυτή η ιστορία. Μερικοί συμπατριώτες μας που πέρασαν  όψιμα στα «δημοκρατικά στρατόπεδα» δεν μπορούσαν να το ομολογήσουν ,και ας είχαν θύματα στις οικογένειές τους. Προφανώς   για να μη θίξουν  τα Ιερά και Όσια της Αριστεράς. Λες και έφταιγαν όλοι οι Αριστεροί ……. Όχι δεν έφταιγαν όλοι και δεν  συμφώνησαν ποτέ με αυτές τις πρακτικές. Πολλοί Αριστεροί συγγραφείς   τα πέρασαν στα βιβλία τους σαν αυτοκριτική. Αυτά είναι τα τραγικά λάθη της  τότε Αριστεράς  που αν τα  είχαν αποφύγει θα κυβερνούσαν την Ελλάδα από το 1945 .
       Όλα έγιναν βάσει σχεδίου που εκπονήθηκε όπως  λέγουν οι «Γραφές» στο Τετράκωμο Άρτας σε σύσκεψη  πρωτοκαπετάνιων του στις 24 Αυγούστου  1947  σφραγίζοντας έτσι τη μοίρα των Ραδοβιζίων. ΄Ετσι όπως έκαναν   οι Γερμανοί στο χωριό σου. Αγνάντευε  φεύγοντας  από τον τόπο του εγκλήματος ο Καπετάν Χαρίλαος απέναντι από την Αργιθέα το έργο του και πιθανόν  το θαύμαζε. Το ίδιο  και οι άλλοι, σαν νέοι Νέρωνες. Δεν έκαιγε όμως το δικό του το χωριό τη Ραχούλα… άλλων  χωριά έκαιγε. «Τι  τους  ένοιαζε …σάμποτις  δκότς ήταν:»  Και να σκεφτεί κανείς ότι ούτε επίθεση δέχτηκαν ούτε προκλήθηκαν, ούτε άνδρες τους σκοτώθηκαν. Ούτε ένας .  Ούτε λόγους δοσιλογισμού και συνεργασίας με τον εχθρό  μπορούν να προβάλλουν γιατί τα Ραδοβίζια  δεν πατήθηκαν από δυνάμεις κατοχής ούτε στάθμευσαν  σε αυτά ποτέ.Γιατί το στρατηγείο του Ζέρβα ήταν στα Ραδοβίζια. Όποτε επιχείρησαν ν’ ανέβουν,  πετσοκόφτηκαν από τους αντάρτες. Αυτό κάνει το μέγεθος του εγκλήματος τερατούργημα, ανήκουστο  και απαίσιο .Αλήθεια τι διεστραμμένα μυαλά κουβάλαγαν οι Πρωτοκαπεταναίοι… Παραδώσανε μια δεκάδα  φτωχών χωριών στις φλόγες χωρίς λόγο ή για  να τιμωρήσουν μια ολόκληρη περιοχή την περιοχή.
        Ήταν γνωστό ότι  τα Ραδοβίζια συντάχθηκαν με το Ζέρβα στην Εθνική Αντίσταση 1941-44 αφού δεν υπήρχε άλλη Αντιστασιακή Οργάνωση στην περιοχή μας. Η πρώτη του έδρα ήταν η Μεγαλόχαρη των Ραδοβιζίων πριν πάει στο Βουργαρέλι τον Απρίλιο του  1943..  Στο Γοργοπόταμο τα δύο τρίτα της δύναμής του ήταν Ραδοβιζινοί.


     Να ! γιατί μας έκαψαν χωρίς καμία.. μα  καμία αφορμή. .  Και  το τραγικότερο. Μέσα σ’αυτά που έκαιγαν, βρήκαν και σκότωσαν τριάντα ένα(31) και πλέον   Ραδοβιζινούς  γυναίκες , γέρους γριές και ανάπηρους. Με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις κατά χωριό  καταγεγραμμένα, προς επαλήθευση.. παρακάτω.. Μόνο τους συντρόφους τους  προστάτεψαν.. Απεδείχθη περίτρανα αυτό  κατόπιν , γιατί  σε όλα τα χωριά που έκαψαν ,δεν πείραξαν τους συντρόφους τους  Εαμίτες ούτε έκαψαν τα σπίτια τους, ούτε άρπαξαν το βιός τους .Αυτοί  καλοπερνούσαν κ. Τζουμάκα  στην κατοχή και  μετά τον εμφύλιο σε αυτά τα χωριά και όχι οι «δεξιόφρονες» Αυτοί  ήταν που δεν έχασαν τίποτε στην κατοχή και τον εμφύλιο και βρέθηκαν  κερδισμένοι γιατί δεν πλήρωσαν  για τα εγκλήματά τους χάριν της Εθνικής Συμφιλίωσης.  Σφουγγάρι  όλα….Γι’ αυτό και  δεν ήρθαν οι μέλισσες σε εμάς κ.Τζουμάκα !
      Τράβα μια μέρα κατά τα Ραδοβίζια  επάνω και ρώτα  τους γερόντους  που έμειναν….να σου πουν τι τράβηξαν με τους ΄΄Αμιτες΄΄(Εαμίτες) όπως τους αποκαλούσαν οι ντόπιοι. Μιά λέξη που το άκουσμά της και μόνο προκαλούσε τρόμο . Τράβα και θα μάθεις πολλά ! προλαβαίνεις ακόμη αυτούς που έζησαν το ολοκαύτωμα των Ραδοβιζίων.  Θα μάθεις  ακόμη και για στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων  εν μέσω γερμανικής κατοχής  το 1943 στο Μυρόφυλλο και στο Μεζίλο   όχι για Γερμανοιταλούς, αλλά για Έλληνες . Ένα χρόνο μετά το Γοργοπόταμο. Ναι για Έλληνες από τον Πρωτοκαπετάνιο σου που τον είχες κορνίζα και τον καμάρωνες στο Γραφείο σου και προέτρεπες να τοποθετηθεί σε όλες τις υπηρεσίες ..το θυμάσαι; Πες μας τώρα που έκαψε ο Ζέρβας  και που αφάνισε χωριά;. Που έστησε στρατόπεδα για Έλληνες στην κατοχή; .Πες μας μια μόνο περίπτωση. Μην κουράζεσαι  είναι απλό δεν υπάρχει .Στα χωριά δε των Άνω Ραδοβιζίων καθ όλη τη διάρκεια του εμφυλίου δεν σκοτώθηκε ούτε ένας  Αριστερός  Ραδοβιζινός.  Από τους άλλους ’’ τα  Δεξιόφρονα  θύματα,΄΄δεκάδες. Τώρα: Για ποιους πληρώναμε ..Να ξέρουμε. Κάθε χωριό και θύματα αθώα.Αυτό τα λέει όλα. Αλλά βλέπεις, η προπαγάνδα  καλά κρατεί.
      Συμπονούμε τον Καταρράκτη πού πλήρωσε άδικα τα αντίποινα των Γερμανών. Όπως συμπονούμε το Κομμένο, τις Λυγκιαδες, την Καστανιά  το Δίστομο, τα Καλάβρυτα  και τόσα άλλα μέρη της πατρίδας μας.. Συμπονούμε  και το βομβαρδισμένο και καμένο Βουργαρέλι και τα Πράμαντα ! ,Έδρα του Γενικού Στρατηγείου Ζέρβα το Βουργαρέλι όπου οι Γερμανοί πρώτα το βομβάρδισαν και μετά το έκαψαν. Το ίδιο και για το πρόχειρο νοσοκομείο του  μέσα στην Αγία Κυριακή καίγοντας ζωντανούς όλους τους τραυματίες του. Να τι πλήρωσε Ο Ζέρβας κ. Τζουμάκα.. Γιατί ενώ  εκείνος πολεμούσε τους Γερμανούς, είχε από πίσω να αντιμετωπίσει και τους Ελασίτες του Βελουχιώτη όπως συνέβη  στη μάχη της Νεράιδας   30  Οκτωβρίου του 1943 . Ποιες δυνάμεις Εθνικής Αντίστασης που λέτε πολεμούσαν κ. Τζουμάκα στην περιοχή σου, δεν γνωρίζετε ότι εκεί τον Οκτώμβρη του 1943  οι Γερμανοί πολεμούσαν μόνο τον Ζέρβα και  τον κατεδίωκαν κατά πόδας μάλιστα ;  Μιλάτε αόριστα για δυνάμεις Εθνικής αντίστασης. Γιατί αν ήταν Ελασίτικες θα το ξεφωνίζατε αλλά  ήταν Εδεσίτικες. Δεν άξιζε μια αναφορά σας σ’αυτό;  
    Για αντίποινα ποιών τον έκαψαν τον Καταρράκτη   όπως και τα άλλα ορεινά χωριά;   με το Ζέρβα δεν πολεμούσαν οι Γερμανοί τότε; ή έπαιζαν κρυφτό; Το γνωρίζεις. Γιατί δεν το λές;  Ή μήπως δεν γνωρίζεις για τους έξι συγχωριανούς σου  που εκτέλεσαν στο χωριό σου όχι δεξιόφρονες αλλά  οι ΕΛΑΣΙΤΕΣ. Όπως τους οκτώ του Αθαμανίου,   τους οκτώ της Κυψέλης ..και πάει λέγοντας  στα άλλα χωριά  ζηλεύοντας τη δόξα των Γερμανικών ορδών .Την ίδια στιγμή ντί να κτυπούν υον κοινό εχθρό ,τους Ναζί,  χτυπούσαν το Ζέρβα (ο ίδιος ο Άρης) για να εκτελέσουν  την εντολή της Αθήνας  «εξοντώστε  πάση θυσία τον Ζέρβα». Ο Ζέρβας όμως έμπειρος πολεμιστής τη γλύτωσε στη μάχη της Νεράιδας. Διέφυγε όμως  με ελιγμό  και διασώθηκε την τελευταία στιγμή .  Είναι η μάχη όνειδος της Εθνικής Αντίστασης ,όπου ευρέθη μεταξύ δύο  πυρών .Των Γερμανικών και του Άρη Βελουχιώτη στις 30 Οκτωβρίου του  1943.  
   Και  στα Ραδοβίζια όπως λές για τον Καταρράκτη «ακολούθησε ο εμφύλιος και οι καλύβες και η ανέχεια  αποτέλεσαν καθεστώς, μαζί με τα απανωτά μνημόσυνα και τις δεήσεις.Έπρεπε να λένε και αυτοί ότι ήταν πυρόπληκτοι και όχι   «Ανταρτόπληκτοι». Να  μη μιλάνε δημόσια   για ΕΑΜ για ΕΛΑΣ  Για  Δημοκρατικό Στρατό για Βαφιάδηδες, Φλωράκηδες για  Άρηδες και Τζουμερκιώτηδες. Και αυτό χάριν της Εθνικής Συμφιλίωσης και της λήθης . Όφειλαν να ξεχάσουν.  Αλλά μια συγνώμη δεν ακούστηκε  ποτέ από τα χείλη κανενός !   Αντίθετα αναθάρρησαν από την ατιμωρησία και το φταίξιμο το έριχναν στα θύματα που έκατσαν και τους έσφαξαν… «Ε! ας έφευγαν, έλεγαν.……»   Οι χαροκαμένες μάνες, οι  χήρες και τα ορφανά έκλαιγαν βουβά και κρυφά να μην προκαλούν τους συντρόφους σου στα χωριά θυμίζοντας τα εγκλήματά τους.  Και δεν τελειώνουμε εδώ…. αμέτρητα τα περιστατικά …που να χωρέσουν.  Μιλάγαμε όμως   με  περηφάνια Για Εθνική Αντίσταση  εναντίον των Ναζί και των  φασιστών, Για Γοργοπόταμο, για Βουργαρέλι για Πράμαντα, για Νεράιδα,για  Μενίνα. Ποιος σου είπε ότι δεν μιλάγαμε για Ναζί ! Για την Ιστορία….. από τους Πρωταγωνιστές του ολοκαυτώματος ο Χαρίλαος Φλωράκης πέρασε από δίκη μετά το 1955. Εκεί  παραδέχθηκε  τα όσα του καταμαρτυρούσαν ,δήλωσε  δε ότι εκτελούσε εντολές της ηγεσίας του Δημοκρατικού Στρατού και ξένων δυνάμεων χωρίς να κατονομάσει.. Καταδικάσθηκε  έξι φορές εις θάνατον αλλά αργότερα αμνηστεύτηκε. Η μοίρα έλαχε στο δικαστήριο να έχει  φρουρό αστυνομικό   έναν  Ραδοβιζινό  που  τον πήρε όμηρο την ημέρα εκείνη της 27 Αυγούστου 1947.


15χρονο τότε ,και όταν διέβησαν  τον Αχελώο τον άφησε ελεύθερο. Τον θυμήθηκε και του δήλωσε μετανοιωμένος για το κακό που έκανε.Τι τη θες τη μετάνοια; ; Αλλάζει την Ιστορία;  Ζει ακόμη αυτός .. αν θέλεις να τον ακούσεις…    Η μόνη  ΄΄Αναπτυξιακή΄΄ παράμετρος των γεγονότων    ήταν να αυξηθεί  υπέρμετρα  ο πληθυσμός της πόλης της  Άρτας από τους πυροπαθείς των ορεινών χωριών   που κατέβαιναν καραβάνια αφού δεν είχαν τίποτε πλέον στα χωριά τους για να ζήσουν. Το Πετροβούνι η Φανερωμένη και το Σκοπευτήριο είναι οι αποδείξεις.
 
  ΄Ετσι «Στα πέτρινα χρόνια» που ακολούθησαν τα νοικοκυριά-όπως λέτε- άρχισαν  να στήνουν  πετρόσπιτα -φτωχόσπιτα. Αχυροκάλυβα με λάσπη. Πρόχειρα  ζωοκάλυβα γίνανε σπίτια και στέγασαν τους δυστυχείς για είκοσι και πλέον χρόνια ! Χωρίς  βοήθεια, χωρίς αποζημίωση, χωρίς αποκατάσταση χωρίς ντροπή, χωρίς συγνώμη …θα προσθέσω εγώ….
    Αφήστε  λοιπόν τις αντιδεξιές  κορώνες  και μη μιλάτε για «Δεξιόφρονες» . Γιατί  η Κεντροδεξιά , και η «Αντίδραση» , έπαιρνε στα Ραδοβίζια  επί χρόνια  95 % στις εκλογές. Δεν ξέρω αν ίσχυε  το ίδιο και στα Τζουμέρκα ! Σας πήγε ποτέ στο νού σας γιατί  αυτό; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εντελώς άγνωστη όμως για πολλούς  αυτή η ιστορία.
  Έτσι-δυστυχώς-  εμάς  δεν μας έκαψαν  Ναζί ,αλλά «Έλληνες  Σύντροφοι»  με ονοματεπώνυμο .  Δεν είναι ταμπού για  να αποφεύγουμε να το λέμε όταν προκαλούμεθα-όπως τώρα…. Όμως  είναι η αλήθεια.
       Από αυτούς, δεν μάθαμε γράμματα. Μα πώς να μάθουμε…..Μας έκαψαν και τα σχολεία μας  τα βιβλία μας ακόμη  και τις εκκλησιές μας. Αλλά τα σχολεία μας; Τι τους έφταιγαν τα σχολειά μας κ. Τζουμάκα ;Δεν είχαν  τάχα και αυτοί παιδιά που τα έστελναν σε σχολεία  στα χωριά τους; Γιατί τα Σχολεία  και τις εκκλησιές; Αυτό ποιος  μας το ξεπλήρωσε «σύντροφε  Τζουμάκα»; Γιατί  εσύ το δικό σου το εξαργύρωσες  γενναία με τρανά αξιώματα   την περασμένη 35ετια. Γιατί  εμείς ενώ δεν ζήσαμε την Γερμανική κατοχή στα χωριά μας,  ζήσαμε την Εαμική κατοχή του ΕΛΑΣ  και του Δημοκρατικού Στρατού αργότερα.   Αφήστε  λοιπόν τις αντιδεξιές  κορώνες  και μη μιλάτε για «Δεξιόφρονες».
Κράτησε όμως ο λαός  τη ζωή του ,άντεξε,  να μη γίνει  χώρα των  Σοβιέτ όπως ήθελαν οι δικοί σου. Μαζί με εμάς όμως γλυτώσατε και εσείς και ας μην το λέτε.. Γιατί δε σας  φαντάζομαι να θέλατε να ήσταν πολίτης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Χότζα του Τσαουσέσκου και του Τίτο.… Το σήμερα …άστο μαζί με τις ευθύνες όλων των πολιτικών!
       Και όταν στο μέλλον  κ. Τζουμάκα θα   αναφέρεστε στο   κάψιμο του Καταρράκτη  από τους Ναζί, να αρκείστε στο θλιβερό γεγονός και τις ευθύνες των Ναζί. Μέχρι εκεί όμως…...  Μην το ευτελίζετε πολιτικοποιώντας το. Μυρίζει  μούχλα παρελθόντος.… Δεν ξέρω αν μαζί σας συμφωνούν οι συμπατριώτες σου με τα λεγόμενά σου. Δεν νομίζω…. Να μην  μπαίνετε στον πειρασμό λοιπόν   να χύνετε «δεξιόφρονο» δηλητήριο μιλώντας με παχιές  δογματικές κορώνες για  κράτος και το παρακράτος της δεξιάς  για δεξιόφρονες και εθνικοφροσύνη, γιατί στο τέλος το πίνετε  ο ίδιος….. Γιατί η Ιστορία καμιά φορά διαβάζεται και ανάποδα..  Λήθη λοιπόν  κ. Τζουμάκα, αλλά όχι μονόπλευρη…. Καιρός είναι πλέον. Δεν χρειάζεται να ξύνουμε πληγές  να τρέχουν ακόμη και να  μας πονάνε. Αλλά όταν προκαλείς… .. «θα τα ακούσεις τα νταούλια» που λένε στο χωριό μου.   Έτσι και εσείς   με τα παρελκόμενα πού συνόδευαν  το σχόλιό σας , προκαλέσατε μνήμες. Τί το θέλατε;… Μία ευχή και κατάρα δίνουμε μονάχα  κ. Τζουμάκα. Ποτέ να μην ξαναζήσουμε Εμφύλιο,μα ποτέ!!! Δεν χρειάζεται σήμερα ο τόπος εμφύλια  θυμιάματα… ούτε πληγές  χαίνουσες.
             Και ότανθα μιλάνε για ολοκαυτώματα  από τους Ναζί, εμείς μαζί με αυτά, θα θυμόμαστε  και το  δικό μας ολοκαύτωμα  από τους  «Αμίτες». Θα υπάρχει πάντα Το Άγνωστο  Ολοκαύτωμα  των ΄Ανω Ραδοβιζιων την 27ης Αυγούστου του 1947 σαν Συλλογική μνήμη   και πάντα θα μας θυμίζει τα πέτρινα χρόνια!. Πάντα αγαπητέ  κ. Τζουμάκα.
  Προς απόδειξη  αρκούν  μόνο τέσσερις σελίδες του βιβλίου του Αείμνηστου Γιατρού και Βουλευτή  Άρτας Ντίνου Παπαδημητρίου.  Αν το διαβάσει κανείς ,θα φρίξειΌπως και το ημερολόγιο του Στρατηγού Ν. Ζέρβα που κυκλοφορεί!!.  Έχει πολλά να μάθει κανείς και να βγάλει  δικά του συμπεράσματα  για τα γεγονότα της εποχής.
Αιωνία η μνήμη  σε όσους  μαρτύρησαν  με φρικτούς  θανάτους και σε όσους ακολούθησαν από τις κακουχίες και την ανέχεια...!!  Γιατί η λήθη είναι το νόθο παιδί της Ιστορίας! Αδελφή του Θανάτου και  του Ύπνου.


Ως ελάχιστο φόρο τιμής,  κ. Τζουμάκα…………  
                                                  Για τα  ΕΝΔΟΞΑ Ραδοβίζια Άρτας :
« ΓΗ ΠΟΥ ΗΡΩΕΣ   ΣΤΕΦΑΝΩΣΕΣ    ΚΑΙ  ΜΕΣΑ ΣΟΥ  ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΑΒΑΝΑ ΕΚΛΕΙΣΕΣ ».
                                                   
                                                    Χ.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ-ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΟΣ


.




                                                                                                                                                                  


Παραθέτω φωτοτυπία από το βιβλίο ντοκουμέντο του συμπατριώτη μας  Γιατρού και Βουλευτή Άρτας Ντίνου Παπαδημητρίου όπου περιγράφει  τα  ανήκουστα βασανιστήρια που υπέστη  ο ίδιος,αλλά και τα όσα υπέστη  ο Νομός Άρτας από την Εαμική Κατοχή.΄Όμως ο «Δεξιόφρονας» Ντίνος  δεν κράτησε κακία, δεν εκδικήθηκε  ούτε πείραξε κανέναν. Αν, το βρείτε διαβάστε το. Αλλιώς να σας στείλω αντίγραφο… Αξίζει τον κόπο και θα μάθετε πολλά…..!   

    ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:      ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ- ΤΑΓΜΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ   








romiazirou.blogspot.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι γνωστή η συμμορία του ΕΔΕΣ και του Αρχηγού της Ναπολέοντα Ζέρβα ο οποίος μαχόταν για να πλουτίσει τις τσέπες του και οχι να ελευθερώσει την Ελλάδα. Ο ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ σας έκαψε γιατι συνεργαστήκατε με τους Γερμανούς και τους Δεξιούς συνεργάτες τους

Ανώνυμος είπε...




Ναί σύντροφε όπως το Λές!!!!!!!! Όλοι έιναι προδότες εκτός απο τους αριστερούς!!!!! Βγάλε τις αριστερές τσίμπλες σου να ξεστραβωθείς. Το κάψιμο που αναφέρει το κείμενο αφορά το 1947. Που δεν υπήρχαν Γερμανοί και Ζ´ερβας.Αλλα μάλλον για σενα ειναι λεπτομέρεια εκτός και το θυμήθηκαν τότε!!!!!!!!!! Το διάβαςες όλο το κείμενο η την επικεφαλίδα μονο:Το ερώτημα και τα κείμενα λένε: Συντροφοι γιατι μας κάψατε;Τα υπόλοιπα είναι αστεία! Παντωςτο οτι παραδέχεσαι το κάψιμο απο τον ΕΑΜ ΕΛΑΣ είναι καλή πρόοδος!!Γιατί είστε ικανοί να πέιτε οτι τα έκαψαν μόνοι τους για να σας ενοχοποιήσουν..Είστε ικανοί στο Άσπρο-Μαύρο!!!!!!Αλλά θέλει γενναιότητα να παραδεχθείς το λαθος και εσύ μάλλον δεν την διαθέτεις..δυστυχώς.......Κρίμα!!!!!!!! Και κατι άλλο...Δεν μας λες τις λίρες που πήρε ο ΕΛΑΣ απο τους
Άγγλους απο το 1942 μ´εχρι το 1944 τι τις έκανε: η μήπως δεν το γνωρίζεις και αυτο...... Αν οχι,Ρώτα κανέναν Χαριτόπουλο η Λαζαριδη να σου πει......Οπότε καλα κρασιά Σύντροφε!,,,

Ιστοριομνήμων είπε...

Το παραπάνω αξιόλογο κέιμενο του Ραδοβιζινού έχει ιστορικη βάση που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.Θερμα συγχαρητήρια και στον ΡΟΜΝΙΑNEWS που το ανέβασε.Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η κατασυκοφάντηση του στρατηγού Ν. Ζέρβα που οργάνωσε την Εθνική Αντίσταση στην Ηπειρο και συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στην μοναδική κοινή επιχείρηση με τον Ελάς πριν απο την προσπάθεια εξόντωσής του απο τον Άρη.
Τα προηγούμενα χρόνια η αριστερά σε μια προσπάθεια σφετερισμού της Εθνικής Αντίστασης προσπάθησε να παρουσιάσει τον Ζέρβα ως Δεξιό,αργυρόνητο και μισθαρνο όργανο των Άγγλων.
Αντιθέτως είναι γνωστό ιστορικά οτι οΖέρβας ηταν Σοσιαδημοκράτης και βαθειά αντιβασιλικός.Έιναι χαρακτηριστικό οτι όρκισε τους αντάρτης του στην Αβασίλευτη Δημοκρατία,κάτι που πλήρωσε με τον παραγκωνισμό του απο τους Άγγλους και την κυβέρνηση Παπανδρέου Πλαστήρα μετα την απελευθέρωση....,Είχε ως επιτελείς του ακραιφνείς φιλελεύθερους Βενιζελικούς Μυριδάκη Κωτσάκη Παπαδάκη και υπαρχηγό του τον Κομνηνό Πυρομαγλου μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ.!
Ανάμεσα στους πρώτους αντάρτες του ηταν πολλά στελέχη του ΕΑΜ Αρτας όπως ο Μαλτέζος ,Τζαβέλας ο υπασπιστής του Άρη κατόπιν αφου στην περιοχή τότε δεν υπήρχε άλλη ένοπλη Αντιστασιακή Οργάνωση στην Ήπειρο.Αργότερα οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Ζέρβας απέδωσε λεπτομερή λογαριασμό για την διαχέιρηση των χρημάτων που έλαβε απο τη Μέση Ανατολή για τις ανάγκες του αγώνα εν αντιθέσει με τον ΕΛΑΣ που δεν μάθαμε ποτέ πως διαχειρίστηκαν.Εν τέλει ο Ζέρβας πέθανε το 1947 Χωρίς καμία περιουσία και μονο την πενιχρή σύνταξή του.Διάβασα και εγώ το ημερολόγιό του και έμαθα πάρα πολλά!Αφήστε λοιπόν τον Ζέρβα στη δόξα του Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης.Ρωτήστε Εξάλλου και τον Μίμη Ανδρουλάκη ο οποίος παρουσίασε και το ημερολόγιο του Στερατηγου πέρυσι στη Στοά Βιβλίου παραδεχόμενος την ενσυνήδειτη αριστερη συκοφάντηση του Ζέρβας για λόγους τακτικής,και του απέδωσε εύσημα για την συμβολή του στην απελευθέρωση απο τους Γερμανούς τους οποίους πολέμησε σκληρά μεχρι τέλους.το αποδεικνύουν οι πολλαπλές μάζες που έδωσε.Τιμή και δόξα πρέπει απο όλους στον Στρατηγό Ν.Ζέρβα.