Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Καλή η πορεία και το 2013 για το ΠΕΠ Ηπείρου. Κάλυψη μνημονιακού στόχου, απορρόφηση 64,53%.



Την υπερκάλυψη του στόχου που θέτει το μνημόνιο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για το Α΄ εξάμηνο του 2013 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προεξοφλώντας, με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ότι θα καλυφθεί και ο ετήσιος στόχος, ενώ η συνολική απορρόφηση έφτασε στο 67,50% από 56,7% πέρυσι, έναντι 53,03% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος.Και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου που είναι από αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις, συνέχισε το ίδιο χρονικό διάστημα την καλή πορεία του πετυχαίνοντας τον μνημονιακό στόχο σχεδόν στο 100% (99,99% για την ακρίβεια) και πληρωμές 20,7 εκ. ευρώ (το ποσό από τον εθνικό στόχο που του αναλογεί στο εξάμηνο, ενώ το ετήσιο είναι 41 εκ. ευρώ) τους πρώτους έξι μήνες του 2013.Με την ολοκλήρωση, τους προηγούμενους μήνες, σημαντικών οδικών και άλλων έργων η απορρόφηση από 58,4% στο κλείσιμο του 2012 έφτασε στο τέλος Ιουνίου στο 64,53% με τις συνολικές πληρωμές στα 189 εκ. ευρώ.Οι νομικές δεσμεύσεις, δηλαδή έργα με συμβάσεις, ανέρχονται στα 302,4 εκ. ευρώ και σε ποσοστό 103,23%, όταν το σύνολο του προγράμματος για την Ήπειρο είναι 293 εκ. ευρώ.

Υπερδέσμευση και μεταφορά έργων
Η υπερδέσμευση των περίπου 10 εκ. ευρώ δεν αποτελεί... πρόβλημα, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, δεδομένου ότι μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος στο τέλος του 2015, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν έργα σε τομεακά προγράμματα, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη και άλλων. Μεγάλο υποψήφιο έργο για μεταφορά στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών είναι ο δρόμος Καρτέρι-Πάργα, αλλά για λόγους κάλυψης των στόχων δεν επείγει να μεταφερθεί τώρα. Ήδη έχουν μεταφερθεί από πέρυσι έργα ύψους 25 εκ. ευρώ, από τον Αναπτυξιακό Νόμο, στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και έργα ύψους 2 εκ. ευρώ (προμήθειες στο χώρο της Υγείας) από το ΕΣΠΑ στο Interreg III Ελλάδα- Αλβανία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του δεύτερου.Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης για το ΕΣΠΑ από την αιρετή Περιφέρεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι όλοι οι πόροι θα απορροφηθούν έγκαιρα και ότι υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί το πρόγραμμα και αυτό οφείλεται και στην δουλειά που γίνεται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και από την Περιφέρεια, αλλά και από τους φορείς υλοποίησης και τελικούς δικαιούχους των έργων και δράσεων που χρηματοδοτούνται.

Κανόνας ν+3 και αναθεώρηση
Από το τέλος του 2012 το ΠΕΠ Ηπείρου είχε υπερκαλύψει τον λεγόμενο κανόνα ν+3 (απορρόφηση εντός τριετίας των κονδυλίων από τα έργα που εντάσσονται) κατά 77 εκ. ευρώ (είχε πληρωμές 171 εκ. ευρώ έναντι υποχρέωσης για 94 εκ. ευρώ) και είχε φτάσει κοντά στην επίτευξη του στόχου και για το 2013. Ήδη με τις πληρωμές μέχρι το πρώτο εξάμηνο στα 189 εκ. ευρώ χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2013 μόλις 2 εκ. ευρώ για να τηρηθεί ο κανόνας.Με βάση τα στοιχεία αυτά το ΠΕΠ Ηπείρου δεν φαίνεται να χρειάζεται την αναθεώρηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα είναι η τελευταία, δεδομένου ότι θα απομένουν λιγότερο από δυο χρόνια για το οριστικό κλείσιμο του ΕΣΠΑ.

Το νέο ΕΣΠΑ
Στις χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020, τονίζοντας ότι δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Να είναι καινοτόμο, τόσο ως προς τις κατευθύνσεις του, όσο και ως προς τη διαχείρισή του, όπως σημείωσε. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την γνωστή θέση του ότι οι Περιφέρειες θα έχουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση και διαχείριση των προγραμμάτων τους: «Ήδη, λειτουργεί μια ομάδα εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, που θα επεξεργάζεται καθ' όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον σχεδιασμό, έτσι ώστε στο τέλος του Αυγούστου να έχουν διαμορφωθεί οι προτάσεις μας για τη αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ και να τις υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Σεπτεμβρίου» εξήγησε ο υπουργός.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου