Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η 'Ηπειρος «πύλη» διαφυγής προσφύγων!

KENTRO METANASTON

- Ακόμη μια σύσκεψη στην Αθήνα -χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα- του Υπ. Εσωτερικών με τους Περιφερειάρχες. . Προσπάθεια να δημιουργηθούν Κέντρα Φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.


- Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Να μην αγγίξουν τα χρήματα των Περιφερειών.

Οι αθρόες μεταναστατευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προς τη χώρα μας, μέσω των νησιών του Αιγαίου, έχουν σημάνει συναγερμό στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες μ' ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και που δεν γνωρίζουν μέχρι πού μπορεί αυτό να φθάσει.
Οι αντοχές της Ελλάδας για να υποδεχτεί και να περιθάλψει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων είναι ήδη οριακές, γι' αυτό και η Κυβέρνηση τρέχει να βρει τρόπους αντιμετώπισης του νέου αυτού - συνεχώς διογκούμενου - προβλήματος.

Και τα κυκλώματα
Ήδη αρκετοί, μέσω παράνομων κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, επιχειρούν να διαφύγουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, βλέποντας φυσικά την δύσκολη κατάσταση που περνά η Ελλάδα και οι πολίτες της. 
Η Ήπειρος αποτελεί για τα πάσης φύσεως κυκλώματα «πύλη» διαφυγής, αφού είτε μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, είτε μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων επιχειρούν να τους προωθήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 
Δεν είναι λίγες και οι φορές που τα κυκλώματα εκμεταλλευόμενα την άγνοια των προσφύγων για το πού βρίσκονται και τους παρατούν εντός ελληνικού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, αφού φυσικά τους έχουν πάρει και τα τελευταία χρήματα, χωρίς να έχουν  φθάσει στον τελικό τους προορισμό. 
Τελευταία, σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή του Αργυροκάστρου να περιφέρονται, αφού έχουν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους από τους σύγχρονους δουλεμπόρους που κάνουν χρυσές δουλειές από την παράνομη αυτή δράση.

Σύσκεψη στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα η ελληνική Κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει, προσπαθώντας να βρει προσωρινές λύσεις, μέχρις ότου αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας και δεν πρόκειται για πρόβλημα της Ελλάδας. 
Μετά την ΚΕΔΕ, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Υπουργείο Εσωτερικών και με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, προκειμένου από κοινού να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών. 
Συγκεκριμένα μέτρα βέβαια δεν ανακοινώθηκαν, παρά μόνο συζητήθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι δομές σε όλη τη χώρα, για να φιλοξενηθούν τα καραβάνια προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στη χώρα μας.

Καμπανάκι από περιφερειάρχες.
Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες επεσήμαναν για ακόμη μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε δομές φιλοξενίας, αλλά και προσωπικό σε όλους τους τομείς Αστυνομία, Λιμενικό, δομές Υγείας κ.α. 
Επίσης αναφέρθηκαν και στην έλλειψη των απαραίτητων πόρων από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν αντιμετωπίζει τα τρέχοντα προβλήματα, δεδομένου ότι το σχετικό πρόγραμμα δεν έχει ανοίξει για τις περιφέρειες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι οι τοπικοί φορείς δεν έχουν τις απαιτούμενες δομές και τα χρήματα για να ανταποκριθούν κατάλληλα, όταν μάλιστα με τους υπάρχοντες πόρους πρέπει να βοηθήσουν Έλληνες άστεγους και φτωχούς. 
Ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και ενεργότερη συμμετοχή από τη Frontex λόγω έλλειψης συνοριοφυλάκων.

Ολοκληρωμένο σχέδιο.
Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο από την είσοδο στην επαναπροώθηση, με όλα τα βήματα συγκεκριμένα, διότι δεν μπορεί να βρίσκονται εδώ επ' άπειρον. Και ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι παράτυποι μετανάστες. Να γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση. «Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και για την ασφάλεια, ανθρωπιστική αλλά κι οπωσδήποτε για τη χώρα μας και για τις Περιφέρειές μας. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο, μεγάλο ζήτημα.».
Και κλείνοντας τόνισε με νόημα ότι «θα ήθελα τελευταία να πω ότι, κι ο κ. Μάρδας θα πρέπει να μην πειράξει τα χρήματα των Περιφερειών, γιατί τα χρήματα αυτά είναι από το 2014 και προορίζονται για έκτακτες ανάγκες όπως είναι αυτές που αντιμετωπίζουμε».

Δηλώσεις Ν. Βούτση - Γ. Πανούση
. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να διαμορφώσει τις κατάλληλες δομές φιλοξενίας ώστε να αποδεσμευθούν οι απαιτούμενοι πόροι από την Ε.Ε. και να ενισχυθεί η θέση της χώρας ενόψει της διάσκεψης των αρμοδίων υπουργών τον Ιούνιο για να τεθεί μαζί με τις άλλες χώρες του νότου, θέμα ανάληψης ευθύνης από το σύνολο της Ευρώπης. 
Όπως είπε δρομολογείται η ενεργοποίηση δομών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης «φιλοξενίας, ολιγάριθμων και σε μικρές ποσότητες» προσφύγων.
Τόνισε ότι απαιτείται εθνική κινητοποίηση για το πρόβλημα και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις περιφέρειες θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
. Ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης που μετείχε στην σύσκεψη σημείωσε ότι η μαζική εισδοχή μεταναστών θέτει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουν ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια μετανάστες δεν πειράζει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Έχεις πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου