Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ηπειρώτες στην πολιτική μας ζωή.


Η Ήπειρος έχει χαρακτηριστεί ως εύανδρος που ετυμολογικά σημαίνει  ότι αναδεικνύει σπουδαίους άνδρες. Πράγματι, σπουδαίοι Ηπειρώτες ή ηπειρωτικής καταγωγής, διακρίθηκαν τόσο στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία  όσο και στα γράμματα με μεγάλους δασκάλους του γένους και του ελληνικού διαφωτισμού που δίδαξαν στα περίφημα σχολεία στα Γιάννενα και τα ανέδειξαν και «πρώτα και στα Γράμματα».


Ηπειρώτες στη μεγίστη πλειοψηφία τους ήταν και οι μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες που με τις δωρεές τους στόλισαν και έδωσαν στην Αθήνα ό,τι καλλίτερο έχει να παρουσιάσει η ελληνική Πρωτεύουσα σε μνημεία και πνευματικά ιδρύματα. 

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς. Το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο  Πολυτεχνείο, το Ολυμπιακό Στάδιο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Αστεροσκοπείο Αθηνών και έπεται συνέχεια.

Αυτή η μεγάλη συμβολή των Ηπειρωτών  στην εθνική μας ζωή θέτει το ερώτημα αν αντίστοιχη είναι και η συμβολή τους στη πολιτική ζωή της χώρας. Οι Ηπειρώτες μπορεί να περηφανεύονται για τη Φιλική Εταιρεία που προετοίμασε τον εθνικό ξεσηκωμό. Δύο από τους Φιλικούς ήταν Ηπειρώτες. Ο Σκουφάς από την Άρτα και ο Τσακάλωφ από τα Γιαννενα. 

Ηπειρώτης ήταν και ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδος,  ο Ιωάννης Κωλέττης από το Συρράκο, με αμφιλεγόμενη ιστορική φήμη. Προ ετών, κατά την αποκάλυψη του Ανδριάντα του που στήθηκε έξω από το Διοικητήριο της πόλης των  Ιωαννίνων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, ο ιστορικός Σ. Καργάκος αποκατέστησε τη μνήμη του Κωλέττη και το έργο του υποστηρίζοντας ότι υπήρξε εν πολλοίς, θύμα μεροληπτικών κριτικών.




Έκτοτε, η Ήπειρος ανέδειξε και άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες όπως τον  Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους σύγχρονους πολιτικούς άνδρες, με αποκορύφωμα τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας υπήρξε, επί σειρά ετών, Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπουργός Εξωτερικών.  Όλοι τον ξέρουν ως ένα σεμνό, απλό, καλοπροαίρετο και θερμό πατριώτη. Όσοι τον γνωρίζουν καλλίτερα μιλανε για ένα πολιτικό άνδρα που είναι δύσκολο να διακρίνεις τι υπερισχύει στις σκέψεις του. Ο πολιτικός υπολογισμός, η ορθολογική  πολιτική σκέψη και ο ρεαλισμός. 

Τα  ίδια ερωτήματα τίθενται και για την άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας που, ανεξάρτητα της γνώμης και των συναισθημάτων μας, θα καταγραφούν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ορισμένοι ίσως βιάζονται να τον χαρακτηρίσουν ως τον λιγότερο επιτυχημένο Πρόεδρο Δημοκρατίας σε μια πραγματικά δυσμενή πολιτική και οικονομική συγκυρία. 

Άλλοι τον κρίνουν ως έναν συνετό Πρόεδρο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Μπορεί όμως να λεχτεί, χωρίς κάποιος να κατηγορηθεί για μεροληψία της μιας ή της άλλης πλευράς, ότι καλό θα ήταν για την υστεροφημία του ο συμπατριώτης Πρόεδρος της Δημοκρατιας,να μείνει έξω από τα κομματικά παιχνίδια εξουσίας. Προβλέπω, μετά βεβαιότητας, ότι στο απώτερο μέλλον, κάποια μέρα  δίπλα από τον Ανδριάντα του Κωλέττη θα στηθεί και ο δικός του.

Του Χρήστου  Θ. Μπότζιου, τέως Πρέσβη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου