Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Χλεύασαν τον Πάνο Παναγιωτόπουλο που ονειρεύεται να κάνει τη χώρα Κίνα


Έναν πολύ πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο διαμαρτυρίας, επιστράτευσαν εχθές στο Μέγαρο Μουσικής καλλιτέχνες, για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός οτι σε ένα Συνέδριο στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας που είχε να κάνει με την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική των επόμενων δεκαετιών, δεν υπήρχε ούτε ένας καλλιτέχνης ως ομιλητής. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ομιλίας του Πάνου Παναγιωτόπουλου όπου μας ενημέρωσε για το όραμά του, οτι πρέπει δηλαδή να γίνουμε πιο ... ανταγωνιστικοί σαν την Κίνα (!) παρευρισκόμενοι καλλιτέχνες άρχισαν να γελούν. Αντιγράφουμε από το blog της "Κίνησης Μαβίλη" που οργάνωσε την πρωτότυπη διαμαρτυρία που προκάλεσε την έκρηξη του Υπουργού, την εκτόξευση κατηγοριών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (καθώς ο υπουργός είναι πολιτικός φυσιογνωμιστής) και τις συνεχείς απολογίες του στην επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου:


"Σήμερα το πρωί 20 Φεβρουαρίου 2014 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου "Χρηματοδοτώντας τη δημιουργικότητα", στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το συνέδριο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτυπώνει την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική των ερχόμενων δεκαετιών. Δεν προσκλήθηκε ωστόσο ούτε ένας καλλιτέχνης ως ομιλητής, και η ανακοίνωση του Συνεδρίου δεν κοινοποιήθηκε ευρέως.


Με πρωτοβουλία της Κίνησης Μαβίλη, καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία παρευρέθηκαν στο Συνέδριο και, αισθανόμενοι ότι χλευάζεται η ίδια η έννοια του πολιτισμού, δήλωσαν την αντίθεσή τους, γελώντας. Η αντίδραση του Υπουργού Πολιτισμού ήταν αποκαλυπτική.
Ο Υπουργός Πολιτισμού έκρινε σκόπιμο να ξεκινήσει την εισήγηση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί σαν την οικονομία της Κίνας, καθώς το κόστος εργασίας στη Γηραιά Ήπειρο είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι όροι που κυριάρχησαν στις ομιλίες των βασικών εισηγητών ήταν: ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, βιομηχανία, προϊόν κ.ο.κ. Κομβικής σημασίας η φράση της κυρίας Λίνας Μενδώνη, Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: "Ο πολιτισμός είναι οικονομία". Τρομακτικό όραμα για τον πολιτισμό, που διατυπώνεται με αφοπλιστικό κυνισμό.
Είναι φανερό πως η ελληνική πολιτεία εγκαταλείπει ολοένα και περισσότερο το σύγχρονο πολιτισμό. Παράλληλα προτίθεται, όπως αναφέρθηκε σήμερα, να χρηματοδοτεί μόνο μεγάλους ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι και θα καθορίζουν το πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Μία πολιτική που μοιάζει να αντικατοπτρίζει το ευρύτερο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολιτισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλήθεια, υπηρετεί τις Ευρωπαϊκές αξίες;
Και στη σημερινή εκδήλωση, πού βρίσκεται τελικά το φιάσκο; Σε μας που γελάσαμε, ή σε αυτά που ειπώθηκαν;



Σχολιασμός: Η μορφή αυτή χλεύης και διαμαρτυρίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά δεν επιδέχεται καταδίκης. Είναι θα μπορούσε να πει κανείς, μία κόσμια μορφή διαμαρτυρίας, καθώς το μόνο που έκαναν οι παρευρισκόμενοι ήταν να γελούν. Ο διάλογος και η αντιπαράθεση στη συνέχεια οφείλονται στον ευέξαπτο Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα περίμενε κανείς οτι μετά από τόσα χρόνια καριέρας στη δημοσιογραφία και στο delivery πίτσας, θα ήταν πιο ψύχραιμος και θα μπορούσε να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση. Το γεγονός οτι έβγαλε έναν μονόλογο από το βήμα επιτιθέμενος στο κοινό το οποίο ουσιαστικά δεν ακούγαμε τι έλεγε, δεν είναι καλό επικοινωνιακά γι' αυτόν. Είπε όσα ήθελε να πει, ακούστηκαν και οι λέξεις "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" και "ΣΥΡΙΖΑ", αλλά αυτό δεν αναιρεί οτι την έκρηξή του την προκάλεσε παρατεταμένο γέλιο. Και βέβαια δεν είμαι σίγουρη οτι γελούσαν μόνο οι καλλιτέχνες καθώς τα όσα ξεστόμισε ο Υπουργός, το όραμά του δηλαδή να γίνουμε Κίνα, θα μπορούσαν να κάνουν τον καθένα να γελάσει. Είναι κρίμα γιατί ένας πολιτικός/δημοσιογράφος όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που έχει γραμμένη με χρυσά γράμματα στο βιογραφικό του τη συνέντευξη με τον Βασίλη Λεβέντη, θα περίμενε κανείς οτι θα αντιδρούσε αλλιώς καθώς έχει αποδείξει οτι έχει λεπτό και ιδιαίτερο χιούμορ. Δυστυχώς απ' οτι φαίνεται πρόλαβαν οι καλλιτέχνες να τον κεράσουν πιτσούλα κι έκατσε και την έφαγε πάνω στη σκηνή με απολαυστικό τρόπο.

Δείτε το απολαυστικό βίντεο : 



www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου