Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Λάζαινα Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video




















Λάζαινα Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων.
Χωριό 20 χλμ ΝΔ της πόλης των Ιωαννίνων, ανήκει στα Κατσανοχώρια με 75 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρα.
Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η πλατεία με το παραδοσιακό καφενείο και τον προστάτη Άγιο Νικόλαο. Στον πάνω μαχαλά υπάρχουν σπίτια μικρά και μεγάλα, με παραδοσιακλη αρχιτεκτονική και μεγάλες αυλές και περίτεχνες αυλόπορτες.
Στο βουνό οι Αετόρραχες με πλούσια βλάστηση από έλατα, πεύκα, ακακίες, πουρνάρια και βελανιδιές προφυλλάσουν το χωριό από τους βοριάδες.
Τα Κατσανοχώρια είναι μια συστάδα 11 ορεινών χωριών, που ανήκουν στην επαρχία Δωδώνης, του νομού Ιωαννίνων, στην Ηπειρο. Σκαρφαλωμένα στις παρυφές των Τζουμέρκων συγκεντρώνουν, αν και ολιγομελή σε πληθυσμό, την προσοχή των επισκεπτών κυρίως για την καταπληκτική φύση που τα περιβάλει.
Η περιοχή αυτή γεωγραφικά, οριοθετείται από τον ποταμό Άραχθο στα Ανατολικά, το Ξεροβούνι (1.607μ.) στα Νότια και τις κορυφογραμμές της Αετορράχης (1.137μ.) στα Δυτικά οι οποίες και κατέρχονται ομαλά προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αποτελώντας ταυτόχρονα το Βόρειο όριο του.  
Το όνομά τους αρχικά ήταν Τομαροχώρια, αλλά σύμφωνα με την παράδοση, άλλαξαν ονομασία από ένα λάθος ...κάθισμα των προγόνων τους.
Κάποτε τα Τζουμερκοχώρια, τα Ζαγοροχώρια και τα Τομαροχώρια μαζεύτηκαν για να λύσουν προβλήματα της περιοχής. Ολοι οι κάτοικοι κάθισαν μαζί, εκτός από τους κατοίκους των Τομαροχωρίων, που κάτσανε χώρια, κι έτσι τους έμεινε το όνομα. Αλλη παράδοση λέει πως το όνομά τους το πήρανε από έναν γαιοκτήμονα με όνομα Κασσιανός που εγκαταστάθηκε πρώτος στο Λοζέτζι, που τώρα το λένε Ελληνικό.
Το πλησιέστερο χωριό στα Ιωάννινα είναι το Ελληνικό. Οι πολλές στροφές δεν σε αφήνουν να απολαύσεις τις ομορφιές της φύσης, αλλά εσύ ρίχνεις κρυφές ματιές στις βουνοκορφές και τις χαράδρες και σταματάς να θαυμάσεις και να φωτογραφήσεις.
Οι δρόμοι στενοί και σε κάποια σημεία χωματόδρομοι όταν θέλεις να παράμψεις για να δεις τα όμορφα σημεία της διαδρομής, παίζουν ανάμεσα στα Κατσανοχώρια και τα Δυτικά Τζουμερκοχώρια.

























Το γιοφύρι της Πλάκας ήταν το σύνορο μεταξύ της ελεύθερης και της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας από το 1881 έως το 1913, οπότε και απελευθερώθηκε η υπόλοιπη Ήπειρος. Ενα εγκαταλελειμμένο οίκημα δίπλα στη γέφυρα, στις 29-2-44, είδε να υπογράφεται η Συμφωνία της Πλάκας μεταξύ του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ για την κατάπαυση του πυρός του εμφυλίου πολέμου. Τρεις φορές χτίστηκε το γεφύρι της Πλάκας, τις δύο έπεσε όταν έβγαζαν τα καλούπια, την τρίτη πήγε να πέσει, στράβωσε λίγο, αλλά έμεινε όρθιο. H καρδιά του πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα πήγε στη θέση της. Προσπάθησαν να το ανατινάξουν οι Γερμανοί. O δυναμίτης έσκασε στην καμάρα, αλλά το γεφύρι δεν έπεσε.
Τα χωριά που αποτελούν τα Κατσανοχώρια είναι τα ακόλουθα Έλληνικόν (πρώην Λοζέτσι), Αετορράχη (πρώην Κοτόρτσι), Λάζαινα, Κορύτιανη, Πλαίσια, Πηγάδια, Καλέντζι, Νίστορα, Καλλιθέα (πρώην Κωστήτσι), Φορτόσι και Πάτερον.
Συγκεκριμένα για το χωριό μας, τα Λάζαινα, η ιστορία λέει πως περί τα 500 π.Χ., επί Σελλών και Μολοσσών, υπήρχε αρχαίος οικισμός στη θέση Λάτ (ανάμεσα από τα Λάζαινα και το Κωστήτσι). Σώζονται ερείπια μέχρι σήμερα. Δυστυχώς επιδημίες της εποχής ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν στις γύρω περιοχές- τα σημερινά Λάζαινα, Κωστήτσι, Φορτόσι κλπ.
Την ονομασία του το χωριό πήρε από Σλαβόφωνους, και σημαίνει "Λιβάδια".
Διαμονή
Στην κεντρική πλατεία του χωριού,  υπάρχει ξενώνας όπου μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει και στο καφενείο θα βρεί ζεστό σπιτικό φαγητό και εκλεκτά εδέσματα μαγειρεμένα στα κάρβουνα ή στον παραδοσιακό φούρνο!
Δραστηριότητες

  • Ράφτινγκ (στο γεφύρι της Πλάκας-ποταμός Άραχθος)
  • Καγιάκ
  • Ιπασσία















  • Κατάβαση στο Ψηλό μελίσσι (ή Κλειστό Μελίσσι) - περιοχή Κοροβέσου

Στο νότια του χωριού, κυλά ο Άραχθος ποταμός, γνωστός για τα εξτρέμ σπορτ του με ράφτινγκ και καγιάκ, που καταλήγουν στο γιοφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, μαζί με εκείνο της Κόνιτσας με ύψος της κύριας καμάρας στα 20 μ. Το μήκος του είναι 40 μ. και το πλάτος του στο ψηλότερο σημείο του τόξου φτάνει τα 3,20 μέτρα.


Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο των Λαζαίνων είναι ο ιππικός όμιλος 'Ιππο-Στρουθ', όπου μπορεί ο επισκέπτης να κάνει ιππασία είτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, είτε να κάνει ανάβαση στο βουνό παρέα με εκπαιδευτές. Επίσης, στο χώρο φιλοξενούνται διάφορων ειδών πτηνά- χαρακτηριστικές είναι οι στρουθοκάμηλοι, των οποίων μπορεί να δοκιμάσει και ένα αυγό τηγανητό!
Ο όμιλος διαθέτει και πισίνα, για όσους αγαπούν την κολύμβηση και ενδεχομένως, δεν αντέχουν τα παγωμένα νερά του ποταμού!
























Αξιοθέατα
Στην φυσική πλατεία του χωριού (όλη καλυμμένη με χόρτο), δεσπόζει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον στα 1800 έτη και μάλιστα, η μεγάλη του κουφάλα χωράει πάνω από 20 άτομα, όρθιους. Το γεγονός πως υπάρχει κοντά και νεότερος πλάτανος σημαίνει πως υπάρχουν υπόγεια νερά κατά μήκος του χωριού, και μάλιστα σε διάφορα σημεία εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία, σκάβοντας πηγάδια, οι κάτοικοι έβρισκαν ρίζες του πλατάνου αυτού.

 Στο Ελληνικό, στην άκρη του γκρεμού, βρίσκεται η Μονή Τσούκας με εντυπωσιακή θέα στη χαράδρα του Αράχθου και τα Τζουμέρκα. Πρόκειται για βυζαντινό μοναστήρι, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου το 1190.
Επίσης, στην καρδιά του χωριού βρίσκεται το μουσείο με τα εξαιρετικά γλυπτά του Θ. Παπαγιάννη.

















Στα 600 μέτρα, λίγο πιο μέσα από τον κεντρικό δρόμο, κρύβεται το Κωστήτσι, με τα καλντερίμια, τους πέτρινους τοίχους των σπιτιών και το παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία που θυμίζει λαϊκό μουσείο. Στην κορφή του βουνού όπου είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ο επισκέπτης θα κρατήσει την ανάσα του μπρος στη θέα του Αραχθου και του Καλαρρύτου.
Λίγο μετά συναντάς το χωριό Φορτόσι,όπου δεσπόζει η Παναγία της Φανερωμένης, ακόμα μία βυζαντινή εκκλησία που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο.
Δεξιά το χωριό Κορύτιανη με παλιό οικισμό και την Εκκλησία του Αγίου Συμεών, που γιορτάζει την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Στο χωριό Πάτερο, στην πλατεία, βρίσκεται η ημιυπόγεια βασιλική της Αγίας Παρασκευής και το μοναστήρι της Παναγίας.

Κατάβαση στο Ψηλό/ κλειστό Μελίσσι

Φαράγγια σπάνιας αισθητικής, βρίσκονται στην περιοχή Kατσανοχωρίων Από το χωριό Ελληνικό φαίνονται οι δύο κλάδοι για να ενωθούν σε ένα κεντρικό φαράγγι. Ο ένας κλάδος ονομάζεται Κλειστό Μελίσσι, ενώ το φαράγγι μετά την ένωση ονομάζεται Κοροβέσου. Λίγα ραπέλ αλλά μπόλικη ομορφιά από νεροκουρτίνες, στενά σημεία και ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Η έξοδος βρίσκεται λίγο πριν τον Άραχθο σε ένα νερόμυλο και είναι μέρος μονοπατιού που ενώνει το Ελληνικό με τους Χουλιαράδες. Εύκολο φαράγγι χωρίς μεγάλες ποσότητες νερού.


































Ο Πρεβεζάνος Βαγγέλης Γιωτόπουλος, από τη Λάζαινα Κατσανοχωρίων, ο παγκόσμιος Έλληνας ο φωτογράφος της χρονιάς για το 2014




Οι καλύτερες φωτογραφίες για το 2014 τραβήχτηκαν από Έλληνα. Ο Πρεβεζάνος φωτογράφος Βαγγέλης Γιωτόπουλος κέρδισε τέσσερα βραβεία στο ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας φωτογραφικής ομοσπονδίας που έγινε στο Λονδίνο.
Αναδείχθηκε «Φωτογράφος της χρονιάς 2014 Media, Φωτογράφος της χρονιάς 2014 πορτρέτων, Φωτογράφος της χρονιάς 2014 Travel και κέρδισε και το ειδικό βραβείο Overall winner 2014 στο ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας φωτογραφικής ομοσπονδίας SWPP που έγινε στο ξενοδοχείο Hilton London Metropole.



Με καταγωγή από τα Λάζαινα Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει παγκοσμίως γνωστός με τη δουλειά αλλά και τα βραβεία που έχει κερδίσει με τις φωτογραφίες του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου