Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Πολιτισμού

Ήπειρος: Τα πέτρινα γεφύρια στο μικροσκόπιο του Υπουργείου

Η κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας ανέδειξε, με τον χειρότερο τρόπο βέβαια, τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για πολλά πέτρινα γεφύρια που κοσμούν την Ήπειρο.


Με αφορμή το γεγονός αυτό, στο μικροσκόπιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων βρέθηκαν εκτός από το γκρεμισμένο γεφύρι της Πλάκας, άλλα δεκαοκτώ στα οποία έγιναν αυτοψίες.

Οι έλεγχοι έγιναν στο γεφύρι Αώου της Κόνιτσας, στο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στο γεφύρι του Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες, στο γεφύρι Τσίπιανης στο Γρεβενίτι, στο γεφύρι της Βροσύνας, στη γέφυρα Χελιμόδι, στο γεφύρι Πολιτσάς στον Άραχθο, στο γεφύρι Αγίου Μηνά στο Δίλοφο, όπως και στο γεφύρι του Αρκούδα στο ίδιο χωριό, στο γεφύρι του Κόκορη, στο γεφύρι Πλακίδα, στο γεφύρι Λαζαρίδη, στο γεφύρι του Μύλου, στο γεφύρι Πετσιώνη, στο γεφυράκι Γερομνιού, στο γεφύρι Ντόβρης, στο γεφύρι Αγίων στους Κήπους Ζαγορίου και στο γεφύρι Πετσιώνη στους Φραγκάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά την αυτοψία στη γέφυρα Βροσύνας δεν διαπιστώθηκαν στατικά προβλήματα, όμως χρήζει σημειακών επισκευών σε συγκεκριμένα τμήματος της λιθοδομής. Τονίζεται δε ότι θα πρέπει να γίνει προσεκτικός έλεγχος των βάθρων της που σήμερα είναι υπερκαλυμμένα από τα νερά. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τους θερινούς μήνες.

Το Υπουργείο, αναφέρει ακόμη ότι σύντομα θα γίνει αυτοψία και στη λιθόκτιστη γέφυρα, γνωστή ως Ζαλογγογέφυρο, που βρίσκεται στον Ζαλογγίτικο ποταμό του Δήμου Ζίτσας, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου