Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Στο πλαίσιο πανελλαδικής απογραφής .Μεγάλος αριθμός πελεκάνων καταγράφηκε στον Αμβρακικό. Σημαντικοί οι υγρότοποι για την αναπαραγωγή τους.


Η πρώτη Πανελλαδική απογραφή πελεκάνων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία σε 30 υγρότοπους της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και ο Αμβρακικός Κόλπος, όπου εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός πουλιών.

Η δράση αυτή αποτέλεσε πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κι αφορούσε στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων: του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus), ειδών που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα. Η απογραφή έγινε σε συνεργασία με δέκα από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ανάμεσα στους οποίους και ο Φορέας Υγροτόπων Αμβρακικού.

Υγρότοποι αναπαραγωγής
Συνολικά μέσω της δράσης καταγράφηκαν 3.564 Αργυροπελεκάνοι σε 16 Υγρότοπους της χώρας και 684 Ροδοπελεκάνοι σε εννέα Υγρότοπους, ενώ παρουσία και των δύο ειδών καταγράφηκε σε οκτώ από τους 30 υγρότοπους στους οποίους πραγματοποιήθηκε η απογραφή. Κεντρική σημασία στην προστασία και διατήρηση των δύο ειδών έχουν οι υγρότοποι όπου αυτά αναπαράγονται, όπως ο Αμβρακικός Κόλπος, η λίμνη Μικρή Πρέσπα, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κλπ. και όπου, όπως αναμενόταν, καταγράφηκαν σημαντικοί αριθμοί πελεκάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου